Att förena nytta med annan nytta

 

Det finns flera behållningar med att gå och vårmocka, en av dem är att iaktta flockbeteende och fundera på hur man själv ska vara som en del av flocken. En sak som är ganska tydlig är att hästar oftast inte interagerar när de går och håller varandra sällskap. De fostrar inte ständigt varandra, rör varandra, kämpar om rang eller samspråkar,  utan oftast är hästar som för stunden är i sällskap bara just det. De kan beta nära varandra, några vilar ihop medan en står och håller koll, de står tillsammans och halvsover med svansarna mot vinden etc. Ibland kliar de varandra, ibland uppstår konflikter, ibland rejsar de runt och leker ihop eller kampar, interaktion, men oftast gör de bara sitt, fast nära någon annan.

När jag vårmockar vill jag inte bli störd. Jag har gärna sällskap, men jobbar ifred. Jag vill ha mina redskap för mig själv, jag vill inte att någon trampar runt precis där jag håller på att räfsa eller välter skottkärran.

Häromdagen, när jag började vårmocka hos grabbarna ignorerade Mistjev mig, men efter en stund närmade sig Tuchkin. När han kommit i mitt tycke nära nog höjde jag handen och sa Stopp! Tuchkin var duktig och stannade direkt. Så sänkte han huvudet och gjorde en ansats att närma sig ytterligare, men jag satte upp handen igen och sa Stopp! Där stod han ett tag och kollade vad jag gjorde, han försökte visa att han ville bli kliad men jag ignorerade och jobbade på. Efter ett bra tag tyckte han jag var tråkig så han gick till Mistjev och bad om att bli kliad istället.

 

7E605657-B97C-4E8C-BFC1-322D2C133314

 

Idag när jag kom in i hagen gick grabbarna och ”påtade” ihop, de for alltså ivrigt med mularna där snö och is nu var borta, och grävde lite. Det har ju töat så fort. Efter en stund kom Tuchkin fram som igår, samma procedur följde. Han stod och kollade en stund, sedan satte han fram en hov. Jag tog direkt ett steg mot honom, satte upp handen och sa Stopp! och Tuchkin satte genast tillbaka sin hov. Man måste ju fråga om jag menar allvar, vart gränsen går. Jag klev tillbaka och berömde lite med rösten som jag brukar, fortsatte jobba.

Sedan stod han och funderade ett tag, kollade särskilt in när jag använde krattan, innan han verkade tänka att vi kunde påta ihop en stund, han och jag. Tuchkin med hoven och sin mule, och i helt andra syften än jag, som påtade med mina märkliga, förlängda armar (kratta och dynggrep). Han höll sig i närheten och rotade runt med mulen och aldrig klev han över gränsen, sådär gick han och jag en god stund och påtade i varandras sällskap.

 

61547DC5-5B10-4FCB-A9CA-BAD91BB230DE

 

Det vi gjorde kallas att hålla zon. Det innebär att man tar ut ett avstånd och håller det, och det avståndet gäller runt hela hästen och runt hela mig. Zonen är en tillfällig men viktig överenskommelse som gäller lika mycket för bägge parter; Tuchkin respekterar gränsen och kliver inte över den, så givetvis springer jag inte plötsligt in i hans zon och börjar krama och gulla med honom för att han var så duktig. Överenskommelsen gäller för stunden eller tills man kommer överens om något annat (man bjuder/kallar in den andra). Vid behov gör man en ny överenskommelse, senare samma dag, i övermorgon eller om en vecka, när det behövs.

Förutom min egna zon satte jag upp en gräns för skottkärran också.

 

2FAE2785-550B-4097-8EEC-1809F3992948

 

Här krattar jag en liten bit bort. Tuchkin är himla sugen på att gå fram till kärran men låter bli. Framhovarna är precis på gränsen där jag mockat, men han har smugit bakbenen lite under sig, så han blev kort i kroppen. Men han klev inte över gränsen, inte en enda gång. Så förutom vårstädningen blir det ibland lite träning under tiden, bra när man kan göra så.

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 2
Denna månad: 1172
Totalt: 146361
lördag
30
maj
Pingstafton
Vera, Veronika

2020
Vecka 22
«maj 2020»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Ett steg fram, och två tillbaka.
Omstart
Effektiv jobbarhelg
16 veckor
Systrar till salu
Nya konstellationer
Olägligt regnväder
Deanas och Cizmets lillasyster
”I dessa tider”
Att förena nytta med annan nytta

Senast kommenterade
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma

Arkiv
2020
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia