Spekulantbesök

 

På lördagen lyste äntligen solen efter en veckas envist regnande som förstås förstört hagarna. Det har kommit mycket regn, det är översvämning överallt. Ån ser ut som vid vårflod, och på skogsbetet forsar det vatten överallt, även där det inte ska. Direkt ned i Vinterhagen som är en bedrövelse. Men solen lyste på lördag, och vi fick besök av ett par från Malå-trakten som ville träffa våra unghästar för att se om tycke uppstod.

Stefan har alltid sagt att den som kommer för att träffa Cizmet kommer vilja ta med henne hem, för inte bara är hon söt som spunnet socker, utan har dessutom en mycket charmig personlighet. Hon och hennes systrar, Deana och Sasjenka har alla tre varit helt ljuvliga, men det behövs ju att personkemin stämmer också. Och det gjorde den, både vad gäller Cizmet och lilla Sasjenka, som inte är till salu ännu, då hon ska gå med mamma Cetzima fram tills vårvintern när det är dags för avvänjning.

Men man behöver absolut inte ha bråttom vid hästköp, det är i bästa fall en långvarig investering, och när det handlar om en så liten hästras (det vill säga få i antal) kan det uppstå väntetid. Även vad gäller de yngsta. De bestämde sig för Cizmet, och hon hade ingenting emot dem heller, men unga fröken får ändå bo kvar här tills familjen kommit fram till hur de gör med häst nummer två. De söker alltså två hästar till sin gård, och har några alternativa lösningar. Huvudsaken det blir rätt, och då är det bra om det får ta lite tid.

 

13718707-0CF6-437D-A1EE-CD27EE8C4794

 

Förutom Sasjenka, så lyckades även tvåårige Tuchkin charma de två. Han är inte till salu ännu, för vi behöver jobba lite med honom så vi är helt säkra på att han klarar av att flytta hemifrån. Han är ju moderlös och uppfödd på stomjölkersättning, och även om han gått i flock så har vi märkt att han har några utmaningar vad gäller språket, både med hästar och människor. Till hans fördel så är han välhanterad, trevlig och intelligent, men vi behöver jobba lite med en del grejer innan jag är helt säker på att han kan flytta. Jag ser verkligen fram emot att sätta Tuchkin i unghästskola, och har redan tänkt ut olika utmaningar och saker att träna på. Och nu  har sommarhästarna åkt hem, så nu kan vi stängsla vinterhagar och planera för att flytta om flockarna. Längtar jättemycket efter att få hem valackerna från stora sommarbetet, även om de inte verkar lida någon nöd där än.

En av de stora behållningarna av att få besök av spekulanter är att få visa runt dem och prata om alla basjkirer, det finns något gott att säga om varenda en, och det är upplyftande att höra sig själv säga allt det fina. Tiden rann iväg fort, och såhär i efterhand kanske det var dumt att inte ta en enda bild under lördagen, denna enda dag av solsken, för på söndag skvalade regnet igen. Men man behöver inte dokumentera allt, man kan uppleva istället, det är oftast bättre.

 

8FF1B541-9274-4CAF-8CB5-7676B0EFE913

Hemmahagen, söndag förmiddag.

 

Hagarna är riktigt hemska, men jag är ändå tacksam över att det inte är ännu värre. Än finns det plats att lägga ut höet på, även om det är blött. Behöver inte lägga mat i leran som tur är, och det bästa är att det finns ett slut på eländet. Efter en regnig måndag kommer äntligen kylan, och då kommer vätan krypa ned i backen. Så på söndagen kopplade Stefan från sommarvattnet utomhus, nu tar vi allt vatten till hästarna inne i stallet där ledningen har värmeslinga. Skönt att allt eftersom gå över till vinterrutiner.

Bland mycket annat jobb ute i regnet på söndagen så lade Stefan ut en ram runt ”verandan” på nyaste vindskyddet i Hemmahagen för att det inte ska bli så jäkla smetigt där när det regnat alldeles för mycket, som nu. Jag lade ut en himla massa torvmix som bottenströ för att  dra åt sig väta, vi kommer ströa med spån ovanpå sedan när det inte är blött längre. Stona blev jätteglada och rullade sig ordentligt i den bruna torvmixen, och bäst syntes det förstås på vitblacka Zayats:

 

CDC35017-7397-4B37-B3C0-2B6C0D07935E

Inte lika effektfullt på musblacka storasyster Zeniya i bakgrunden.

 

Efter att ha kånkat och skurit upp åskilliga tunga balar av torvmix iklädd blött regnställ kan jag berätta att jag var exakt lika skitig som Zayats, det är verkligen inte roligt med vädret nu. Längtar efter sol och klart väder nu så vi får torka upp. Men det fanns de som hade det riktigt mysigt på söndagen trots regnet, och det var Zenits flock som fick stå inboxade medan regnet föll. När de släpptes ut kl tre på eftermiddagen hade regnet äntligen upphört. Bara för att ta sats och börja om igen inatt. 16 mm regn väntas under måndagsdygnet, det räcker nu.

 

83DFFE55-B8BA-4B3A-A970-0BCB20DC623C

 

Min kompis Sandor. Bild från i fredags, men han var lika mysig, lortig och spånig då som idag.

 


🎉Gaspers födelsedag🍎

 

M-G4

 

Tidigt i morse var det exakt åtta år sedan Gasper såg gryningens ljus. En solstråle personifierad, det hade regnat och regnat, men tydligen var vädergudarna tillfreds med denna nya varelse för den morgonen steg äntligen solen igen. Fyra döttrar har han skänkt oss. Den äldsta, Deana flyttade hem till Norrbotten ganska nyligen, men resten är kvar ännu. De är alla sociala, kärleksfulla, snälla och musblacka i olika nyanser. Helsystrarna Cizmet och Sasjenka fotade jag igår, efter vi haft ledövningar.

 

3F6C5CD5-4D24-4EA0-973B-8873D5EC8AD9

 

Cizmet är faktiskt en avbild av sin far i samma ålder. Något mer feminin, lockig man och mörkt musblack, men i övrigt är hon på många sätt en kopia av sin far.

 

E2114D51-0214-48AB-9D95-2E1FF618674C

Stjärna i pannan precis som pappa.

 

D2FBFD1C-ADBB-42D0-A016-95EEAD14403C

Nu har det blivit Sasjenkas tur att ha Cizmets lill-grimma..

 

84741678-0311-49BB-A299-D4450965916B

..om än för en kort period, de växer ju så fort.

 

86633AB3-F048-4C49-BADD-78FDA678594D

Men det lär ta tid innan den blir utnött i alla fall.

 

24727A71-407B-4951-8FD4-0378C2329780

Pappa Gasper

 

Väderprognosen sa gråväder på söndag, så jag passade på att ta en solig bild av Gasper redan på lördag. Tvärt emot för åtta år sedan verkar vi gå in i en regnperiod nu, vilket är ganska onödigt just här men inget jag kan råda över. Inget regn under själva söndagen ändå, så jag hade planerat in en hel del som vanligt, trots att jag är själv på gården över helgen.

Till exempel fick Rolly fölträning i hagen, och pappa Gasper var med som stöd. Egentligen skulle hon också få ledövningar, men jag hade glömt ta med ett grimskaft så jag gjorde det bästa av situationen. Hon lyfte alla fyra hovar jättefint idag. Sen firade vi med Ingrid-Marieäpplen, men Rolly äter inte godis så mamma Francesca och pappa Gasper fick två fina äpplen var.

 

77F9E2E3-8824-46A7-B2F6-528CF4106A15

Efter träningen. Rolly är mycket närmare mig än Gasper, vilket får henne att se stor ut. Det är hon inte, inte än. 

 

Mycket annat hanns med, mockning, byte av vattentunnor och batteri till aggregat. Vinterhagen vardagsmockades för sista gången i år, eftersom det väntas regnperiod blir det för tungt och slitsamt att mocka där. Vinterhagen lever upp till sitt namn, den är egentligen bara bra på vintern, och någon sådan verkar riktigt avlägsen i år. Zayats hann jag med också:

 

16174667-9A98-4FC2-B908-992B41C5E8DF

 

Vi repeterade att ha på bröstselen, och egentligen hade jag tänkt ett helt annat upplägg idag då hon var så självklar sist, men idag var förutsättningarna annorlunda. Zayats var inte helt tillfreds, och bitvis ängslig över utrustningen. Särskilt när jag spände ena gjorden, och en kort stund blev jag orolig för gjordtvång, men det var högst troligt något annat. Vad vet jag inte, men vi tog det lugnt och fint så hon återigen fick vänja sig vid utrustningen, och sedan promenerade vi runt en del bara.

Sen var det svårt att stå still när selen skulle av, så det var bara att ta djupa andetag och tålmodigt ställa tillbaka Zayats i grundläge när hon provade att backa något steg. Jag tror hon gör så för att kolla om jag har koll på henne, hon blir alltid tryggare efterhand när jag poängterar att jag minsann har koll på alla fyra hovar och inte tolererar att hon flyttar dem. Man kan ju inte sela av en unghäst som backar, vart ska ett sånt beteende sluta? Vi avslutade väldigt bra i alla fall, och det var ju egentligen målet för dagen.

Med det mesta hästjobbet på gården klart vid ettiden tog jag med Miko på långpromenad efter lunchutfodringen. Det gäller ju att passa på, varken jag eller hunden gillar regnpromenader. När vi nästan två timmar senare gick genom byn fick jag uppleva något jag inte fått se mer än ett fåtal gånger. Sjön ligger mellan de marker vi fogar över, och byn, som är uppdelad två bebyggda delar. Precis som vi gick hemåt vid sjön kom grabbarna ned till strandkanten för att dricka.

 

FB311C20-E2AB-4E26-B367-2FE96AC048C0

Mistjev och Tuchkin, Pavel är på väg ned men befinner sig bakom en dunge alsly.

 

 


ZZ-Zizterz

 

Zeniya och Zayats. När vi talar om helsystrarna i par säger vi systrarna Zäta för enkelhetens skull. En gång sa jag ZZ top, det var väl lustigt? Men kanske ZZ-Zizterz vore ett coolare namn om de bildar grupp? De fick vara inne idag på förmiddagen, de var både coola och duktiga, bland annat på att lyfta hovar, men ingen av dem verkade egentligen vilja vara med på bild.

 

6C40F81B-F258-4009-8896-99D951731644

Storasyster Zeniya, fem år.

 

C0E0F021-73D5-4CAF-965D-2479339CAE35

Yngre syster Zayats, tre år.

 

Utan annan anledning än han är söt och snäll får deras helbror vara med på bild också:

 

57851109-F853-4735-A69D-7388E2A22987

Lillebror Tuchkin, två år.

 

Häromdagen mötte han upp mig när jag kom med grimman, och han fick följa med när jag kollade upp deras stängsel.

 

68F8FFE0-81D8-441F-98BB-4364F15CE301

Det här blev en märklig bild, Tuchkin rödare än vanligt och bakgrunden ser nästan frostig ut fast det är mer än tio grader varmt. Kanske kom jag åt något filter..?

 

Varmt är det, vilket gör att fukten efter regnvädret håller sig kvar och ger dimma och gråväder varje dag. Tröttsamt i längden, men det är tur det finns ljusglimtar ändå.

 

A1D9825F-37B9-4EA6-BB5B-E10F208BDA79

Inte bara gula höstlöv lyser upp tillvaron, utan även lille Sandor och Ilieff.

 

Vinterhagen där Zenits flock går är bedrövlig efter regnet, och eftersom det varken är sol, vind eller kalla nätter ligger allt vatten kvar på ytan och gör det lerigt överallt. Men som tur är kan de gå på skogsbetet ännu under dagarna. Varje morgon får jag patrullera stängslet efter älgskador, och även bära upp hö åt flocken, men det är väl värt besväret.

Hoppas på sol och klarare höstväder snart, för Z-systrar och andra. Lera är aldrig skoj.

 


Fem stoföl, fyra hingstföl

 

Rubriken är svaret på frågan som gav en lott i dragningen för att vinna två Månadis-mössor. Zenit har hittills gett oss nio föl, fem ston och fyra hingstar. Här är de i kronologisk ordning: Leonid (2015, u Tindra), Zeniya (2015, u Dictorsha/Tova), Beroza (2015, u Hinica), Elisjka (2016, u Tindra), Milyj (2017, u Tindra), Zayats (2017, u Dictorsha/Tova), Tuchkin (2018, u Dictorcha/Tova), Ilieff (2020, u Adilliya) och Sandor (2020, u Fiona). 

Vi fick flera korrekta svar både på Facebooksidan och Instagramkontot, och av dessa drogs Linnéa Jönsson som vinnare av de två mössorna, som skickas med posten på tisdag. Vinnaren är meddelad, och jag fick lov att använda den här jättefina bilden av Linnéa och den avkomma som nämndes först;

 

9A076DD2-D5AF-4BD6-9418-C83377E9DDA0

Mánadis' Leonid

 

För säkerhets skull tillägger jag att det inte innebar någon fördel i utlottningen att äga en Mánadisbasjkir, det råkade vara en rolig slump bara. Grattis Linnéa, både till vinsten och en fin basjkirkille som liknar både mamma och pappa. Och lycka till, både till dig och Leonid! 

 


Ilieff, tre månader

 

CE78ED39-4636-494A-B1A5-86BB4C3A213F

Två dagar innan tremånadersdagen.

 

27 juni föddes Ilieff på skogsbetet, så idag fyller han tre månader. Samtidigt som jag tänker att tiden går fort blir jag samtidigt lite paff över att han inte är äldre. Precis som sin mor växer han mycket som föl, och han är så lugn, snäll, välhanterad och enkel, så man luras lätt att tro han är äldre.

Ilieff firade sin tremånadersdag med att äta mamma Adilliyas kraftfoder när vi tog in dem i morse, så jag hade inget dåligt samvete över att han inte fick tårta. Sen firade vi vidare med att ta på grimma för andra gången i livet. Förra gången var i förrgår, och även om det gick bra då med var han synnerligen obrydd idag. Vi brukar oftast vänta längre innan vi tar på grimma första gången, men det är onekligen trevligt att börja tidigare när det är läge.

 

2B76156C-7FF9-429A-B0AF-FD4FB17860A3

Han verkar rynka på näsan, men uppenbarligen är han rätt ok med att ha grimma på..

 

5C9EC4AA-F255-417F-9069-0BFDDAB07E54

..eftersom han tuggar hö och inte bryr sig om den.

 

Nog för att Ilieff har ”snälla gener” att brås på, men det är nog en bonus att vi har möjlighet att ta in fölen i box så ofta som vi gör. Flocken uppfostrar fölen förstås, och Ilieff älskar verkligen att umgås med sin far, men de blir extra välhanterade utan att bli för påträngande och dryga när vi tar in och pysslar lite med dem, lagom mycket. De måste få vara ifred i boxen också, det ska vara positivt att vara inne i box med mamma några timmar.

 

781301FD-992D-4A58-ABB1-2179D4A0EE8F

Stora killen❤️

 

De föl som är mest ute på lösdrift blir också till trevliga och välhanterade unghästar (oftast, en del bjuder på fler utmaningar än andra), men i boxen har man ändå större utrymme för en och annan motgång. Ute i hagen finns större utrymme för flykt om något går fel, och hästar är flyktdjur. Men i höst byggs det ett par uteboxar, så i de hagar där det kommer gå föl kommer det finnas möjlighet att ta in dem. Bra och praktiskt på så många sätt! 

 

 


Utlottning av mössor!

 

Zenit

 

Höstdagjämningen ligger bakom oss, snart är det mössväder igen. Vi fortsätter fira 10 år, och nu har du chansen att vinna två mössor. Två eftersom frågan är i två delar.

I juli 2014 kom ryska hingsten Zenit till oss, och frågan är hur många hingst- respektive stoföl vi fått efter honom sedan dess? Det är tjusigt ifall man kan räkna upp namnen också, men den kunskapen ger ingen fördel, ty det handlar om en utlottning bland de som kommer med rätt svar mellan fredag 25 september och söndag 27 september. Vinnaren meddelas under måndagen.

Utlottningen pågår samtidigt på hemsidans blogg, samt Mánadis' Vildhäst AB:s Facebooksida och instagramkonto. Det spelar ingen roll var man väljer att lämna sitt svar som en kommentar till inlägget.

 

Lycka till!

 

BE6DD892-350A-482B-804F-FF14850FBC31

 

 


Hästmåndag

 

 Måndagar är i största mån hästfri för mig, det eftersom söndagarna brukar vara väldigt hästintensiva, så både jag och basjkirerna behöver lite paus när veckan startar och jag är själv på gården. Men nu ser det ut som om Stefan blir hemma i veckan, så vi kavlade upp ärmarna och tog itu med måndagen som om det var vilken söndag som helst (och på söndag blir det ju blogginlägg). 

Vi tog in Qarenina och Zayats i stallet på förmiddagen. Den förstnämnda var det dags att verka framhovarna på medan Zayats fick vanlig hanteringsträning. Hon blev plötsligt och utan förvarning väldigt rädd om benen för en tid sedan, så vi har tränat både på att lyfta, och nästan ännu mer att ta överallt på ben och hovar utan att hon lyfter dem. Idag lyfte hon glädjande och överraskande nog väldigt snällt och enkelt på framhovarna, och rörde inte en min eller muskel när jag utsatte bägge bakbenen för olika former av beröring och tryck. Bättre det än att hon sparkar reflexmässigt som hon fick för sig ett tag, så vi är verkligen på rätt väg! Det bor en väldigt fin och duktig häst i Zayats, och jag vill så gärna locka fram den så att hon får flytta hem till rätt människa i framtiden.

När de stått inne ett tag var det dags för lastträning av Zayats, med Qareninas hjälp. Som jag skrev om tidigare började Zayats med att vara otroligt lättlastad, man valde att lasta ur sig på ett jobbigt sätt som satte djupa spår i henne. Med lite jobb, och med Qareninas hjälp kom hon dock över det, och blev ännu mer lättlastad. Sen blev det besvärligt för Zayats på Wången, hon ville inte lastas när de skulle därifrån och nästan lyftes in till slut. Även om hon reste hem på ett bra sätt då, och knappt ville gå ut, har hon inte velat in i Fautrasen igen (vi har bara provat en gång), men idag gick det bra igen.

 

9D34F14A-9392-4921-906C-9231DBDCFAAD

 

D6AA38DD-9271-4959-9671-83B94D6A91C3

 

0D67489B-2EF2-4FD9-94A2-F5D684F3C8CB

 

Återigen fick Qarenina agera god och modig förebild, och lastades och gick genom transporten några gånger. Efter viss tvekan vågade Zayats ändå sätta upp en hov i Fautrasen och blev genast belönad. Hon backade, men kom sedan upp med bägge framhovarna, då det är bekvämare, och strax var hela Zayats inne i transporten och mumsade morötter ur sin hink. Eftersom det regnade, och frontrampen blir hal då, backade jag försiktigt ur Zayats, och det gick jättebra, full koll på de fyra hovarna och var golvet slutade. Succé igen. 

Men innan vi lasttränade Zayats körde Stefan ut Fautrasen i Hemmahagen så vi fick lastträna ettåriga Cizmet. Det var synd på regnet, det fanns inte i prognoserna, och det blir som sagt lite halt då. Cizmet var också riktigt lättlastad, provade först med framhovarna och sen klev hon bara upp och belönades givetvis. Vi provade att vända henne för urlastning, och tyvärr halkade hon lite på vägen ut så det blev en del buller, men hon klev glatt upp igen, så det blev riktigt bra.

I vanlig ordning passade snart fem månader gamla Sasjenka på att lasta sig själv, och den här gången väntade hon artigt tills vi var färdiga med Cizmet innan hon klev upp i transporten. Hon bestämde sig för att lasta ur sig som sin storasyster, och precis som henne halkade Sasjenka  på vägen ut, men även lillan klev in igen. Det är enkelt att gå upp i transporten, därinne är det mysigt och man får godis, det är urlastningen som är lite krånglig, men de sätter inte det i samband med själva lastningen. Det är himla bra.

 

BE8D7516-6683-41A4-82F6-A035574D690D

 

99F2112F-B46B-4C22-991B-69220EA00B6B

 

98DDA9A9-E7FF-411D-8744-F20BED2D3773

 

Hon är ju himla söt, lilla Sasjenka.

 

 


Kärt återseende

 

6BD9E0BD-7952-4491-BC8E-128122D5A842

Färdkost plus en påse svenska äpplen

 

På fredagen jobbade jag undan extra för att åka bort på lördag, medan Stefan skulle sköta allt hemma på gården. Destinationen var Österåsen i Ragunda, och själv mår jag tyvärr inte så bra av äpplen, men en som har svenska små äpplen som favoritgodis är Milyj. Det var henne jag skulle hälsa på, och även Nisse som tar hand om Milyj och tränar henne.

Strax efter åtta påbörjade jag resan. Det mesta av den sträckan -förutom den hiskeliga kraftverksparken utanför Sidensjö- är vacker nog som det är, med kuperat landskap, berg, vatten, skog och åkermark. Som bonus var det vackert väder på lördagen, med höstblå himmel och fantastiska färger, jag njöt verkligen av allt jag såg.

När Milyj visades på Wången i augusti var hon tyvärr i underhull då hon var mitt i tandbyte, hon tappade till och med en framtand på premieringen! Men när den var borta infann sig aptiten igen, och nu, bara några veckor senare är hon riktigt fin igen. Bra i hullet och höstpälsen sådär fantastiskt sammetslen som bara Milyj och hennes två äldre syskon hos oss haft. Det kändes verkligen bra att få återse henne i så fint skick, och att hon dessutom fick beröm för att vara en trevlig och snäll unghäst att jobba med värmde i hjärtat.

 

0BD972DC-AB1F-4F14-9861-EBE5DC472C09

 

Milyjs kompis är en Tinker, och de trivs visst väldigt bra ihop. Det blev några bilder och filmer av Milyj som jag sände direkt till en spekulant. Spekulanten gillar verligen Milyj och tycker hon verkar rätt för henne, men vill ändå träffa hästen för att se så det inte saknas personkemi, och det är klokt kan jag tycka. Jag lämnade kontrakten hos Nisse, så bestämmer sig spekulanten på plats  går det bra att ta med sig Milyj hem.

Milyj reagerade inte så mycket på min röst, men när jag gick in i hagen kom hon snabbt fram och nosade ivrigt över hela mig, och verkade glad att återse mig. Vi myste en stund, jag tog kort och filmade, och när vi var klara hämtade jag äppelpåsen och rullade in frukterna till Milyj som fick dela med sig ett par äpplen till sin fläckiga kompis. Efter att ha surrat en stund med Nisse, fixat med kontrakten och ägarbeviset lämnade jag Österåsen, nöjd över att fått återse en fin och glad Milyj, kanske för sista gången innan hon flyttar hem? Vid Indalsälven stannade jag och fikade innan jag körde hem genom samma härliga höstlandskap.

Det var ganska lyxigt att komma hem till mockade hagar och utfodrade hästar, jag kände mig till och med rätt lat som bara varit på utflykt. Men det är skönt att komma hemifrån någon gång ibland när man bor på jobbet. På söndagen var allt som vanligt igen med en massa hästjobb, vilket avslutades med att vi rapporterade in årets tre betäckningar. Som tur är gör man det via webbsprångrulla numer, så man slipper pappersjobb och kladd med bläckpennor som ständigt skriver fel och fult.

 

E03AA500-FB78-4653-896B-32A6F5122110

 


Busväder på gång

 

Inför oväder vill jag förbereda och planera en del. Det blir till att packa extra hö då det fort blir smetigt runt höbalarna när det kommer väldigt mycket regn, och planera för hur jag ska utfodra så hästarna får maten i magen istället för att den blåser bort i väldigt hård vind. Som exempel bara, och lösa prylar plockas bort eller förankras. Oväder i inte bara en dag den här gången, utan i två dygn.

Egentligen hade jag inte tid, särskilt då mina förberedelser stötte på patrull, med tidsödande och irriterande besvär. Men jag struntade i problemen, la dem åt sidan för ett tag, och hämtade istället bröstselen och huvudlag till Zayats, som genast mötte upp mig i hagen. Det var det bästa jag gjort hittills den här veckan!

 

BD55B795-FA56-4255-BA1C-C3D74636DD27

 

Zayats har mestadels haft helt ledigt sedan sommarpremieringen på Wången, och verkade glad över både uppmärksamheten och att få göra något. Hon har inte haft selen på sedan ifjol, men det var som att det gått en vecka bara, och tanken är att hon ska få prova lite tömkörning snart, samt att vänja sig vid sadel. Hon var glad och positiv, skötte sig galant och lydigt, vädret var dessutom vackert så det var en riktig energikick! Resten av dagen blev mer lättjobbad, om än med väldigt korta raster (inte främst pga Zayats träningsstund, utan fortsatta besvär), så det var klokt av mig att ta mig tid till något så nyttigt.

 

2B07371F-96B1-4000-A33C-6CA7B324353F

 

Hon kanske inte ser jätteglad ut på bilderna, men hon hade himla positiv inställning idag. Zayats är rolig när hon är på det humöret, då känns det som att hon i framtiden växer upp till en mycket modig häst som utan tvekan kommer göra allt hennes ägare ber om. Men dit är det en bit kvar förstås.

 

DED3958F-D8D1-4607-9FE6-14037290FDF2

 

I söndags färdigställdes rundbågehallen, så nu har grabbarna på betet extra skydd mot vind och regn tills de får komma hem senare i höst (när sommarhästarna flyttat hem). Vinden friskade i på eftermiddagen, så det var visst lite spännande att få upp plåtarna. Jag har sett att de tre valackerna är därinne ibland, så då känns det lite bättre för delas del när det nu blir stora regnmängder följt av hårda vindar. Regnet börjar redan inatt, blåsandet drar igång imorgon medan regnet fortsätter ösa ned med full kraft tills på kvällen. Hårda vindar är att räkna med hela torsdagen, och jag hoppas granarna vid Vinterhagen kommer stå kvar när busvädret är över.

 


Chipmärkta halvsystrar

 

FBFE0F1B-6884-4142-AAFA-841CACA6DBE1

Yngsta halvsystern, Sasjenka, född 29 april.

 

På lördagen var det dags för Gaspers två döttrar att chipmärkas för att registreras i grundstamboken och ansöka om pass, som alla hästar ska ha. Bägge uppförde sig klanderfritt, men id-kontrollanten berömde 4,5 månader gamla Sasjenka extra mycket då hon var väldigt lugn och harmonisk i boxen med mamma Cetzima. Hon stod helt lös medan Ulf, som han heter, nogsamt tvättade rent på halsen och sköt in chipet under huden. Enda gången jag höll i fölet var när svanstaglen skulle dras, för de satt hårt fast och krävde omtag.

Men Sasjenka var förlåtande även för den omilda handlingen, och ville gärna hälsa på och undersöka Ulf efteråt, och tog tacksamt emot lite kliande i pannan. Hon kopplade alltså inte ihop främlingen med det korta obehaget, det var ju bra. Och efteråt i hagen var hon lika mysig och kontaktsökande som hon brukar vara. Det är svårt att stå emot Sasjenka fast jag helst inte vill att hästarna är allt för närgångna när jag mockar. Mysa kan man göra en annan gång, det är bättre att de vet att jag vill jobba ifred.

 

20C68DC9-2609-4062-9CCE-6C8188F5E7BC

 

Här fick storasyster Cizmet, ett år och 4 månader, vara med i bakgrunden.

 

8E4E26E2-4240-4D20-AC8C-8A60016A4A50

 

Det gick som sagt bra att chipmärka Rolly också i hagen med mamma och pappa. Strax är passansökan inne och sedan är hon snart redo för försäljning! Den som är intresserad får läsa lite mer om Rolly på hennes egen sida, och där finns förutom bilder som nyfödd 24 januari fram tills nu, länk till ett kontaktformulär ifall man vill presentera sig och berätta vad man kan erbjuda en söt, snäll och klok liten basjkirtjej. 

 

6C682434-21AB-4A00-B634-651C8D3C1AB6

 

Bilder från söndagen.

 

4A859DC8-C703-40A6-98A6-241C9104B610

 

Typiska Rollybilder, hon är gärna väldigt nära en när man håller på med henne. Därför blir det inte så många bilder vid de tillfällena, för signalerna kan lätt bli fel om jag hela tiden backar undan.

 

 RSS
Besökare idag: 19
Denna månad: 690
Totalt: 154616
fredag
22
januari
Vincent, Viktor

2021
Vecka 3
«januari 2021»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Snöröjning och julgransplundring
Spåna vindskydd
Vaccination
Uttrycksfull
Lösa hästar
Passansökan
Genrep
Nu funkar bloggen igen!
Lucia
Tråkväder!

Senast kommenterade
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning
Midsommarhelgen
Öknamn

Arkiv
2021
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia