Vinterstress

 

Det första jag gör efter jag stängt väckaren på morgon är att jag kollar SMHI, och nu visas stadiga temperaturer runt noll och en massa snöflingor. Jag har egentligen inget emot det, jag gillar vinter och det blir rent, ljust och fint. Men det är ju vansinnigt frustrerande att inte kunna förbereda färdigt inför stundande årstid. Det är inte enbart att det blir allt svårare att få ned trästolpar stadigt i backen, det är en hel del annat som ligger på is (haha) i väntan på att sommarhästarna åkt. Så är det att ha hingstar, många flockar och så knappt med mark att man får förlita sig på andras generositet och välvilja. Bara att vänta och dämpa frustrationen med andra göromål, som tur är saknas det inte sånt 😉

 

DB1D32BD-9631-4C80-8E74-56A78A23F593

 

Häromdagen när jag inspekterade beteshagen följde Mistjev mig nästan hela vägen. Han vill komma hem, och jag vill ha hem honom och de andra. Vi har ju en del träning och annat att ta igen, han och jag, allt stannade av när Tova dog och sedan kom annat ivägen. Förhoppningsvis är grabbarna inte strandade där allt för länge till.

 

2ABFA180-FB5A-457C-878B-155432B1DA36

Älskar den här bilden med motljus och solreflexer. Min fina prins!

 


Sommarvärme

 

Vilken värmebölja som drog in, nästan hela landet har märkt av riktig brittsommarvärme och här kulminerade det under söndagen. Väldigt ovant att arbeta i sommarvärme nu, bitvis riktigt jobbigt faktiskt men jag aktar mig för att klaga. Hästarna verkar kluvna, å ena sidan uppskattar de solskenet men värmen gör dem loja och bitvis irriterade. De har ju satt sina täta och fina höstpälsar och den kan de inte ta av, och svidknotten trivs i pälsar och manar. Basjkirerna kliar sig på allt de kommer åt, varandra, vindskydd, träd och jord. De rullar sig jätteofta, och bäst syns det på vita Elisjka som mer liknar en knabstruper än basjkir:

 

E79620B3-E27A-468B-969E-9505F58BEC93

 

D6CF0D9E-099E-4A54-BA60-E22E7A5E62B7

 

Mycket vatten går det åt, och det är bra. Varma, trötta hästar som glömmer dricka kan resultera i kolik och det vill vi inte. Då hästarna varit så loja och påverkade av värmen har vi -förutom vanliga göromål, passat på att verka hovar istället för ledövningar och annat. Zeniya, Tuchkin, Elisjka, Ruslan och Mistjev har fått hovvård i helgen, vi tänkte ta framhovarna på Zayats också i lördags men hon var inte på humör. När de är så unga så väljer vi att avbryta, göra några enkla benlyftövningar istället och avsluta bra. Högst troligt kommer det gå bekymmersfritt en annan gång, hon är inte den bråkiga sorten och vilken ettåring som helst kan ha en sämre dag. 

Stona i Hemmahagen fick vara inne en stund på lördag, och Gaspers flock var inne på söndag. Jag tror de uppskattade att stå inne i svala stallet, för ingen hade direkt bråttom ut igen. Vi passar alltid på att pyssla extra med lilla Deana, och hon är verkligen en dröm att hålla på med. Accepterar det mesta och vill så gärna mysa utan att vara påträngande. Som tur är vill hon inte ha några belöningar i form av godbitar så då lägger sig inte mamma Cetzima i fölträning heller. Jag önskar innerligt att Deana fortsätter vara så mild och vänlig när hon växer upp.

 

25D41616-C852-4537-9512-7970C86673F3 

Ute från stallet igen och äter lunch med mamma Cetzima.

 

I övrigt är det fullt upp mest hela tiden, och ärligt talat önskar jag att sommarhästarna kunde resa hem snart. De är kvar extra länge i år, och egentligen är det fantastiskt bra att de ännu har det bra på sitt sommarbete. Just i år vill man förstås spara in på grovfodret, så längre tid på betet är en jättebra lösning. Men för egen del blir min verksamhet som vanligt påverkad, det innebär en hel del energi och extra tid så länge vi inte kan göra klart för vintern och mer effektiva lösningar. Men det är som det är, sommarens torka påverkar oss alla ännu och jag försöker tänka att det är himla tur det inte är värre. Höstvädret är ju snällt mot oss, och det är en hel del att vara tacksam över. 

 


Foderkostnadsfunderingar

 

5E4106A4-2512-4F0C-A670-33074D1D630E

Stona i Hemmahagen mumsar förmiddagshö i brittsommarvärmen.

 

Som många nog vet, inte bara djurägare, är att vårens och sommarens väder resulterat i stor foderbrist. En brist som kommer ge eko i år framöver då krisen gett andra följder som brist på utsäde, ökad slakt och företag som lägger ned eller byter inriktning. Priserna på grovfoder kulminerade under sommaren, nu har de generellt sjunkit men ligger högre än normalt ändå för de som ännu söker. En bättre tredjeskörd räddar inte upp situationen.

 Importerat foder går jag inte närmare in på. Sociala media är fantastiskt, man får se skärmdumpar på de som hittat utländskt foder för bra pris som de säljer för ockersummor hemma, och jag har även sett de som säljer för högstbjudande vilket jag kan tycka är smaklöst. Men inom landet har man fått vara mer kreativ än vanligt för att finna grovfoder, och till exempel har man fått slå gamla vallar som inte använts på ett tag. Innehållet kan ibland kallas annorlunda, med inslag av exempelvis videsly, och örter och gräs som vanligtvis inte finns på brukade vallar. Jag får själv hem några balar med något annorlunda innehåll för att täcka behovet, och spar lite på ”finhöet” så länge. För fint är det! Mycket torrsubstans, mycket mat i de ovanligt trinda balarna.

Borde då inte de där annorlunda balarna kosta mindre? Nej jag tycker inte det. Oavsett näringsvärdet på innehållet har det ändå kostat att starta traktorn och köra den i alla timmar med olika maskiner. Om inte annat har nog tillverkningen av de där annorlunda balarna kostat mer, då många fått bege sig iväg på väldigt långa turer på marker de annars inte slår, och det tar några körningar fram och tillbaka innan balarna är omhändertagna och hemtranporterade. 

Dessutom har de vanliga körningarna på egna eller arrenderade marker resulterat i mindre grovfoder, så då blir ju de (färre) balarna också dyrare. Jag kollade på Preems hemsida idag vad de har för pris på diesel just nu till sina företagskunder, och även HVO, det vill säga biodiesel framställt på exempelvis tallolja, biprodukter av palmoljeframställning samt slaktavfall. Många bönder vill vara miljövänliga och kör på HVO trots en betydligt högre kostnad. Priset idag var 17:16 för diesel och 18:06 för HVO. Per liter alltså.

Allt det där får mig att fundera på vad fodret kommer kosta i framtiden. Kraftfoder görs förstås också på sådant bonden odlar och halm är en produkt allt fler kanske kommer uppskatta i framtiden för att dryga ut fodergivan (ärligt talat får många svenska hästar mer hö än de behöver, och mycket fint foder förstörs när hela balar körs ut, har vi råd med det i framtiden?). Det är nog ingen som förväntat hjälpande åtgärder från regeringen i pågående kris, men höjning av bränslepriset hjälper inte till direkt. 

Så jag tror att särskilt hästägare som köper allt grovfoder får vara beredda på att betala mer för fodret i framtiden om utvecklingen fortsätter likadant. Betydligt mer till och med, och fodret kommer ju inte hem till hästen helt gratis heller. Jag kan givetvis gissa fel, men jag tänker på att om alla omkostnader ska täckas och fodertillverkaren ska gå i vinst, vilket är tanken i ett företag, ja då får nog många vara beredda på höjda priser. Även på stallplatser, ridlektioner etc. 

 

ABDF7E1C-C41E-4BFD-A791-6E220AD78A6B

 

Ettåriga halvsystrarna Milyj och Zayats.

 

BD334396-5AAB-4BE8-BE4D-A62525CAEDD5

 

För de som vill ha häst i framtiden kan jag rekommendera basjkirer som oftast klarar sig på rätt lite foder 😉 men skämt åsido så tror jag det är dags att tänka till. Tänka till på kostnader, men kanske även dags att lära sig mer om hästars näringsbehov, hur de bör utfodras och vad de kan och bör äta. För 40 år sedan stod ridskolehästar i spilta och åt havre hela dagarna (nåja, nästan), men gör vi allt rätt nu? Nåja, det var mina tankar just idag kring foder, kostnader och hur framtiden kommer se ut. Hittar tyvärr inget fyndigt sätt att knyta ihop (foder) säcken på.

 


Brittadagen

 

DE6970D3-56EB-44D4-B0E1-510D18506111

Långa skuggor och varma toner. Ruslan, Mistjev och Pavel.

 

Ingen brittsommarvärme här i Trehörningen på Brittadagen, men värme kommer ju i olika former. Grabbtrojkan ger alltid så mycket energi, så man blir varm i hela hjärtat bara av att besöka dem. Jag satt upp och skrittade Ruslan både lördag och söndag, och idag var han först framme vid grinden och verkade förväntansfull. Säkert mycket mer på hinken med morötter och lite viltpellets än att bära runt på mig, men entusiasm är förstås alltid trevligt.

 

E391A95D-8E8C-4949-8721-25ED3BCC1DDB

 

Som bekant brukar jag påpeka att det ibland är mycket bättre att uppleva än att dokumentera. Dels för att verkliga minnen är bättre än en massa bilder, men även för att situationer kan kräva närvaro och ”riktigt” kroppsspråk. I synnerhet när det är föl och småhästar man håller på med. På lördagen fick jag en påminnelse om mitt eget goda råd, för sekunden efter jag tog bilden ovan tappade jag telefonen när Ruslan blev skrämd av sommarhästen Tromb som plötsligt rusade runt i den friska oktobervinden.. Telefonen klarade sig, det kanske är tur att Ruslan är C-ponny.

 

407B49F0-7759-4ABD-A404-45FE1B6173F6

 

Så idag anlitade jag fotograf istället och koncentrerade mig på att njuta av att bli buren av lille Ruslan som jag känt hela hans liv. En häftig känsla. Jag är ingen duktig ryttare, Ruslan är ung och ridbar men inte utbildad än, och ställen att rida på är ytterst begränsade här. När sommarhästarna åkt så vi kan flytta Zenit till hans blivande vinterhage kommer vi kunna traska runt i skogen en del, men medan grabbarna ännu går på betet åker jag mest runt på Ruslan så han ska komma ihåg hur det är att ha någon på ryggen. Och det är väldigt bekvämt och praktiskt med en unghäst som är så obrydd att gå från flocken, med eller utan ryttare. 

 

E89EAB72-508A-4259-AAA0-A105DEA85967

Kollar in halvbrorsorna där borta i hagen.

 

Efter förmiddagens pass, som mest var skritt på stor volt med vändningar igenom för att byta varv, fick Ruslan hovvård på framfötterna innan han återförenades med brorsorna. Den som köper Ruslan får njuta av en trevlig och stabil unghäst med bus i blicken men ett stort hjärta av guld. Och alldeles lagom stor är han också tycker jag. Inte bara när jag tappar telefonen.. 

💛

 


Zeniya byter flock

 

E478F711-6A98-4D76-ACFA-ADEC14FD7CF0

Mamma Tova upp i dagen, nu har Zeniya ärvt grimman också.

 

Milyj har återhämtat sig fint från hovbölden och hältan, så nu var det dags att låta Zeniya flytta in till den flocken. Kvar i Zeniyas tidigare flock går Elisjka, Fiona och Tuchkin (som står på tur att slussas in i grabbarnas flock framöver). Treåringen har stor integritet, och får hon inte vara ifred som hon vill tar hon till stora, övertydliga bokstäver, men allt gick jättefint! Det mest spännande var den långa promenaden mellan hagarna i väldigt friska vindbyar, samt en Tromb (sommarhäst) som virvlade fram mot stängslet. Sen var det mest frid och fröjd.

 

BCE0E685-F3BD-4EBF-9E4F-4B29D3BA7360

Fyrtal i basjkirston och tre har samma pappa (de två till höger samma mamma också).

 

Elisjka ville säkert också följa med, för hon ropar och blir ledsen när ingen svarar, men håller sig nära Fiona. Hon är egentligen inte så förtjust i Zeniya, men väldigt mycket kompis med Tuchkin så vi tycker det blir bra såhär ett tag. Allt har sin tid, och innan vintern ska alla ston gå i hemmahagen och Tuchkin med grabbarna. Så länge sommarhästarna är kvar är vi lite låsta vad gäller flockar och hagar.. så är det att ha hingstar här och där.

 

8934978A-4ADF-45F1-B07F-DBEC103C76CF

Zeniya är tre år, Milyj ett. Hur högrest tänker lillan bli egentligen..?

 

 


Tre år som nybyggare

 

FCB6FADD-7432-405B-8E3E-F36F7878750E

Frostig morgon denna andra oktober.

 

Lite uppgivet konstaterade jag, när jag påmindes om årsdagen, att toaletter/badrum efter tre år ännu är i skriande behov av renovering, och fasaden som skulle fixas till och målas, vedförrådet som skulle byggas till förra vintern, och kammarn som inte ens är inredd än.. när ska vi hinna allt? Vad har vi då åstadkommit på den här tiden? En hel del faktiskt, och här råder ingen tvivel på att vi sätter hästarna främst.

Det är inte särskilt enkelt eller helt problemfritt att flytta långt med många hästar, för först måste någon åka långt för att bygga hagar på mark man betydligt mer noggrant studerat på flygfoton än faktiskt besökt, och som bekant behöver vi flera hagar som duger för lösdrift.

Dessa hagar byggdes, och de flesta har byggts ut efter att vi bekantat oss med marken, röjt, städat och även fått det schaktat och fint bakom ladugården. Städat ja, det samlas väldigt mycket på en gammal lantgård med åren, och vi har verkligen lyft, dragit och släpat ihop en hel del. Tur skrothämntning erbjuds via gårdsförsäkringen. Vi har fått låna mer mark och satt upp mer stängsel, och i stallet har vi byggt om lite efterhand efter våra behov. I våras ändrades ju hela interiören när tre stora boxar plus stallgång fick bli gemensamt utrymme för moderlöse Tuchkin och Fiona, när hage saknades.

 

E24264C3-C6FD-478F-9206-894B7EADC727

 

Och vindskydd har det byggts. Sex och ett halft faktiskt. Det halva finns i Undantagshagen men duger fint åt ett par basjkirer har vi märkt, och ett tog augustistormen 2016 så vi fick bygga ett helt nytt. Innan vintern ska det stå ännu ett vindskydd med verandatak och en förlängd vägg i Hemmahagen. Så nog nybyggs det ständigt på hemmanet.

 

013A1FB1-E660-4C0A-BA18-5DB284D6209A

 

På bilden ovan finns faktiskt tre av vindskydden med. Det syns en del av stora vindskyddet i Vinterhagen bakom (till vänster om) ladugården, Hemmahagens vindskydd, och ”sjukstugan” i sjukhagen längst till höger. Det som ligger på backen är en hopsamling av vinterns ”bitleksaker”, där ska nästa vindskydd stå.

I ärlighetens namn ska väl nämnas att det trots allt hänt lite inne också. Tre fönster byttes ut på nedervåningen samtidigt som ett tidigare igenbyggt fönster återuppstod i ny form, och även igenbyggda genomgången mellan kammare och sal öppnades upp. Att rummet ännu står tomt beror på att element ska bytas/läggas till, och golv läggas. Jag får väl ge nedervåningen två år till innan jag kontaktar Bygglov. 

 

75B3059A-C21B-4FFA-B597-92B52DC305EB

Ett sällsynt tillfälle att fånga Milyj på bild med bägge öronen framåt.

 

Treårsdagen spenderades till viss del med unghästar som inte ens var påtänkta vid flytten hit. Ettåringarna Milyj och Zayats fick både unghästträning och pyssel var för sig ute i hagen. Det är bra att ungdomarna lär sig att mys och pyssel sker vid några tillfällen, inte varenda gång man visar sig i hagen. Och att de får vara ifred från andra hästar just de stunderna. 

 

E43AD895-881B-4E93-9EAD-F3417C10781B

 

Zayats kan vara riktigt tjusig hon med..

 

0B8F255A-463E-45CD-9E56-243669698D19

..särskilt när matte lägger sig på mage för att undvika  sin egen skuggbild i den låga höstsolen.

 

Tuchkin och Deana fick egentid med mys och fölträning. Det handlar mest om att de ska lära sig hanteras och tycka om att vara med mig när jag kommer med grimma och borstar (att vänja dem vid främlingar är extremt svårt när jag är ensam), för det stundar ju chipmärkning och lite annat för dem.

 

748EBC2A-8248-4873-B759-BEDF98B8EE08

 

Tuchkin får representera bägge fölen. De är ju så svåra att få med på bild.

 

 

4778D200-7B33-46AC-BBCE-1112D9A3AB1E

 

 


Fullspäckad helg och fullbelagt stall

 

14EC0022-D5C5-4FBC-97A2-7A73E1F16789

Deana har besökt stallet för första gången i livet.

 

Ett par dagar innan Milyj skulle resa från Finland förra torsdagen uppvisade hon hälta på höger fram. Veterinären som undersökte Milyj -som ändå skulle ha veterinärintyg för att resa till Sverige, sa att det nog var en sträckning i bogen. Man gissade att Milyj sträckt sig när hon busat med de andra hästarna, det var lite halkigt i hagen efter ett regnväder. Det är inget ovanligt att unga hästar sträcker eller fläker sig, de brukar läka ihop bra och efter några veckor märks ingenting.

Nackdelen med att ge smärtstillande är förstås att de rör sig i onödan, och Milyj är precis som sin storasyster Elisjka ett riktigt energiknippe! Man får väga för och emot, och alla hästar är individer. Efter några dagar här tyckte jag att Milyj verkade varannandagshalt och jag tänkte att hon ansträngde sig i onödan när hon vilat sig i form. På tisdagen var hon mycket bättre, men på torsdagen var Milyj väldigt halt. Jag tänkte att något hänt under stormen som drog över här under onsdag och natten till torsdag.

Jag ringde min veterinär och resonerade fram en lösning. Jag ville prova att låta hela flocken stå inne 15 timmar (17-08) torsdag-söndag, och blev det inte bättre skulle jag låta Milyj stå på boxvila söndag-lördag. Det vore inte helt optimalt att ha Galina och Zayats inne så länge, utan jag tänkte hämta upp treåriga Zeniya som stallkompis. Hon gillar att stå i box (som hennes mor gjorde) och är lugn och snäll inne. Vi hade ändå tänkt att det skulle vara Zeniya som först av de andra stona skulle ansluta till den flocken. 

 

1A68C7AB-7BA1-4F7B-8D0C-849E629644F0

 

 

Fredag- och lördag morgon var Milyj lika halt när hon leddes ut i hagen, och nu misstänkte jag starkt att det smärtstillande inte verkade alls. Nog för att en del basjkirer med hälta är väldigt försiktiga -medan andra anstränger sig för att inte visa smärta alls, men nu började tankarna kretsa kring om det kunde vara någon slags inflammation någonstans och inte alls en sträckning. 

 

4F92D693-5778-4B31-9DDD-B01F6DEBA46D

 

Senare i inlägget återkommer jag till Milyj och hältan, men först vill jag berätta att stallet inte stod oanvänt dagtid heller. Efter att de tre stona letts ut till Hemmahagen städades boxarna noggrant och sedan tog vi in Gaspers flock fredag, lördag och söndag. De har ju nyss flyttat från sommarens beten till Vinterhagen. Deana ska strax vaccineras och innan året är slut ska hon chipmärkas så det är dags att göra sig bekant med stallet och att stå i box.

Aldrig har det varit så enkelt för oss att få in ett fyramånaders föl för första gången! Hästar ser och tänker förstås inte som människor. När vi tar in mamma och föl går fölet löst och följer efter. Vad en dörröppning är, det vet inte ett föl förrän det passerat första gången, ofta blir det så att mamma magiskt trollas bort när hon går genom dörren. Fölet blir förvirrad och orolig, vart tog mamma vägen? Så vi brukar stanna mamman halvvägs inne och vara beredd att genast vända inne, gå ut och försöka igen, men Deana följde med som om hon aldrig gjort annat. Rakt in genom den lilla bakdörren och sedan till rätt box där hon genast gjorde sig hemma inom de fyra väggarna. Klockrent, och himla tacksamt.

 

33F37A01-3214-4AF2-B165-4BD950F06E84

 

På söndagen var Deana så kaxig så hon bestämde sig för att stanna utanför stallet och beta helt ensam medan mamma gick in, så då fick vi vända om. Då tog vi in Firma och Gasper först så fick Francesca gå efter Deana och putta på lite, då följde hon med mamma Cetzima som det var tänkt. Väldigt duktig tjej, hon verkar intelligent, för hon ifrågasätter vad vi vill ibland och undrar om hon måste. Litegrann som Milyj när hon var liten, så åter till hältan:

Söndag morgon haltade Milyj betydligt mindre! Vår plan att stalla in henne 100% under veckan tillsammans med Zeniya kändes fortfarande som en bra idé. Men bara någon timme innan vi skulle hämta upp Zeniya och ta in Milyj var Stefan ute och mockade i Hemmahagen, och Milyj -som verkade på mycket bättre humör än tidigare under helgen följde honom steg för steg, genom hela hagen. Då lägger Stefan märke till att det ser kladdigt ut vid kronranden höger fram:

 

251EDC9C-8CC1-46B6-8FC9-52CB392B7666

Hovböld!

 

Det var inte så konstigt att det smärtstillande inte verkade, och när en hovböld läker ut ska hästen få röra sig fritt, utan tvång på mjukt underlag, och det är ju Hemmahagen det! Ingen installning för de två stona alltså, och jag fick packa om en massa hö jag förberett, men vad gör väl det? Vilken lättnad, och lättnad för Milyj som haltar allt mindre och verkar allt gladare.

 

649079D7-E6D0-4AA2-B686-B2BF32513351

 

Vi fortsatte söndagen med att gå ned till stora beteshagen och pyssla om de tre grabbarna som fortsätter gå där tills sommarhästarna åkt hem för i år. Det går ingen nöd på dem, det finns ännu lite mat i den stora hagen, och de stödutfodras dagligen. Ruslan och Pavel är fina i hullet medan Mistjev är tjock. Precis som det brukar vara alltså. Och svårfotade är de också, precis som vanligt:

 

EC5CDB57-0020-4E2C-8702-18B4F0FD0C9B

Ruslan

 

84F61F5A-B4A6-4D1E-9678-1613E922F304

Pavel

 

37C75D6C-C79B-4739-9242-14A9CE951E9B

Mistjev lyckades jag fota i farten. Han är så tjusigt vintersvart nu, som han blir på hösten.

 

Jag lyckades få till ett gruppfoto på håll..

 

6C6F381A-C799-4AB7-A2A1-53ACD1BBA251

 

..efter att ha mutat dem med äpplen!

🍎🍎🍎

 


Hur uttalas det egentligen?

 

Äntligen en språklektion, nu får ni lära er allt viktigt om akut accent (´) och grav accent(`). Som ni längtat! 

 

FAB49EA7-D69D-4003-9732-496C280B748D

Vad är det för något bakom hästen? En banan? Eller en fasan kanske..?

 

På skoj brukar jag säga att om man känner sig lite ensam kan man alltid starta företag, för då ringer det försäljare när som helst, även kvällar och helger. Gemensamt för alla som ringer mig i säljande syfte är att alla uttalar Mánadis fel, därför tänker jag tala om hur det ligger till.

Tecknet ovanför det första a-et är en akut accent, och förlänger en vokal. Precis som i idé, filé eller armé. Grav accent kallas tecknet ovanför a-et i à la carte, och sträcker sig alltså åt andra hållet. Försäljarna som ringer mig uttalar Mánadis som man uttalar banan, altan eller fasan, alltså betoning på fel a. Tänk istället två a = å.

 

40E5577C-3230-44BC-B899-0F79A68A251B

Banan-dis Elisjka..? Nä..

 

Det uttalas alltså Månadis, och en mån-dis är ett slags väsen, en sorts ande om man så vill, som hör till månen på samma sätt som skogsdiser hör skogen till. En ledtråd finns i företagets loggor, det är således en måne bakom Hinicas vackra huvud, inte en banan. Jag har funderat på att ändra så det blir enklare, men tycker det är lite bökigt dels att ändra ett registrerat namn, men även loggorna som jag tycker mycket om. På instagram lägger jag numer alltid till hashtaggen (#) månadis när jag taggar företaget. 

 


Höstvindar

 

75331D4B-68E1-43CF-8962-B2F57B23BBC5

Gasper i Vinterhagen

 

Det verkar som om höstblåsten kommit hit för att stanna, det har blåst sedan i torsdags och någon ände syns inte i prognoserna. Lite tråkigt att en del hästmat blåser bort, men det är som det är. På lördagen fick Gaspers flock flytta hem från skogsbetet till Vinterhagen med sitt stora vindskydd bakom ladugården. Trevligt att ha dem hemma, och nu blir det enklare med att ta in dem och fölträna Deana.

 

858721CE-04E0-4CCD-9BAB-83F9BDA8EBCE

 

CC3FCD2E-FDB8-4EDE-AC53-EC266259CA52

Francesca pekar på vindskyddet med sitt vänstra öra.

 

Hösten blir allt mer färgsprakande för varje dag som går, det är mest påtagligt i skymningen hur färgerna verkligen lyser upp tillvaron. Numer kvällsutfodrar jag efter solen gått ned, men skymningsljuset är helt fantastiskt nu. Det är en annan sak som är synd med långvarigt blåsväder, att alla färger allt för fort ramlar ned på backen. 

 

D9EBF45E-14DC-4808-86E6-F9A936FE22F2

 

Zayats med vind i håret.

 

642524FD-6D5D-4377-9163-5B550AC23279

 

4FB82140-14BB-4790-9604-A5133F765509

Milyj.

 

På söndag förmiddag ställde vi in Galina, Zayats och Milyj, och de verkade trivas utmärkt i sina boxar där det var vindstilla så höet låg kvar. Under tiden passade jag på att roa mig:

 

00CDF646-9396-43E9-ACC8-33FE29823997

 

F0EEDD45-AC9F-4108-8761-79325F91FA7A

 

Ruslan är ju ridbar så varför inte? Visserligen två år sedan jag red senast, men skulle något hända är det ju nära till marken 😉 Det blåste hemskt, så egentligen hade jag bara tänkt prova utrustningen på honom, men trots fjanterier i intilliggande hagar var han så lugn och fin så jag satt upp och skrittade runt lite. Det kändes väldigt bra! Jag kom på mig själv att jag spände mig onödigt mycket först, och då bar han mig ytterst försiktigt men när jag slappnade av traskade han på fint. Lyckliga den som köper Ruslan.

 

975A3810-2AE9-4357-8B4B-20DBE1A27324

Den här bilden gillar jag bäst. Vacker ponny med min favoritårstid i bakgrunden, då kan man inte annat än må riktigt bra.

 


Milyj är tillbaka

 

Som jag skrev sist skulle Fautrasen bära med sig en fin liten överraskning när den återvände från Norrbotten. Först fick den göra ett besök i Finland, och strax var ettåriga Milyj lastad och på väg tillbaka till Trehörningen.

 

E396AF74-2E6A-469F-800E-06BC4040A559

Samma häst i samma hage, nästan 13 månader senare.

 

Milyj har vuxit, och det är uppenbart att hon är mycket väl omhändertagen. Hon har ändrat färg och gått från gullig (vilket Milyj betyder) till vacker, men det råder ingen som helst tvekan om att det är samma häst. Efter den långa resan var Milyj förstås lite skakig i benen, men det var uppenbart att hon kände igen sig. Hon fick vila upp sig i box under natten, och tidigt på fredagsmorgonen fick hon gå ut i sjukhagen. Samma hage hon lämnade i slutet på augusti i fjol. 

 

286B0114-ACB5-4DE4-99F7-978E0A5B10AE

 

I verkligheten lever hon upp till sitt namn, men hon vägrar bli bra på bild! Grimaserar, blundar, har öronen åt olika håll, skakar huvudet precis när kortet tas, och dessutom, som tur är, var hon väldigt bekväm i sin box och låg ned för att sova vilket satte sina spår i den ljusa hårremmen. Men några bilder blev det att visa upp i alla fall.

 

172A555B-BED8-44D7-B4F4-84154DD1C322

 

På förmiddagen tyckte vi det var dags att Milyj gick över till jämnåriga halvsystern Zayats och tant Galina i hagen mittemot, det var uppenbart att de ville bekanta sig närmare, och lugnare ihopsläpp har jag då aldrig varit med om. Det var inte så att de blev bästisar direkt, men nästan inga konflikter alls, inte ens när jag gick in och försökte provocera fram dem. Lite pip och gester, det var allt. Inte en spark, inga rusningar, inget hopp och lek eller bita ifrån. 

 

F3FC4582-BD2E-4742-B25D-502A276E7DA4

 

Hejhej..

 

ECB203AE-B778-4E54-B1BA-F7FCEC9B0823

 

Varför kom då Milyj tillbaka? frågar sig många. Jo, ibland blir livet inte som man tänkt utan hastigt vänt upp och ned. I början av året flyttade Milyj till norra Finland, men i hennes familj drabbades man av sjukdom och tvingades finna nya hem till sina hästar. Vi beslutade oss för att bästa lösningen var att hämta hem Milyj och i lugn och ro låta henne finna nytt hem härifrån. 

 

837EE191-8B24-457C-A431-A66C5C149CAA

Ute i hagen är det som om hon aldrig varit härifrån, kommer fram och vill mysa på en gång.

 

Milyj kommer vara till salu, men jag vill betona att det inte är bråttom för hon måste få landa här först, vila upp sig lite efter alla äventyr och leva flockliv med andra basjkirer. Hon uppfyller med råge alla kriterier vi har för att erbjuda unghäst till försäljning, och jag vill inte att rätt spekulant missar henne. När jag sätter upp Milyj på Till Salu-sidan kommer det gå bra för rätt person att boka henne, men vi kommer inte skicka iväg henne förrän vi tycker det känns rätt. Här går alltid individens bästa först, vi tar oss den rätten.

 

BEED9076-3A55-44EC-8C08-C09B9E941520

Tant Galina, Zayats och Milyj, ungefär en halvtimme efter hopsläpp.

 RSS
Besökare idag: 12
Denna månad: 626
Totalt: 121662
lördag
20
oktober
Sibylla

2018
Vecka 42
«oktober 2018»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Vinterstress
Sommarvärme
Foderkostnadsfunderingar
Brittadagen
Zeniya byter flock
Tre år som nybyggare
Fullspäckad helg och fullbelagt stall
Hur uttalas det egentligen?
Höstvindar
Milyj är tillbaka

Senast kommenterade
Brittadagen
Hur uttalas det egentligen?
Milyj är tillbaka
Höstvindar
Att börja träna lite skadar ju inte
Stapelvara
16 veckor
Tänk om allt gick så enkelt
Hästmaten kokar
Samma väder

Arkiv
2018
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011