"Som bomull" får en ny (obehaglig) innebörd

Jag tänker inte be mina vänner som jobbar inom handel om ursäkt för detta inlägg, jag har ju själv några år bakom mig inom "soft gods". Det här nämndes inte, varken när jag jobbade på Indiska, sålde kläder från importör till butik eller satt på inköpsmöten till min egen butik.

shopping2

Sist jag handlade i min Lifebutik fick jag ett nummer av tidningen Hälsa, en tidning med förvisso mycket reklam, men även med läsvärda reportage. Ett om textilindustrin, skriven av Anna-Maria Alsand, tycker jag fler borde ta del av. Hon börjar reportaget med tankar kring ett petrolfärgat linne, för endast 80 kronor:

"Köper jag linnet måste jag tvätta det före användning, då textilindustrin är kemikalieintensiv. Och tvättar jag det kommer gifterna ut i våra vattendrag. Vatten är en global bristvara. 40% av världens befolkning saknar vatten och siffran stiger. Det kan krävas mellan 10 000 och 17 000liter sötvatten för att producera ett kilo bomull. Mer än 90% av Aralsjöns yta är borta just på grund av konstbevattning av bomull."

Man kastas in bland de skrämmande siffrorna på en gång, och det kommer bara mer. Många som håller i det där billiga linnet kanske kollar ursprungsmärkningen och på sin höjd funderar kring barnarbete, men det handlar om så mycket mer. Sådant som påverkar människor här också.

Enligt WHO drabbas 3 miljoner människor av svåra förgiftningar när de jobbar med bomull. Bomull är dränkt i pesticider, en planta sprutas 25-35 ggr/år, och en matsked av utspillt koncentrerat bekämpningsmedel kan förgifta vattenförsörjningen för 200 000 människor. Följande kan man läsa om jeans i reportaget:

"Två kilo kemikalier har gått åt under dina jeans' livslängd. Mycket av dessa kemikalier är det tvättmedel du använder. Att tvätta mindre är alltså en vinst för miljön!" Jag tillägger att man ska välja rätt tvättmedel, rätt tvättprogram och lära sig dosera rätt.

Men det finns ju ekologisk bomull, och den är ju inte grågul längre, utan ser ut som "helt vanliga kläder". Men där är det inte heller helt enkelt. Så här berättar Annika Dahlström, AD Ecotextile AB om företeelsen greenwash-marknadsföring:

"De använder ord i marknadsföringen som gör att man ska tro det är ekologiskt när det i själva fallet inte är så. Man kan i princip skriva ekologiskt odlad bomull, och sedan doppa det i DDT och sälja det ekologiskt, eftersom man inte nämner själva efterbehandlingen."


shopping1

Största boven är väl ändå shoppingtrenden. Den slit- och slängmentalitet som råder där vi helst ska jobba ihjäl oss för att kunna leva upp till en livsstil, konstruerad av klädkedjor, bloggare, TV-serier och filmer etc. Trenderna avlöser varandra så snabbt att ingen hinner med, och "in season" har blivit "nytt på hyllorna varje vecka"."I dag används varje plagg sex gånger, sedan slängs det." läser jag i reportaget. Till och med politikerna vill ju att vi ska jobba längre för att kunna upprätthålla den livsstil vi vant oss vid.

Men vad är bra då?

Det finns andra material, som hampa till exempel, som inte kräver kemiska bekämpningsmedel och inte behöver så mycket vatten. Andra material är lin (även om bekämpningsmedel förekommer där också), rami, ull, bambu och biprodukten från skogsindustrin, tencel/lyocell (silkesliknande cellulosa, mindre energikrävande än viskos).

Följande miljömärkningar är OK (enligt Konsumentföreningen Stockholm och AD Ecotextile): Fairtrade Cotton, Bra Miljöval, EU Ecolabel, GOTS, Svanen och OEKO-Tex.

En annan sak som är bra är second hand.

21 april ordnar Naturvårdsverkets lokalföreningar klädbytardagar (som tyvärr marknadsförs jättedåligt på egna hemsidan). I Örnsköldsvik blir det en klädbytardag i Nolaskolans ljushall (de vill helst ha in kläderna redan den 19:e), och på Umeåsidan kunde jag läsa mig till att det anordnas en klädbytardag i Umeå "någonstans". Klädbytet innebär att man för varje helt och rent plagg man lämnar in får en klädbricka som man kan byta mot ett annat plagg. Med tanke på att många använder kläderna väldigt få gånger finns det chans för fynd.

Läge att rensa ur garderoben alltså. Är det någon här i närheten som vill fara på klädbytet så samåker jag gärna. Ni vet var ni kan nå mig.

Besökare idag: 0
Denna månad: 771
Totalt: 142923
fredag
21
februari
Hilding

2020
Vecka 8
«april 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Unghästonsdag
Har du koll på våra avkommor?
Inneväder
Stridshäst?
Sammanträffande
Utlottning!
Pälsfällning
Ljusterapi och solkatter
Skottår
Supermamman och lillfrallan

Senast kommenterade
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma
Ökad stödutfodring
Taklagsfest
Bra höår
Pysselhelg

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia