Lite för tuff för sitt eget bästa

 

image

Elisjka är en tuff tjej

 

Så var den här helgen över, jag sitter åter själv i köket och summerar veckans arbete och planerar för nästa. I fredags flyttade vi över Odessa till Tova och Elisjka. Odessa har alltid gillat Tova så vi tänkte att det blir en bra början. Det gick bra, men hon var skeptisk till Elisjka. Först verkade det nästan som om Odessa sett ett spöke, men rätt snart byttes känslan ut mot irritation.

Elisjka är en tuff, nyfiken och framåt tjej, med massor av energi. Tindra har inte uppfostrat sin dotter särskilt mycket, den saken har istället Zenit och Hinica tagit hand om, och det är nog bra för Elisjka behöver tydliga gränser. Det har vi märkt i hennes attityd mot människor också, att om hon bara får så tar hon för sig för mycket. Vi har förstås tydliga gränser, men hon provar alltid med nytt folk också.

Tovas jobb nu är dels att se till att ingen är rent ut elak mot Elisjka, men också att moderera i konflikter med nya bekantskaper, och hennes främsta mål är alltid lugn och ro. Eftersom Elisjka hade svårt att hejda sin nyfikenhet och energi fick Tova gå emellan och tala om för Odessa att hålla sig på sin kant. Tova stod och iakttog varje närmande av Elisjka, och varje gång hon vägrade acceptera att Odessa även ville vara ifred mellan varven fick Tova gå och hämta Elisjka.

Vi lät Odessa gå tillbaka till stoflocken på aftonen, men tidigt på lördag var det dags igen, och vi upplevde att det var lugnt på alla fronter. Odessa visade ingen större saknad gentemot sin gamla flock. Dagen och natten passerade i lugn och harmoni.

 

image

 

image

 

Planen var att på söndag morgon utöka med Francesca som är ranglåg och vänligt inställd till de flesta, på gränsen till mesig ibland faktiskt. Inte på ett dåligt sätt, men hon saknar integritet. Hon och Odessa har dessutom varit med om en del ihop så vi chansade på att det skulle bli bra och samtidigt tänkte vi ta över Tova till sin gamla flock i hagen bredvid. Det gick inte riktigt som vi tänkt, men inte dåligt heller.

 Odessa och Francesca blev glada att träffas igen. Elisjka blev också glad, men alldeles för glad och envisades mot bättre vetande att springa fram till Francesca. Nu fanns ju ingen Tova att gömma sig bakom, så nu fick Odessa äntligen säga ifrån själv!

Det blev ganska dramatiskt en stund, men Elisjka är mycket kvick och känner varje millimeter av sin hage. Hon förstod snart allvaret och höll sig på sin kant, men väldigt snart tog nyfikenheten över och hon kunde inte hejda sig från att glatt springa fram mot Francesca utan att be om lov. Odessa reagerade blixtsnabbt och passade på att driva runt lillan ett extra varv den här gången. Sedan var det faktiskt frid och fröjd ett bra tag, Elisjka visade en betydligt mer ödmjuk sida och bad efter ett tag om lov att gå fram. Det fick hon inte, inte första, andra eller tredje gången, men hon accepterade det och det var lugn och ro.

 

image

 

Hagen är full med hötussar, det ligger både hö och havrehalm på alla ställen i hagen, så ingen blir utan om de vill äta. Här delar väninnorna på en hötuss medan Elisjka ställt sig själv i en vrå för att sova lite.

 

image

 

Sedan började Francesca istället söka upp Elisjka, och då kände både Odessa och vi att uppgiften blev övermäktig för unga Odessa. Situationen lugnade ned sig, och sedan höll vi Odessa i ledrep så Francesca och Elisjka åtminstone skulle få hälsa ordentligt. Det gick jättebra och Elisjka blev givetvis superförtjust i sin nya lekkamrat som hon fick göra precis vad som helst mot utan motstånd eller ens en tillstymmelse till åthutning. Jag skrev ju att Francesca saknar integritet.

Vi hade redan bestämt att låta Francesca gå tillbaka, och istället låta Tova komma tillbaka till Vinterhagen, så får det bli den konstellationen i veckan när jag är ensam hemma. Jag är som Tova, mitt främsta mål är lugn och ro. Tova, Odessa och Elisjka, så har jag två helt nya planer (A och B) inför nästa helg.

Så blir det ibland, man får vara beredd att snabbt tänka om när man jobbar med stora djur och är man inställd på det går det bra. I slutänden såg vi enbart fördelar med hur allt föll ut. Inte minst förstod vi att både Elisjka och Odessa är tuffare än vi trott när saker ställs på sin spets, samt att det inte var så lyckat att försöka utöka med just Francesca. Jag hade henne och Cetzima att välja på, och jag velade in i det sista då Cetzima har en viktig uppgift där hon redan går.

Men nästa helg är det nya tag! Det blir alltid som vi tänkt i slutändan, men ibland är vägen till målet längre, krokigare och mer lärorik än vi först trodde. Och de vägarna är ju alltid vackrare än en motorväg.

 


1 kommentarer

Namn: Karina
Tidpunkt: 2017-01-29 18:07
Bra när man har många hästar så man kan dela upp så det blir bra!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 0
Denna månad: 149
Totalt: 146588
lördag
6
juni
 Sveriges nationaldag
Gustav, Gösta

2020
Vecka 23
«juni 2020»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Lycka och orättvisa
Ett steg fram, och två tillbaka.
Omstart
Effektiv jobbarhelg
16 veckor
Systrar till salu
Nya konstellationer
Olägligt regnväder
Deanas och Cizmets lillasyster
”I dessa tider”

Senast kommenterade
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma

Arkiv
2020
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia