”I dessa tider”

 

Minst en gång varje dag hör jag uttrycket. Covid-19 verkar nått någon slags Voldemort-status, så det ska helst inte nämnas vid namn, utan man pratar om sådant som sker ”I dessa tider”. Ofta med en konstpaus innan, så att uttrycket inleds med stor bokstav varje gång. Jag förringar inte alls viruset och dess följder, tvärt om, och jag märker givetvis att de allra flesta påverkas på olika sätt, utan reflekterar (inte raljerar) bara över uttrycket. Att det ens finns är ju olyckligt i sig.

 

BAF12C79-344D-43C4-81B9-8BAC17C805E6

Fem basjkirer som vilar precis som vanligt en förmiddag i Hemmahagen.

 

En del märker knappt av den pågående pandemin alls, som jag och basjkirerna till exempel. Här fortgår livet precis som vanligt, jag har samma sysslor och träffar lika få personer som vanligt. Trafiken är exakt lika gles eller tät som vanligt, möjligtvis att jag reagerar när jag för ovanlighetens skull hör ett flygplan, höet kommer som vanligt när jag ringer efter det och jag kan konstatera när jag veckohandlar att Öviksborna är rätt värdelösa vad gäller att hålla avstånd i butiker etc. Det mesta utom tablå-tv-utbudet är alltså detsamma.

Men vi kan komma att påverkas, och jag tänker på avelsbiten. Nästan alla hingstvisningar ställdes in, och jag lider verkligen med de som skulle få sina hingstar godkända för att de skulle börja betäcka i vår. Det kan fortfarande bli hingstvisningar, men i så fall blir det sent på säsongen och än kan man omöjligt sia om hur det blir. Vi har ingen hingst som ska visas, men vi har inte bara ett, utan två treåriga ston som ska visas på sommarpremiering för deras enda chans i livet att erhålla avelsdiplom.

 

DF88364F-192B-4520-9424-CF543E222EBA

Svenska Hästavelsförbundets hemsida, 25 april 2020.

 

 Att vi väljer att visa treåringar beror inte på att vi ska kunna ta mer betalt för dem, som någon trodde, utan för att bedömningarna tjänar som underlag vid föräldrarnas avkommeprövningar.

 

Vid avkommeprövning kan hingst och sto belönas med olika värdebokstäver om deras avkommor fyller vissa krav. Hingsten kan få värdebokstäverna B, A och ELIT, medan stoet kan få A, ELIT eller Super-ELIT. Stoet behöver visst antal avkommepoäng för att komma upp till de olika värdebokstäverna; 80 för A, 120 för ELIT och 210 poäng för Super-ELIT, och tabellen ser såhär: 

 
10 poäng:
- Levande föl, minst tio dagar gammalt och berättigad till införande i grundstamboken avd. 1.
 
20 poäng:
- Avkomma visad klass 1 exteriört vid tre års ålder.
- Avkomma som med resultat L:C eller L:B i TDB eller liknande [tävling].
- Sto med individklass G.
 
30 poäng:
- Sto som erhållit avelsdiplom.
- Valack som erhållit [minst] 40 p på sommarpremiering.
- Avkomma med resultat L:A i TDB eller motsvarande [tävling].
- Sto med individklass GB eller GM.
 
50 poäng:
- Godkänd hingst med individklass GB eller GM.
- Sto med värdebokstav A eller högre.
- Avkomma med resultat på Msv nivå eller motsvarande [tävling].
 
Noteringar inom [ ] är mina egna anteckningar/förtydliganden. Hingstar har liknande krav på god kvalité hos avkommorna, men där rangordnas inte meriterna med poäng. Hela avelsprogrammet finns under Plan och riktlinjer på SH:s sida (länk). 
 
 
9A26388C-9D18-4586-8E3E-482E8B3417AE
 
Mánadis' Beroza, e Zenit, u Hinica av Basta. Beroza belönades med 40 p och avelsdiplom 2018.
 
För Zenits del är det ingen katastrof, det ”räcker” att avkommorna är av god kvalitét, 40 poäng på ett fyraårigt sto eller en valack duger bra som merit, men värre är det för stona (mödrarna) där just diplomsto eller klass ett som treåring ger mer poäng. Avkommorna är ju bara tre år en gång i livet, så värsta scenario är att det inte blir några diplomston i år för de raser som har den regeln avtalad med avelsförbundet.
 
När vi visade Elisjka i augusti berättade domaren för publiken att mormodern var A-premierad. Det stämmer bra, och även morfars mor är A-premierad, och det som gällde för Elisjka gäller förstås för Milyj som är helsyster och ska visas i år som treåring. Även halvsystern Zayats, vars mor är A-premierad, ska visas. Domaren belyste att det är viktigt att visa avkommor efter meriterade föräldrar, bland annat för att få ett kvitto på hur aveln utvecklar sig. 
 
 
D2DC4DD6-9E70-4D2F-A37D-2AD3DB45853C
 
Elisjka på Wången i augusti 2019.
 
Så, för Tovas del (Dictorsha, mamma till Zayats, kan få värdebokstav postumt så länge avkommor finns i livet), och även för Tindra är det ju tråkigt ifall sommarpremieringen på Wången ställs in, då vi helst visar där även om det inte är närmast. Domaren som brukar bedöma på Wången har bedömt Adilliya två gånger i Skåne, och även Odessa, Francesca, Beroza och Elisjka, hon är påläst och kan rasen vilket gör att vi känner att det blir mer överensstämmande bedömningar.
 
För Zenits del kommer fler chanser, även om det kommer dröja tills (eller om) det blir tillfälle för diplomsto. Våra två treåringar är ju hans senaste, det blev ofrivillig produktionspaus efter Tuchkin på grund av olyckliga omständigheter och det faktum att våra ston inte brunstade alls extremsommaren 2018, så om allt går som det ska, och det föds något sto i år är nästa möjlighet för hans del 2023. Så vi håller förstås tummarna för att det blir sommarpremieringar som planerat, och vi förbereder bägge två precis som om allt är som vanligt. Som det ännu är här, vilket jag är enormt tacksam över.
 
 
 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 13
Denna månad: 73
Totalt: 153201
fredag
4
december
Barbara, Barbro

2020
Vecka 49
«december 2020»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Uteboxar
Adventssöndag i stallet
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
Tänka om
Lugnet efter stormarna
Milyj kommer hem
Höstflytten
Riktigt bra dag på jobbet
Första snön
Jäktig vecka

Senast kommenterade
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem

Arkiv
2020
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia