Färdiglärd eller bara färdig?

Vissa företeelser är religion, det är bara att konstatera. Kost är ett exempel, särskilt dieter av extremare variant. Barnuppfostran ett annat exempel, också givetvis hästhållning.

Ödmjukhet är någonting som saknas hos en del "religiösa". Många är ödmjuka, själv försöker jag vara det, för jag tror det är jätteviktigt att man själv tror på det man gör, även om det inte till 100% överensstämmer med mina metoder. Särskilt sedan jag sadlade om (hehe) från traditionell hantering till NH för två år sedan har jag blivit ännu mer ödmjuk. När jag hade min nordsvensk Tindra för drygt tio år sedan, köpte jag en jättebra bok på rean; "Western Training. Theory & Practice" av Jack Brainard. Jättebra eftersom mr Brainard är ödmjuk. Han ger förslag till lösningar men förkastar inte annan hantering. Till exempel har han bilder på hästar som tävlar i GP i dressyr (Kür) för att visa prov på rätt form under arbete. Jack skriver såhär i boken, i ett kapitel som handlar om galoppfattning (fritt översatt av mig):

Fråga tio hästkarlar hur man gör en galoppfattning, och du får tio olika svar. Om alla tio hästar fattar galopp har alla rätt, eller hur?

Nå, det är en sanning med modifikation, eftersom det alltid går att skrämma en häst till lydnad, vilket är vanligare än man tror (eftersom det oftast sker i okunskap och av "välvilja"), men jag förstår vad han menar. Vet jag hur galoppen känns i kroppen, hur den ser ut från mitt perspektiv är det betydligt lättare för mig att förmedla tanken, känslan och bilden till hästen när jag fattar galopp. Det är viktigare än var jag exempelvis har min vänstra häl, tänker jag på min häl undrar hästen kanske om jag har ont någonstans eller om jag tappat något.

Det är min filosofi, och jag klandrar ingen som tänker annorlunda.

Tova3

***

De värsta "religiösa fanatikerna" har inget till övers för oliktänkare. Man kan sitta i en diskussion om någonting som har med hästar att göra, en diskussion som tillslut blir till en enkelriktad gata, och avslutas med ett ilsket "..och säger du någonting annat, då blir jag förbannad!"

Här är en sak som gör en del "religiösa" hästmänniskor förbannade; Jag är övertygad om att man förkortar hästens liv med 15 år den dagen man börjar sko den. Klart det gör folk förbannad, för inte vill man väl höra att man förkortar livet på sin bästa vän heller? Jag har också haft skodda hästar, och jag har också "vetat" att hästar måste ha skor för att kunna ridas. Två gånger har jag haft hästar som absolut inte kunnat gå barfota, hur mycket jag än ville, bland annat ett fullblod med väldigt sköra fötter.

Med tanke på att medellivslängden på en svensk häst är runt fem år (så var det för några år sedan i alla fall, kanske siffran är annorlunda idag) så behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut att främsta dödsorsaken för en häst i Sverige knappast är hög ålder, och det är nog inte vanligt att den dör på grund av att den har skor heller, men det är ett påstående som retar upp! Jag hävdar inte att det är sanningen, men det är min övertygelse, och det är upp till var och en om man håller med eller inte. Jag blir i alla fall inte förbannad om någon inte håller med.

Klia

Det där var bara ett exempel, jag har fler övertygelser som retar upp de jag kallar för "hästreligiösa fanatiker" Min fundering är förstås om dessa anser sig färdiglärda? Själv är jag vetgirig, och jag tycker min flock lär mig nya saker varje dag. Vad mitt liv vore fattigt om jag inte ständigt lärde mig mer om dessa underbara djur. Jag vet inte vem som sagt det, men jag avslutar med en annan övertygelse jag har:

Den som säger sig vara färdiglärd är oftast inte lärd alls, bara färdig.

Jag blir inte förbannad om du inte håller med. Då kan du ge mig feedback eller helt enkelt klicka dig vidare i livet

Flocken

Min älskade flock


Verktyget för dagen:

skrapa

Skrapan!

Mitt i all snön behövs det verkligen vårtecken, eller hur? Gastroler höll mig sällskap när jag mockade vindskyddet idag. När jag klappade honom såg jag att han lossade väldigt mycket (nåja, fråga mig igen i mars om jag tyckte det var mycket*s*) vinterpäls, så när jag mockat klart hämtade jag skrapan.

Det är en så'n där himla praktisk grej, som man kan använda både som svettskrapa och håravlägsnare då den har en taggig och en slät sida. Ryktsten har jag aldrig förstått mig på, förmodligen har jag för svaga nypor, nej jag gillar de här och köper en så fort jag finner en. Man lossar den i öglan, så man håller ett hantag i varje hand, och kan böja den så det lätt går att dra den över ryggen eller under magen på hästen.

Det här är den tredje vintern jag borstar Bizra och Hinica, och de brukar börja lossa sent, som de flesta unghästar, men Bizra lossade nästan lika mycket som Gastroler, och tyckte skrapan var såååååååå skön så! Särskilt på mulen. Hon tycker mjuka borstar, avsedda för hästars ansikten är för mesar.

Jag och Tova hade det himla mysigt i hagen. Skrapan var inget för henne, men vi övade på att hon ska "ge" mig sitt huvud. Först ska hon söka kontakt med mig när jag står vid hennes hals, vilket hon gjorde ett par gånger åt bägge hållen. Sedan ska hon gå undan för tryck när jag håller handen under hennes huvud och liksom trycker hennes högra kind mot mig när jag står vid halsen på hennes vänstra sida. Hon ska vara följsam och inte streta emot när jag trycker huvudet mot mig, och när jag släpper trycket (alltså att hon själv böjer huvudet) ska hon stå med huvudet böjt mot mig. Det gjorde hon också helt utan protester, och sedan följde hon mig runt i hagen, som ledd i ett osynligt rep. Det är svårt att tro det ibland, hur otroligt social och mysig hon är, då hon ofta har ett så flyktigt beteende.

Vi har gjort iordning utestallet och en liten inhägnad i anslutning till den, med ny stängseltråd till och med. Den ytan vill jag ha redo, om det visar sig att Tova behöver vara ensam med sitt föl de första veckorna. Bäst är väl om det inte behövs. Hon håller alla andra på avstånd om hon vill, men hon har ännu inte vågat säga ifrån mot Hinica. Det och hur Gastroler kommer reagera är väl det enda som jag funderar lite på, men jag måste ju tro och hoppas på att det går bra. Jag känner mig förberedd, så nu inväntas bara vaxpropparna.

Nu väntar en lång, härlig hundpromenad. Jag önskar alla ett trevligt slut på årets tredje vecka.

Besökare idag: 10
Denna månad: 972
Totalt: 136976
torsdag
22
augusti
Henrietta, Henrika

2019
Vecka 34
«januari 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Zenits flock
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt

Senast kommenterade
Zenits flock
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia