Sålda Mánadisbasjkirer

 

Här har vi samlat korta presentationer av de avkommor vi sålt.

 

Adilliya

Adilliya

Mánadis Adilliya, född 2012-01-31

e Gastroler, u Dictorsha (Tova), ue Rodnic

När vi köpte Adilliyas mamma och pappa 2011 var Tova redan dräktig, och en snöig och kall januarikväll föddes vårt första Mánadisföl. Hon hade tät vinterpäls, diade som hon skulle, åt mammas träck som föl gör, och sov hellre i snön än i höet. En fin, vänlig, trygg och social tjej som flyttade till Hörby i Skåne våren 2014.

Adilliya tilldelades avelsdiplom som treåring. Föräldrarna är importerade från samma farm i Ryssland, pappa Klass ett-hingst och mamma A-premierad (femte A-premierade basjkirsto i Sverige). Adilliya är den svarta svanen i Tjajkovskijs balett Svansjön. 

Adilliya

Får hovvård i beteshagen 2013

 

Odessa

Skruttan3

Mánadis' Odessa, född 2012-05-04

e Gastroler, u Hinica av Basta, ue Boris av Basta

Odessas mamma hade den goda smaken att leverera sin dotter alldeles utanför vardagsrumsfönstret i början på maj 2013 medan vi höll 40-årsfest i huset. Hennes färg var som rosa champagne och hon fick namnet Odessa efter ett ukrainskt mousserande vin (krimsekt, även kallad rysk champagne). Det var ju ändå fest när hon kom.

Hon växte upp till en lillgammal och trygg tjej med ny färgsättning i hårremmen varje sommar. Odessa visades som treåring på Wångens sommarpremiering och erhöll klass ett med 38 poäng. Våren 2017 kördes hon till Bispgården för inridning och utbildning, bland annat löshoppades hon med god inställning upp till 90 cm. I slutet av oktober 2017 flyttade Odessa till sin nya ägare i Söderköping.

 

image

Med tränaren Pernilla på ryggen, sommaren 2017

 

 

 

Maronya

Lördag4

Mánadis' Maronya, född 2013-04-08

e Gastroler, u Dictorsha (Tova), ue Rodnic

Maronyas mamma inväntade ett snöoväder i början på april så att fölet skulle födas där det var rent och fint, väldigt klokt av henne då hagarna annars kan vara leriga om våren. Namnet kommer från ryskans maronyi som betyder rödbrun, som engelskans maroon. Föräldrarna importerades från Azrinski Farm i Ryssland på nittiotalet, pappa Klass ett-hingst och mamma A-premierad, som femte basjkirsto i Sverige att erhålla den utmärkelsen. Hösten 2015 flyttade Maronya till Svensbyn i Norrbotten.

Maronya1

Sommaren 2015, i bakgrunden mamma Tova med halvsyster Zeniya.

 

 

Leonid

Leonid3

Mánadis' Leonid, född 2015-04-01

e Zenit, u Tindra, ue Turzak

Leonid är det första Mánadisfölet med Zenit som pappa. Tindra följde med som sällskap när vi köpte Zenit sommaren 2014, och då var Tindra förstås redan dräktig. Leonid föddes första april 2015 och hans namn kommer av lejon (Leo). Han fick namnet dels för att hans fölpäls var alldeles lejongul, och dessutom för att han var ett synnerligen fegt föl som fick ett namn att växa i.

Leonid växte upp till en högrest, musblack tvååring, och med åldern kommer modet. Han är intelligent och tämligen orädd för det mesta även om han ifrågasätter en del påhitt i början. Han kommer nog gå långt i livet, och den resan började i oktober 2017 när han flyttade till Nästansjö utanför Vilhelmina.

 

IMG_3955 

Busig och glad, hösten 2017

 

Gagarin

Lillen1

Mánadis’ Gagarin, född 2013-05-24

e Gastroler, u Bizra Djingisdotter, ue Djingis Kahn

Gagarin föddes utanför sovrumsfönstret precis när väckaren ringt, vilken lycka det är de gånger man får vara med. På pappas sida finns flera ston med namn som pekar mot rymden, och den skjutna stjärn han bär liknar faktiskt en raketuppskjutning, så vi tyckte det var passande att ge honom namnet efter Rysslands nationalhjälte Jurij Gagarin, förste man i rymden någonsin.

Gagarin växte upp till en liten häst med stor personlighet och mycket mod. Efter en gedigen utbildning flyttade Gagarin  i december 2017 till sin matte i Haninge för att främst användas som körhäst. I början i alla fall. 

 

image

Röd och vacker, vintern 2017