Jobbarhelg

 

Vi hade planerat för en intensiv jobbarhelg. Lite oturligt har jag drabbats av förkylning, men vi får väldigt mycket gjort ändå. Fredagen inleddes med att Elisjka som haft helledigt efter premieringen nu ska förberedas för att åka till Brännan på senhösten och inridning i vinter, så vi startade med ensamhetsövning. Helt enkelt att lämna flocken, vilket också är en träning för de ungston som blev kvar. Elisjka fick en liten promenad och fikapaus på gården (morötter och pellets) innan hon släpptes tillbaka.

Medan jag mockade i min egen nedsatta takt monterade Stefan ned boxen han byggde åt Fiona i vindskyddet när hon ordinerades boxvila. Allt material ska återvinnas och bli ett efterlängtat förråd i stallet

 

2B57DAF7-37EB-4E02-A58A-2A74875DC364

Nyrullad Zenit övervakar min städning.

 

Gaspers flock var inne under förmiddagen, och vi hann med en hel del under fredagen. Och nu är det definitivt höst för från och med nu behöver jag stödutfodra grabbarna nere på betet vid sjön. Eller, sjuåringarna skulle klara sig än, men Tuchkin får inte tappa hull. Men det känns sorgligt.. på grund av platsbrist kan vi inte ta hem grabbarna förrän sommarhästarna åkt, och ifjol reste de först 28 oktober. Det är lång väg att släpa hö, och killarna har hemlängtan.

 

D3840FA2-4AB0-4DF2-A291-7A7D26335460

Pavel, Tuchkin och Mistjev.

 

Lördagen inleddes med ofrivillig ensamhetsträning. Stefan lade märke till att Zeniya inte var intresserad av frukosten utan stod lojt vid sidan om flocken, så det blev att ladda med parrafinolja och morötter, och promenera. Kolik förstås.

Det är ett orosmoment att något ska hända Zeniya, då hon är så vanvettigt rädd för att tvingas vara nära andra människor än oss. Vid ett allvarligare kolikanfall skulle jag behöva ha ut veterinär, och då måste jag ge henne lugnande. Det är inte bra för då märker man inte om det kramplösande verkar, men Zeniya hade ett milt kolikanfall som vi klarade själva. Som tur är så är hon väldigt bekväm med oss och tillmötesgående, en väldigt trevlig och enkel häst att hålla på med så det var inga problem alls att spruta in parrafinolja i hennes mun i omgångar, och ta med henne på en promenad iväg från de andra. Strax brummade hennes mage igång och hon fick återbördas till flocken. Hon var jätteduktig på sin spontana ensamhetsträning, brydde sig inte ens om Miko som vi var tvungna att passera på nära håll två gånger. Värre var det med de som var kvar, särskilt hon som var så duktig igår. Elisjka lyckades få med sig alla stona på ivrig galopp runt, runt i hagen, förtvivlad över att Zeniya försvann..

Länge var Zeniya även väldigt skeptisk till oss. Så pass att jag ordnade för att hon skulle tas bort som tvååring, ett otroligt tufft beslut för en uppfödare att ta, men det går helt enkelt inte att ha en häst som man inte tillåts sköta om. Men så en dag rann det bara av, Zeniya tog sitt förnuft till fånga och släppte in oss i hennes liv, det var strax efter Hinica dog så det var väldigt tacksamt på många vis. Zeniya har många fina kvaliteer, precis som sin mor som inte heller stod ut med främlingar, och en hisnande tanke är att Zeniya nu är lika gammal som när hennes mamma Tova lämnade Ryssland. Hur de lyckades tämja henne kommer jag aldrig begripa. Hur som helst kommer Zeniya få gå i Gaspers flock, vi hade planerat för det redan i år, men det tog sådan tid att få ihop Zenits flock så vi väntar tills i vår istället. Det är nog bra för alla att vi väntar lite till.

 

8F256FE5-D929-4EA6-A017-DAD8CA033908

 

Zeniya någon timme efter anfallet passerat. Hon har inget emot mig trots alla sprutor med parrafinolja och att jag tvingades agera pådrivare, utan är lika tillmötesgående och mild som vanligt.

 

BDEA94F1-6A8F-476F-BE6F-19889224251A

Zeniyas lillasyster Zayats.

 

Nu har jag bildbevis på att Zayats överkommit sin orala fobi, och det efter att själv ha valt rätt lösning en endaste gång. Då jag hade dräng idag kunde jag ta kort när Zayats fick repetera sin övning med bett. Hon var superduktig, sökte sig ned mot bettet och krånglar inte ett dugg när man viker in öronen under nackstycket, håller ned huvudet vid avtränsning. Inget drama alls. Sen att hon grimaserar fasligt medan bettet är i munnen, det gör alla från början tills de vant sig, hon var i alla fall väldigt, väldigt besviken över att vi inte tränsade henne (samt en liten ledövning) mer än ynka två gånger. 

 

 


Vikten av att välja själv

 

Ni som följer kommer ihåg att jag berättade om Zayats idé om att inte ta saker i munnen, vilket gjorde att jag avbröt projektet att prova in Milyjs träns på henne och valde att starta träningen med visning för hand med bettlöst huvudlag istället. Zayats har rätt bestämda åsikter, och får hon en fix idé sådär så går det allt som oftast över direkt då hon valt rätt lösning en enda gång. Utan att luras, man får komma på något man tror kommer tilltala hästen. Och övningarna med bettlöst huvudlag har gått förvånansvärt bra, hon är redan en god bit på väg!

Jag hade en lösning i tanken, och idag var det dags att verkställa den, skarpt läge alltså! Jag har ett huvudlag med snabbspännen för bettringarna. Vad gäller bettet valde jag ett rakt gummibett istället för Milyjs tunna, tvådelade i rostfritt. Jag trädde huvudlaget på henne, fäste gummibettet i ena spännet, och till min förvåning gapade och tog hon bettet i munnen på en gång när jag satte det mot munnen. Att jag hållit på i olika situationer att gräva i mungipan på henne har säkert hjälpt, särskilt när jag sist grävde med en morot..

 

E8725102-591B-428E-AB4B-899154284404

Bettet och snabbspännena. 

 

Eftersom hon hade bettet i munnen fäste jag det i andra spännet, gav mycket röstberöm, kliade i pannan, tog av hela tränset och gav Zayats en bit morot. När den var upptuggad tränsade jag henne helt som vanligt, hon sökte sig ned mot bettet och tog det som den naturligaste sak i munnen och jag kunde trä nackstycket över öronen. Helt lugn, massor av beröm. Träns av och hon fick lite morot igen. Sedan tog jag av grimman jag haft under och lämnade henne i hagen. Vilken skillnad mot den våldsamma reaktion hon hade förra gången jag skulle introducera bett! Gissa att både jag och tvååringen var nöjda efteråt. 

Inga bilder från träningen. Mina sessioner med de unga är ofta väldigt korta men nyttiga, och med så energiska och signalkängsliga hästar som våra tvååringar är så gäller det att vara närvarande så det blir nästan aldrig bilder när jag tränar på egen hand. Det blev några bilder efteråt istället medan jag mockade hagen. 

 

56D69056-CD12-473E-B0FB-8C619C4832E2

 

4F8849A0-77F9-43EE-9ACB-26B85AD444F5

 

Det sägs att om hästen under en träning ”gjort fel” så kommer den fram efteråt för uppmärksamhet. Jag vet inte om det stämmer, men Zayats och de andra lät mig jobba ifred idag i alla fall. 

 

ABD861A6-D28B-484A-982F-BC3A6A61D0D4

 

Men fölträningen blev det kort från, det fanns möjlighet och nästan all tid i världen idag. Cizmet har fått en ny grimma i tidig fyramånaderspresent (född 19 maj) för att hon är så duktig och fin, och med tanke på att vi planerar upp till fyra föl per år framöver kan det vara smart att börja samla på sig små grimmor. Den ljusblå fölgrimma som är mest använd har nästan alla Mánadisbasjkirer burit som små, först Adilliya, och senast just Cizmet.

 

AB6A8DAE-409F-4652-85AD-8ACCE46E2741

 

Man får beundra Cizmets lugn och tålamod. Den nya grimman köpte jag helt i affekt; fin färg, och tänk så gulligt med glitterhjärtan på nosremmen! Sen att den väger tre gånger mer än nätta fölgrimman, har tre kling-klångande, tunga spännen och en fysisk yta också tre gånger större hade jag inte en tanke på. Första gången jag provade var hon skeptisk, men idag när jag provade igen sökte hon sig ned med huvudet genom nosremmen och tog nästan på sig grimman själv. Vilken pärla.

 

D5B5F5B4-5B73-40E2-9BBA-72E26DEA5745

Men den är väl stor..

 

Grimman ser gigantisk ut på henne, som att hon provat mammas högklackade skor för att vara fin. Att den verkar vara i läge över nosryggen beror endast på att nackremmen ligger långt bak, i skarpt läge skulle nosremmen glida ned över mulen och kunna orsaka stor skada. Men Cizmet kommer säkert bli fin i den när hon fyller halvåret eller så, och jag måste beundra hennes stora lugn. Att bli kliad av en borste var all belöning hon ville ha idag, moroten ratade hon. När vi var klara, efter flera provningar och korttagning, sökte hon efter grimman igen för det var mysigt att bli borstad när den var på.

 

F5B99862-EA3D-4421-AAC3-29818A6A8710

Grimma på, när fölet själv får välja.

 


Pysselhelg

 

Det märks att semestern är över och att höstrutinerna med flera utfodringar, mockning och vattentunnor till alla utom grabbarna (som ännu är på sommarbetet och inte kan komma hem förrän sommarhästarna rest) upptar tid varje dag. Därför blir det främst söndagsbloggar också, det är då jag tar mig tid. Men det blir säkert några fler inlägg då och då utöver söndagarna. 

Lite av en korthelg har vi haft här. Dels försvann nästan hela fredagen i ärenden, särskilt som jag på väg till optikern upptäckte att jag glömt alla lånebågarna hemma, så inne i stan fick vi vända hem igen. På lördagen väntades regn från lunch, så vi jobbade undan allt på förmiddagen. Tvååringarna pysslades om, de fick lämna flocken och gå in i stallet ett tag. Även systrarna Cizmet och Deana fick extra omsorg igår. Gaspers flock fick stå i stallet mellan lunch- och kvällsutfodring mest för att Cetzima skulle slippa regnet, vila ordentligt och få extra mycket mat då hon har lite svårt att hålla hullet medan de andra är lättfödda.

 

9D25E4FD-215C-4A46-B3E5-F1BCA4B6E912

Ettåriga Deana.

 

Mocka hagar ja. Det är dels för att det ser himla trevligt ut, det blir mer hygieniskt, färre insekter, fler ställen att utfodra på, och allt som oftast har man väldigt trevligt sällskap -även om jag kräver att få jobba ifred. Allt har sin tid, och jag slipper vält gödselkärra om alla hästar respekterar det. Ofta följer någon med ändå och övervakar varje steg på replängds avstånd.

 

87312867-A009-425E-B9F3-42A4877BA367

 

Cizmet och pappa Gasper höll mig sällskap söndag förmiddag.

 

CBA8DE2F-B570-443F-B3C6-FEF55629F88A

 

6554FF92-7FEC-480D-BD3A-A91ABE293D6C

 

Tänk om alla föl fick möjligheten att gå med sin pappa, vilken tur vi har.

 

8998189F-6BF9-4C5A-AA22-1364AF4DED85

 

Vi följdes åt för att se till grabbarna och deras stora beteshage, och jag hade med mig utrustning för att pyssla extra med Tuchkin som förstås behöver unghästträning han med. För dagen var han mycket duktig och uppförde sig väldigt väl. Inget bus utan full uppmärksamhet och uppskattade allt mys han fick i belöning. Det verkar bli häst av den moderlösa lillkillen trots allt. 

 

EB13329C-0DC3-479F-9A34-BD05857AFF8B

 

Tuchkin har typiskt ettårshull, och sjuåringarna är feta, så än behöver jag inte stödutfodra, men det närmar sig. Mistjev är övertydlig med att de minsann svälter, men jag tror mer det är hemlängtan. Nätterna blir mörkare, vädret ostadigare, mer vilt rör sig kring hagen, särskilt björn och älg, och på stora betet finns inte mycket mer att ta sig för än att leta mat, bada och vila. 

 

F0138B08-12E8-4E7B-A901-433F8BFFEB4E

Söt Tuchkin och missnöjd Mistjev.

 

Det regnade som sagt på lördagen, och är det något halvsystrarna Fiona och Adilliya har gemensamt så är det att fixa lerinpackning när tillfälle ges. På hemväg från beteshagen stannade vi och ryktade igenom både stona och Zenit riktigt ordentligt. Givetvis lade sig hingsten och rullade sig direkt efteråt.

 

9FE35E48-57D1-455B-B9CA-04F58C658CDF

Adilliya har vinterpäls på gång, blir allt mer ”skäggig”.

 

Lite av vårt pyssel den här helgen. Nästa helg kavlar vi upp skjortärmarna för då väntar en riktig jobbarhelg med en del byggjobb, hovvård och en massa annat. Vi hinner pyssla då också, det hör ju till.

 


Höstrutiner

 

Första höstmånaden har inletts med varmt sommarväder, men nu börjar vi allt mer gå över till höstrutiner. Det innebär bland annat att ta hem hästar från betet, vilket vi sedan länge brukat göra helgen innan älgjakten. Grabbarna nere på stora sommarbetet har inget val, där är de tvingade att gå tills sommarhästarna åkt hem, då först kan vi färdigställa deras hage nära gården. Jag hoppas verkligen det inte blir så sent i år, trots att sommarhästarna anlände ovanligt sent. Än klarar sig grabbarna fint på det som växer på betet, men snart kommer jag nog behöva stödutfodra. 

Men skogsbeteshästarna fick komma hem till Vinterhagen, som vi jobbat med att förbättra, förstärka och färsigställa under helgen. På söndagen tog vi in Gaspers flock i stallet där de fick vila under några timmar medan regnet vräkte ned, och de blev väldigt nöjda över att slippa gå upp till skogen igen. Francesca och Gasper är trinda och hade klarat sig längre på det magra betet, men Cetzima faller lätt ur och behöver extra, så hennes foderintag blir enklare att kontrollera nu. Förutom hö får hon anpassat kraftfoder och rätt mycket olja varje dag.

 

3B739B09-4AF6-4FF5-B9DE-DD941BC46205

Francesca mumsar fjolårshö i Vinterhagen.

 

DE62C788-751B-4BED-9A46-7281F026E824

Gasper med dottern Cizmet bakom sig.

 

96D271D6-C804-4ABB-9E37-16DDF89BEB7D

”Hej matte” säger Cizmet.

 

8564033A-D8E1-4D4F-AC06-CE456A420E60

 

Vinterhagen ser inte så rolig ut, med sina döda träd och tråkigt underlag då det körts en massa traktor där nu för att fylla igen och städa, men jag lovar att alla basjkirer är överens om att det är den roligaste hagen. Särskilt för föl och unghästar då det finns mycket att sysselsätta sig med, och de tycker det är roligt att rusa runt och väja för alla hinder som finns. Det är jättebra för föl och småhästar att få lyfta på fötterna och springa runt i slalom.

 

04B49DE5-6E34-4CF5-AD94-90D2B511BFC4

 

En som vuxit upp i Vinterhagen tillsammans med mamma och pappa är tvååriga Zayats. Nu går hon med de andra ungstona i Hemmahagen, och idag kunde jag ta en lite bättre bild från vår träningsstund. Hon var fantastiskt duktig idag igen, och skrittade friskt bredvid mig när vi för andra gången övade visning för hand. Bara i skritt ännu, och bettfritt, allt har sin tid. 

 


Ett år kvar

 

 

5B8F558C-A75F-4766-8C92-C4DDE1E7F411

 

Med ett år kvar tills sommarpremiering är det dags att försiktigt börja förbereda nästa års treåringar. Milyj har redan fått en bred grund då vi ägnade flera veckor åt att vänja henne vid bett och visning vid hand innan jag till slut valde att stryka henne från årets visning, så medan hon ännu har sommarlov kan jag ägna mig åt Zayats.

Redan i måndags började vi med att introducera Milyjs huvudlag med bett och det gick som väntat, nämligen inte alls. När Zayats har bestämt sig för något får man ägna tid åt att få henne att tänka om, och hon har sedan ett tag bestämt sig för att vi inte får stoppa någonting utom möjligtvis morötter i hennes mun. Men jag ser det som en utmaning, att få henne att släppa sin fixering, tänka om och välja rätt, och se att det var bra.

Under tiden finns ju flera bettfria alternativ och det finns fördelar med det med, för jag kunde redan idag leda henne i skritt med tyglar i hand, och hon var överraskande duktig och väldigt samarbetsvillig. Hon gillar att vara duktig, det är bra, och hon är i grunden en förståndig  unghäst. Nu kan vi börja öva på det som är riktigt viktigt, det där med bett tar vi sen. Det är ju lång tid kvar ännu.

 

2096E70C-AA12-4869-86B7-411C1C7895F1

 

Som vanligt är det verkligen inte lätt att fota sin unghäst medan vi tränar..

 

 


Avelsdiplom igen!

 

E197DF45-FA6F-435F-9A82-3F1E38584E33 

 

Hästuppfödning är en långsam process, det tar lång tid att få fram produkterna efter en satsning. Som uppfödare är det en obeskrivlig lycka när man visar det första treåriga stoet efter hingsten man köpte och hon belönas med avelsdiplom. Jag lovar att det känns ännu större när man visar ett andra sto, och även hon blir diplomsto. 

Det gick bra för oss på Wången i helgen, även om allt inte rullat på helt friktionsfritt. En del saker är omöjligt att öva hemma, utan sådant prövas i skarpt läge på plats. Som en del stressade hästar som skriker, ljud ur högtalare och rungande (nåja) applåder, men i stort har lilla Elisjka klarat hela äventyret med bravur. 

Visningen gick helt ok tycker jag. När vi gick in i ridhuset skulle vi börja med att ställa upp framför domaren, och Elisjka var ganska trött på hela företeelsen och hade svårt för att stå still längre stunder. Det hade vi inte kunnat öva mer, det var hennes paradgren när vi övade hemma, att stå fint och ställa upp sig. Skritten var småstressad först då hon hellre ville springa, traven överilad först men hon skärpte sig. 

Här är några bilder från visningen, helt oredigerade pga ganska dålig kvalité, och som bara blir suddig om jag försöker bättra dem:

 

756E8A5A-24B9-4A5B-B169-A3B5D93C6C94

Uppställd inför domaren första gången.

 

46AC6228-DC18-47CB-ADCC-12ABD74CE606

Kommer fram i trav.

 

DB8CD6E2-2DCA-405F-B06A-408B6F40041C

Trav igen.

 

E4E18C00-E7A7-4FBC-90E8-0A9BFBBA1F60

Uppställning inför utlåtandet.

 

Domaren nämnde en del fina saker innan hon levererade poängen, som att mjuka gångarter kännetecknas rasen för att man ska kunna rida dem länge, och att Elisjkas mormor Miriami  var A-premierad, och här tillägger jag att även morfarsmor Tundra också var A-premierad! Det finns inte många A-premierade ston, vår Tova (Dictorsha) var det så det känns ju intressant med hennes avkommor. Särskilt som en av dem (Adilliya) går med Zenit nu.

Här följer extriörprotokollet för Elisjka, med anteckningar, mått och vikt (vikt är inget som registreras, vi hade lite tråkigt medan vi väntade på vår tur och passade på att låta Elisjka gå upp på vågen):

Typ: Feminin, välutvecklad med fina linjer; 9 p.

Huvud, hals och bål: Vackert huvud, välformad hals med god resning. Gott djup i bogen, lång manke, något öppen bål, välformat kors; 8 p. 

Extremiteter och rörelsernas korrekthet: Något gracil, marktrång fram och något veka kotor; 7 p. 

Rörelsemekanik i skritt: God steglängd, stundtals överilad; 8 p. 

Rörelsemekanik i trav: Bogfri, med god takt, mjuk; 8 p. 

Mankhöjd: 145 cm, bröstomfång: 174 cm, skena: 18,5 cm, vikt: 340 kg.

 

 

01B3482A-F109-48E2-B33A-34E474110103

 

För oss är Elisjka samma ljuvliga varelse på andra sidan ridhuset som när vi släpptes in, men såhär ser hon ut som diplomsto.

 

 


Spännande resdag

 

Lördagen börjades nästan som vanligt med olika göromål, och strax efter nio tog vi in Elisjka för att bli tvättad. Det gillade hon inte idag, och hon gillade det allt mindre ju längre vi höll på, och ju mer man bråkar, desto längre tid tar det.. Men badad blev hon, och sedan blev det att vila i ren box innan avresa. Zeniya fick vara med som sällskap.

 

 

2BC1FCFC-FC08-4504-9FC4-BFE6598D6D16

 

Det blev en snabb lastning, för Elisjka klev rakt på. Det tog typ fem gånger så lång tid att ställa transporten i läge än det tog för Elisjka att lasta sig, så snart var vi på väg mot Alsen och Elisjka stod baklänges precis hela resan, med resematsäcken bakom sig. Med ca fyra mil kvar var det en medtrafikant som gjorde oss uppmärksamma på en sak:

 

E8A0DAC0-203F-4FF9-A358-380D5059AC8D

Punka!

 

Då Fautrasen är en boggivagn hade ingen av oss tre märkt ett dugg, så jag har ingen aning om var det hände, men däckbytet fick ske i en parkeringsficka på 2-1 system på E14, på en-filen. Fy tusan vad många hade bråttom! En del blåste förbi i sådana hiskeliga hastigheter alldeles bredvid oss, så vinden slet. Väldigt otäckt tyckte jag, men Elisjka tog det med ro.

 

7E5F5E6D-4D36-4A4D-9A23-34EF5EDEC9FD

Däcket är bytt och vi ska resa vidare.

 

0C3285FA-9AEB-44AC-87A9-D40DD4E0226A

Framme på Wången!

 

6B765DE6-FB22-4F5F-9757-CB609E057F7B

Elisjka tittar ut över Alsensjön.

 

D15220BE-D9F1-4695-B416-E2EAACC953A6

 

Lite grönt gräs innan hon gick in i boxen.

 

41E58E8F-42A9-4AF1-9F4B-97533CAFAE0A

 

Vi checkade in på värdshuset, och fick snopet konstatera att vi missat serveringen med ca 20 minuter (jäkla punktering!), så vi fick matlådor att äta i annexet där vi bor. Tre år sedan jag åt ute sist, och det fick bli ur en frigolitlåda. Nåja, det var mat och rätt gott fast för salt. Med mat i magen fick vi för att låta Elisjka bekanta sig med ridhuset. Jag funderar alltid på hur hästen ska reagera över att se sig själv i speglarna, särskilt Elisjka som ju syns jätte, jättemycket!

 

0E6FA663-7ED6-49F5-8F69-234DEE5E5F54

 

Här har Elisjka precis fått syn på sig själv uppe i ena spegeln.

 

EBFF7A95-35DB-4006-B650-0EC1A7B993DC

 

Ja, remmen sitter lite konstigt, men det blev en tillfällig lösning för att hålla nummerlappen på plats med grimman på under huvudlaget. Imorgon har hon ingen grimma på och de få remmarna kommer sitta där de ska. Sen hoppas jag våra övningar sitter där de ska också. Genrepet gick hyfsat, om än småvingligt först och ibland för ivrig trav, och vi var där innan de fick ut bord och bommar, så det blir en nyhet imorgon. Samt publik på läktaren och ljud ur högtalarna. Det blir intressant.

Vi ska strax ut och natta trötta lilla Elisjka, som fått en trevlig liten shettiskille som boxgranne. Det ser lite roligt ut när han sträcker sig upp allt han kan mot boxkanten för att byta luft och prata med Elisjka. Sen hoppas jag få sova gott inatt utan allt för mycket tankar eller mardrömmar om visning, hästarna därhemma, eller hemresan imorgon.

 


Sista repet

 

9BB7689F-EADB-4902-A136-46B2C016C199

Huvudlaget i väntan på att hängas in i transporten.

 

På torsdag förmiddag tränade jag och Elisjka visning för hand en sista gång hemma innan sommarpremieringen, och det gick jättebra! Och det var himla skönt, för i förrgår gick det verkligen inte bra. För det mesta har Elisjka varit enkel och villig att träna, men det händer förstås att även hon har sämre dagar. Ibland orkar hon inte, och ibland vill hon för mycket så hon kan bli blockerad eller ta sats och rusa på. I tisdags var det en blandning av bägge.

Först hade jag stora problem att få igång henne, och när Elisjka slutligen bestämde sig för att ändå röra sig så ville hon bara trava, men fortare än mig så hon gick på dubbla spår, stanna gjorde hon i sidled, och satte benen i kors eller under sig när jag skulle ställa upp henne. Alla fel på en och samma gång. Efter en god stund fick vi ändå till ett par bra starter, och skritt i normal takt vid min sida, så vi slutade där. 

Idag var hon förvånansvärt enkel att sätta igång, hon skrittade på i bra takt och verkade ha koll på att gå bredvid mig. Hon vände bra och ställde upp sig jättefint åt bägge håll med små korrigeringar. Vi gjorde så några gånger, och sedan var det färdigrepat. Traven vet jag att hon kan, det har hon bevisat flera gånger om.

Så nu får jag hoppas på ett ”dåligt” genrep på Wången lördag kväll, och att Elisjka och jag presterar så bra vi kan på söndag. Det kan bli nog så intressant att baxa in en trött Elisjka i ridhuset efter en resa på sisådär fem timmar, och se hur hon reagerar på sin (och min) spegelbild. Nu kan jag i alla fall inte förbereda visningen mer, jag har gjort så gott jag kan med fint resultat så resten beror på dagsform och vilja i skarpt läge. 

 

23B96C98-EFB3-4ED3-94E1-2087E62E25E1

 

Är åtta ett lyckonummer? Vi brukar alltid ha nio på Wången.

 

2E39AAEC-C437-4224-9FC0-BCE4F3A4365E

 

 


Zenits flock

 

ECB3D333-08FE-48C8-A871-E6F534DD30F2

 

Det finns egentligen ingenting att rapportera från Zenits flock. De verkar harmoniska och har det bra, vilar de ligger de tre alltid nära varandra och ofta går de ihop alla tre, men Adilliya och Zenit verkar extra förtjusta i varandra nu.

 

83B5F0DA-8C3C-44C9-A4A2-628F9D2754A8

Fina Fiona.

 

CF4F150A-1A5A-41D4-ADEC-BD05305375F3

 

Zenit småflirtar lite med Adilliya.

 

81BC4862-03C6-4FDA-955E-6DF4739AAB78

 

 

A7BB953A-9863-4A47-BAE8-61F7BB0F22A6

 

Härligt sommarväder hade vi här på tisdagen.

 


Söndagsmåndag

 

Som bekant är söndagar oftast vår mest effektiva dag här på farmen, och med en dags förskjutning som vi har nu under några veckor har vi således söndag när andra har måndag. Då är det väldigt praktiskt att vi kan ta ut en veterinär på vår söndag, men slippa extra jourtillägg. Vi tog in skogsbetesflocken från regnet, och Gasper fick framhovarna verkade innan veterinären kom för att undersöka Cetzimas mun och raspa tänderna.

 

FDDD83CC-AD3B-4CAC-8004-A2DC50E3E4B6

 

Det blev ingen bild från undersökning och åtgärd, för inledningsvis passade lilla Cizmet på att smita ut från boxen och hade inte alls någon lust att gå tillbaka, så förutom att hålla upp Cetzimas huvud var jag upptagen med att se till att Cizmet inte åt ur andras hösäckar, välte veterinärens vattenhink, eller trampade i något olämpligt. När vi var klara med Cetzima valde lillan att gå tillbaka in till mammas box och lägga sig och sova, bilden är från när de skulle ledas tillbaka till skogen igen. 

Veterinären gav också Milyj hennes sista influensavaccination, så nu har hon fullt skydd, och han tittade även till våra ettåringar innan han åkte vidare och vi fortsatte med våra söndagsjobb. En dag i veckan ska batteriet till aggregatet i beteshagen bytas, och idag fick vi sällskap av lille Tuchkin.

 

656A71D1-9E37-46A0-9AED-2A33E7F3A177

 

Batteriaggregatet är till ett stängsel jag satt upp runt en gammal lada som lutar mer för varje år, och inte alls är lämplig för hästar att vistas kring pga spik och annat.

 

D01DD9A5-CFAA-46E1-96BD-C58B5390FFAA

 

Tuchkin följer med så fint, vi var roligare än valackerna som väntade vid grinden, deras favoritplats där det finns en jordgrop att rulla i. 

 

5E65EF01-D2A9-4A64-971A-786DA69EF09B

 

 

830E1D6F-CF34-426C-AB9E-246D4BB8F658

 

Här visar Tuchkin undergivenhet mot Pavel; ”Jag är liten!” betyder den där minen.

 

9A309E08-A78F-46FC-9B74-9CBDF94EC8E1

 

Pavel är flockens ordningsvakt, så det är bra att lillen har respekt. 

 RSS
Besökare idag: 12
Denna månad: 605
Totalt: 139918
tisdag
19
november
Elisabet, Lisbet

2019
Vecka 47
«november 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Senaste inlägg
Egentid
Tuchkinträning
Is och aska
Äntligen snö!
Chipmärkning och färgändring
Snygg i håret
Söndagsbilder
Allhelgonadagen
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Höstbete och förmiddagsvila

Senast kommenterade
Tack för allt Elisjka och lycka till!
Alla hästar hemma
Ökad stödutfodring
Taklagsfest
Bra höår
Pysselhelg
Ett år kvar
Avelsdiplom igen!
Spännande resdag
Zenits flock

Arkiv
2019
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia