”Glad internationell glädjedag!”

 

Med de orden möts man på Förenta Nationernas regionala informationskontor för Västeuropa:s sida (unric.org) med information om internationella glädjedagen. Härligt med en glädjedag, och ingen slump att dagen infaller på vårdagjämningen, när solen befinner sig mitt över ekvatorn, och dag och natt är lika långa på nord- och sydpolen (här skedde det redan i måndags). 

Men varför behövs en glädjedag? Jo, den instiftades 2013 för att man ska fundera över vad som gör en lycklig. Man kan ha roligt med pengar, och nya prylar kan skänka tillfällig tillfredställelse, men vad gör en lycklig? Är det stunderna i sommarstugan? Att ta ut fina veteranbilen som renoverats under vintern? Hunden? Tranornas första trumpetande om våren? Vedspisen i köket? Känslan efter ett isbad? Stunder med vänner, familj etc? Att måla tavlor, sticka eller odla i trädgården? Höstens härliga färger eller första snön? Det finns otaliga förslag, och förhoppningsvis har man flera källor till lycka och glädje.

Själv har jag blivit lyckligare med åren. Andra perspektiv, erfarenhet och visdom har hjälpt till med sådant, och att inse att sann rikedom inte har med pengar att göra var ett led i början till ett lyckligare liv. Även om pengar alltid behövs, det går inte komma ifrån, ingen blir lycklig över att oroa sig över brist på tillgångar, men mina krav, önskningar, behov och syn på nöjen och annat har ändrats. Att kroppen bitvis försämras står jag ut med, jag funkar ändå rätt bra och kan alltid ta av mig glasögonen framför spegeln.

Det finns rätt mycket som kan göra mig lycklig, jag är ganska känslosam. Just nu är jag lycklig över skymningsljuset som gör att jag slipper pannlampan, en riktigt fin bit närodlad ryggbiff med goda tillbehör kan också göra mig lycklig. Och hästarna förstås.

Jag skulle förstås ljuga om jag påstod att basjkirerna är ständiga källor till lycka. De medför en del besvär, säsongsvis hårt arbete också, och även dyra veterinärräkningar och djupaste sorg, men allt det där skulle jag inte stå ut med om de inte gjorde mig lycklig också. Dessutom gör jobb 365 dagar/år -även julafton och allas födelsedagar, att man blir ganska bra på att ta ledigt när man kan. Det är helt OK att ha en halvledig lördag på en måndag om det faller sig så, veckodagarna bryr sig inte om vad de heter och inte jag heller.

Och att möta en helt ny liten varelse efter en lyckad fölning, att se en flock glatt och ivrigt bege sig in i beteshagen för att genast stanna och beta, att få ställa ut fina unghästar som belönas med vackra ord och höga poäng (jag är i synnerhet stolt över Gasper och Beroza), att få energi och mjuka mulpussar när man är låg, att stå under en djup stjärnhimmel och höra nöjda hästar frusta och tugga hö i midvinterkvällen, en lyckad lastträning och även en fin unghäst som hittar hem till sin nya ägare. Det är några av de saker som gör att lyckan överväger. 

 

FAA0D15B-F7EC-4380-BB5A-171F6679CC63

 

Deana får gestalta hästlyckan idag, för det var förstås oförfalskad lycka och glädje som infann sig med en okomplicerad fölning efter två tragiska. Därför fick hon sitt namn, fjärilen som vänder natt till gryning, som vänder mörker till ljus och sorg till glädje. Bilder efter mys och lite fölträning idag.

 

7B14D355-6017-449F-8F55-7F0C50756A81

 

Glad fortsättning på glädjedagen!

 

Besökare idag: 16
Denna månad: 301
Totalt: 147829
tisdag
7
juli
Klas

2020
Vecka 28
«mars 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Mánadis' Ilieff
Musblackt
Basjkirväder
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
🇸🇪Glad Midsommar!🍓
Lillfrallan* under fölpälsen
Innan regnet
Stora flyttdagen
Lillhingsten blev en liten valack

Senast kommenterade
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder

Arkiv
2020
2019
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia