Spekulantbesök

 

På lördagen lyste äntligen solen efter en veckas envist regnande som förstås förstört hagarna. Det har kommit mycket regn, det är översvämning överallt. Ån ser ut som vid vårflod, och på skogsbetet forsar det vatten överallt, även där det inte ska. Direkt ned i Vinterhagen som är en bedrövelse. Men solen lyste på lördag, och vi fick besök av ett par från Malå-trakten som ville träffa våra unghästar för att se om tycke uppstod.

Stefan har alltid sagt att den som kommer för att träffa Cizmet kommer vilja ta med henne hem, för inte bara är hon söt som spunnet socker, utan har dessutom en mycket charmig personlighet. Hon och hennes systrar, Deana och Sasjenka har alla tre varit helt ljuvliga, men det behövs ju att personkemin stämmer också. Och det gjorde den, både vad gäller Cizmet och lilla Sasjenka, som inte är till salu ännu, då hon ska gå med mamma Cetzima fram tills vårvintern när det är dags för avvänjning.

Men man behöver absolut inte ha bråttom vid hästköp, det är i bästa fall en långvarig investering, och när det handlar om en så liten hästras (det vill säga få i antal) kan det uppstå väntetid. Även vad gäller de yngsta. De bestämde sig för Cizmet, och hon hade ingenting emot dem heller, men unga fröken får ändå bo kvar här tills familjen kommit fram till hur de gör med häst nummer två. De söker alltså två hästar till sin gård, och har några alternativa lösningar. Huvudsaken det blir rätt, och då är det bra om det får ta lite tid.

 

13718707-0CF6-437D-A1EE-CD27EE8C4794

 

Förutom Sasjenka, så lyckades även tvåårige Tuchkin charma de två. Han är inte till salu ännu, för vi behöver jobba lite med honom så vi är helt säkra på att han klarar av att flytta hemifrån. Han är ju moderlös och uppfödd på stomjölkersättning, och även om han gått i flock så har vi märkt att han har några utmaningar vad gäller språket, både med hästar och människor. Till hans fördel så är han välhanterad, trevlig och intelligent, men vi behöver jobba lite med en del grejer innan jag är helt säker på att han kan flytta. Jag ser verkligen fram emot att sätta Tuchkin i unghästskola, och har redan tänkt ut olika utmaningar och saker att träna på. Och nu  har sommarhästarna åkt hem, så nu kan vi stängsla vinterhagar och planera för att flytta om flockarna. Längtar jättemycket efter att få hem valackerna från stora sommarbetet, även om de inte verkar lida någon nöd där än.

En av de stora behållningarna av att få besök av spekulanter är att få visa runt dem och prata om alla basjkirer, det finns något gott att säga om varenda en, och det är upplyftande att höra sig själv säga allt det fina. Tiden rann iväg fort, och såhär i efterhand kanske det var dumt att inte ta en enda bild under lördagen, denna enda dag av solsken, för på söndag skvalade regnet igen. Men man behöver inte dokumentera allt, man kan uppleva istället, det är oftast bättre.

 

8FF1B541-9274-4CAF-8CB5-7676B0EFE913

Hemmahagen, söndag förmiddag.

 

Hagarna är riktigt hemska, men jag är ändå tacksam över att det inte är ännu värre. Än finns det plats att lägga ut höet på, även om det är blött. Behöver inte lägga mat i leran som tur är, och det bästa är att det finns ett slut på eländet. Efter en regnig måndag kommer äntligen kylan, och då kommer vätan krypa ned i backen. Så på söndagen kopplade Stefan från sommarvattnet utomhus, nu tar vi allt vatten till hästarna inne i stallet där ledningen har värmeslinga. Skönt att allt eftersom gå över till vinterrutiner.

Bland mycket annat jobb ute i regnet på söndagen så lade Stefan ut en ram runt ”verandan” på nyaste vindskyddet i Hemmahagen för att det inte ska bli så jäkla smetigt där när det regnat alldeles för mycket, som nu. Jag lade ut en himla massa torvmix som bottenströ för att  dra åt sig väta, vi kommer ströa med spån ovanpå sedan när det inte är blött längre. Stona blev jätteglada och rullade sig ordentligt i den bruna torvmixen, och bäst syntes det förstås på vitblacka Zayats:

 

CDC35017-7397-4B37-B3C0-2B6C0D07935E

Inte lika effektfullt på musblacka storasyster Zeniya i bakgrunden.

 

Efter att ha kånkat och skurit upp åskilliga tunga balar av torvmix iklädd blött regnställ kan jag berätta att jag var exakt lika skitig som Zayats, det är verkligen inte roligt med vädret nu. Längtar efter sol och klart väder nu så vi får torka upp. Men det fanns de som hade det riktigt mysigt på söndagen trots regnet, och det var Zenits flock som fick stå inboxade medan regnet föll. När de släpptes ut kl tre på eftermiddagen hade regnet äntligen upphört. Bara för att ta sats och börja om igen inatt. 16 mm regn väntas under måndagsdygnet, det räcker nu.

 

83DFFE55-B8BA-4B3A-A970-0BCB20DC623C

 

Min kompis Sandor. Bild från i fredags, men han var lika mysig, lortig och spånig då som idag.

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 13
Denna månad: 73
Totalt: 153201
fredag
4
december
Barbara, Barbro

2020
Vecka 49
«oktober 2019»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Uteboxar
Adventssöndag i stallet
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
Tänka om
Lugnet efter stormarna
Milyj kommer hem
Höstflytten
Riktigt bra dag på jobbet
Första snön
Jäktig vecka

Senast kommenterade
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem

Arkiv
2020
2019
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia