Veckans lektioner

I tisdags var det Njuta-lektion som vanligt.

Tre gäster deltog i gruppen, det var roligt, jag hoppas de fick en aha-upplevelse och mersmak förstås. Jag red Tai, syster till Tjagatai, vilket var väldigt trevligt. Det var nämligen länge sedan jag red henne sist, och då hade hon ganska nyligt kommit tillbaka till Gideå BasjkirHästar. Då var hon ganska spänd i vänster sida och verkade lite misstänksam liksom, men nu när hon landat på riktigt visar hon vilken mysig och pigg tjej hon är.

Thjibing_o_Tjagatai

Thjibing och Tjagatai

I går red jag Tjagatai igen. Vi går egentligen efter en hästlista, men eftersom fyra av "damerna" är på husmorssemester (fölavvänjning, eller snarare att fölen har mammaavvänjning), och folk pga sjukdom och annat ibland måste avstå så blir listan lite uppluckrad. Jag hade ingenting emot det, jag har kommit att uppskatta honom mycket. Det hade jag aldrig trott för två år sedan, men Tjagatai har vuxit på sig och blivit mer ödmjuk.

Men det där att gå steg för steg.. Visst, det är jag som sitter på ryggen som utför ordern, och en häst gör ju i bästa fall det man begär om man gör det rätt, men ibland får jag för mig att Tjagatai missuppfattar mig när jag ber om de små sakerna. När jag skulle ha honom att ta ett, endast ett steg framåt verkade han uppfatta det som att han var tvungen att stå stilla och fördrev således tiden med att försöka äta upp tyglarna, mina fötter och ridhusets underlag. Men så verkade han förstå efter ett par försök. Vår fina framdelsvändning blev däremot en finfin bakdelsvändning, och det kan jag inte skylla på honom

När jag satt där och försökte med steg-för-steg dök det upp en liknelse i mitt huvud; Jag såg en gång Stina Dabrowski intervjua Margret Thatcher, och alla som sett Stinas intervjuer vet att de avslutas med ett hopp och en frusen bild på Stina och den intervjuade i luften. När hon bad Järnladyn om det visade hon sig först frågande till vad som efterfrågades. "A small jump in the air", sade Stina. Mrs Thatcher såg en kort sekund nästan chockad ut, men så förkunnade hon med stadig stämma; "I don't do 'small jumps in the air'! I take great leaps forward!" Vilket översatt blir; Jag gör inga små skutt upp i luften, jag tar stora språng framåt! Dock stod hon leende bredvid Stina medan hon fick göra sitt skutt själv.

Tjagatai är en klok häst, man kan ha sämre förebilder än Margret Thatcher.


Dum generalisering av arbetsgivare (och brottsfällda)

Det första jag hörde på nyheterna i morse var att det blivit allt vanligare att arbetsgivare kollar upp arbetssökanden i belastningsregistret. Det efter att det blev 250px-Villainc.svgobligatoriskt att göra så för dem som söker jobb inom barnomsorg och skola (i syfte att inte råka anställa dömda pedofiler). Nu påstår man att det leder till att tidigare dömda riskerar återfall i brott (droger, stölder etc.) när de granskas eftersom det omöjliggör det för dem att få jobb. Nu talar jag inte om skola etc. utan övriga arbetsgivare, som alla har möjlighet att kolla upp arbetssökanden.

Läs och lyssna här

Jag tänker säga vad jag anser om det; Skitsnack! Vad är syftet med undersökningen? Att sluta kolla i brottsregistret? Det ursprungliga syftet är gott, och det är klart att man visste om dessa följder när man beslutade om det. Jag tror det är ytterst få arbetsgivare som är så trångsynta att de skulle välja bort bra arbetskraft på grund av att de finns i belastningregistret. Själklart beror det på brott, man kan bli dömd för väldigt många olika saker i Sverige, och som längst står det kvar i registret i tio år.

Vilken dag som helst litar jag hellre på någon som har "en prick i registret" än någon som ständigt är sjukskriven eller VAB-ar fredagar och måndagar eller jobbhelger. Sådant kollas också upp, ska man ta bort det för att skydda fler? Jag tillägger att det även för mig beror på "prick", men jag har själv haft en brottsfälld i min personal (vilket var det första jag fick veta om honom), och han var en väldigt bra tillgång när jag drev butik. Det senaste jag hörde om honom är att han nu är butikschef, det är bara att gratulera!

Vi är ett fördomsfullt folk, vi svenskar, men jag tycker det är en dum generalisering. Alla arbetsgivare är inte så trångsynta, och inte heller saknar de förågan att kunna läsa personligheter eller lyssna till referenser och personens egna önskningar och mål. Det finns värre skurkar än skurkar.

Bilden där uppe kom för övrigt fram när jag bildgooglade ordet "skurk".

Besökare idag: 3
Denna månad: 222
Totalt: 260263
lördag
13
augusti
Kaj

2022
Vecka 32
«mars 2012»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Låt fölen vara med
Höstpäls
Vindskydd övertrumfar grönbete
Öppna landskap
Allin
Årets andra föl
Mysiga ungar
Heta dagar
Javelin
Sommarlov

Senast kommenterade
Öppna landskap
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011