Dags att röra om i hagarna

 

"Det får inte gå bra för länge" säger en del, oftast efter att det just gått bra ett tag och sedan händer något som stör ordningen ordentligt. Jag kommer aldrig glömma en lärare inom ledarskap när jag gick en chefsutbildning som berättade att han och de andra mentorerna inte gillade när grupperna arbetade allt för bra ihop, då gick de in och skapade en konflikt. Och det är väl så jag tror universum upphåller balansen också, det måste vara lika delar av kaos och ordning, om inte annat för att bättre uppskatta livets goda stunder.

Jag tänker att om vi rör om lite själva i hagarna så kanske vi undviker eventuella obehagliga överraskningar inom snar framtid, det har ju rullat på väldigt smidigt ett bra tag. Vi har i stort dragit upp riktlinjer för en stor del av året redan och såg att det nu är bra tid att låta en del flockar byta hage! En lämplig början på det är att vänja av Elisjka, så i morgonbitti får mamma Tindra och pappa Zenit flytta till en skyddad och fin hage upp mot skogen. Där får de gå tills Elisjka slussats in i stoflocken där hon får lekkamrater som är mer i hennes ålder.

Därför måste stoflocken till hemmahagen där grabbarna nu går. Grabbarna ska gå i Gasper och Firmas hage efter de flyttat till hagen där stona går nu. Låter det rörigt? Vi hoppas det bara blir lite lagom rörigt, och vi börjar som sagt tidigt i morgon med Zenit och Tindra. Går det som det ska (dvs att Elisjka inte får för sig att flytta med dem) så flyttar vi om de andra flockarna på torsdag.

 

image

Förhoppningsvis sista lunchen med mamma på ett bra tag.

 


Goda råd eller bara dyra?

 

Vi brukar se till att ha föl och unghästar stelkrampsvaccinerade, och hästar "som ska ut och åka" även vaccinerade mot hästinfluensa. Ut och åka innebär exempelvis treåriga ston som ska visas, hingstar som ska på bedömning, hästar som ska på in- eller tillridning, eller säljas.

Influansavaccin är en dyr historia, ska en enskild häst få en spruta kan det kosta 1200 kr när jag ringer efter Jordbruksverkets distriktsveterinärer. Distriktarna har vid flera tillfällen påtalat att grundvaccination innebär tre sprutor, den andra några veckor efter den första och en tredje fem månader senare. Sedan fyller man på en gång om året. Missar man det är det grund (tre sprutor) igen. 

Det har hänt några gånger att distriktsveterinär efter en titt i passet sagt att åt mig att nu är det bara att börja om med grund igen, då jag missat femmånaders (spruta nr tre). Det är verkligen inte roligt, att börja om på nytt när jag trodde mig veta att det räckte med de två första - som det är med stelkramp. Då har veterinären snabbt slagit upp Fass och tryckt följande text i ansiktet på mig:

 

Ur Fass:

image

Länk till sidan i dess helhet

 

 Det där är en rekommendation från tillverkaren. Det är inte konstigt att en tillverkare av vaccin rekommenderar en extra dos, det skulle jag kanske också göra om jag gjorde vaccin och sålde. Det jag inte förstår är att distriktarna är inte bara rekommenderat mig utan faktiskt lurat mig att låta hästarna få långt många fler doser än vad som behövdes.

Odessa grundvaccinerades två gånger innan sommarpremieringen i augusti, och nu var det dags för den tredje (femmånaders) innan hon ska på inridning. Med påfyllning sen var tolfte månad. En av mina privata veterinärer hade vägarna förbi, men så tittade han i Odessas pass och sa att hon ju var färdigvaccinerad med sina två sprutor, den senare i augusti. Han hänvisade till både Svenska Ridsportsförbundets och Svensk Travsports bestämmelser:

 

Ur Svenska Ridsportsförbundets Vaccinationsbestämmelser:

image

Länk till sidan i dess helhet

 

Ur Svensk Travsports regler om vaccinering:

image

Länk till sidan i dess helhet

 

Då jag för tillfället inte hade någon annan häst som skulle vaccineras blev det att tacka så mycket för upplysningen, framtida besparingar och en trevlig pratstund innan han åkte vidare efter att vi kommit överens om ett datum i mars för vaccinationer för ett större antal basjkirer på en gång.

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 149
Totalt: 146588
lördag
6
juni
 Sveriges nationaldag
Gustav, Gösta

2020
Vecka 23
«januari 2017»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Lycka och orättvisa
Ett steg fram, och två tillbaka.
Omstart
Effektiv jobbarhelg
16 veckor
Systrar till salu
Nya konstellationer
Olägligt regnväder
Deanas och Cizmets lillasyster
”I dessa tider”

Senast kommenterade
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma

Arkiv
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia