Är det OK att köra bil när det är soligt väder?

Solpromenad1

Dagens bilder är från en av helgens flera, härliga solpromenader!

Mänskligt beteende fascinerar mig. Det fascinerar mig nästan lika mycket som ord och dess makt, och särskilt imponerad blir jag över människors präktighet när de har en dataskärm att gömma sig bakom. OK, det finns de som anser att jag är präktig med motion, kost, syn på livet etc. och många frågar lite surt om jag inte har några svagheter alls! Klart jag har, och den som är läskunnig kan se att jag skriver om dem här. Jag lämnar dem bara inte så mycket plats, för jag är en bättre boning för min själ om jag ger större plats åt det jag tycker är positivt.

Är man inte så präktig, utan mer ärlig kallas det för att "hänga ut" på internet, och det är väl det dagens inlägg gör i så fall. Fast jag tycker inte det, jag tycker man kan våga öppna ögonen.

Solpromenad2

Ludde är ett tacksamt fotoobjekt

Som en del vet är jag aktiv i ett hundforum. Eller särskilt aktiv på själva forumet är jag inte, men jag har många vänner där, jisses jag träffade ju min make där! I forumet håller jag mig mest till det så kallade "Klotterplanket" som behandlar allehanda icke-hund-relaterade frågor. Där är folk som folk är mest, förutom när det dyker upp vissa frågor, då blir man himla präktig. "Vissa frågor" handlar om alkohol, och igår startades en tråd om alkohol och bilkörning. Frågeställningen var:

"Om man dricker ett glas (ca 3 dl) bubbel (12.5%) kl fem, kan man köra bil klockan åtta då?"

Det framkom strax från trådskaparen att det gällde max 1.5 dl, och att personen i fråga ätit en rejäl middag efter champagnen, ingen mer alkohol förstås. Man kan förvänta sig att ganska många svarar "nej" på den frågan, även om det rent matematiskt om man räknar på en normalt fungerande vuxen människa vore helt OK, men alkoholfrågor på just detta forum är känsliga, och folk är extremt präktiga och tycker alla som inte är lika präktiga är avskum. Det fanns flertalet som tjöt; "Nolltolerans!", det fanns de som ansåg att personen i fråga skulle låta bilen stå till tidigast klockan sju nästkommande kväll, det fanns de som skrek "Hur jävla svårt är det att avstå 3 dl vin???" trots att frågan rörde en person som redan druckit lite bubbel och under omständigheterna kanske skulle tvingas köra, en middag och flera timmar senare.

På samma forum har jag läst andra långa trådar där folk aldrig skulle ta en öl inför hunden, rasta den efter ett glas vin, lämna bort hundarna om det skulle serveras vuxendricka till parmiddagen och så vidare, men om jag återgår till just denna fråga, som behandlar bilkörning.

Solpromenad3

Ludde stannar upp

Om man nu stannar upp ett tag och börjar fundera kring de som skriker högst; Hur många av dem anser sig vara en så duktig bilförare att de egenmäktigt bestämmer att de inte behöver följa gällade fartbegränsningar?Av vad jag läst är nämligen höga hastigheter orsak till att många skadas och dödas i trafiken. Hur många av dem anser att de är så duktiga bilförare att de sätter sig bakom ratten efter endast tre timmars orolig sömn och ger sig ut i rusningstrafik?

Är det OK att köra bil:

 • När man är trött?
 • När man SMS:ar?
 • När man nyss blivit dumpad?
 • När man pga kroniska tillstånd medicinerar?
 • När man har en spricka i vindrutan?
 • När man har PMS?
 • När man surfar på sin smartphone?
 • När det är dåligt väder?
 • När det är väldigt soligt väder?
 • När man är förbannad?
 • När man har pollenallergi?
 • När man har slut spolarvätska?
 • När man är disträ?
 • När man är rädd för getingar?

Jag kan räkna upp hur många som helst och jag tycker man bör fundera på hur bra bilförare man egentligen är alla gånger. Rannsaka dig själv och fundera på om du kör över din förmåga ibland. Jag gör det. Inte som regel, men visst tusan har det funnits gånger jag inte skulle befunnit mig ute på vägarna av olika anledningar, eller gjort saker som tagit koncentrationen från vägen.

Om man nu ser på exemplen ovan som vedertagna anledningar att inte köra bil (eller båt för den delen, lägg till den aspekten också), men att man trots det befinner sig i en situation när man faktiskt är nödd och tvungen att köra, skulle man det? Alkohol är siffror, och då blir det väl en självklarhet som går att räkna på. Frågar man om trötthet så vrålar samma människor att det beror väl på person och situation.

Som bilförare är jag inte särskilt präktig jämt men jag utger mig inte för att vara det heller. Alkohol och bilkörning går absolut inte ihop, det gör inte alkohol och dans heller alla gånger, men hur många tänker på det Att våga påstå att det är OK att köra bil efter vissa omständigheter är inte samma sak som att förorda det!

Nu är jag trött och sliten efter att ha dragit in och travat fem kubik präktiga vedklabbar, så nu ska jag laga mig en präktig middag och jag tar mig säkert ett glas rött medan jag tillagar maten, och ett halvt till maten. Bilen står bra där den står på gården, jag har allt jag behöver här.

Jag ska ha en väldigt slapp och njutbar söndagkväll, och jag tillönskar dig detsamma! Puss och kram från fru Jonsson.
10 kommentarer

Namn: Ylva Hedin
Tidpunkt: 2012-03-04 16:46
Just detsamma har jag funderat på idag. Inte just för hundforumet utan på en tidningssida där det kommenterades om branden i Mjölby. en person hade anonymt kommenterat med "så går det när zigenare grillar i lägenheten!" Hur i helvete är man funtad när man skriver något sånt? Brandpersonalen vet inte ens brandorsaken än men någon IDIOT tycker att h*n har rätten att skriva sånt på internet... jag blir rosenrasande!

Namn: Mánadis' Vildhäst
Tidpunkt: 2012-03-04 17:00
Men fy så hemskt! Ja, det är ju bara zigenare som drabbas av/orsakar bränder*sarkastisk* När en kär vän dog pga hjärtinfarkt, under en tur med MC'n postades också en sådan idiotisk kommentar, om att det var bra att hojåkarna självsanerade sig. Hjärtat gråter över sådana tanklösa ord, kvickdömande och som att de själva aldrig skulle drabbas.

Läste om vilken dag du haft, Ylva. Massor av kramar till dig, och jag hoppas också din bror kryar på sig.

Namn: Ylva hedin
Tidpunkt: 2012-03-04 17:24
tack! Ja vad får folk allt hat ifrån?!? konstigt!

Namn: bullten
Tidpunkt: 2012-03-04 17:55
om du somnar på din häst rider han i diket då ?
Knallar han hem ?
Eller bara stannar upp ?
vad händer när du sömnrider efter ett glas bubbeldricka ?
det är frågan . att sömnrida eller dricka bubbeldricka .
Morsning korsning från en gubbe med hund

Namn: Mánadis' Vildhäst
Tidpunkt: 2012-03-04 18:08
Bullten;

Jag har aldrig lyckats somna på hästryggen, men om jag skulle bli sjuk tror jag att mina Basjkirer skulle stanna eller bära mig hem. Jag har läst om en tjej som är epileptiker, och hennes Basjkir lägger sig ned när han känner att ett anfall är på gång. Lägger sig ned lugnt och försiktigt, så hennes fötter tar i backen, och reser sig först när faran är över.

Jag har faktiskt aldrig ridit efter att ha druckit, däremot har jag drabbats av ryggskott under en ridtur. Trots att det var ett fullblod jag hade bar han mig hem med stor försiktighet.

Namn: Micke
Tidpunkt: 2012-03-04 19:08
Träffsäkert här idag Det enda jag tycka är att om man känner minsta tvekan att köra bil efter en gnutta bubbel - då låter man den stå. Själv har jag varit ute med Xavier massor med gånger efter några glas vin - och tänk vi har överlevt
Ha nu en skön och slapp söndagkväll

Namn: Mánadis' Vildhäst
Tidpunkt: 2012-03-04 19:25
Micke;
Håller med dig om det, känner man tvivel, då avstår man. Det borde gälla i övriga livet också.

Du har en duktig Klimp som alltid leder dig hem *skojar*

Namn: sylvia
Tidpunkt: 2012-03-04 21:19
Jag har tagit en tur med hästen,ett varmt bad o ett glas rött(varmt innifrån är bra) nu ska jag gå ut en sväng med hunden, en bra avslutning på helgen tycker jag! Ha det gott!!

Namn: Mánadis' Vildhäst
Tidpunkt: 2012-03-05 07:44
Sylvia, det låter helt fantastiskt!
Längtar efter att jag också ska kunna fara ut med mina hästar, tur att våren är på gång

Namn: Nonne
Tidpunkt: 2012-03-05 08:46
Det där var tänkbart och sant. Jag tycker alla motorfordon borde få 'stå' om man inmundigar alkoholhaltig dryckjom. Sedan som du skriver så borde man fundera på hur bra man kör om man e trött, deppig arg mm. Å att surfa/sms'a under färd tycker jag är ett STORT Ajabaja, NO NO!!!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 17
Denna månad: 949
Totalt: 151163
tisdag
29
september
Mikael, Mikaela

2020
Vecka 40
«september 2020»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Fem stoföl, fyra hingstföl
Ilieff, tre månader
Utlottning av mössor!
Hästmåndag
Kärt återseende
Busväder på gång
Chipmärkta halvsystrar
Söt och snäll
Byggsats
Storasyster som förebild

Senast kommenterade
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?

Arkiv
2020
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia