Dumma Döden!

 

 

B8659738-ACBC-4549-B2FB-147DD5504FB0

 

På fredagen blev Cetzima dålig. Första tanken var ett kolikanfall, men det var nästan mer som tydde på att det inte var kolik än att det var det. Som att hon emellanåt galopperade och slog bakut, och några vanliga symtom uteblev. Men det verkade ändå som om det var något slags magknip som kom i vågor, så jag ringde vår veterinär medan Stefan ledde upp Cetzima till stallet. Därinne befann sig Zenits flock, men det fanns en box ledig där hon fick vänta så länge.

Hon svarade bra och omedelbart på behandlingen, så när veterinären åkt ledde vi tillbaka Cetzima till Qarenina och Zeniya, och tänkte inte så mycket mer på det. Vi höll koll på Cetzima förstås, och förutom att hon var trött betedde hon sig som vanligt. Hästar blir trötta efter ett kolikanfall, ofta har de ont i flera timmar, och det är väldigt tröttsamt för en häst att ha ont. Hon följde med på kvällsutfodringen och åt med de andra. 

Men på lördagsmorgonen blev hon dålig igen, och då började jag tänka att det här nog inte går bra. Jag har aldrig varit med om att ett kolikanfall börjat om efter behandling med kramplösande, och veterinären sa att det var högst ovanligt. Hon behandlades återigen, svarade fort men inte lika bra. Hon hade Pavel som boxgranne för dagen, och fick stå kvar en stund för att återhämta sig. Till veterinären sa jag att om det inte gick över nu, eller kom ännu en gång, då måste det vara något annat, och då ville jag låta henne somna in istället. Veterinären, som känner till både hästen och vår verksamhet, höll med.

Cetzima skulle fylla 20 nästa gång, och det har känts som om vi haft henne till låns sedan sensommaren 2019. Då gick hon på betet med Gasper och Francesca, med ett föl vid sidan (Cizmet) och ett i magen (Sasjenka), när vi upptäckte en tumör som hastigt blossat upp i Cetzimas mun. Den konstaterades godartad, men vi fick hålla oss beredda på att den kunde börja växa eller ändra karaktär, och i värsta fall väntade då ett hastigt farväl. Vi beslutade förstås att fölet hon bar skulle bli hennes sista, sedan var det bara att hoppas innerligt att hon var frisk tills det fölet var avvant.

Cizmets avvänjning behövde vi inte lägga oss i, för den skötte Cetzima rådigt helt själv, och på våren 2020 föddes Sasjenka (bilden ovan). Efter några dagar flyttade vi helt enkelt Gasper och Francesca, och mamman med sina döttrar fick gå med de andra stona. Cizmet och Sasjenka bokades för försäljning ihop, och flyttade i februari i år, och all tid sedan dess har varit bonus för Cetzima och oss.

Vi hade således vant oss vid att hon hade begränsad tid med oss, och när hon inte var kry och glad längre skulle hon få somna in. Det hade varit annorlunda om hon varit dräktig eller gett di, men frågan är om insatserna ändå varit bra för Cetzima. 

På lördag kväll var Cetzima loj. Hon visade inte smärta, men hade ingen aptit och följde som pliktskyldigast de andra stona till maten. Jag ringde veterinären och vi kom överens om att höras tidigt på söndagsmorgonen, samt att prognosen inte var god. Söndag morgon var hon sämre igen, så det var dags att avsluta. Hon fick återigen gå upp till stallet, där hon blev sederad i boxen och leddes sen ut på gården. Hon svarade så bra på det lugnande så man kan nästan säga att hon fick dö i sömnen, omedveten om sina plågor.

Vi hade lyxen att kunna bestämma oss för ett avslut, döden bestämde inte åt oss den här gången, för att lämna oss i chock och förtvivlan (som med Tova och Hinica som exempel). Det är alltid jobbigt när man behöver avliva en häst, och svårare känns det när det är ett sto som gett fina avkommor. Vi visste att slutet skulle komma, inte när och hur men det blev trots allt bra. Cetzima blev väl omhändertagen, hon behandlades och fick lindring när hon var dålig. Hon blev inte bättre, det var dags.

Tre stoföl fick hon tillsammans med Gasper, alla tre väldigt sociala, snälla, kloka och mysiga. Här lyckades jag fånga helsystrarna på bild, vid vattentunnan i augusti ifjol, bara några dagar innan Deana skjutsades hem till Sjulsmark.

 

DF44B7FA-0432-47FB-9197-E97BF9DF73CB

 

Såhär kommenterar jag länken till det här inlägget på sociala medier:

 

Döden bjöd in sig i helgen, och lämnade oss på söndagsmorgonen en själ fattigare. Ikväll tänds en helt ny stjärna på himlen ovanför hagen där det nu går endast två, ledsna ston som saknar sin vän.

 

Ja, för Qarenina och Zeniya sörjer. De har inte gärna lämnat Cetzima när hon varit dålig, och hellre stått och gnäggat och väntat istället för att äta när hon varit upp till gården. Det var det som kändes värst i morse när faktum stod klart, att det var mer synd om de två som blev lämnade kvar. Döda hästar lider ju inte.

Men även om Döden, den dummern, tar sig sin plats i vardagen så består vardagen ändå mest av liv. De två kommer inte vara två så länge, för när Stefan kommer hem nästa gång är det dags att börja vänja av Allin, och för att konstellationen ska bli bra, främst för Allins skull, så kommer nog Pavel få gå med dem över vintern. Han trivs att gå i stoflock, och en valack är roligare att försöka busa med än två ston. Det är ju ännu lång tid kvar innan Rodina blir en del av stoflocken. Och då är det vår. 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 0
Denna månad: 796
Totalt: 255245
torsdag
27
januari
Göte, Göta

2022
Vecka 4
«oktober 2018»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Halvsnödagen
Söndag
Vårvindar
Grimmor
🎉Gott Nytt År✨
Chippad och luggad
Julaftonsritt
Midvintertid
Födelsedagspresenten som blev en julklapp
Bästa brorsan

Senast kommenterade
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia