Färdiglärd eller bara färdig?

Vissa företeelser är religion, det är bara att konstatera. Kost är ett exempel, särskilt dieter av extremare variant. Barnuppfostran ett annat exempel, också givetvis hästhållning.

Ödmjukhet är någonting som saknas hos en del "religiösa". Många är ödmjuka, själv försöker jag vara det, för jag tror det är jätteviktigt att man själv tror på det man gör, även om det inte till 100% överensstämmer med mina metoder. Särskilt sedan jag sadlade om (hehe) från traditionell hantering till NH för två år sedan har jag blivit ännu mer ödmjuk. När jag hade min nordsvensk Tindra för drygt tio år sedan, köpte jag en jättebra bok på rean; "Western Training. Theory & Practice" av Jack Brainard. Jättebra eftersom mr Brainard är ödmjuk. Han ger förslag till lösningar men förkastar inte annan hantering. Till exempel har han bilder på hästar som tävlar i GP i dressyr (Kür) för att visa prov på rätt form under arbete. Jack skriver såhär i boken, i ett kapitel som handlar om galoppfattning (fritt översatt av mig):

Fråga tio hästkarlar hur man gör en galoppfattning, och du får tio olika svar. Om alla tio hästar fattar galopp har alla rätt, eller hur?

Nå, det är en sanning med modifikation, eftersom det alltid går att skrämma en häst till lydnad, vilket är vanligare än man tror (eftersom det oftast sker i okunskap och av "välvilja"), men jag förstår vad han menar. Vet jag hur galoppen känns i kroppen, hur den ser ut från mitt perspektiv är det betydligt lättare för mig att förmedla tanken, känslan och bilden till hästen när jag fattar galopp. Det är viktigare än var jag exempelvis har min vänstra häl, tänker jag på min häl undrar hästen kanske om jag har ont någonstans eller om jag tappat något.

Det är min filosofi, och jag klandrar ingen som tänker annorlunda.

Tova3

***

De värsta "religiösa fanatikerna" har inget till övers för oliktänkare. Man kan sitta i en diskussion om någonting som har med hästar att göra, en diskussion som tillslut blir till en enkelriktad gata, och avslutas med ett ilsket "..och säger du någonting annat, då blir jag förbannad!"

Här är en sak som gör en del "religiösa" hästmänniskor förbannade; Jag är övertygad om att man förkortar hästens liv med 15 år den dagen man börjar sko den. Klart det gör folk förbannad, för inte vill man väl höra att man förkortar livet på sin bästa vän heller? Jag har också haft skodda hästar, och jag har också "vetat" att hästar måste ha skor för att kunna ridas. Två gånger har jag haft hästar som absolut inte kunnat gå barfota, hur mycket jag än ville, bland annat ett fullblod med väldigt sköra fötter.

Med tanke på att medellivslängden på en svensk häst är runt fem år (så var det för några år sedan i alla fall, kanske siffran är annorlunda idag) så behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut att främsta dödsorsaken för en häst i Sverige knappast är hög ålder, och det är nog inte vanligt att den dör på grund av att den har skor heller, men det är ett påstående som retar upp! Jag hävdar inte att det är sanningen, men det är min övertygelse, och det är upp till var och en om man håller med eller inte. Jag blir i alla fall inte förbannad om någon inte håller med.

Klia

Det där var bara ett exempel, jag har fler övertygelser som retar upp de jag kallar för "hästreligiösa fanatiker" Min fundering är förstås om dessa anser sig färdiglärda? Själv är jag vetgirig, och jag tycker min flock lär mig nya saker varje dag. Vad mitt liv vore fattigt om jag inte ständigt lärde mig mer om dessa underbara djur. Jag vet inte vem som sagt det, men jag avslutar med en annan övertygelse jag har:

Den som säger sig vara färdiglärd är oftast inte lärd alls, bara färdig.

Jag blir inte förbannad om du inte håller med. Då kan du ge mig feedback eller helt enkelt klicka dig vidare i livet

Flocken

Min älskade flock


3 kommentarer

Namn: Nonne
Tidpunkt: 2012-01-23 07:48
Nu var det mycket kloka ord igen! Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv:-) Jag tror (läs, vet)att....Det är människan som förkortat medelåldern på hästen pga okunskap. Men det e skönt att veta att allt fler 'religösa fanatiker' faktiskt går att omvända:-)) o att allt fler använder sunt förnuft och öppna sinnen i sin hästhantering o lyssnar på hästen o skiter högaktningsfullt i gamla förlegade måsten. Så med tiden kommer förhoppningsvis medelålder på hästen bli högre. Det är iaf min åsikt, m,ao jag håller med dig till 150%!!!

Namn: Ylva Hedin
Tidpunkt: 2012-01-23 10:10
Många ger upp. De kan inte hjälpa sina hästar så då går de till slakt. Min syster har en gammal klasskamrat som har en 2 åring som är rädd för sadeln. (det finns något fint ord för det men jag glömt vad). Istället för att lyssna på tips från vänner och NH folk. Väljer hon att slakta hästen. För vare sig hon eller den tränare hon anlitar får bort rädslan.

Det gör mig rädd och sorgsen. Inte bara detta fallet, men jag tror det är vanligt. Jag kan inte lösa problemet. Ingen vill köpa en sadelrädd häst. Den slaktas.

Usch!

När det gäller skor på häst, gillar jag det inte. Zack har inga skor. Han kommer förhoppningsvis aldrig behöva skor. Hovslagaren är imponerad av hans hovkvalité. Jag tycker det är bra. Jag blir, igen, lite sorgsen när man skor hästar vid 1 års ålder. De har ingen chans att utveckla bra hovar. Om jag sedan håller med dig ja, det vet jag faktiskt för lite för att säga. Jag vet bara att något i mig säger: nej, inga skor.

och när magkänslan talar. Lyssnar jag!

Namn: bullten
Tidpunkt: 2012-01-23 17:42
jag fatta inte galoppen . men jag tittar på dina fina fotografier . Der gillar jag . Ha de bra och ta det lugnt .

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 8
Denna månad: 888
Totalt: 136892
tisdag
20
augusti
Bernhard, Bernt

2019
Vecka 34
«augusti 2019»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt
Rotera flockar; En bildkavalkad

Senast kommenterade
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem
Ändrade planer

Arkiv
2019
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia