Gasper får betyg och åker på jobb

 

I dag kom Gaspers avelsvärderingsbevis!

Det kom med posten, men på grund av Jordbruksverkets invecklade tolkning av de nya EU-reglerna för hästpass som medfört stor överbelastning på avelsorganisationen, dröjer det nog ett tag innan resultatet förts in på Svenska Hästavelsförbundets uppgiftsregister Blå Basen. Hästar hinner nog dö innan de tilläggsregistrerats, men avgifterna ska väl in till staten ändå.

Men det är en helt annan historia. Här är utlåtandet med vissa förklaringar

 

Avelsvärderingsbevis

 

Mått.  Gasper mättes till 146, inte 148. Slarvig handstil av någon 

Härstamning. Syftningsfel, bägge föräldrarna var ryska importer.

Prestationer etc. "Bör tränas mer på att behålla gångarterna" betyder att Gasper hade lite svårt att orka galoppera efter att ha väntat i full mundering i en timme framför ridhusdörren på grund av att en annan hingst på området slitit sig och domarna etc. satt i konferens. Detsamma med "viss olydnad" då han var trött och nöjd med dagen. Gasper är tre och ett halvt, han var färdig och ville helst åka hem. "Aktiv medhjälpare" betyder att en person lyfte undan pallen, vid hingstvisning rekommenderas medhjälpare.

Själv är jag otroligt stolt! Tänk vilken prestation av min hingst som jag själv fött upp! Så ung, så fin och så duktig, hjärnan på plats och fin i kroppen, vad mer kan man begära? Också är jag förstås väldigt glad över min handler, Gaspers inridare och tränare Pernilla Engström som hade bra kommunikation med domare och veterinär.

Vad gäller objektet för all beundran så hämtades han i morse hos tränaren efter en kort tids välbehövlig semester för att jobba som hingst ett tag. Inte här hemma hos oss utan några mil härifrån på Gideå BasjkirHästar. Det var där jag mötte Gaspers mamma, så det känns lite som att binda ihop en cirkel.

 

Gasper1

 

Han reste bra som vanligt och verkade glatt överraskad över att hästarna som hälsade honom pratade basjkiriska! Då stämde han upp i en tjusig hälsningsfanfar medan han leddes till sin egna hage. Stona i hagen bredvid ställde upp sig på rad vid stängslet, vilken syn! Gasper kollade hagen, pratade lite, visade upp sig, markerade (dvs bajsade), ja så som de gör.

 

Såhär gör man också när man kommer på ny mark:

Gasper2

 

Gasper3

 

 

Vi blev bjudna på god lunch ute i solen och fika på det, innan vi lämnade Gasper för att ta hand om alla basjkirerna här hemma. Svårt att slita sig när det finns mycket att prata om och så mycket fint att titta på i hagarna. Jag hoppas Gasper sköter sitt jobb på bästa sätt och att det blir fina föl till nästa vår.

 

 

 

Besökare idag: 27
Denna månad: 3441
Totalt: 132106
tisdag
21
maj
Konstantin, Conny

2019
Vecka 21
«maj 2016»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Delad lycka
Hagbyten
Horse Hopper
Färdigstädat
Ston till Zenit
Unghästmorgon
Vaddå ”snart till salu”?
Bildbombning från helgen
Valborg
Mistjev hjälper till med träningen

Senast kommenterade
Delad lycka
Hagbyten
Horse Hopper
Ston till Zenit
Valborg
Mistjev hjälper till med träningen
Vårmockning
Nya bästisar
Flytt nr tre av fyra.
Hästflytt 2 av 4

Arkiv
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012
  2011