Halvsyskon

 

D1A7FDBF-2321-4589-BC91-C36F21A83588

 

Pavel har kommit bra in i Fionas flock. Först var hon övertydlig, men Pavel kan vara svår att flytta på om han vet med sig att han inte gjort något fel och det tog inte många dagar innan han hävdat sin plats och var accepterad. Först blev han inte helt oväntat kompis med Elisjka, sedan har jag sett honom stå ihop med Tuchkin vilket är bra -det är ju därför han är där.

Fiona har aldrig förkastat Pavel, en ny medlem i lilla flocken var välkommet tillskott, men hon var nog orolig att han ville ta över. Det var dock aldrig aktuellt, Pavel vet att en blandad flock är ett matriarkat så han har bara lugnt väntat på att hon skulle sluta vara så dramatisk. Idag gick de till och med ihop långt från halvsyskonen Elisjka och Tuchkin, och då tänkte jag på hur lätt jag glömmer att Fiona och Pavel också är halvsyskon. De är ju bägge efter Gastroler!

 

D72F1A83-8246-44F1-A23F-D06EBE21D292

 

Jag vet inte vad som hände med mobilen, allt blev brunsuddigt och Pavel skulle visst inte få vara med på bild. Men det var roligt att få med dem bägge två i alla fall, storahalvsyster och lillehalvbror.

 


Världsfilosofidagen

 

Tredje torsdagen i november är Världsfilosofidagen. Någon filosof är jag inte, men när man jobbar utomhus långa stunder varje dag året om är det oundvikligt att nu och då filosofera, inte enbart den tredje torsdagen i november.

Filosofi betyder enligt Wikipedia kärlek till visdom, och synonymer till att filosofera är att fundera djupsinnigt, att begrunda. På senaste tiden har jag begrundat hur det verkar som om allt fler tar till sig intryck via ljud och filmklipp istället för att exempelvis läsa. Ljudböcker är en sak, men även alla möjliga slags poddar, studiointervjuer och självklart musik. Många som jobbar själv eller i bullriga miljöer, eller motionera, kör bil, pysslar hemma etc passar på att lyssna på allt möjligt. Man kan lyssna medan man gör något annat och det är bra ibland kan jag tycka. Kanske inte jämt, stundom är det till och med olämpligt.

Själv föredrar jag att läsa vad gäller litteratur, artiklar, inlägg etc, och det har aldrig fallit mig in att ha ljud i huvudet när jag jobbar. Oftast är det väldigt lite trafik här, jag bor mitt i naturen och jag är överlag nöjd med de ljud som finns. De ändras med årstiderna, nu rasslar inga löv och de fåglar som hörs är inte skönsjungande, men istället hör jag bäckarnas brus, sidensvansarnas enkla sång och suset i granarna. Dessutom är det viktigt för mig att alltid kunna höra hästarna när jag är ute, och går jag två timmar med hunden vill jag höra omgivningen, inget annat.

Jag ser mig omkring och lyssnar, och allt förändras med tiden, ljuden går i cykler, avtar och kommer tillbaka. Känslan när pärlugglan sjunger under kvällsutfodringen i mars, den första tranans fanfar, orrspel, rasslet av asplöv, hur fölens individuella gnäggande ändras med åldern. Allt det är en del av min vardag och det vill jag inte trycka undan med andra ljud, jag kan nästan lova att om jag står på gården och en av basjkirerna gnäggar kan jag säga vem det är.

Det är högst troligt en vanesak, kanske skulle jag hinna förkovra mig enormt om jag istället lyssnade på poddar när jag packar hö, kör ut vatten eller mockar. Men jag är nöjd med det jag hör och det jag ser medan jag är ute. Det filosoferade jag över denna Världsfilosofidag. 

 

95DB5991-D1C6-4E9C-8DC8-C9C9E6B17DDF

Och det här var min utsikt när jag tömde dagens sista kärra med hästgödsel.

 


Tråkväder

 

46A141CD-97BE-41EF-AF74-422B22468EF1

 

Riktigt tråkigt gråväder och det känns som om det pågått förevigt. Det är mörkt när jag går ut och jobbar, mörkt när jag går in till frukost, ett ständigt dunkel hela dagen och vid halv tre börjar det skymma. Hästarna är smutsiga och hagarna leriga, även om vi faktiskt gör saker är det inte alls inspirerande att ta bilder. Dessutom är det himla märkligt att min vattentäta och stöttåliga mobiltelefon varken klarar regn eller objekt som rör sig det minsta:

 

BDAA0776-C620-4634-938E-E7968E48F4AD

Från lördagens skogspromenad med Mistjev och Ruslan.

 

Ändå är jag förstås medveten om att det kunde varit värre, så jag är tacksam över att hösten trots allt varit och är väldigt vänlig. Det kunde varit mycket, mycket mer lera i hagarna och för ett år sedan var alla hagar isbelagda! Ett fb-inlägg (minne) passerade i flödet där jag akut bad om skridskor till alla basjkirerna, så även om jag är nedstämd och missnöjd är jag samtidigt ytterst tacksam.

Ja nog tappar man sugen när det är så dystert och jag längtar efter snö och adventsljus, men det är inte så länge kvar. Det finns de som trivs ypperligt också, jag är grymt avundsjuk på katterna som kommer in, hoppar upp och lägger sig på en fönsterbräda, och njuter av den goa vedvärmen från elementen. Ibland tänker jag att om jag lever ett så gott och bra liv jag kan så kanske jag belönas med att bli bondkatt i nästa liv, det borde vara sista nivån innan nirvana.

 

3D9F0240-C4D7-4AD0-BD3B-871F2EEA8AB2

Hilda.

 

 

 


Jobb, jobb, jobb och jobb..

 

F6D0546A-67AE-4938-A062-BDD556482E0C

Ettåriga halvsystrarna Milyj och Zayats, Zeniya i bakgrunden.

 

Kanske tror man att vi knappt gör något alls med basjkirerna då det är så få inlägg numer som handlar om arbetsdagarna. Det är väl snarare så att jag jobbar så mycket att när jag är färdig för dagen har jag ingen större lust att skriva om allt. Som exempel kan jag berätta vad jag gjort denna onsdag. Zenit fick lite omsorg och pyssel eftersom skrömta (vitterfolket) återigen satt en massa flätor i hans man. Sedan fick Tuchkin fölträning och Mistjev toleransträning, och ettåriga Milyj och Zayats fick omsorg och pyssel ute i hagen, medan de andra skulle lämna den som för tillfället stod med grimman på ifred. 

Såklart har jag de vanliga jobben med utfodringar, packa hö, dra ut vatten och mocka, och just nu är det fem hagar att se över vilket tar en hel del tid. Utöver det bytte jag ut en bit av ett stängsel för att tråden höll på att brinna av, jag har burit och huggit ved, och jag flyttade högen med bitleksaker i Hemmahagen, för där den tidigare legat ska stå ett vindskydd. Ganska snart hoppas jag. 

 

E7135BEA-F0C8-4DF8-BDDB-C5DB78FDF1F3

När man flyttat hela högen med stockar, bräder och käppar blir plötsligt allting väldigt intressant igen!

 

Hästträningar fotar jag inte, och det är svårt att få till fina kort nu. Det är väldigt dunkelt med grått, disigt och dimma hela dagen, och det ovanligt varma vädret gör hagarna och hästarna leriga. Hagarna blir alltså leriga av några plusgrader och lite dimma (Vinterhagen är en mycket sorglig historia), hur ska det då bli när monsunsäsongen inleds på lördag..?  

 

9FB04744-9166-427D-BBC4-EE35229B7E82

Den här delen av Hemmahagen är inte lerig än.

 


Bokad!

 

 

16319126-2082-4A63-824D-95BEFC766990

Nu är Ruslan bokad för försäljning, men kommer bo kvar hos oss över vintern. Visst är det bra att man kan lösa det så?

 

Höst och vinter passar inte alltid så bra att ta hem sin nya häst. Själv tycker jag det är besvärligt med hagar den perioden, ny häst på nytt ställe och ökad skaderisk på grund av lera, mörker och is. Det kan vara svårt att få ut bra effekt på stängslen också. Och fodret måste ju räcka till hästarna över vintern, inte minst aktuellt nu efter den svåra sommaren med torka och missväxt, och därtill väldigt höga priser på hästmaten.

Vi har gjort så förut, att köparen bokat genom att betala handpenning (20% av köpesumman) men hästen får bo kvar här tills det är lämpligt för leverans. En fördel är förstås att man slipper den prisjustering vi alltid gör till nyår, så Ruslan reser året han fyller fem, men då köparen bokar nu höjer vi förstås inte priset 1 januari. 

Det kan vara värt att tänka på för den som är intresserad av någon av våra andra unghästar som är till salu, för årsskiftet är inte långt bort och det gäller ju verkligen att vi är överens om affär. Det är fortfarande vi som bestämmer om det blir köp eller ej, eftersom alla hästar är individer och vi känner dem bäst. Därför är det också viktigt med en god presentation av sig själv och vad man kan erbjuda. De vi för närvarande har till salu är:

 

F6D2E4BD-EAD1-4F5B-A9D1-AE5BDF1277AE

Tvååriga Elisjka

 

9B6D3D53-2C75-43F2-9E89-665D1F475EB4

Ettåriga Milyj

 

9A26388C-9D18-4586-8E3E-482E8B3417AE

Treåriga diplomstoet Beroza (endast till salu året ut)

 

Det finns lite men ack så viktig info om hästarna på deras egen sida (läs den noga), och en massa bilder. Spekulanter mejlar eller använder sig av kontaktformuläret. För Ruslans del gick det snabbt att bestämma sig, för köparen har redan en Mánadisbasjkir, nämligen Gagarin, Pavels röda lillebror.

 

image

Mistjev och även lite av Ruslan i bakgrunden.

 

 

 


Söndagspromenad i skogen

 

9552E916-F26C-407F-A6C0-9044DAFFE648

Tittut!

 

Vilken helg vi haft! Mycket hann vi, och som vanligt blev söndagen en intensiv arbetsdag. Mer intensiv än vanligt då Stefan måste resa norröver flera timmar tidigare än vanligt, men vi hann allt vi planerat och det är ju huvudsaken. En av de inplanerade söndagsjobben var en härlig skogspromenad med Ruslan och Mistjev.

 

7959C2DC-8FA4-4E85-B947-BB568A58C16C

Ibland har man tur och råkar knäppa en riktigt söt bild, synd kameran inte fick med mer av hästarna bara.. Halvbröderna påminner om Fyrtornet och Släpvagnen.

 

3CB890E7-F0D2-4387-A83E-65B1DC9B9A39

Min lurviga skogsgiraff.

 

9041B105-6B4A-4A2C-97E5-65337AEBA5DB

 

Favoritbilden sist:

 

A376032C-7081-4A27-AA84-084BCC819DF4

Ruslan.

 

 


Ny konstellation, och äntligen är beteshagen tömd!

 

2CB06081-4532-4023-9EAE-E63CC2C60591

Hjärtat på mulen lyser upp på Allhelgonadagen.

 

Äntligen! Äntligen kunde vi tömma beteshagen på strandade hästar, och först fick Pavel ansluta till Fionas lilla flock. Det är ju nämligen så att Tuchkin är hingst och måste bli en del av grabbflocken så småningom. Det blir lite speciellt då han aldrig haft en mamma, aldrig fått gå med sin pappa, är präglad på människan (även om jag verkar ha lyckats med att vara ganska avståndstagande) och dessutom lite hästrädd. Storädd visade det sig, för han var lagom nyfiken på valacken som kom till flocken, men stona lät honom inte hälsa! Föl är hårdvaluta, den som äger fölet är högst i rang, så att de två killarna blir kompis får allt vänta. 

Pavel var så duktig. Så lugn och fin när husse ledde honom genom hagen fram till stona, så tålmodig med energiska Elisjka som ändå uppförde sig över förväntan. Vi tänkte att det skulle vara nyttigt för henne att uppfostras av en några år äldre valack, och det verkar gå vägen. Den konstellationen får bestå några veckor, troligtvis blir Elisjka och Pavel kompisar, och förhoppningsvis får Pavel bli lekfarbror åt Tuchkin. Sen kommer vi flytta stona till stoflocken i Hemmahagen, och släppa över Mistjev och Ruslan till Pavel och Tuchkin. Dags att växa upp. 

 

277EB9CC-580E-4845-8F39-11AAB3F45A98

 

Efter några timmar, när vi konstaterat att det funkade bra i Fionas flock (hon är givetvis ledare) ledde vi så äntligen hem Mistjev och Ruslan till hagen mitt emot Fionas, den med största vindskyddet. Det var så blött, regnigt och dimmigt på fredagen så bilderna gjorde inte hästarna rättvisa. Tog några bilder kring lunch på lördag istället. 

 

390FA5A5-CA8B-495F-86CA-E49E2FB48E56

Min egna älskling, Mistjev.

 

De är så nöjda över att komma hem från betet, och nu kan vi ta upp träning och tillvänjning, samt underhåll på de bägge. Skogspromenader och utbildning väntar under de veckor de går som duo, som vi längtat efter det, både vi och dem. Jag är så lättad över att kunna konstatera att sommaren äntligen och definitivt är över, nu går vi vidare! 

 


Viktigt att synas

 

80A817B4-8B6A-4024-B792-FCFC017D2E07

 

Min åtta år gamla jobbarvinterjacka hade gjort sitt, det var uppenbart i våras men behölls om jag inte skulle hinna beställa en ny innan vintern. Allt glesare i tyget, dålig dragkedja och värst av allt, dåliga reflexer! För några veckor sedan svängde jag in på Track Screen i Örnsköldsvik och beställde en knallröd signaljacka. Dammodell, bra och slitstarkt tyg, tryckknappar istället för kardborreband, bekväm passform för att röra sig ledigt i arbetet, rejäl dragkedja och breda reflexband.

 

D342D0F4-EDD0-4323-B6EE-9F2C6E5064B3

Ett annat viktigt sätt att synas är reklamtryck. Hemsideadressen i reflex baktill.

 

Det är också viktigt att arbetskläder sitter bra, ju mer man arbetar desto viktigare är det. Man vill förstås inte drabbas av skador för att man kanske fastnat i något eller snavat på för långa byxben, inte heller begränsas av bylsig och dålig passform. Därför är det glädjande att utbudet av riktiga arbetskläder för kvinnor växer, för mig har kläderna -eller snarare dess funktioner, stor betydelse. 

 

74B5EAD2-8322-4AEE-B49D-A31C0DBEAFD3

Framsidan. Märket är Fristads, modellen heter Kansas.

 

EF83CB32-0963-41F8-8B22-FF9A5004696A

Reflextryck framtill, väl synlig uttals-#

😉

 


Ny hage

 

7584219E-0A50-4AE5-AB6E-A19F71216569

 

Söndag förmiddag kunde så Zenit äntligen flytta in till sin vinterhage. I ny hage har han alltid samma, exakta procedur: först går han runt och försäkrar sig om vart stängslet finns, när han vet det så dundrar han runt ordentligt i hagen några varv. Det gör han för att skrämma upp eventuella obehöriga han kan ha missat i och alldeles utanför hagen, som björnar, andra hästar, älgar etc. sedan äter han. Väldigt tacksamt att veta om det, för då kunde jag passa på att fånga vår ryska hingst på bild.

 

9774F992-BC03-49B7-98AB-6E3AA3E783A2

 

Stona i Hemmahagen gick fram till sitt stängsel och hälsade Zenit välkommen innan de återgick till sitt förmiddagshö, och när Zenit strax konstaterat att inga björnar fanns i närheten (längre) tog han för sig av pysselgräset som det finns ganska gott av i hagen.

 

4A68A3DF-FC8D-46E6-BFB5-93A862BD1982

 

”Hej matte!”

 

F4AC58B9-C2E9-4F50-A4DF-2F48A79E78C4

 

 


ÄNTLIGEN!!

 

861F5B29-F3F5-46B3-9C71-8BEC5C8C56F6

Vinterstängsling

 

Igår kväll åkte äntligen sommarhästarna hem! Tidigt i morse var vi på bettet för att stängsla upp Zenits vinterhage, som består av sjukhagen och en bit som vi får låna av markägaren intill. En bit som sommarhästarna gått på alltså. Vi är så glada och lättade över att äntligen kunna förbereda för kommande årstid som pockar på, i går kväll föll första snön och efter flera dagar med minusgrader var det minst sagt en utmaning att få ned stolpar på sina ställen. Men det gick! Vi är nästan klara, så imorgon fm flyttar vår ryska hingst in. Här följer en kavalkad av bilder som nog för de flesta är helt obegripliga (bara för att jag är så glad och stolt över att det blev så bra):

 

470D8215-3553-406A-9505-CDAD7CBF26B9

Lilla vindskyddet i sjukhagen, som benämns Sjukstugan blir Zenits hus över vintern.

 

 

9647C1B4-0E39-4F61-B7C5-80AB4C350163

Utsikt från Sjukstugans veranda. Mitt enda bekymmer, att han kommer tycka stona i Hemmahagen hamnar för nära, han gillar inte när hans unga döttrar flirtar med honom.

 

AC39E1E2-5D5F-4173-A927-6550B9E66668

Nedre delen av lilla, smala sjukhagen med ingång till den större ytan vi gjort idag. En hage med träd som vi även kan stänga av vid behov. En riktigt trevlig yta med bra avstånd till andra hagar. Tacksamt med generös granne som låter oss låna mark. 

 

FF3FB4BC-3AE4-4F46-A13F-944D5C348A6B

Del av nyss nämnda hage.

 

Vi hoppas Zenit kommer trivas där, och att även stona i Hemmahagen samt Gaspers flock är ok med att flockarna centreras. Det märker vi i morgon. Eftersom jag blir ensam igen hinner vi inte flytta in Pavel till Tuchkin, Fiona och Elisjka, samt ta hem Mistjev och Ruslan. Vi har massor av annat att hinna, så de tre grabbarna får spendera ännu några dagar på betet. Men nästa helg, den första i november, då tar vi itu med allt sådant. 

 RSS
Besökare idag: 12
Denna månad: 644
Totalt: 126135
måndag
18
februari
Frida, Fritiof

2019
Vecka 8
«februari 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

Senaste inlägg
Knappt en lugn stund
Arbetsglädje
Alla Hjärtans Dag
Risk för smitta via amma?
Lite självömkan
Det blev häst av henne också
Trösterikt
Halvsnödagen
Ljusare tider
Bäverston med smak för antibit-smet

Senast kommenterade
Bäverston med smak för antibit-smet
Gott nytt år
Året det vände
Francesca
Vad hästar kostar egentligen
Vinterfluff
Tömkörning
Lördagsgodis
Brittadagen
Hur uttalas det egentligen?

Arkiv
2019
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011