Man behöver ju inte ha bråttom

 

F0686D95-B488-45F8-915A-9AE74EF0C5D4

 

Det finns de som sitter upp på sina snälla och godtrogna tvååringar, också finns det visst en och annan som drar ut på det tills hästen nästan fyllt sju (på papper åtminstone, alla hästar byter ålder 1 januari oavsett när de är födda. Gasper tex är född 4 oktober men byter ålder tre månader senare). Genrep på lördag med ganska många påfrestningar på en obrydd Mistjev, och efter lite tvekande gled jag så upp på hans breda rygg på söndag förmiddag.

Egentligen var jag betydligt mer bekymrad över hur jag skulle komma ned sen, då jag känner min häst och hans egenheter mycket väl, men det hade jag inte behövt oroa mig ett dugg över för det löste sig av sig själv. 

Väl uppe på min stora valack kunde jag konstatera dels att det kändes exakt som att sitta på Hinica, samma breda, bekväma och trygga rygg, och även att Mistjev brydde sig föga om mitt tilltag. Men jag känner som sagt min fåle mycket väl.. Stefan ledde fram honom ett par steg för att komma från pallen, och Mistjev följde glatt och villigt med. Men så tog han ett sidosteg på det ojämna underlaget och tappade balansen, och då blev det plötsligt väldigt obekvämt att ha matte som klamrade sig fast, så jag tog ett snabbt beslut att sitta av i farten innan vi hade tappat kontrollen över situationen. 

Jag landade på fötterna och Mistjev stannade nästan omgående. Han är lite speciell på det sättet. Ofta är han kolugn men han kan reagera ganska yvigt, och ibland är han så lugn eller bortkopplad att man får provocera fram en reaktion. Om jag skulle lämna honom där, efter han tappat fattningen, då blir han liksom introvert och långsur, men rättar man till det så växer han i situationen. Jag klappar om honom och säger: ”Det är ok, det är sånt som händer. Du får en ny chans nu på en gång.” och allra oftast går det bra och sen är det sällan några problem.

Mistjev var bara lätt stirrig, funderade på vad som hänt. Jag pratade med honom, klappade om honom och så promenerade vi runt lite innan jag åter klättrade upp på pallen. Inte en reaktion, jag kunde lika enkelt hasa mig upp på honom igen. Jag övade några nedhopp från pallen efteråt och sedan var vi nöjda med den träningsstunden, han var jätteduktig tycker jag och det var lika viktigt för mig att jag kunde sitta upp igen så vi fick ett bra avslut (avslut är även inledningen på nästa tillfälle).  

Med facit i hand hade jag trots alla förberedelser haft för bråttom. Vi skulle tränat mer påfrestningar, störningar och tolerans, så det jobbar vi på tills nästa gång. För bildbevis av denna milstolpe får jag bjuda lite på mig själv:

 

BFD7B6F8-1D27-4051-BAF5-058CBC399CDD

Tur hästen är vacker i alla fall..

 

Nä, jag blir aldrig bra på bild, men jag inbillar mig att jag är snyggare i verkligheten (särskilt med ögonen öppna), och när bilden togs var jag åtminstone väldigt stolt och glad. Inte drabbades jag av svindel heller, trots att jag var mycket väl medveten om vad som kunde ske har jag aldrig känt mig mer trygg första gången uppsutten på en helt oriden basjkir.

 


Francesca

 

 

5579455B-9C77-48A8-8A05-65CE38C1A96B

Francesca Kosack med Deana och Gasper i bakgrunden.

 

Det är tydligt att jag behöver ett starkt sto vid min sida, och efter vi förlorade först Hinica och sedan Tova har det känts så tomt när kaoset lagt sig och vardagen lunkar på. Men Francesca är den som allt mer fyller det tomrummet, och det utan att utmärka sig eller tränga sig på. Vi kom varandra nära när vi tränade inför premieringen och bruksprovet, och efter jag slutat rida henne har hon blivit ännu mer harmonisk och trevlig att hålla på med. Vi har ett särskilt band hon och jag, hon söker gärna upp mig bara för att lägga huvudet i mina armar också står vi och filosoferar så en stund. 

 

2470D814-6B97-46C5-A8F8-E0432022AD25

Med Deana och Cetzima i bakgrunden.

 

Hon är ledarstoet i Gaspers flock, vem hade anat det med tanke på hur ranglåg hon agerade i stoflocken? Firma delar gärna hö med henne, Deana är hellre med Francesca än med mamma, och det direkt när Cetzima släppte henne från sig mer. Det är bra, för Francesca är en bra och fin förebild och det är ju bra hon får öva upp sina uppfostrande förmågor inför sitt första, egna föl.

 

B4D492D3-6B86-4529-9A3E-32B471DA0CF6

 

När nu det kommer? Det kändes snopet i somras när inget föl kom och vi konstaterade hon enbart var väldigt lättfödd på det energirika gräset som växte i torkan, men nu har hon en stor och tydlig fölmage och verkar börjat producera mjölk. Spännande! 

Vi har förstås andra fina ston, inte minst våra egna uppfödningar, men det är inte samma sak. Det är svårt att sätta ord på, men jag behöver en bundsförvant bland alla basjkirerna, och det jag hade med Hinica och Tova, och energin, klokskapet och förtroendet de gav, allt det har jag och Francesca nu. Det känns tryggt, kanske för henne med? Det känns så i alla fall.

 


Luciadagen

 

2D3CEC66-3BC3-45B6-9EAB-16E71F843715

 

Lucia är för mig starten på julen, men i år ligger jag efter trots att jag tjuvstartade advent en hel vecka tidigt. Julen kommer ändå, oavsett om jag hinner baka pepparkakor eller köpa klappar, så jag tar det lugnt och jobbar på med det som är viktigt. Julstämning råder ändå helt tveklöst, med snö, glitter och ljus. Något luciatåg hade vi inte tid med i år, men vad gör det när jag har Ljusets Drottning att mysa med mellan varven?

 

0CD8E70B-2AB5-4ED9-8EB1-6F460B23A765

”Vem, jag?” verkar Elisjka tänka.

 

096EA018-4634-4BCE-94D3-A5AC93B66AB2

 

Jag är hemskt besviken över att hon ser så lortig ut på bild, för det gjorde hon verkligen inte när jag borstade henne. Det var därför jag tog kort, för eljest brukar hon lyckas grisa ned sig just på vintern (eller så syns det bara mer mot snön). Hon var så fin med sin vita hårrem och gräddvita, silkesmjuka man. 

 

För luciastämningens skull lägger jag till en bild från förra Lucia när Elisjka var stjärnflicka/ enhörning:

 

51DD530F-C891-405E-BC26-231A66BF0DBA

..normalt vinterlortig på mage och framknän, men söt som socker ändå.

❤️

 

Med det önskar vi en stämningsfull och fin Luciadag.

 

 


Snö

 

5656D698-62C6-43D8-964A-317AA264C53B

 

Det kom efterlängtad snö i veckan. Ljust och fint, även om det blir lite konstigt underlag när det är alldeles mjukt under. Efter att ha sett väderprognoserna kom jag på att det nog var säkrast att föreviga den där adventssnön innan den började regna bort så jag tog några suddiga mobilbilder på lördagen.

 

5D57EE64-D309-4D6D-AD86-2D27F20BD921

Tuchkin och Fiona äter lunch.

 

Stefan har varit hemma i veckan, och vi har turats om att vara ganska ordentligt förkylda, vi har jobbat hårt och gjort en massa ärenden. Ingen toppenvecka alltså, tråkigt att det blir så när vi så sällan har den sortens tid ihop. Men på lördagen blev det ändå lite toppkänning, för jag klättrade och klängde ordentligt på min stora, fina Mistjev.

 

F1EAE47E-624C-4AF5-BCAF-FD67E035E579

 

Tanken var att jag skulle hänga över honom på barbackapaden, men jag kunde bara krasst konstatera att min kökspall är för låg. Det hade krävts att jag tog sats och hoppade upp från pallen, och det är ju ett himla dumt tilltag som bara kan förstöra allt, så istället klängde jag ordentligt på honom, stötte med fötterna i sidan och övade nedhopp. Skulle jag våga mig upp på Mistjev så måste jag förstås också sitta av, och då ska han stå kvar, och inte hoppa ur pälsen som han gjorde när han gick som handhäst och jag satt av Ruslan. Han skötte sig fint och stod helt obrydd och lugn medan jag hoppade ned från pallen från bägge håll.

 

A0D6AA64-E7D8-4981-9BCF-86526AB1BABB

Pavel med fluffiga vinterhjärtat på mulen.

 

Regn och slask på söndagen kändes inte upplyftande alls, och det ska visst fortsätta tills tisdag morgon. I värsta fall blir det lerigt och mörkt igen, men å andra sidan regnade det ifjol vid den här tiden också, och det blev ju väldigt mycket vinter ändå. 

 


Vad hästar kostar egentligen

 

Odessa och Gagarin

Odessa och Gagarin som föl, sommaren 2013

 

Vad ligger bakom prislappen på en häst? I vårt fall är det unghästar, från den tidpunkt de individuellt bedöms redo att flytta hemifrån till och med ridbar. Det är olika pris på olika hästar, men vi håller oss till vår verklighet, alltså inte blivande travstjärnor eller grand prixvinnare i dressyr. Även om basjkirer kan bli framgångsrika i tävlingar är de mest hobbyhästar. 

Horses made in Sweden är en del av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), och de har tagit fram en mall för att räkna ut den faktiska kostnaden för våra föl och unghästar. Vi kan genom att försöka fylla i mallen så sanningsenligt vi kan (avvikelser förekommer nästan alltid) se vad vi borde ta betalt. Inte för att göra vinst, utan för att täcka kostnaderna.

 

AF05A00C-FBB1-43C1-8B53-7A1C814BDA76

 

Jag ber om ursäkt för suddiga bilder, jag får inte till avbildningarna bättre än så. Det här är alltså indirekta kostnader och förslaget försäljningspris - utan att göra någon som helst vinst, och utan att räkna in traktorns diesel, reparationer av vindskydd etc. för ett föl på nio månader, 104 151 SEK. Med i beräkningarna är vad fölet kostat i drift:

 

F3BEA1FF-5591-4706-A17B-62EBCF569EC4

Ca 54 000 SEK.

 

911B9C70-7C26-46A6-AFC8-0670158D950F

..och även vad mamman kostat från det att hon blev dräktig tills att fölet är en månad (då sker oftast ny betäckning, den kostnaden hamnar på nästa föl). Ca 53 651 SEK. 

 

Det finns avvikelser som sagt, och vad gäller grovfoder räknas det som läggs ut, oavsett om det hamnar i en hästmage, blåser bort eller trampas ned i lera. Här i kostnaden för vad en ridbar fyraåring kostar står det sju kg hö/dag, vilket borde vara tio kg. Siffran låg kvar som ett genomsnitt på vad fölen äter från det att de äter hö efter betesperioden tills att de är runt året. 

 

A93887A3-719E-40E3-8569-18F5899159E2

Drift/år: 55 910 SEK. 

 

Utbildningen av fyraåringen till ridbar innehåller också avvikelser. Vi kör hästen till sin utbildning (inte varje månad, vi har delat sammanlagda sträckan på 4) istället för att ta hem tränaren. Fyra månader är väldigt generellt, den kan vara ridbar efter tre, men också behöva två månader på sig att landa hos tränaren och den kostar förstås då också, så summan på 6250 SEK gånger fyra är generell. 

 

AE4477DD-4364-4222-9471-06E7C8C93033

Summan som föreslås en ridbar fyraåring, för att täcka kostnaderna landar på 254 949 SEK

 

En sak många inte tänker på är att tid kostar. Alla mantimmar som läggs ned på varje föl, unghäst och mamman måste också värdesättas, även om jag personligen anser 180 kr/timme i sammanhanget (risker, slitage, obekväma arbetstider etc.) är lågt.

Men uträkningen ger onekligen perspektiv och då kanske folk förstår ännu mer varför vi justerar priserna 1 januari varje år, och även efter prestationer som när vi visat treåringar. Och svenska hästar är himla billiga, ja, kanske oförskämt billiga ibland? Men som sponsor för basjkirer i Sverige är jag ändå nöjd över det vi åstadkommit.

 

image

Odessa som ridbar fyraåring med sin tränare Pernilla.

 

 


Tråkväder

 

9CB37E3F-897D-4069-9BFA-EB6B644BCB48

Zenit i Frostens Rike, innan tråkvädret.

 

Advent är här med alla sina belysningar, och det är ju tur för vintern åkte på bakslag igen. Hösten kom tillbaka med plusgrader, tunga moln och lera så utan belysning vore det ett evinnerligt mörker. Riktigt dystert och tråkigt, och det var bara att börja mocka hagarna igen för att enklare kunna utfodra. Ingen drömstart på december alltså, men det kan ju ändra sig.

Det blev som sagt en hel massa mockning i helgen, och jobb med att få in så mycket ved som möjligt eftersom kommande vecka visst inleds med fasligt oväder i flera dagar. I allt mörker har jag heller inte haft någon större lust att åstadkomma stordåd med hästarna, särskilt som en förkylning ligger och lurar, och dessutom har jag misskött/ struntat i en lårkaka, så en enkel blödning på utsidan muskeln trycktes in till en betydligt mer besvärande blödning mellan musklerna på baksidan låret. Väldigt dumt, men med ordentligt elastiskt bandage och avlastning i största, möjliga mån är benet på bättringsvägen. Jag kan böja det till exempel, det kunde jag inte under nästan två veckor..

Men Mistjev har jag hängt och klängt på från kökspallen, och vad gäller allt klättrande är han verkligen mr Cool i kubik. Han var superduktig både lördag och söndag, så att jag inte släppte taget och verkligen låg över hans breda rygg på söndagen var ren feghet från min sida. Jag lider av prestationsångest vad gäller Mistjev och vill att allt ska kännas helt rätt och tryggt, utan risk att något blir fel. Men förhoppningsvis kommer modet och självförtroendet till mig innan Mistjev tröttnar på mina trappstegsövningar och börjar prova nya metoder för att belönas med morötter.

 

3E9D9710-D9A9-492B-885E-EF3DACFD35A1

Mistjev och kökspall, innan tråkvädret.

 


Förmiddagsmys

 

4ABAED95-B0D1-4C4B-B95F-6B9E653B8EB2

 

Det gäller att ta tillvara på de allt färre timmarna av dagsljus, och då ser jag till att använda åtminstone förmiddagsrasten till kvalitetstid med någon av hästarna. Raster behöver man, och jag är sådan som gärna ångar på i alla göromål om jag inte på skarpen säger åt mig själv. Hö kan jag ju faktiskt packa när det är mörkt, hugga och bära in ved också. Så, istället för en fruktstund på sociala medier myser jag och tankar energi istället. 

 

08D7C908-5792-4003-B352-E6423A8C36F4

 

Idag blev det förmiddagsmys med Zenit (han brukar få flest av mina raster). Jag borstar nogsamt genom både man och päls, pratar och filosoferar lite och kramar om honom. Bara att långsamt stryka hans mjuka, täta hårrem känns terapeutiskt (så länge jag klarar en stund utan handskar). Som friskvård på jobbet, och efteråt är jag redo för nya tag.

 

F3E49EA9-ECFA-4D36-A5C8-8108F7F371C7

 

Förmiddagen fortsatte med ledövningar för Elisjka, vi backade bandet och övade på att hålla avstånd, stanna på min signal och stå still. Vi har också återgått till novabettet mest på grund av kylan för det behöver jag inte försöka värma som med bett i metall. Det brukar inte gå så bra för mig som har kalla händer. Vi har testat lite att jag leder henne från sidan (om hon ska visas nästa år), så jag tycker det är bra att hon påminns om grunderna inom NH. Elisjka har så mycket energi så jag vill inte att hon får för sig att börja gå förbi mig hur som helst. 

Hon var duktig, hon kom snabbt på vad som gällde idag, och då var det lätt att göra rätt. Efteråt blev det lite fölträning, först för Tuchkin eftersom jag redan befann mig i den hagen, sedan Deana i Vinterhagen. De var bägge väldigt duktiga och trevliga idag, men det var endast Elisjka som jag fotade eftersom hon ändå stod parkerad. 

 

6F6F848C-07E9-4020-A500-2850DF91BC3D

Drar på smilbanden, visst ser hon glad ut?

 


Som en tavla

 

007B58A5-5035-407E-94AF-DA2B51C4256B

 

Det har varit en solig och frostig förvintervecka, väldigt vackert. Ingen snö i sikte, men hög luftfuktighet har skapat en tillvaro full av gnistrande och glittrande iskristaller, och även om solen är uppe få timmar har vi fått njuta av novembers fullmåne. Ljust och fint. Jag tog en förmiddagsbild över Fionas flock med den istäckta sjön i bakgrunden, och den fick mycket uppmärksamhet, så eftersom alla inte har Instagram eller Facebook så delar jag med av den även här (även om den legat överst på startsidan i flera dagar nu). ”Som en tavla” är den mesta reaktion jag fått.

 

 

Egentligen är det en serie bilder där flocken med Elisjka som vanligt först som närmar sig:

 

3D81B39D-8567-4665-ABCA-7618063DBC3F

 

Lägg märke till de långa skuggorna..

 

14768749-FDAD-44C6-8653-5D36B1E664C4

 

..och de varma tonerna. De beror på att solen står så lågt, ljuset passerar det röda filtret i atmosfären.

 

9035CF9C-41B9-409B-8951-C2DC7F1945A6

Först fram med vänlig och nyfiken uppsyn, som vanligt.

 


Lördagsträning

 

BCB22B60-0348-4903-A272-2E0A0C1B9C6E

Ruslan och Mistjev i motljus

 

Det är en tjatig visa, men vi har så fasligt mycket att göra så för att hinna med att exempelvis träna några hästar krävs att man skjuter på en del dagliga göromål till senare och bara tar sig den tiden. Man mår ju bra själv också av att umgås och träna hästarna och då orkar man mer sen, själen blir gladare. På lördag förmiddag tog vi in Milyj, Zeniya, Galina och Zayats i stallet (i den ordningen faktiskt), och sedan gick vi ned för att träna Mistjev och Ruslan.

 

7A479028-587B-44AE-9019-73F1B0FCA4B0

Han är himla tjusig min Mistjev.

 

Jag tar mig mest tid åt att hålla på med min egen häst nu. Vi hade börjat med en massa förberedande träning på vårvintern, men när Tova dog och jag fick ta hand om Tuchkin så släppte jag i chocken allt, och när det blev tid för andra hästar så småningom var det Mistjev som fick vänta längst. Från april till november, jag borde ju skämmas.. men Mistjev kom ihåg det mesta och kom väldigt fort in i fas, det var nästan som om att bara plocka upp där vi lämnade allt. 

Vi tränar mycket på olika utustning och olika förberedande uppsittningsövningar (därmed ändå osagt om jag någonsin kommer våga sitta upp, han är snäll men så himla stor), för just när man är och kliver på pallen och klänger en del på honom, det är då han är som mest skeptisk. Men han fungerar väldigt bra med beröm i rätt stund, och har stort tålamod. Han vill att det blir rätt och fuskar sällan, när han får en bit morot är det bekräftelsen på att det blev rätt, och han försöker inte råna mig på den utan är väldigt ambitiös så det känns ändå rätt tryggt att han lugnt och fint väntar på belöningen. Röstberömmet i rätt sekund är också viktig, moroten är mer bekräftelse. 

 

D6F1DA2E-ABC0-446A-B69F-AC3D0AE8310A

 

Upp på pallen från bägge sidor, hänger och klänger lite, petar med knän och tår i sidan, klappar på andra sidan, petar på korset och kliar i manen. Berömmer med rösten. 

 

39E40A22-9D13-43E9-B0EB-40753049A663

Vilar och trycker lite mot Mistjev, njuter av närhet och solen. Mistjev är inte sur, han har koncentrationen på mig, inte fotografen.

 

Huvudlaget är ett så kallat indianhackamore som är bettfritt och verkar med tryck då remmarna korsas under käken. Jag har alltid det på honom när jag tränar uppsittning, samlar tyglarna och tar tag i manen mot manken som om jag skulle sitta upp. Kliver han undan från pallen går jag bara ned från den och flyttar den med honom, jag flyttar aldrig tillbaka hästen för jag jobbar helst med en sida i taget. De slutar ju flytta sig någon gång, ofta rätt fort. 

Sen satt jag upp på Ruslan och tog Mistjev som handhäst. Det var jätteroligt, premiär både för mig, Ruslan och Mistjev. En enda gång vägrade Mistjev att gå, men det var bara en liten ifrågasättning, sen följde han snällt med på replängds avstånd.

 

1796693B-F923-4672-B4BD-A2AB35C2A8C1

 

F362458A-7952-419A-A96E-A8E4E8B6A9E3

 

Det var verkligen värt det att ta den tiden. Fylld av härlig energi lämnade vi grabbarna i sin hage och gick för att jobba vidare. Glöm inte det i alla måsten, att inte alltid lämna belöningen till sist för då är det inte säkert du orkar. Då skjuter du kanske på belöningen eller genomför den med tråkiga energier, ibland behövs belöningen som sporre för att orka kämpa på. Man kan ju alltid belöna sig på något annat sätt när jobbet är gjort. Två belöningar är dubbelt så många som en.

 


Spånat!

 

03C4031D-61DF-4C4E-B6A7-35EE063FB9BE

Nyrullad, spånig och lycklig Galina.

 

Fem vindskydd har vi som används för närvarande, och i helgen blev alla städade och fick massor av härligt, nytt spån. Två pallar (42 balar) hämtade vi på Granngården i fredags och det är tillfredställande när det är städat och klart, och hästarna hjälper till att bädda genom att sparka ut balarna och rulla sig. De flesta basjkirer har gått med spån i svansen den här helgen, härligt att se.

 

E83B771A-EAAE-4D9A-BFD9-944DF0CEF874

Även verandorna fick spån, här är det Zayats som precis ska till att lägga sig och rulla.

 

Fem vindskydd ja, och på söndagen fick vi i elfte timmen ned jordankare till ett sjätte som placeras mitt i Hemmahagen på dess högsta punkt. Nu kommer kylan, så det var skönt att äntligen få lägga grunden medan backen ännu är fri från tjäle. Vi har i alla fall överlag tur med vädret den här hösten.

I övrigt har det varit en hemskt hektisk helg, för det tar väldigt mycket tid att städa vindskydd och mäta ut och slå ned jordankare. Utöver det finns alla vanliga göromål plus att vi inte kan strunta i att sysselsätta en del av hästarna, ge dem omsorg och träning. Bland annat gick vi skogspromenader med Ruslan och Mistjev både lördag och söndag, och då får de bära olika utrustning också för att vänja sig. Barbackapad var det som gällde för Mistjev nu, tyvärr är min mobilkamera usel så det blev suddigt värre:

 

8DDDAE14-016B-4E46-849A-444850430153

 

Hårfager och ständigt tuggandes på något.

 

BF3AC4F2-86AF-4C8A-A1B9-9C426442EA4C

Mistjev har ju lite speciell färg, svartbrunblack är rätt ovanligt.

 

Efter söndagens skogspromenad ägnade vi en god stund åt Fionas flock och särskilt åt Tuchkin som fick lite ledövning, fölträning och spontan toleransträning när jag pysslade om och även tränade Elisjka. När hon och jag var färdig med ledövning fick hon stå med Tuchkin medan jag avslutade och försökte ta några bilder. Det blev inte så bra, hon använde lille(halv)bror som kombinerat huvudstöd, sköld och att klia sig på. Men Tuchkin är otroligt snäll och har beundransvärt tålamod så det gjorde inget tyckte han. 

 

54464071-2C6E-4257-A2C1-4634F47609B1

”Min bror och jag..” 

 

 Hästar är ju inte hela livet, om än en stor del som vi lever det. I människovärlden har det även lagts golv, lagats en faslig massa mat, huggits ved, tvättats kläder och en massa annat. Ärligt talat känns det skönt att helgen snart är över, att det är måndag imorgon så jag får vila upp mig lite (kan jag låtsas i alla fall). 

 

 RSS
Besökare idag: 12
Denna månad: 644
Totalt: 126135
måndag
18
februari
Frida, Fritiof

2019
Vecka 8
«februari 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

Senaste inlägg
Knappt en lugn stund
Arbetsglädje
Alla Hjärtans Dag
Risk för smitta via amma?
Lite självömkan
Det blev häst av henne också
Trösterikt
Halvsnödagen
Ljusare tider
Bäverston med smak för antibit-smet

Senast kommenterade
Bäverston med smak för antibit-smet
Gott nytt år
Året det vände
Francesca
Vad hästar kostar egentligen
Vinterfluff
Tömkörning
Lördagsgodis
Brittadagen
Hur uttalas det egentligen?

Arkiv
2019
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011