Examensprov för Tova

"Ge mig huvudet" har vi ju övat på. Hur fort man går fram i en övning beror på hästen, ofta behöver en unghäst fler repetitioner med ganska lång tid emellan, men en regel är väl att hästen anser att man tjatar om man gör samma sak fler än fyra gånger. Tova är kvick av sig, och tycker det räcker med en eller två gånger, men det ska ju befästas också.

Ja hon är verkligen snabb i vändningarna. Presenterar man en ny utmaning kan hon hastigt visa något som kan uppfattas som obehag, men när hon accepterar det rinner det av blixtsnabbt. Det går verkligen undan, så är jag inte medveten om det så kan jag avbryta något hon precis accepterat, för att jag inte hänger med (mindre vanligt nu när jag lärt känna henne). Jag längtar efter att köra rundcorall med henne! Men det kommer krävas att jag får assistans av ett kvickt öga som hinner se allt.

"Ge mig huvudet" har vi kört fyra gånger, två med grimma. Väldigt impulsivt tog jag beslutet idag att ta på henne grimma och grimskaft, och leda över henne till utestallet och den lilla inhägnaden vi gjort iordning för hennes skull. Det för att hon råkade stå bra till och de andra stod och hängde i vindskyddet, längst ned i hagen. Grimskaftet brukar göra att hon verkligen håller sig på armslängds avstånd från mig, men idag var det bara att gå fram och presentera utrustningen, ta på henne den och leda iväg henne innan någon hann reagera. Plättlätt!

Hon följde så snällt med och väntade medan jag kämpade med att få tillbaka de hårt spända handtagen. Vi korsade vägen och gick över gården upp till utestallet. Där fick hon en hink med lite havre, renfor, mineraler och morot. Så ledde jag runt henne och visade utrymmet och sa att där skulle hon och fölis få gå några veckor, om hon kände att de behövde vara ifred, och Tova verkade väldigt nöjd över det.

utestallet

Det ser inte mycket ut för världen, men det duger bra

Snö isolerar från ljud, och skitmycket snö isolerar väldigt bra. Jag märkte att Tova var lite ouppmärksam emellanåt, men inte hörde jag att det var ett hallabaloo i Vinterhagen heller. När jag ledde tillbaka henne så berättade de andra högt och tydligt att det minsann INTE var OK att ta ut en häst på roligheter och inte de andra. Gastroler, han beter sig ju bara som en hingst, så han stod jättenära för att välkomna oss, men kärringarna, ursäkta stona, var mäkta sura.

Nåväl, åter i Vinterhagen ledde jag Tova in i hagen, lossade knuten på grimman och böjde hennes huvud mot mig. När hon slappnade av lät jag grimman glida av henne. Tidigare har hon snabbt avlägsnat sig i det läget, men nu stod hon kvar med mig.

Med beröm godkänt, alltså!

Besökare idag: 28
Denna månad: 3442
Totalt: 132107
tisdag
21
maj
Konstantin, Conny

2019
Vecka 21
«januari 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Delad lycka
Hagbyten
Horse Hopper
Färdigstädat
Ston till Zenit
Unghästmorgon
Vaddå ”snart till salu”?
Bildbombning från helgen
Valborg
Mistjev hjälper till med träningen

Senast kommenterade
Delad lycka
Hagbyten
Horse Hopper
Ston till Zenit
Valborg
Mistjev hjälper till med träningen
Vårmockning
Nya bästisar
Flytt nr tre av fyra.
Hästflytt 2 av 4

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011