Deanas och Cizmets lillasyster

 

Vid tvåtiden på onsdagseftermiddagen, 29 april, föddes Cetzimas och Gaspers tredje dotter. Allt gick bra, både mor och föl var pigga och fölet var snabbt uppe och lärde sig äta. Jag var ute hos dem ca en timme efter födseln, men kollade dem på ett par meters håll då Cetzima vill ha ungen helt själv från början. Och det får hon ju när allt verkar bra.

 

23700E48-C3EB-4372-8E66-9A34B14758D8

 

Tidigt på torsdagsmorgonen när jag utfodrade fick jag bekanta mig med fölet, och kunde konstatera att det var ett sto, vilket vi misstänkt då Cetzima betett sig brunstig på slutet.

 

207EAEF8-EBF8-4173-89AF-8C79FBF16B62

 

Lillan är väldigt lik storasyster Deana, men har en liten vit fläck på mulen. Vi har inget namn till den lilla ännu, vi ska lära känna varandra först så visar det sig vem hon är.

 


”I dessa tider”

 

Minst en gång varje dag hör jag uttrycket. Covid-19 verkar nått någon slags Voldemort-status, så det ska helst inte nämnas vid namn, utan man pratar om sådant som sker ”I dessa tider”. Ofta med en konstpaus innan, så att uttrycket inleds med stor bokstav varje gång. Jag förringar inte alls viruset och dess följder, tvärt om, och jag märker givetvis att de allra flesta påverkas på olika sätt, utan reflekterar (inte raljerar) bara över uttrycket. Att det ens finns är ju olyckligt i sig.

 

BAF12C79-344D-43C4-81B9-8BAC17C805E6

Fem basjkirer som vilar precis som vanligt en förmiddag i Hemmahagen.

 

En del märker knappt av den pågående pandemin alls, som jag och basjkirerna till exempel. Här fortgår livet precis som vanligt, jag har samma sysslor och träffar lika få personer som vanligt. Trafiken är exakt lika gles eller tät som vanligt, möjligtvis att jag reagerar när jag för ovanlighetens skull hör ett flygplan, höet kommer som vanligt när jag ringer efter det och jag kan konstatera när jag veckohandlar att Öviksborna är rätt värdelösa vad gäller att hålla avstånd i butiker etc. Det mesta utom tablå-tv-utbudet är alltså detsamma.

Men vi kan komma att påverkas, och jag tänker på avelsbiten. Nästan alla hingstvisningar ställdes in, och jag lider verkligen med de som skulle få sina hingstar godkända för att de skulle börja betäcka i vår. Det kan fortfarande bli hingstvisningar, men i så fall blir det sent på säsongen och än kan man omöjligt sia om hur det blir. Vi har ingen hingst som ska visas, men vi har inte bara ett, utan två treåriga ston som ska visas på sommarpremiering för deras enda chans i livet att erhålla avelsdiplom.

 

DF88364F-192B-4520-9424-CF543E222EBA

Svenska Hästavelsförbundets hemsida, 25 april 2020.

 

 Att vi väljer att visa treåringar beror inte på att vi ska kunna ta mer betalt för dem, som någon trodde, utan för att bedömningarna tjänar som underlag vid föräldrarnas avkommeprövningar.

 

Vid avkommeprövning kan hingst och sto belönas med olika värdebokstäver om deras avkommor fyller vissa krav. Hingsten kan få värdebokstäverna B, A och ELIT, medan stoet kan få A, ELIT eller Super-ELIT. Stoet behöver visst antal avkommepoäng för att komma upp till de olika värdebokstäverna; 80 för A, 120 för ELIT och 210 poäng för Super-ELIT, och tabellen ser såhär: 

 
10 poäng:
- Levande föl, minst tio dagar gammalt och berättigad till införande i grundstamboken avd. 1.
 
20 poäng:
- Avkomma visad klass 1 exteriört vid tre års ålder.
- Avkomma som med resultat L:C eller L:B i TDB eller liknande [tävling].
- Sto med individklass G.
 
30 poäng:
- Sto som erhållit avelsdiplom.
- Valack som erhållit [minst] 40 p på sommarpremiering.
- Avkomma med resultat L:A i TDB eller motsvarande [tävling].
- Sto med individklass GB eller GM.
 
50 poäng:
- Godkänd hingst med individklass GB eller GM.
- Sto med värdebokstav A eller högre.
- Avkomma med resultat på Msv nivå eller motsvarande [tävling].
 
Noteringar inom [ ] är mina egna anteckningar/förtydliganden. Hingstar har liknande krav på god kvalité hos avkommorna, men där rangordnas inte meriterna med poäng. Hela avelsprogrammet finns under Plan och riktlinjer på SH:s sida (länk). 
 
 
9A26388C-9D18-4586-8E3E-482E8B3417AE
 
Mánadis' Beroza, e Zenit, u Hinica av Basta. Beroza belönades med 40 p och avelsdiplom 2018.
 
För Zenits del är det ingen katastrof, det ”räcker” att avkommorna är av god kvalitét, 40 poäng på ett fyraårigt sto eller en valack duger bra som merit, men värre är det för stona (mödrarna) där just diplomsto eller klass ett som treåring ger mer poäng. Avkommorna är ju bara tre år en gång i livet, så värsta scenario är att det inte blir några diplomston i år för de raser som har den regeln avtalad med avelsförbundet.
 
När vi visade Elisjka i augusti berättade domaren för publiken att mormodern var A-premierad. Det stämmer bra, och även morfars mor är A-premierad, och det som gällde för Elisjka gäller förstås för Milyj som är helsyster och ska visas i år som treåring. Även halvsystern Zayats, vars mor är A-premierad, ska visas. Domaren belyste att det är viktigt att visa avkommor efter meriterade föräldrar, bland annat för att få ett kvitto på hur aveln utvecklar sig. 
 
 
D2DC4DD6-9E70-4D2F-A37D-2AD3DB45853C
 
Elisjka på Wången i augusti 2019.
 
Så, för Tovas del (Dictorsha, mamma till Zayats, kan få värdebokstav postumt så länge avkommor finns i livet), och även för Tindra är det ju tråkigt ifall sommarpremieringen på Wången ställs in, då vi helst visar där även om det inte är närmast. Domaren som brukar bedöma på Wången har bedömt Adilliya två gånger i Skåne, och även Odessa, Francesca, Beroza och Elisjka, hon är påläst och kan rasen vilket gör att vi känner att det blir mer överensstämmande bedömningar.
 
För Zenits del kommer fler chanser, även om det kommer dröja tills (eller om) det blir tillfälle för diplomsto. Våra två treåringar är ju hans senaste, det blev ofrivillig produktionspaus efter Tuchkin på grund av olyckliga omständigheter och det faktum att våra ston inte brunstade alls extremsommaren 2018, så om allt går som det ska, och det föds något sto i år är nästa möjlighet för hans del 2023. Så vi håller förstås tummarna för att det blir sommarpremieringar som planerat, och vi förbereder bägge två precis som om allt är som vanligt. Som det ännu är här, vilket jag är enormt tacksam över.
 
 
 

 


Att förena nytta med annan nytta

 

Det finns flera behållningar med att gå och vårmocka, en av dem är att iaktta flockbeteende och fundera på hur man själv ska vara som en del av flocken. En sak som är ganska tydlig är att hästar oftast inte interagerar när de går och håller varandra sällskap. De fostrar inte ständigt varandra, rör varandra, kämpar om rang eller samspråkar,  utan oftast är hästar som för stunden är i sällskap bara just det. De kan beta nära varandra, några vilar ihop medan en står och håller koll, de står tillsammans och halvsover med svansarna mot vinden etc. Ibland kliar de varandra, ibland uppstår konflikter, ibland rejsar de runt och leker ihop eller kampar, interaktion, men oftast gör de bara sitt, fast nära någon annan.

När jag vårmockar vill jag inte bli störd. Jag har gärna sällskap, men jobbar ifred. Jag vill ha mina redskap för mig själv, jag vill inte att någon trampar runt precis där jag håller på att räfsa eller välter skottkärran.

Häromdagen, när jag började vårmocka hos grabbarna ignorerade Mistjev mig, men efter en stund närmade sig Tuchkin. När han kommit i mitt tycke nära nog höjde jag handen och sa Stopp! Tuchkin var duktig och stannade direkt. Så sänkte han huvudet och gjorde en ansats att närma sig ytterligare, men jag satte upp handen igen och sa Stopp! Där stod han ett tag och kollade vad jag gjorde, han försökte visa att han ville bli kliad men jag ignorerade och jobbade på. Efter ett bra tag tyckte han jag var tråkig så han gick till Mistjev och bad om att bli kliad istället.

 

7E605657-B97C-4E8C-BFC1-322D2C133314

 

Idag när jag kom in i hagen gick grabbarna och ”påtade” ihop, de for alltså ivrigt med mularna där snö och is nu var borta, och grävde lite. Det har ju töat så fort. Efter en stund kom Tuchkin fram som igår, samma procedur följde. Han stod och kollade en stund, sedan satte han fram en hov. Jag tog direkt ett steg mot honom, satte upp handen och sa Stopp! och Tuchkin satte genast tillbaka sin hov. Man måste ju fråga om jag menar allvar, vart gränsen går. Jag klev tillbaka och berömde lite med rösten som jag brukar, fortsatte jobba.

Sedan stod han och funderade ett tag, kollade särskilt in när jag använde krattan, innan han verkade tänka att vi kunde påta ihop en stund, han och jag. Tuchkin med hoven och sin mule, och i helt andra syften än jag, som påtade med mina märkliga, förlängda armar (kratta och dynggrep). Han höll sig i närheten och rotade runt med mulen och aldrig klev han över gränsen, sådär gick han och jag en god stund och påtade i varandras sällskap.

 

61547DC5-5B10-4FCB-A9CA-BAD91BB230DE

 

Det vi gjorde kallas att hålla zon. Det innebär att man tar ut ett avstånd och håller det, och det avståndet gäller runt hela hästen och runt hela mig. Zonen är en tillfällig men viktig överenskommelse som gäller lika mycket för bägge parter; Tuchkin respekterar gränsen och kliver inte över den, så givetvis springer jag inte plötsligt in i hans zon och börjar krama och gulla med honom för att han var så duktig. Överenskommelsen gäller för stunden eller tills man kommer överens om något annat (man bjuder/kallar in den andra). Vid behov gör man en ny överenskommelse, senare samma dag, i övermorgon eller om en vecka, när det behövs.

Förutom min egna zon satte jag upp en gräns för skottkärran också.

 

2FAE2785-550B-4097-8EEC-1809F3992948

 

Här krattar jag en liten bit bort. Tuchkin är himla sugen på att gå fram till kärran men låter bli. Framhovarna är precis på gränsen där jag mockat, men han har smugit bakbenen lite under sig, så han blev kort i kroppen. Men han klev inte över gränsen, inte en enda gång. Så förutom vårstädningen blir det ibland lite träning under tiden, bra när man kan göra så.

 


Vår

 

7B7AA0FB-5282-4E40-9B05-2AF4B6FCDA64

 

Enligt SMHI anlände våren till oss här i Tröning förra veckan. Det märktes inte då, men nu har värmen dragit in och det töar ordentligt. Ett vårtecken brukar vara att det ploppar upp nya hästannonser på nätet, likt tussilago i dikena. Jag har ingen koll alls på ifall det är annorlunda just den här våren, jag kollar bara efter basjkirannonser och sådana är det fasligt glest med. Men nu har jag lagt ut Milyj på Hästnet (länk), och hoppas att hon hittar hem den här gången.

Ivrig som jag är länkade jag Milyjs egen sida redan på lördagen, utan att gå igenom texten särskilt noga, och glömde därmed justera upp priset! Men gjort är ju gjort och jag får stå mitt kast, snacka om att jag satt ”bästa pris”, vilket en del spekulanter frågar efter. Nåja, Milyj får kosta 37 000 maj ut tänker jag, och det man får är en bildskön glädjespridare med ett stort register i uttryck. Hon är välhanterad, ivrig och klipsk, och har fint påbrå. Pappa Zenit fick 42 poäng när han godkändes permanent för avel, mormor Miriami 457, och morfars mor Tundra är bägge A-premierade, och helsyster Elisjka belönades med 40 poäng och avelsdiplom som treåring. Året innan var det halvsyster Beroza (samma pappa) som fick avelsdiplom.

Det är inte särskilt smart att lägga ut vinterbilder i en vårannons, men SMHI får hävda metereologisk vår hur mycket de vill, snön kan jag inte trolla bort, och där det inte är snö är det lera och gödsel. Jag var bara nöjd över att Milyj för dagen var tacksamt ren och passade på att ta kort. Ett par timmar senare låg hon och snarkade i leran tillsammans med den andra vitblacka treåringen, så jag hade tur. Dock är det svårt att få till bra bilder på gulliga Milyj då hon antingen viftar med öronen, grimaserar med mulen eller helt vänder sig från fotografen, men ett par söta bilder fick jag:

 

16173441-9D31-4470-A4E1-32C79B7C42BF

 

Mums, mums.. Jag tror alla basjkirer passar utmärkt i turkost, vad tycker du?

 

B944F3C8-2A9E-4061-914A-C5601EDE4758

 

Sötast utan grimma förstås, och hon har så vackert färgade öron.

 

Apropå bra bilder så fick Stefan en riktig fullträff tycker jag, när han fångade pappa Zenit på bild vid kvällsutfodringen:

 

4930251A-6AE2-4577-81F1-6B4954F8DB94

 

 


Påskhelgen

 

B9F902C6-5536-4DF9-BB3B-B9BEAACB2F78

Cizmet mumsar pellets i boxen.

 

Vår påskhelg har passerat, oftast är påskmåndagen helt vanlig vardag för oss, och så blev det även i år. Då förra helgen blev rumphuggen har vi jobbat på lite mer nu, men ändå sett till att njuta av högtiden med extra god mat och dryck. Hästjobben har mest handlat om unghästar och att skrapa av en faslig massa vinterhår, sen har vi planerat för och förberett för vårens jobb. Bland annat ska det möbleras om i stall och selkammare, och det kommer slängas en massa prylar vi inte använt på många år, saker som tydligen ingen annan är intresserad av heller. Bra att rensa ut gammalt och städa upp så det blir plats för nya, fräscha energier.

 

79BE8D9C-01F6-4AF3-83A2-C2B7EA3FC13D

Tuchkin efter träning på påskafton. Han fick guldstjärna till slut, trots en del stök inledningsvis. Klipsk kille det här!

 

Påskhelgen avslutas jobbmässigt med att förbereda för hiskeligt blåsväder veckan som kommer. Som det ser ut nu verkar det bli värst måndag, onsdag och fredag, så då kommer jag få användning för Hägraboxarna. Det var minsann en klok investering. Och det verkar som att det kommer gå att börja vårmocka när som helst (måndagens snöstorm till trots), och då har man ju både arbets- och fritid räddad för ett par månader framöver!

 


Glad påsk!

 

9E3885B0-3A1C-4A34-B32C-5C0DB219CECB

 

🐣 Vi önskar alla en riktigt Glad Påsk🐓

🐥🐥🐥

 


Vilken päls!

 

Vilken häftig päls Rolly har. Hon kommer förstås släppa vinterpäls, och även fölpäls så småningom, men medan hon ännu myser i sin fluffiga vinteroverall kan vi fortsätta förundras över den. Och förstå hur fantastiskt rustade föl är inför livet, även när de föds i januari. Alla bilder är från i söndags.

 

DC29643D-B5A7-41B2-AFA6-1E635D003184

Inne i boxen med mamma på förmiddagen.

 

29EF6BDA-1060-4D41-839D-231A247F050D

Ute i hagen igen tog Stefan den här bilden för att tydliggöra hur, tät, lång och fluffig pälsen är.

 

A9CC8FEF-565A-4155-9E48-F67C639A1256

Fluffig och söt Rolly. Ska bli spännande att se vad som finns under overallen, hoppas hon får behålla alla fina ränder på benen.

 


Elisjka har flyttat hem

 

C16C5B70-7F56-4EEB-9A58-2BD42A69956C

Elisjka i Fautrasen.

 

Den här helgen blev väldigt kort och hektisk. Ja, egentligen blev den inte kortare än vanligt, men jag fick sköta väldigt mycket själv eftersom Stefan åkte iväg strax efter sex på fredagsmorgonen för att hämta upp Elisjka på Brännan i Ragunda, och köra hem henne till sin nya matte. Ny matte som redan har två Mánadisbasjkirer, Gagarin och Ruslan, och även en tre år äldre storebror till Elisjka. Efrejtor heter han, samma föräldrar men annan uppfödare. 

Elisjka tingades redan i höstas, efter hon visats på Wången, och upplägget har varit att leverera henne som ridbar fyraåring. Därför åkte Elisjka till Nilla’s Häst & Ridutbildning på hösten, för ett par månaders pension (för att landa, bekanta sig med nytt folk, nya hästar, nya rutiner) innan inridningen påbörjades i december.

Nu till påsklovet var det så dags att köra ned Elisjka till Stockholmstrakten. När jag läser riddagboken förstår jag att hon varit en duktig elev, och den största utmaningen under inridningen har varit underlaget, då det varit extremt isigt den här vintern, och våra basjkirer alla går barfota. Men det har gått bra ändå, tränaren har varit kreativ och tagit väl vara på tiden. 

Resan gick överlag bra, även där vägarna var i rent katastrofalt skick! Men med en bra bil och bra transport reste Elisjka lika lugnt som tidigare, och på grund av rådande läge i landet för närvarande kunde de susa fram genom Stockholm i det som borde vara rusningstrafik på fredagseftermiddagen på enkelt vis. Lite spöklikt förstås, men tacksamt. De var framme vid fyratiden och Stefan fick tillfälle att även hälsa på ”våra” killar, halvbrorsorna Gagarin och Ruslan, innan han påbörjade resan hem. Strax före midnatt var han hemma igen, då sov jag gott efter dagens jobb.

 

9D64AD3C-D7A0-42AD-92BA-461E08686DE5

Tillsammans med sin nya flock, ett sto som heter Lilly och storebror Efrejtor.

 

Det verkar ha gått bra, även om det var lite småtjafsigt mellan helsyskonen första dagen, efter övernattning i stallet. På söndagsmorgonen verkade de dock tagit sitt förnuft till fånga och insett fördelarna med att kampera ihop, och jag hoppas Elisjka och Lilly blir goda vänner, den vita är ju väldigt van vid stora bruna hästar vid det här laget.

De två andra basjkirvalackerna går ihop med en äldre fjordingherre i egen flock. Det är ju inte alltid det går att blanda valacker och ston, det kan finnas några med för starka åsikter, så det finns risk för skador etc. och då är det ju bra att man kan lösa det med två mindre flockar i harmoni istället. Det är glädjande att våra uppfödningar fått det så bra, och eftersom Elisjka betytt extra mycket för mig känns det tryggt med hennes nya tillvaro.

 

Några bilder från tiden som gått sedan Elisjka såg dagens ljus i april 2016:

 

image

Spinkig ettåring.

 

D265747D-A1BA-4A17-99A0-DA58CBB1CA2C

Senhösten 2018. Alltid först fram, bakom henne är det Pavel, Tuchkin och Fiona.

 

FE7976CE-79DA-41AE-83E3-9C7690528547

Höjdpunkten.

Sommarpremiering på Wången där Elisjka tilldelades 40p. samt avelsdiplom. Jag säger som vår tränare som var där som publik; Vad hade hon inte fått om hon skrittat ordentligt? Elisjka var väl ivrig och orkade inte riktigt hålla ordning på alla fyra ben i början.

 

896EC4AA-0089-45E0-A8D4-4F2D1CE2ABE6

Min favoritbild, från augusti 2019. Såhär minns jag Elisjka, det är inte illa.

 

Vi önskar Elisjka och hennes nya familj lycka till i framtiden.

❤️

 


Välkommen sommartid

 

Äntligen sommartid, som jag längtat! Min vana trogen tjuvstartade jag dock för några veckor sedan att knapra in på den där timmen, så på söndagsmorgonen behövde jag bara kliva upp tio minuter tidigare. Ingen tung bedrift direkt. Men med all kyla och is känns själva sommaren avlägsen, och det upplevdes overkligt när ett sex år gammalt minne dök upp i facebookflödet; då vårmockade vi och spelade krocket! Också påstår man att den här vintern är så oroväckande varm. Det har jag då inte märkt av. 

Eftersom töväder varvas med kyla och friska vindar breder isen ut sig, särskilt som tövädret gör att vatten pressas upp underifrån och blir bubblande källor och sedan svallis när det fryser. Det går liksom inte göra så mycket, det går inte att verka barfotahästarna eftersom de då förlorar fotfästet ännu mer, det är svårt att träna unghästarna på isen, så det är bara att tänka om, vara kreativ och komma på övningar anpassade efter rådande förutsättningar.

 

BC5AC054-44E2-47FB-A02C-1E20AC79AC6E 

Som att klättra på Mistjev i halv storm, och njuta av utsikten, även om det är omöjligt att rida alls just nu.

 

Eftersom vi inte fick tag på halm inför vintern förser vi hästarna med olika bitleksaker för att de ska tillfredsställa tuggbehovet på annat än vindskydd och stängsel. Skogsbolaget har tagit ned timmer längst vägen, så då blir det lämnat en himla massa sly och kvistar som basjkirerna mer än gärna tar hand om. Vi har hämtat hem en del under helgen, och särskilt unghästarna som blir lite rastlösa när de inte kan kuta runt som de vill pga all is blev glada. Tallgrenar och björksly är favoriterna.

 

 Först två bilder av Deana och Milyj från lördagen:

 

39F068EF-727D-4581-8BB9-A4F3015EBD11

 

AE544997-C131-497D-853E-2E84DF5901BC

 

Tvååriga Deana ser mindre ut än treåriga Milyj. Ja, hon kanske är mindre i sammanlagd storlek, men hon är faktiskt redan nu högre än Milyj, så linsen ljuger! Söta är de i alla fall, och faktiskt lite släkt; Limon 88 är Milyjs mormors farfar, och Deanas mormors far.

 

FF8365C0-74AC-498F-AF0A-6FD9AD4D4A29

Pavel med helsystrarna Zayats och Zeniya.

 

BCE2F79B-5BF7-4A20-BAC5-38131FD8FD77

..knaprar på.

 

A59448B8-3A01-4519-A213-54408EC3CC71

Hjärtat lyser i vårvintersolen.

 

I fredags var Stefan och fick Fautrasen besiktigad, och passade på att hämta en pall spån från Granngården på vägen hem. Så under helgen har vi ströat upp i de fem vindskydd som används, och alla blev förstås glada över det. Även om det är fint väder ute, och de gärna vilar i den snö som finns kvar så är det ändå mysigt att böka runt i fräscht spån, rulla ordentligt och sova en stund.

 

A937B6D3-5F33-4548-8BDB-24EBB2F7E26F

Milyj bäddar helst själv när andra inte är med och stör. Lägst i rang och väldigt förståndig.

 

1D7616CA-6451-436C-A3A4-6FD29BDF0BEC

 

En del andra har betydligt mer bråttom, vissa kan knappt vänta tills man ströat klart utan kommer in och bäddar och rullar runt medan man fortfarande håller på. Det är bra träning det med, för de som är så ivriga struntar i att man håller på med spånbalsplasten etc. Det är oftast unghästar som kommer in och slår kullerbyttor i spånet. Här tvåårige Tuchkin.

 

3553756C-76B8-4402-8DF2-05E7BA2815B0

 

Spån överallt, han är precis som sin storasyster Zeniya som knappt kan bärga sig.

 

E9A3637D-AD4B-4599-9B26-DC15280BEFAD

 

 Söt som få med spån överallt.

❤️

 


Helgen som försvann

 

A2871415-D78C-4A76-ABF8-50F8159B1960

Rolly, åtta veckor gammal nu.

 

Det blev en lite konstig helg, därav uteblev sedvanliga söndagsbloggen. Det började med att fredagen försvann då det var som en helt vanlig arbetstorsdag för mig som var ensam med allt tills fram på aftonen då Stefan kom hem.

Lördagen började med att Rolly, som nu blivit åtta veckor, fick sin första dos avmaskningsmedel (Axilur), och det gick som vanligt bra, som det brukar med små föl. Det var gott tyckte hon och ville ha mer, men nu får hon vänta åtta veckor till. Vi tog in flocken i stallet för några timmar, och när det var dags att gå ut var Cetzima väldigt loj.

Det visade sig senare att hon hade ont i magen, så vi fick turas om att promenera henne, både i hagen och längst byvägen fram och tillbaka tills det släppte och livsandarna återvände. Händelsen lade sordin på helgkänslan så det blev en ganska avslagen kväll, särskilt med tanke på det ytterst bedrövliga utbudet på tablå-TV som bjuds på numer. Dansband eller barnprogram tror man folket vill roas av på en lördag hemmavid. Som de flesta är i krisens tid. 

 

2871B592-E294-467B-ADCE-B408B2001D4F

Fina och kloka Zeniya.

 

På söndagen infann sig äntligen helgen. Vi hann inte så mycket mer hästjobb än att ta Zeniya från flocken för lite träning och extra uppmärksamhet, sedan passade vi på att åka och veckohandla i öde matbutiker. Det finns väl inte mer att bunkra för folket, de satt kanske hemma och funderade på hur många varianter av middagar man kan göra på fiskbullar och pilsnerkorv, eller vad man gör av all köttfärs som plötsligt är på bäst-före-datumet. Eller lärde sig baka av all jäst man köpt. Det är ju också färskvara.

Vi blev glada över att finna jättefina små rostbiffar av lamm, som var precis på datumet och därmed reades ut till vrakpris. Märkligt det där, ju mörare köttet blir desto billigare blir det att inhandla, när det borde vara tvärt om.

Men på aftonen kunde vi äntligen skåla in helgen i fin Cava, och njuta av de örtmarinerade och smörstekta lammrostbiffarna tillsammans med klyftpotatis, en väldigt god och lagom pepprig rödvinssås, och tomat. Man behöver onekligen lite helg för att ladda om för ny arbetsvecka. Den här arbetsveckan ser också lite annorlunda ut då vi jobbar hemma bägge två, så vi får lägga all tid där den behövs bäst. Så kanske vi får en mer normal helg nästa gång.

 RSS
Besökare idag: 18
Denna månad: 303
Totalt: 147831
tisdag
7
juli
Klas

2020
Vecka 28
«juli 2020»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Mánadis' Ilieff
Musblackt
Basjkirväder
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
🇸🇪Glad Midsommar!🍓
Lillfrallan* under fölpälsen
Innan regnet
Stora flyttdagen
Lillhingsten blev en liten valack

Senast kommenterade
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn
Elisjka har flyttat hem
”..not for human consumtion”
Har du koll på våra avkommor?
Pälsfällning
Supermamman och lillfrallan
Midvinter och djurens jul
Julbilder

Arkiv
2020
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia