Risk för smitta via amma?

 

Sedan några veckor är verksamheten fri från abortvirussmitta, och efter alla rubriker på sista tiden tänker jag att vi trots allt varit lyckligt lottade. Vi hade ju inte den fruktansvärda, neurologiska varianten som nu drabbat så många, och dessutom är våra dräktiga ston inte i samma fas. Det var bara Francesca som var högdräktig. Vi väntar inget föl förrän tidigast i maj, många som håller på med avel har stona dräktiga så alla ska föla samma period (vår/försommar), och då är oron givetvis mycket större och de rekommendationer man får från SVA av helt annan karaktär. 

 
Med utbrotten av den neurologiska smittan, ofta med dödlig utgång, så ser man hur ekvint herpesvirus drabbar alla sorters hästar (föl smittas inte av den neurologiska varianten), och då har även de som inte har några kunskaper om avel förstått att EHV inte är en venerisk sjukdom utan det är främst en luftburen smitta. Och även människor hjälper oanat till att sprida med sina kläder, händer eller att de är oförsiktiga med exempelvis foderhinkar, borstar och annat. Stallinredning och strö kan också smitta.
 
 
Odessa och Gagarin
 
 
När man har stuteriverksamhet är man medveten om hur vanligt det är att abortvirus ligger latent hos en stor andel hästar och man är förstås orolig över att drabbas, och jag tänkte skriva om mina egna tankar kring amma eftersom vi fick ta ett sådant beslut i våras när Tova förblödde pga framfall efter Tuchkin föddes. Ingen sjukdom alltså, utan en rent fysisk orsak då livmodern lossnade.
 
Om ett föl dör inom några dagar efter födsel finns starka orsaker att misstänka abortvirus. Att ta emot en amma som bär på smittan gör kanske mindre för den som har ett fåtal hobbyhästar, ett enda föl som tappat sin mamma, inte har några andra dräktiga ston, inte har några ambitioner att avla i framtiden, inte tävlar etc. Det är trots allt naturligt och mycket bättre för ett föl att dia och bli uppfostrad av ett sto än att människor ska ta hand om det. Ofta blir det arrangemanget helt fel, det finns många exempel på det, och då tvingas man kanske avliva fölet ändå när det vuxit upp till en stor häst som blivit ”knäpp i huvudet”.
 
Hade vi ändå tagit emot en amma (enligt vår filosofi kommer stoet till fölet, vi skulle inte  skjutsa runt fölet till olika ston, men många finner det mer praktiskt och jag har förståelse för det) hade jag krävt provtagning för att veta orsaken till att ammans föl dog, förutsatt att det inte var genom olycka eller annan tydlig orsak. Skulle orsaken vara EHV är det samma isoleringstid som i andra fall innan hon anses fri från smitta.
 
 
4CEB8835-4554-4EC9-B173-9C43754B8A23
 
 
Jag kunde välja att föda upp Tuchkin på stomjölksersättning och låta Fiona ta hand om honom, för jag har ju många hästar. Han fick så småningom gå i en rätt stor stoflock där han blev uppfostrad på hästars vis. Visst blev han väl fäst vid mig (särskilt som vi saknade hage från början pga enorma snömängder och fick hålla de två inne mest hela tiden), men stona gjorde häst av Tuchkin och jag gav honom mat. Inte så mycket mer, jag tog avstånd så mycket jag kunde. Han lärde sig fort att låta mig vara ifred när jag mockade hagen till exempel. Inte alla har den lyxen, så jag förstår att man väljer amma. Man BÖR välja amma om man kan, men det verkar som om att jag hade tur när jag tog beslutet. Det är för tidigt att säga än, men Tuchkin verkar än så länge vara ett fullt normalt basjkirföl. Mer hanterad än de tidigare och mer kelsjuk, men inga olater.
 
Har man dräktiga ston eller av andra orsaker är orolig över abortvirus så tycker jag att man bör tänka sig för innan man tar emot amma, och den som har stoet vars föl dött borde undanröja alla tvivel kring abortvirus innan man bjuder ut henne som amma. Det är min personliga åsikt. När ett föl dör får stoägaren troligtvis upplysning om det, så man ska kanske inte vara så orolig, men i egenskap av uppfödare är jag är det ändå. 
 
 
F73AF773-4393-4D3A-96F8-DC4594824E15
 

 

Besökare idag: 34
Denna månad: 34
Totalt: 151240
torsdag
1
oktober
Ragnar, Ragna

2020
Vecka 40
«februari 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

Senaste inlägg
ZZ-Zizterz
Fem stoföl, fyra hingstföl
Ilieff, tre månader
Utlottning av mössor!
Hästmåndag
Kärt återseende
Busväder på gång
Chipmärkta halvsystrar
Söt och snäll
Byggsats

Senast kommenterade
ZZ-Zizterz
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”

Arkiv
2020
2019
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia