Fartfylld fredag

Halva fredagen rann iväg i ett huj.

Uppe med tuppen som vanligt, kort power walk med Ludde innan jag drog ut vatten och kubiktunnan fylld med höbalar. En tunna som blir tyngre och tyngre ju mer snön ersätts av lersörja, gödsel och ratat hö. Mastodontfrukost betående av grapefrukt, en stor tallrik kornmjölsgröt och som efterrätt två rostade mackor och en stor mugg kaffe. Sedan var jag redo att kicka igång dagen.

Jag kollade magar och juver hos Bizra och Hinica. Bizra har släppt ut tunn, honungsfärgad mjölk senaste dagarna, men nu hade det slutat, dock inga vaxproppar än. Medan solen torkade bort gårdagens regnmoln begav jag mig på cykel till Gideå för att handla lite förnödenheter. 2.4 mil senare var jag hemma, gjorde mig en mycket god och matig smoothie medan jag satte igång med andelssystemet för V75 på Umåker, som skulle vara klart innan kl 13:00, jag var klar före tolv.

Gick ut och fyllde på mer vatten, drog lös en halv gran ur Gastrolers man (?!?), gav Tova en hink nyttigheter, skottade ut snö på gården och gick sedan upp på vinterängen för att inspektera. För mycket snö där uppe ännu, och hagen är så mjuk, så de får även kvällsfodret uppe i skogen, mellan lägdan och ängen, där det är barmark och torrt.

Bytte om till träningskläder, selade Ludde och drog på mig bälte och enkilosvikterna, så gick vi ut på en längre power walk i det härliga vädret. Tänk att bli överväldigad varje vår över alla fåglar. Alla samsades de nere på lägdorna i Svedje; Tranor, gäss, änder, duvor, måsar, kajor, rödhakar, storspovar, tofsvipor, sädesärlor, morkullor.. Det är tur Ludde inte vet om att han är fågelhund.

Fredagslunch

Hemma igen lyxade vi till det med en sen men ack så välförtjänt lunch. Det syns dåligt på bilden, men det är två mycket smarriga ägg- och räkmackor med en kall öl till. Lägg märke till Ludde i bakgrunden. Hur smyger han sig in i alla bilder? Han fick kokt kyckling och ris. Ludde har varit dålig i magen några dagar, men pigg ändå. Jag mutar honom med mild och god mat, så han äter små mängder regelbundet. Det hjälper, han har blivit mycket bättre, får han välja själv vräker han i sig en stor skål torrfoder på kvällen. Eller kattmat om man glömmer flytta på den. Efter lunchen lade vi oss på soffan för att sova, så himla skönt.

Vaknade en halvtimme senare av att lantrevbäraren glatt tutade på gården. Det är ju så himla lyxigt här ute på riktiga landet, att om man får paket (som kommer till Husum, flera, flera mil bort), då bokar man lantis på internet så kommer paketen hemkörda. Kanon!

Paket1

Två paket från Börjes i Tingsryd. Jag vet vad det är, men det vet inte Ludde.

Paket2

Det mindre paketet innehöll en voltigegjord (som någon annan ska ha, inte jag), och 10 rullar stängseltråd för inhängnaden vi ska göra till vovvarna på tomten. Det bästa kvar:

Paket3

En sele med tillhörande huvudlag och lädertömmar!

Ska man köra tunga vagnar, timmerdoningar och jordbruksredskap finns det bara en sorts sele som funkar på riktigt, och det är en loksele. Dock är jag begränsad i och med att jag har ont ibland, en riktig loksele är en framtida dröm, men den kostar för mycket i dagsläget och är många dagar allt för tung för mig. Våra hästar ska tömköras, longeras och på sin höjd gå med rockard och släde, därför valde jag en gyllene medelväg; En maratonsele. Det är lite mer än en enkel bröstsele, och har bakgjord så hästen slipper bromsa med svansen i utförsbackar. Hästars svansar är absolut inte utformade för att bromsa upp vagnar.

Mig veterligen är det bara Gastroler som är inkörd. Det är främst Bizra jag vill köra in på riktigt, men tanken är att alla ston med föl ska tömköras, så får fölen gå som handhäst när de blivit stora nog. Fortsätter det här varma och fina vädret har snart ridplanen tinat fram, och med den betäckningshagen! Jag ser ljust på framtiden.

Jag och Ludde tillönskar alla en skön fredag och en härlig vårhelg. Hoppas ni är kloka nog att inte elda upp pengar i pyroteknik utan firar in våren på tystare vis.

Besökare idag: 2
Denna månad: 402
Totalt: 262309
söndag
27
november
1:a söndagen i advent
Astrid, Asta

2022
Vecka 47
«april 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Sista flockflytten för i år
Vinterlängtan
Alla själars dag
147 dagar kvar
Översittarfasoner
Flytt av rundbågehall
Sju veckor sedan sist
Fel färg
Reflexdags
Sly, ett helsike och en gåva

Senast kommenterade
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin
Helsyster
Joline
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt
Höstplanering

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011