Bädda rent, vitterflätor och lite annat

 

IMG_4093

Rosa oktober, YesBox bidrar till Rosa Bandet i oktober och Mustachkampen i november 

 

Varje höst laddar vi upp med spån när YesBox har sina kampanjer som bidrar till cancerforskning. Vi köper alltid deras spån så då är det ju lika bra att passa på att bunkra just då. Hade jag varit synsk och förutsett Ruslans sårskada hade jag laddat extra ifjol men sådant kan man ju inte gå och tänka på. Det vart en massa extraköp i sommar men det är som det är. Nu är Ruslan helt återställd så spånet får användas där det är tänkt, nämligen i vindskydden.

Två av vindskydden har vi tömt på gammalt strö som genomgått en process så det mer liknar torr jord. Eftersom det gärna blir extra blött precis utanför vindskydden duger det gamla ströet fint att lägga som absorberande fyllning, det trampas ner och blir till jord. Under året mockar vi förstås och slänger in några spånbalar emellanåt vilket basjkirerna uppskattar, men när vi storstädat, då är det oktoberfest! 

 

IMG_4094

Ettåriga Elisjka är överlycklig. Hon har lämnat övriga flocken och bäddat ned sig i fräscht spån

 

Förutom att vi städat och bäddat har vi ägnat en del tid åt att lösa upp så kallade vitterflätor. Termen är troligtvis väldigt lokal, existerar ens vittra i folktron utanför Ångermanland? Basjkirerna får komplicerade flätor i sina manar nu när de kliar sig både på grund av de envisa svidknotten och sommarpäls som släppt. Man säger att vittra försökt stjäla hästen och tämjer den och gör den till sin genom att fläta manen. Våra basjkirer följer inte gärna med sådana de inte känner som tur är 😉 och flätorna kräver en del tålamod att reda ut. Men när det är klart är de lättade, för flätorna drar säkert en hel del i hårstråna. Vi passade också på att frisera svansarna på flera av dem inför vintern, det är inte så många flugor att vifta bort längre. Avmaskning har också stått på schemat, men alla våra är så duktiga så det går av bara farten.

 

IMG_4095

Ville ta en fin bild av Gasper med vinden lekandes i den långa manen, men varken han eller trasiga mobilen var på humör..

 

På söndagen hämtades sommarhästarna, så under veckan som kommer blir det att stängsla upp den sista vinterhagen. Det har jag verkligen längtat efter så det kommer bli riktigt skoj! Så återstår att städa och bädda nytt i två vindskydd till, och det är ju tacksamt arbete när basjkirerna blir så glada och nöjda. 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 771
Totalt: 142923
fredag
21
februari
Hilding

2020
Vecka 8
«oktober 2017»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Unghästonsdag
Har du koll på våra avkommor?
Inneväder
Stridshäst?
Sammanträffande
Utlottning!
Pälsfällning
Ljusterapi och solkatter
Skottår
Supermamman och lillfrallan

Senast kommenterade
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma
Ökad stödutfodring
Taklagsfest
Bra höår
Pysselhelg

Arkiv
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia