Nej, se det snöar! (Varning för starka bilder;))

snöhage1

Tova med snötäcke

Alltså det fullkomligt vräker ned snö där ute, och har gjort så sedan igår natt. Det är som ett redigt ösregn (för den som minns skyfallen vi hade här i höstas) fast med snö! Bilden på Tova här uppe är tagen 14:30, men snön och molnen gör att det ser ut som sen afton.

snöhage2

"Har du en morot till mig..?"

snöhage3

Gastroler är fredagsfin med ispärlor fulla manen!

Det positiva är att hagen ser väldigt, väldigt ren ut. Skulle gå runt och kolla stängslet idag, men det gick inte! Jag sjönk ned till midjan så fort jag tog avsteg från hästarnas stigar uppe på vinterängen, men de går inte i närheten av de översnöade trådarna (jajjemän, hela stängslet är översnöat uppe i skogen!), så jag hoppas på att det fortsätter vara lugnt. Det värsta som kan hända är väl att en älg förvirrar sig in i hagen och blir sugen på hästarnas mat.

Nu är det after work, och sedan blir det pizzabak här! Dinkeldeg förstås, och det blir lyxiga skapelser med bla rostbiff och rökt fårfiol (pizza är fantastisk restmat) och jag gör en ganska tjock botten. Sist jag gjorde dessa pizzor fick jag betyget "den godaste pizzan jag ätit i hela mitt liv" av 17-åringen. Tänk att pizza utan ost kan vara så gott

Over and out från Casa Jonsson!


Hur tidigt rider man in en Basjkir?

Personligen tycker jag man kan göra som med andra raser av kallblodstyp; Vänta tills dess fjärde levnadsår. Eftersom Basjkirer kan bli väldigt gamla, upp till femtio år, vad jag förstår, så gör det ingenting om man väntar tills hästen är fem år, huvudsaken är att den är redo för sitt uppdrag. Fysiskt och mentalt.

Bara för att min Basjkir, som är två och ett halvt år, är jättesnäll att hålla på med, stark och trygg betyder det inte att den är klar för allt en vuxen häst ska klara av. Visst, man kan påbörja inkörning, det är en lämplig uppgift om man gör det på rätt sätt efter hästens förutsättningar. Så finns det ju massor som man kan vänja sin häst med, som att få hovarna verkade, prasslande påsar, gå över presenningar, skickas över exempelvis SJ-pallar, mellan portar, skickas in i en transport, ja lastas över huvud taget och åka en sväng, betsel, ha saker på ryggen, gå som ledhäst etc.

"Inriden" eller "riden" kan också ha många olika betydelser om man ser det i en annons, och jag blir ledsen när jag ser en Basjkir på tre år till salu som är "mycket riden och skulle passa till turridning eller ridskoleverksamhet". Om jag betalar för ridlektioner, inte vill jag rida en outbildad, jätteung häst. Vem vill det? "Sutten på" och "riden" betyder ibland samma sak. Själv har jag ridit in en nordsvensk som var nio. Hon var förstås mycket hanterad och körd, och hon är den trevligaste ridhäst jag haft.  Självklart är hon uppsatt på en skyhög piedestal och omgiven av ett rosa skimmer av selektiva minnen som få hästar kommer att kunna bryta igenom. Här följer två av mina argument till att vänta med inridning av sin Basjkir, och istället ägna sig åt andra, roliga aktiviteter:

Hästen ska räcka så länge som möjligt.

En häst som kan bli upp till 50 år. Är det så, bör man nästan förvänta sig att den kroppsliga (och även den mentala) utvecklingen sker långsammare än för en "vanlig" häst. På många håll råder en uppfattning om att en häst som inte rids fem dagar i veckan inte kan vara lycklig. Om så är fallet just för den hästen kanske man ska se över hur den övriga tiden ser ut för den individen. Hur ser sammansättningen av flocken ut? Är hagarna tillräckligt stora? Hur har hästen det socialt, när den inte är med matte/husse? Får den för mycket kraftfoder? och så vidare. Jag går inte in här på uppstallning, lösdrift, påtvingade relationer över allt för små ytor etc. just för Basjkirhästar, men jag sticker ut hakan och påstår att hästen inte behöver ridas fem dagar i veckan för att vara lycklig. Kanske behöver den aktiveras eller kräver social träning och utmaningar för att utvecklas eller för att vara en trevlig och glad häst, men det är en annan sak.

En häst som kan bli 50 år bör man vara rädd om så den håller. Man bör behovsanpassa vissa "sanningar" såsom raspning av tänder, hovvård, foder och allmänskötsel till de förutsättningar (häst) man har. Alla hästar (hästraser) har inte samma kvalitét på hovar till exempel. Dessutom har Basjkirer ett sätt som gör att den kan verka mer vuxen än vad den mentalt är, något som ibland är en nackdel för dem, då det lockar till "barnarbete".

Hur mycket framåtbjudning är OK?

En gång hyrde jag in en häst i ett stall det fanns en tvåårig hingst som ägaren börjat köra in. "Åh, han är så lat." "Han är så trött, man får använda pisken hela tiden för att han ska orka." Då hade jag inte kört så mycket, och hade ingen erfarenhet alls om unghästar så jag trodde det var normalt. Det var ju kunniga människor som hade unghingsten. Jag vet mer nu, både om unghästar och körning. I våras deltog jag i en körkurs uppdelad på två etapper, för Svenske mästaren i Skogskörning; Hans Sidbäck, och det var enbart Basjkirhästar med på kursen. Jag blev inspirerad av kursen och fick en längtan att lära mig köra in mina hästar. I en bok skriven av körmästaren står det såhär om framåtbjudning:

"En häst med framåtbjudning är en häst som av egen vilja och energi är beredd att i varje situation göra det kusken ber om. Ordet kan enkelt översättas till livsglädje och arbetsvilja. Det kan endast uppnås med en välmående häst som är positiv till dina krav. Det är omöjligt att uppnå detta med tvång och skrämmande tilltag. Om en häst tvingas utföra det som önskas med t.ex. piskan, är det inte längre den positiva, naturliga framåtbjudningen som uppnås. I det fallet får man en häst som är stressad och "flyr" drivningen och det är precis motsatsen till det vi är ute efter. Tyvärr kan en sådan stressad häst i lekmannaögon se ut som en väldigt glad och samarbetsvillig individ. En häst med naturlig, positiv framåtbjudning är lugn och harmonisk med god arbetsvilja, utan att vara överilad."

Jag minns att han på kursen betonade vikten av att inte mana fram för mycket framåtbjudning på unga hästar, för den finns där och kommer fram ändå vid tillfälle. Manar man fram den för tidigt har man tillslut en vuxen häst som inte går att få stopp på.

Jag påstår alltså att en allt för tidigt inriden häst kan bli mycket missförstådd. Särskilt kanske en Basjkir, som inte är lika flyktig som "vanliga" hästar, den kan nog ses som mer vuxen än den egentligen är, och även som slö eller dum. Oavsett om man använder sig av traditionella metoder eller Natural Horsemanship så kan nog många vara överens om att det är lätt att skrämma eller tvinga hästen till att göra rätt. Att hellre föreslå en lösning kan ta längre tid att lära in, men befästes istället djupare och man får en bättre relation.

***

En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst är bara en människa. En tanke som är tröstande för hästen, men kanske frustrerande för ryttaren. Har man gett sig in på att ha en unghäst av kallblodstyp bör man inte ha för bråttom, det är viktigt att vara en klok människa innan man blir en klok ryttare.

***

Besökare idag: 8
Denna månad: 888
Totalt: 136892
tisdag
20
augusti
Bernhard, Bernt

2019
Vecka 34
«januari 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt
Rotera flockar; En bildkavalkad

Senast kommenterade
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem
Ändrade planer

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia