På spaning efter tranor

I dag visar sig våren från sin vackra sida. snöblomma3Strålande sol, ljumma vindar och tio grader i skuggan gjorde att det verkligen kändes som sommar ute i solen. Det är lite surrealistiskt med vårvintern, med värmen, fåglarna, fjärilarna och blommorna och som kontrast till det, massor av snö som gör allt så väldigt, väldigt ljust. Lilla fröken krokus har gått från knopp till blomma som ni kan se, och hon hälsar solen och säger att hon kommer med vänliga avsikter.

Tyvärr hade jag lite tråkigt datorjobb (som jag ännu inte vet, men misstänker att jag gjort förgäves), där en liten lunch integrerades, men sedan gick jag och Ludde ut för att leta efter de tranor som sjunger så vackert.

solglitter

Solen glittrar i den öppna älvfåran

Vinterhagen ligger högt belägen, och nedanför glittrade det så vackert i det blå. Vi gick ned mot Svedje, och plötsligt hörde jag en präktig trumpetfanfar, som genast blev först två-, sedan trestämmig, och vi såg några tranor långt nere på en lägda vid vattnet. Jag tänkte som så att kanske, om jag hade tur, skulle tranorna ha den goda smaken att flytta sig lite närmre när vi var på väg hem. Eller flyga över oss, jag hade förberett kameran för en sådan situation, men den uteblev tyvärr.

tranor1

Två tranpar

Luften dallrade lite av solvärmen, och flugorna surrade omkring mig när jag tog bilden. Det kan vara svårt att förstå för den som inte upplevt denna magiska, femte årstid. Jag befinner mig nästan 500 meter från dessa två par, de ville vara ifred nere vid älven. På angränsande lägda, den nedersta i vår enorma beteshage, där gick tre stycken tranor till:

tranor2

Vid älvkanten

De befinner sig ungefär där hästarna brukar gå ned för att dricka, och jag står på vägen ovanför, drygt 600 meter därifrån. De har valt en mycket trevlig och rofylld plats. Jag vet inte om dessa kommer stanna eller resa vidare, det brukar samlas ett rätt stort antal för dans och sång innan de flesta reser norrut medan några blir kvar. Det var ojämna par som reste söderut i höstas, om det var pga ojämt antal ungar (oftast lägger honan två ägg) eller för att någons partner förolyckats vet jag inte. Jag hoppas jag får tillfälle att ta bilder på närmare håll snart.

Avslutar med en bild på en annan ljusspridare, trots att hon är svart:

Adilliya

Lilla Adilliya ligger och vilar i solen medan de vuxna har tråkigt "bla-bla-bla-möte" (läs; Samkväm vid balkärnan jag drog ut till dem). Hon är nästan det vackraste jag har. Det vackraste är hennes mamma, hon är verkligen min stora ljusspridare, bara min.


1 kommentarer

Namn: bullten
Tidpunkt: 2012-04-13 17:36
Tranorna är nog rädda att bli som grillade kycklingar medpotatissallad till .

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 8
Denna månad: 888
Totalt: 136892
tisdag
20
augusti
Bernhard, Bernt

2019
Vecka 34
«augusti 2019»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Söndagsmåndag
Myssöndag
Avanmäld
Höstpäls
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Lastträning
Hägraboxar
Hästledigt
Rotera flockar; En bildkavalkad

Senast kommenterade
Avanmäld
Tillsammans igen
Efterlängtat regn
Hägraboxar
Chiplördag
Från en box till en annan
Vikten av vikten
Värdeökning
Beroza ska flytta hem
Ändrade planer

Arkiv
2019
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia