Vad får jag för pengarna?

 

Hur motiverar vi prissättningen på en unghäst? Nu när våren närmar sig börjar vi och andra annonsera ut hästar och det kan det vara på sin plats att prata om pris. Nej, satt pris gäller, så prislappen är ej förhandlingsbar, men det kan vara relevant att fundera kring vad som sätter priset. Vad får man om man köper en Mánadisbasjkir direkt från uppfödaren? 
 
Exempelvis justerar vi priserna på unghästar till salu varje nyår, en tvååring kostar mer än en ettåring. Det är ganska logiskt, för dels har den kostat mer, och den vet och kan mer än en ettåring. Enbart att unghästen är till salu betyder att vi förvaltat dess egenskaper väl så den är redo att flytta hemifrån, den har varit försäkrad i samma försäkringsbolag från dag ett, ätit massa god mat, fått sina vaccinationer etc. Allt kostar.
 
 
Adilliya
 
Vår första avkomma, Adilliya var ca 1,5 år här när hon fick hovvård ute på stora sommarbetet. Hon bokades medan hon ännu var ett, men reste först när hon fyllt två, så kan man också göra.
 
 
Är ungstoet kvar här när hon är tre så visas hon på sommarpremiering för sitt livs enda chans att erhålla avelsdiplom. Det är bara som treåring basjkirstoet kan belönas med diplom, och hon får endast visas en enda gång. Jag kan anmäla henne till flera premieringar (kan kanske vara bra exempelvis om man är osäker på när man kan åka) men hon kan bara bedömas en gång som treåring, det är alltså inte som en hund som man åker och ställer ut varje helg om man vill och kan. Oavsett om hon belönas med 40 poäng eller mer, och diplom, så är det ändå en viktig erfarenhet att lastas och åka hemifrån, sova borta på ny plats och gå i ridhus. Se en massa andra hästar, stora som små, och möta folk som mäter och bedömer. Social utbildning kan det kallas, och det ökar värdet på min häst. Treåriga ston vi visat kostar mer efter visning, trots att hösten närmar sig.
 
 
image
 
Sommarpremiering på Wången, augusti 2016. Odessa tilldelades 38 poäng och Klass Ett.
 
Är unghästen inte såld när den slutar vara tre år, första januari alltså, så tas den ur försäljning och blir inte till salu igen förrän den genomgått utbildning och blivit rid- eller körbar. Utbildning är värdefull, den betingar ett stort värde. Vi skickar alltid bort fyraåringarna för utbildning. Dels för att de som rider eller kör in unghästar kan det, och för den egenskapen och den tjänsten ska de ha betalt. Dessutom äter hästen förstås under utbildningen och behöver utrymme och skötsel, och bara att åka hemifrån och hanteras av andra, på nytt sätt och ny miljö är en otroligt viktig erfarenhet för att en gång få bra förutsättningar hos en ny ägare.
 
 
image
 
Gagarin reste iväg och blev inkörd innan han flyttade hem till sin nya ägare.
 
Man kan se det som att du betalar inte enbart för hästen, utan även för vad andra begåvat den med. Sådant du slipper göra, som att köpa en färdig möbel istället för att bygga eller skruva ihop den själv. Det är faktiskt värt en hel del om du tänker efter. Eller så kan du köpa en mysig tvååring och själv förbereda den. Du får forma hästen själv, och hantera och kommunicera med den enligt den metod du är bekväm med.
 
Med det sagt lägger jag till att jag inte har några som helst synpunkter vad gäller hur andra värdesätter sina unghästar vid försäljning. Vi har alla helt olika förutsättningar och syn på saken, och med allt jag beskrivit kan man lätt förstå att våra priser trots allt ligger i underkant. Och i det långa loppet är det ändå aldrig själva inköpet som är den stora utgiften, hästar kostar pengar hela livet, det måste man förstås komma ihåg.
 
 
DFA70FCB-EB2F-416D-81D6-19AF33169984
 
Milyj är en sån där mysig tvååring som snart också är till salu.
 
Besökare idag: 20
Denna månad: 314
Totalt: 144427
fredag
10
april
Långfredagen
Ingvar, Ingvor

2020
Vecka 15
«mars 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Glad påsk!
Vilken päls!
Elisjka har flyttat hem
Välkommen sommartid
Helgen som försvann
”..not for human consumtion”
Årets exteriör
+18˚ i mars
Vårvinter
Fel på ögonmåttet

Senast kommenterade
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma
Ökad stödutfodring

Arkiv
2020
2019
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia