Trettondagsafton

Rätt så sent igår insåg jag att det faktiskt är trettonhelgen nu. Jag gillar trettonhelgen, för det är den sista juliga. Det har aldrig hänt att jag plockat ihop julen den 26:e december för att smälla upp silvergardiner och pynta och duka i prålig nyårsstil, nej jag vill ha jul åtminstone över trettondagen. Sedan kan jag packetera tomten och bocken och se fram emot den ljusare delen av vintern.

Trettonhelg innebär i år att fredag är söndag (två snubbar i USA har nu forskat fram en kalender som är statisk; 364 dagar/år i fem år och sedan en extravecka. Det innebär att alla högtider infaller på samma veckodag, år efter år och världen spar på både bekymmer och pengar. Tänk att det skulle ta fram till år 2011 enligt den gregorianska kalendern att komma fram till den genialiska lösningen!), och dessutom vill jag gärna göra lite festligare mat på trettondagsafton. Alltså var jag tvungen att ta mig in till staden i dag.

Jag var ganska tuff när jag bestämde det, sent i går. Gårdagen var inte snäll mot mig, särskilt som jag i vrede tog det dumma beslutet att i frenesi arbeta barhuvad i rasande snövall och isande vindar. Jag lät som Bonnie Tyler, vilket förvisso min man verkade uppskatta*s* och kände mig väl som en gladiator just då, men i morse kände jag mig bra ynklig.

Snöskottning igen förstås, men nu var äntligen var snön kallare och mycket lättare och efter utfört arbete och en dusch kändes livet helt OK igen. Jag hade gott om tid på mig in till stan, och hem också, så jag makade mig fram längst Landsjövägen i trygga 50-70 km/h och stannade till och med för att ta en bild;

snöväg1

Man kan förstå strömavbrotten när man ser träden som hänger över ledningarna uppe till höger, eller hur? Så såg det ut nästan hela vägen in mot Ravesta, och på väg hem mötte jag flera servicebilar med folk som skakade bort snö ur bugande träd och sågade bort de som kroknat för mycket.

snöväg2

Hemma i god tid och vi åt sillunch, jag och min bilmekande make som skottat fram och lagat Transportern idag. Sedan gav jag mig ut för att kolla staketet igen. Hela staketet alltså, för nu har det snöat så att allt som syns av stängslet runt lägdan är den översta tråden (vilken är i halshöjd på mig i vanliga fall).

Det är synd att jag inte hade med mig kameran, för på ena sidan Vinterhagen, uppe i skogen, hade hela staketet snöat över, och för varje steg sjönk jag ned till höfterna, som mest över midjan, i snön. Det blåste friskt och isande kallt, och eftersom min kondition i dagsläget är nedsatt drog jag in kalluften i djupa, värkande andetag, men till slut hade jag avverkat varvet. Efter utfodring av hästarna lade vi oss att sova lite till en Hitchcockfilm, så nu är jag pigg igen.

Ja nu känner jag mig lite som en gladiator igen, och har tänkt mig tillaga en härlig (svensk, givetvis) oxytterfilé med julig kryddning, god sås, en blandning av basmatiris och bulgur, och till det ett fint rödvin.

Apropå röda drycker så inhandlade jag ett par flaskor med sådant idag, ifall förkylningen ger med sig så jag kan ta sparken över till Andra Sidan och fira att julen nu ska bli ett fint och snöigt minne att läggas i en låda tillsammans med glitter och tomtar, för att gro under året till nya förväntningar och tindrande ögon lagom till nästa advent.

Jag önskar alla en underbar trettondagsaftonskväll.

Besökare idag: 10
Denna månad: 791
Totalt: 135191
tisdag
16
juli
Reinhold, Reine

2019
Vecka 29
«januari 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Ändrade planer
Snälla, duktiga basjkirer
Söndagsfeeling
Tröttis
Gå från flocken
Dubbelhelg
Fölpälsen börjar släppa
Barbackaritt och knottinvasion
Midsommarhelgen
Midsommarritt, en bildkavalkad

Senast kommenterade
Ändrade planer
Tröttis
Gå från flocken
Dubbelhelg
Barbackaritt och knottinvasion
Midsommarhelgen
Midsommarritt, en bildkavalkad
Betessläpp och halvbröder
Maskinmockning
🇸🇪Nationaldagsfirande🇸🇪

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia