Vargavinterfunderingar

 

 Höst är säsong för väderspåmän, och det pekar visst på att det blir riktig vinter över landet. Landet som är långt, jag minns inte hur vintrarna varit i andra delar av landet, men vi har genomlidit tre rätt milda vintrar efter tre bistra. Milda med mycket regn och blåst, och snö som töats/regnats och blåsts till skridskois.. Då föredrar jag lagom(dvs rätt mycket) med snö och kyla. Blåser det inte kan det egentligen vara hur kallt som helst utan att det bekommer mig eller hästarna.

 

snöhage1 - version 2

Slutet på januari 2012, Tova med Adilliya i magen, bara någon dag innan fölning.

 

 Det vräkte ned massor av snö i slutet på januari 2012, och efter Adilliya föddes sjönk temperaturen till under -30° flera nätter i rad. Inte brydde sig hon om det, nej hon diade två gånger i timmen, åt träck och sov hellre i snön än i höet som fanns i generösa drivor. Vinteroverallen satt ju på när hon föddes, och mamma Tova skötte om som sig bör. Då var det vargavinter.

 Nu blev jag inte särdeles imponerad över att det delgavs i en tabloid häromdagen att Danmarks meterologiska institut förutspått att det väntas snö i Skandinavien både under december och januari, men det har känts ett bra tag nu som om det är vargavinter att vänta här i trakten. Sommaren och hösten har varit intensiva med explosioner av blommor, bär och svamp för att sedan tvärt avslutas. Väldigt lite nederbörd (vilket jag bugar och tackar för) gjorde att de flesta löv i träden helt enkelt torkade och blåste bort. När det ska brinna av granna färger både i träd och på backen ser det snarare ut som i slutet på november.

 Nederbörden som uteblivit kommer så småningom, och jag håller alla tummar för att den kommer som snö istället för regn. Det är inte roligt att vara hästbonde när det vräker ned regn veckor i ända under mörkaste perioden. Förstörda hagar och evigt mörker, lera och förtvivlan, extra utfodringar och hö som förstörs. Nej, då skottar jag hellre snö emellanåt och gläds över att jag inte behöver mocka förrän i maj.

 Nåja, väder blir det, det kan vi inte göra något åt. Dock kan vi vara tacksamma över att bo i ett hörn av världen som oftast är förskonat från större väderkatastrofer, hur vi än tacklar de skiftande årstiderna. Ibland funderar jag över alternativen. Hästarna ser ut att vara väl förberedda på bister vinter, för på någon vecka ökades höstpälsen på och blev rejäl vinterpäls. En del liknar snarare mammutar är basjkirer, så de lär nog klara sig tills den skira försommargrönskan bjuder på nya, gröna strån.

 

 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 918
Totalt: 143070
tisdag
25
februari
Fettisdagen
Sigvard, Sivert

2020
Vecka 9
«oktober 2016»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Lördagsledigt
Unghästonsdag
Har du koll på våra avkommor?
Inneväder
Stridshäst?
Sammanträffande
Utlottning!
Pälsfällning
Ljusterapi och solkatter
Skottår

Senast kommenterade
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma
Ökad stödutfodring
Taklagsfest
Bra höår

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia