Regn, blåst och dumdristigt men nödvändigt röjningsarbete

 

Den efterlängtade, vita vintern förbyttes strax mot ihållande regn, is, lera och mörker. På tisdagskvällen knakade och brakade det borta i skogen alldeles utanför Zenits vinterhage, så hästarna fick middag plus en massa halm i lä alldeles bakom ladugården istället, längst från knaket för jag förstod vad som var på väg att ske i blåsten. En stor gran som sedan några veckor lagt sig att vila mot några släktingar var på väg att ge med sig och därmed lägga sig till sista vilan över stängslet. 

Efter utfodringen av alla flockar traskade jag runt i mörkret på isen, och jodå, nog var granen på väg ned. Men nu var det en hyfsat stor, sedan länge död gran som ramlat över stängslet, så jag avlägsnade den med hjälp av en fogsvans och gick sedan in för kvällen. Varje vinter rasar det någon gran in i någon hage, och än har ingen häst flytt från hagens trygga tillvaro. Inte den här gången heller.

På onsdagsmorgonen kunde jag konstatera att alla hästar var kvar, så jag jobbade undan och gick in för egen frukost. Än var det mörkt ute. När jag sedan iklätt mig någorlunda vattentäta kläder och gick ut i den skumma dagern möttes jag av denna syn:

 

image

 

Jo, förutom vindfället stod där fem basjkirer och bet och slet i granen, och kröp kring och under den, så efter att ha konstaterat att stängslet var uttöjt men helt intakt, och hur bjässen vilade tog jag beslutet att lätta stammen från tunga grenar, och ifall möjlighet fanns, såga av den tunga toppen. Dumdristig röjning, men då jag är mer rädd om hästarna än mig själv ansåg jag det nödvändigt. Inte vill jag att lilla Elisjka hamnar platt mellan is och gran på grund av sin nyfikenhet.

 

image

Uttöjt men intakt stängsel, och bjässen vilar på starka grenar ner i backen. Fotot inzoomat från behörigt avstånd.

 

image

 

En stund senare hade jag fogsvansat och grensaxat och därmed befriat stammen från en hel del tyngd. Man kan se på fotot att den faktiskt rest sig en aning. Längst till höger i bild ser man hur jag hängt upp mina verktyg utanför hagen för att fortsätta senare, det innebär ju en hel del jobb som det är med alla flockar. Granens grenar hade jag dragit ut i hagen så hästarna  kunde pyssla med dem där istället för direkt under stammen.

Efter lunch för mig och hästarna gick jag runt granen för att lista ut om det var värt det att hämta en pall och såga av toppen. Det är här det blir riktigt dumdristigt, för vem vet hur toppen faller? Ned kommer den ju, men om stammen vridit sig etc. så vet man inte riktigt hur sista färden mot backen blir. Men jag kom fram till att det var värt att prova. Maken var ju på väg hem, annars hade jag väntat. Det gick mycket bättre än väntat! Lätt att såga igenom, och när knaket kom, att toppen höll på att gå av, insåg jag att den skulle fara lite längre åt höger än jag tänkt så jag hoppade.

 

image

 

Ja, det var dumt, men se hur granen lättat.

 

image

 

Jag drog iväg den tunga toppen också, vill inte ha något under stammen som lockar hästarna att utforska där när SMHI utlovat fortsatt regn och blåst

 

image

 

Man gör inte så här, det är extremt dumt så gör inte som jag. Jag gör dumdristiga saker ibland, och det betyder absolut inte att jag är modig. Det är ingen synonym! Till mitt försvar är mitt ansvar, mitt kall att skydda basjkirerna från fara, samt att jag ändå har viss erfarenhet av skog och hur naturen kan bete sig. Dessutom är jag lillasyster, och vi har färre spärrar än andra 😉

 

 

Besökare idag: 8
Denna månad: 888
Totalt: 136892
tisdag
20
augusti
Bernhard, Bernt

2019
Vecka 34
«november 2016»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt
Rotera flockar; En bildkavalkad

Senast kommenterade
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem
Ändrade planer

Arkiv
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia