Lekpappa (bildinlägg)

Gastroler har jättelång man.

När vinterpälsen släpper kliar det, och även i manen lossar det hår, så det blir rejäla tovor. Ungefär varannann vecka tar jag itu med att reda ut tovorna, någonting hingsten uppskattar mycket. Oftare behövs inte, hans man tar hand om sig själv. Varannan vecka innebär att reda ut de "mattor" som bildats, och det går ganska fort.Han är också mycket hjälpsam och håller gärna i de redskap jag för tillfället inte använder.

Lekpappa1

"Jag håller fjantborsten jag, så kan du gå lös med piggborsten"

Just då smyger sig Adilliya fram. Tova visar tydligt att hon håller koll, men när hon ser att pappa är på lekhumör går hon iväg för lite egentid.

Lekpappa2

"Pappa, vad har du där?"

Lekpappa3

"Åh, är det skoj? Får jag också prova att hålla?"

Lekpappa4

"Men jag vill också hålla fast!"

Lekpappa5

"Pappa, borsta lite på huvudet."

Lekpappa6

"Mmmm.. kliar jätteskönt"

Lekpappa7

"Jag kan borsta lite på halsen också"

Jo, det är säkert, han lutade sig fram som för att borsta henne på halsen. Det var så himla gulligt, jag bara stod med kameran och lät: "naaaaaw", "gullisar", "sötgubben" och annat fjantigt. Jisses vad barnslig man är, den som är allergisk mot bäbisspråk hade fått allvarliga utslag kan jag lova.

Gastroler är världens gulligaste pappa.


Veckans lektioner

Den här vintern är tjurig, och ger sig inte i första taget. Den gjorde ännu ett litet återtåg i tisdags och täckte mina blåsippor med ett lager nysnö. På kvällen blåste vinden frisk, snöig och kall, men i ridhuset var det mysigt.

Njuta-lektionerna handlar om kroppsmedvetenhet, vad som händer i min kropp när hästen rör sig, och i tisdags handlade det mycket om sittbenen. Det är ena vassa rackare, det blir mycket uppenbart när man sitter på sina händer medan hästen traskar runt. De där vassa benen petar alltså ned i hästens rygg för varje steg de tar. Vi tyckte nog allihop att det var tur för hästarna att det låg en sadel emellan.

Man förstår att det krävs jättelite för att starta sin häst, och öka. Vi sparkar ju inte hästarna i sidorna när vi startar, utan vi går liksom igång dem, med sittbenen. Så släppte vi stigbyglarna och genast drogs sittbenen upp och dess inverkan var inte alls lika hård. Jätteintressant att trampandet i stigbyglarna gör våra rumpor så vassa mot hästryggarna.

Onsdagsaftonen erbjöd härligt vårväder, så då red vi ute på ridplan. Jag hade Djuti Kahn, den högresta, ljust rödbrunblacka ynglingen med både eld och guld i manen. Åh vad roligt det var. Jag vet inte hur jag ska förklara lektionen, men vi korrigerade sitsen från den lite stolaktiga sitsen de flesta sadlar erbjuder till att ha benen längre bak, bättre omslutande hästen. Vi skulle hålla hästarna joggande (Basjkirer kan "jogga", det är nästan som trav fast långsamt och jättemjukt) och sitta ned i den korrigerade sitsen, sedan öka och rida lätt.

Säkert grekiska för många, och för andra kanske det låter fjantigt, men det var en mycket nyttig lektion. Det är skillnad på att driva upp och hålla en häst i jogg än att bromsa in den från trav, då blir det en kanska stötig upplevelse. Att bryta gamla mönster är absolut inte heller lätt. Själv är jag uppvxuen i en gammal hoppsadel, utformad för män, liksom de flesta andra sadlar är än idag. Ridning var förr för militärer och militära sportutövare och vi använder samma utrustning idag, trots att ridningen utvecklats och förgrenat sig i så många fler genrer. Jag får ständigt kämpa för att bryta gamla invanda dumheter.

Men Djuti var så duktig! Han joggade på för sig själv utan att bry sig om vad de andra hästarna gjorde, och travade så duktigt medan jag kämpade med lättridningen, som faktiskt gick riktigt bra emellanåt. Jag sitter helst ned i trav, oavsett situation, jag behöver lära mig av med det. Tiden rann iväg, och alldeles för snart var vi tvungna att sitta av.

Nu har jag suttit och kollat igenom fotoalbumen och blir så trött på att jag inte har några bra bilder på den vackra Djuti, men jag kan ju säga att igår kändes det som att bli buren av en så'n här:

Pegas1

Bild lånad från en tjeckisk sida med massor av bilder på Pegaser.

Besökare idag: 3
Denna månad: 822
Totalt: 259246
torsdag
30
juni
Elof, Leif

2022
Vecka 26
«april 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Javelin
Sommarlov
Ny konstellation
Helsyster
Helbröder till salu.
Joline
Flyttdag
Morbror upp i dagen
Duktiga ungar
Sista chansen på ett tag

Senast kommenterade
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011