Rekord på olika sätt

 

Tänk att det blev nytt svenskt rekord. Det låter väl roligt? Och på tonen när det rapporterades i Ekot om rekordvindar lät det faktiskt som om det var något positivt som skett i Stekenjokk på onsdagskvällen. Grattis! Man kan förstås fundera över hur rapporteringen låtit om det blåst 47.8 sekundmeter i låt säg Uppsala. Och många timmar efter Aftonbladet rapporterat om långtradare som blåst av E45, konvojkörning och annat såg Sveriges Radios totala rapportering ut så här:

 

image

Passera, här finns inget att se.

 

Här blev det januarirekordvarmt i går kväll när temperaturen stadigt steg mot sex plusgrader, så morgonutfodringen fick föregås av snöskottning då all tung och blöt snö släppt från ladugårdstaket. Faktiskt så hann jag skotta mig in och med nöd och näppe få ut alla hösäckar innan det sista stora sjoket blötsnö lossnade och dråsade ned bakom mig! Man ska ha tur ibland.

Jag tror också det är rekord i tidigt aprilväder (ingen källa på det, jag gissar vilt). Vi tog in grabbarna i stallet på förmiddagen, Ruslan och Leonid skulle verkas bak och i övrigt är det rätt nyttigt för dem att stå i box några timmar utan att göra ett dugg. Vi gick ned till stohagen i den allt mer tilltagande, varma västvinden och jag är glad över att de hästar vi skulle träna var totalt obrydda av vinden. Några vuxna madammer betedde sig som att vinden blåste in under svansen och ut genom öronen, och ville gärna ha med sig hela flocken, men lilla Zeniya och Beroza ignorerade helt deras krumbukter och piruetter. Något gör man rätt ändå när de hellre är med tränaren.

Efter intagen lunch rusade molnen fram över en multifärgad himmel dekorerad med en stor regnbåge, men i stallets lugna vrå så passade vi på att mäta mankhöjden på Ruslan innan grabbarna skulle ut igen.

 

image

 

image

 

134 cm mätte vi honom till och det är ju jätteroligt! När helbror Gasper var tre - eller snarare två och ett halvt då han fyller år i oktober, mätte han 147 cm (i rätt spänt tillstånd tillägges) på hingstvisningen. Vi vill så gärna ha små basjkirer, men vi har inte lyckats så bra på den biten. De är bara små något år eller två. Så det var ett positivt rekord, ett i liten treåring. Då vi redan har två för avel godkända hingstar så tänker vi inte visa Ruslan i år, utan planen är att han visas endast en gång och utför bruksprov som fyraåring.

För de som inte vet det kan hingsten visas som treåring och bli godkänd för avel tom året de fyller fyra, men från fyra år ska de även utföra bruksprov för att därmed få permanent avelsvärdesklass. Det var så vi gjorde med Gasper, han visades för hand och fick godkänt som treåring, visades och utförde ridprov ett år senare och tilldelades avelsklass ett. Det känns bra att vi inte har någon häst som måste visas (hingst eller treårigt sto) under 2017 så Ruslan får gå med grabbarna i år tills det är dags att åka på inridning (alt inkörning) och förberedelser för hingstvisning.

Vi ledde sedan ut grabbarna två och två, först Mistjev och Ruslan. Det var en enorm kontrast att från stallet komma ut på en snövit gårdsplan där det regnade på tvären i strålande solsken och balplasten slog som ilskna piskor i vindbyarna samtidigt som det rasade snö från gästhusets tak. Plus en nymonterad byggställning som stod och skramlade, fast mest spännande var ändå de ston som rusade runt med svansarna i vädret i hagen nedanför deras.

Då är det så himla skönt att våra unghästar hellre stannar och tittar en extra gång, ifall något verkligen är farligt eller ej (matte verkar inte tycka det), och sedan går försiktigt på det hala underlaget. Inte hade de bråttom ut till maten heller när vi släppt dem lösa, Mistjev lutade sig till och med mot mig som för att säga tack för i dag innan han och Ruslan galopperade iväg. Även Gagarin och Leonid uppförde sig lika fint hela vägen och stod så snällt när vi tagit av grimmorna.

 

Tyvärr kan jag inte påstå att de är rekordsnälla. De är endast helt vanliga basjkirer. Mánadis-basjkirer.

 

 

Besökare idag: 1
Denna månad: 150
Totalt: 146589
lördag
6
juni
 Sveriges nationaldag
Gustav, Gösta

2020
Vecka 23
«januari 2017»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Lycka och orättvisa
Ett steg fram, och två tillbaka.
Omstart
Effektiv jobbarhelg
16 veckor
Systrar till salu
Nya konstellationer
Olägligt regnväder
Deanas och Cizmets lillasyster
”I dessa tider”

Senast kommenterade
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma

Arkiv
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia