Fjärilsmatare

Fjärilsmatare1

Det här ska alltså fungera som en matbar för fjärilar i vårtider

Jag har läst att fjärilar och bin minskat ganska mycket i antal de senaste åren. Insekter är nödvändiga fär att det ska bli äpplen i träden och jordgubbar i landet, och dessutom är jag väldigt förtjust i fjärilar. Ja, bin också för den delen. Bin fungerar som små vakthundar om de får sniffa in en själv och familjen. Då flyger de runt och pollinerar i min trädgård, flyger hem och gör honung och lämnar mig ifred i arbetet. Främlingar får förstås räkna med att bina kollar upp dem med.

Fjärilsmatare2

Intill ladugårdsväggen är det varmt och fint, intill rabarbern

I en tidning har jag läst att man kan göra en fjärilsmatare av en flaska eller kruka, som man fyller med sockerlag och pillrar ned bomull så det suger upp det söta. Jag planterar gärna sådant som fjärilar tycker om, men det är ju väldigt länge tills något av det blommar. Tills vidare kan man visst få fjärilarna att trivas och överleva med hjälp av sockerlag. Det är ju så man övervintrar bin, så varför inte.

Flaskan hittade jag på loppis, och trots att jag är rätt säker på att insekter inte kan läsa, vände jag flaskan med etiketten in mot ladugårdsväggen så det inte syns vad den en gång innehållit:

Salpetersyra1

Salpetersyra2


4 kommentarer

Namn: Nonne
Tidpunkt: 2012-05-06 15:59
Åh, en sån måste jag oxå göra. Det var hänsynsfullt av dig att gömma texten;-)

Namn: Micke
Tidpunkt: 2012-05-06 18:08
Vad snäll du är som tänker på fjärilarna. Jag tycker också att man ser färre fjärilar nuför tiden - det är trist. Vilken fin flarra de fick dessutom - fast tidigare innehåll hade de nog inte pallat med

Namn: Mánadis' Vildhäst
Tidpunkt: 2012-05-06 18:29
Tack mina vänner

Jag hoppas fjärilarna verkligen tycker om det där nu. På Granngården finns det numer fjärils- och insektsholkar som är bra för den som odlar eller har fruktträd och bär. Det är dåliga tecken att nyttoinsekter,salamandrar, ödlor, grodor, rovfåglar och annat minskar i antal, oavsett vad man tycker om dem.

Som tur är trivs skogsödlorna väldigt fint i våra vinbärsbuskar. Hoppas fjärilarna också trivs.

Namn: Nina Hellström
Tidpunkt: 2014-06-25 17:06
Ännu en fjärilsälskare. ) Jag har varit borta från blogg världen ett år. Livet känndes på något sätt stå stilla. Drömmen om landgård och djur uppnått, allt detta med kontorsliv och bra betallt hivat till papperskorgen ... men nu då? Ett är tog det att hitta svaret. Alla dessa utbildningar i papper, har hittat en nu riktning. Jag skall minsann bli kock! Öppna ett litet besöksgård,, för att ta hand om det fina som är på väg att försvinna. Levande landsbyggd. Att bry sig om varandra o.s.v. Där hör jag till och där tänker jag dö!

Fjärilsmatare har jag gjort tillsammans med min vän i den blogg som nu står ... under Vinglagårdens Himlaliv, eller Sallys Döttrar.

Nu är det dags för att odla egna fjärilar! har hittat massa larvar i gösselstaken! O.bs. kan du tänka dig ... det som också har fungerat som ett slags kompost ... där växer nu alldeles själv maffiga potatis och tomat plantor ... detta är något värt att utveckla vidare!

Någonstans i nätet hittade jag, hur man kan med barn odla egna fjärilar ... man behöver inte köpa dessa dyra tingen från England eller liknande ... det är bara att sätta det slitna arbetsoveralett på och tjocka handskar! Mars in i nässelbusken!

Jag är på G att launcha en ny blogg och hemsida tillsammans med min kanin stumpan ) Jag kommer av en slump att driva ett litet sommarcafe samt en massa natur baserade aktiviteter i Gammelgården i Bengtsfors. Princip ... det får inte kosta något ... hur var tiden innan datorerna tog över världen? Datorer är bra att ha ... men det är otroligt viktigt att vi inte tappar bort kontakten till det som är vår hållbar framtid! Natur och Skog!

Någånstans läste jag att framtidens människa är en människa med asparges ... tanke skrämmer mig och jag skall i alla fall göra det lilla ... tillsammans med Stumpan ... för att få människor att stanna en stund. Ge tid till varandra! Hurvas, vem vet hur det går ... men man kan väll betrakta det som test till nästa vår ... då hela gården med alla djur kommer att köra hårt för levande landsbyggd!

Inte är hemsidan ute ... en smula ... hur min man nu kallar mig ... "petimeter" ... men men ... är man tvungen att kasta ut det, så blir det väll gjort - bland all ångest o.s.v.

Det kommer att heta ... stumpans.vpsite.se ... jobbig system detta med vistaprint ... van med annat ... men snygga panderoller och annat ... visitkort - detta skall ju alla snygga kaniner ha )

Känner inte dig, men blev glad av att se din flaska variant ... funderade själv, var i tusan får jag tag på 100 -tals tomma krydd -burkar - men flaska är ju genial! En fin klipt papperblomma runt - det där socker tingen är ju toppen med ... slipper och koka massa saft!

Krameliskrams

Nu är det dags för larvmatare jakt! Måste bara kolla vilka larvar jag samlar in i mataren ...

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 38
Denna månad: 887
Totalt: 253473
lördag
27
november
Astrid, Asta

2021
Vecka 47
«april 2012»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Avvand och bokad
Avvänjning på gång
Vi har ett resultat
Dumma Döden!
Digital visning
Tuchkin är hemma
Skötsamma och fina
Tuchkin 3,5
Flytta hästar
Snyggare och snyggare

Senast kommenterade
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia