Innebandy i ridhuset

Det har inte varit någon hemlighet att ett stort snöoväder skulle dra in natten till torsdag, men när jag körde till Gideå för ridlektion i går kväll hade det redan börjat snöa och blåsa. Jag hade förstås klätt mig rejält, är man rätt klädd är det mysigt att rida i yrande snö. Däremot var jag inte klädd för en lektion i ridhuset.

Ridhusbygget i Gideå började i höstas, och nu är allt på plats. Underlaget ska bättras på, det ska bara "sätta till sig" först, men det dög för en innebandymatch! Ja, det är väl mer en korsning av enhandsfattad innebandy och polo, men en nyttig och väldigt rolig övning. Ett plus är att inte ha en stor häst, sist jag spelade satt jag på bjässen Hinica, som förvisso var snabb i vändningarna, men man ska ju nå ned för att träffa bollen också. Tuscha är mer lämpad för sådana sporter.

Vi började med att parkera hästen och sparka/studsa bollen runt hästen, under, mellan frambenen etc. Sedan dribblade vi bollen på samma sätt med klubba runt hästen. Innan vi satt upp fick hästen bekanta sig med klubban, lukta på den, känna den över hela kroppen (benen och huvudet är viktigast, då det är de delarna som kan få närkontakt av en ivrig spelare på ryggen), samt att vi förde klubban över huvudet och ryggen på den. Hela tiden fokuserar man på bollen och klubban, inte hästen -förutom att i ögonvrån kolla reaktionerna, om den tycker det är obehagligt, om den visar en uppmärksamhet, eller i värsta fall står och drömmer sig bort, långt utanför ridhusväggen och till synes accepterar allt man gör. Det är den hästen som möjligtvis kan reagera negativt när spelet börjar, då den rycks tillbaka till verkligheten.

Övningen handlar om att hålla balansen på sig och sin häst, byta hand för tyglar och klubba, fokusera på det man gör, samarbete, kroppsmedvetenhet och tankens inverkan (dit man tittar hamnar man). Vi delades upp i två lag efter att vi först dribblat runt själva från hästryggen. Inom laget övade vi passningar innan matchen startade. Varje lag har var sin boll som de ska försöka få in i var sitt mål, på motsatt långsida. Man får även skjuta bort motståndarlagets boll.

Jag trasslade förstås in mina tjocka vinterhandskar när jag ivrigt skulle byta tygeltag och klubbhand, och svettades i vinterjackan. Dessutom hade jag lånat makens hjälm, så jag fick plats med mössa under! Det gick bättre när jag slängde av mig handskarna, men jag tror inte det var bidragande orsaken till att vårt lag vann. Det var skönt att skritta av efteråt, för vi var alla väldigt varma. Det var faktiskt riktigt härligt att gå ut i yrsnön och leda hästarna tillbaka till hagarna när lektionen var över.

Basjkirer är fantastiska, det vet jag ju. De har bara varit inne i ridhuset några gånger, men brydde sig inte om ljud, folk som kom och gick eller annat. Tuscha som är född "i det vilda" och kom hit som fyraåring för drygt 13 år sedan, man kan inte tro att hon gjort annat än gått i ridhus. Som alltid gnäggade hon ett lågt "tack" när jag satt av, och jag kramade om henne när jag lättat på sadelgjorden. "Det är jag som ska tacka, Tuscha." sade jag och skämdes över att jag råkat slå bandyklubban i huvudet på henne i stridens hetta.

Tuscha2

Det här är den finaste bild jag har av ledarstoet Tuscha. Den är från sommarbetet 2010, och när jag tar bilden så ligger resten av stoflocken i gräset och sover bakom mig, utom Kalinka, som står och vakar åt andra hållet. Jag undrar vad hon tänker på..

Besökare idag: 8
Denna månad: 888
Totalt: 136892
tisdag
20
augusti
Bernhard, Bernt

2019
Vecka 34
«januari 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt
Rotera flockar; En bildkavalkad

Senast kommenterade
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem
Ändrade planer

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia