Avvand och bokad

 

3130B191-3009-43AC-AED2-B099F17525BC

Pavel med sitt fina hjärta på mulen.

 

Det har gått bra för Allin. På måndagsmorgonen flyttade vi upp henne, mamma Francesca, Zeniya och Qarenina från Ljunghagen till Hemmahagen närmast gården. Grabbarna, som tills dess gick i Hemmahagen fick stå inne i stallet så länge. Efter bara ett par timmar kunde jag ta Francesca från de övriga (Allin befann sig i ena vindskyddet med de två andra stona under tiden) och släppa in till Gasper i sin tillfälliga hage. De blev glada över att vara ihop igen, Allin gnäggade lite, men var lugn i övrigt.

Fram mot aftonen gick det upp för Allin att mamma nog inte kommer tillbaka, inte ens för att hon skulle få en tröstslurk vattnig stomjölk. Hon var ändå rätt så lugn, det blir alltid känslosamt ett tag när fölen skiljs från mamman, men jämförelsevis var Allin ganska lugn. Det betydde nog mycket att hon fick vara med bägge stona, och att de stona inte konkurrerar utan är goda vänner. 

Gasper och Francesca fick flytta hem till Ljunghagen, och grabbarna släpptes ut till sin vinterhage mitt emot Hemmahagen. På tisdag morgon släppte vi in Pavel till Hemmahagen, så i vinter går bara Mistjev och Ilieff ihop. Pavel trivs att gå i stoflock, för där har han en uppgift han uppskattar, hos grabbarna är han ständigt ”bara” näst högst i rang och väljer ofta att gå själv.

Vi släppte över honom när vi förmiddagsutfodrat, och medan det fanns mat var allt lugnt. Sen måste en flock givetvis positionera sig när det kommer någon ny, så det blev lite småtjafsigt ett tag när Pavel skulle ta sin plats i gruppen. De två vuxna stona hälsade i tur och ordning, skrek och markerade som de brukar. Zeniya gillar Pavel och har saknat honom, men det låtsades hon inte om just då. När Pavel gick till Allin för att presentera sig hände det saker.

De hälsade artigt och fint, men sedan delade Pavel upp gruppen mycket skickligt, och vallade undan Qarenina och Zeniya från Allin. Lillan blev lite förvirrad, för hon tyckte alla kunde gå ihop och vara vänner direkt, hon visste inte att sådant behöver ta lite tid. Man är kompisar på håll först, sen kanske zonen krymper om alla är med på det. 

Pavel var mycket tydlig, och Allin lyssnade uppmärksamt på alla signaler. Pavel sa ”Jag ser att du är liten, och jag kommer inte kröka ett hår på dig, men nu måste du antingen gå med mig, eller med dem. Går du med mig måste de två andra hålla sig undan och du får inte gå dit.”

Allin är social, vänlig och nyfiken och förstod inte grupperingen, men efter ett tag valde hon klokt nog att hålla sig stona och då blev allt lugnt. De höll sig lite från varandra, sto-trojkan och Pavel, väldigt lite tjafs, utan med största respekt för varandra. Det funkade mycket bra, redan nästa morgon stod alla fyra ihop! Allin har en vän hos alla de övriga, hon får vara med vem som helst av dem bara hon sköter sig, och det gör hon.

 

6B0B2FEF-C240-4B2A-B79A-1CBDC48E3A79

 

I och med att gruppen nu blivit en riktig flock så har Zeniya och Pavel återupptagit sin vänskap  sedan vintern för två år sedan. De byter luft, småpratar, kliar varandra eller bara vilar ihop, och då är Allin hellre med Qarenina, eftersom Zeniya blir lite sur på lillan och tycker hon är onödigt efterhängsen när hon vill vara själv med Pavel.

 

172AC081-6777-4BE3-8A0E-87F9CB0053DD

 

Det är väldigt bra att Allin är god vän med Qarenina, för vi har ingen som är skickligare på att lastträna föl och unghästar. Ja, vuxna hästar också. Och Allin ska lasttränas, för i början på veckan blev hon bokad! Hon flyttar inte genast, det är vissa saker hon behöver göra först. Först och främst ska hon landa ordentligt i den nya sammansättningen, under tiden ska hon få lite allmän föl- och unghästträning så att vi är säkra på att hon uppför sig ordentligt, och är trygg med att lämna oss för att flytta hem.

 

B2EF242E-D534-4E2F-A2A7-7AAF5644FC04

Solen är uppe så få timmar nu, så man får passa på att fota stunden mellan gryning och skymning. Men det blir desto finare bilder.

 

5736DC22-BADB-4DEE-800A-AF106C0D9E7F

Visst likar Allin och Ilieff varandra en del? Gemensamma nämnaren är Gastroler, som är morfar till Ilieff och farfar till Allin. Bild från i fredags när det äntligen kom lite snö.

 

Eftersom det var bästa lösningen att låta Pavel gå med stona över vintern, så behövs förstås Ilieff här tillsammans med Mistjev. Rättare sagt behövs Mistjev som sällskap till Ilieff som ännu är hingst, och de trivs mycket bra ihop. Så därför är Ilieff inte längre till salu. Man kan förstås boka Ilieff om man kan erbjuda rätt hem (som valack eller hingst, sådant kommer vi överens om först), men han får inte flytta förrän tidigast efter att Tengri är avvand och flyttat in till dem.

 

C2193197-00C2-4704-9621-36D92E7AFAC0

Ilieff med halvmorbror Mistjev i bakgrunden.

 

När vi bestämde att Pavel skulle gå med stona över vintern hade Allin inte blivit bokad än, så det är ju bra för stona som blir kvar att han går med dem. Men när Allin flyttat blir antalet ston för få igen! Då är det förstås himla tur att vi fick tillfälle just nu att själva boka ett sto som flyttar hit under december. Hon ska få gå med Zenit framöver, och förhoppningsvis få ett par föl efter honom, och efter det ser vi andra, viktiga uppgifter för henne. Under tiden ska Fiona få vila något år från aveln, vilket nog kommer göra henne gott. Men det är först fram mot försommaren vi släpper ihop för betäckning, så under vintern blir stoet ett välkommet tillskott i lilla flocken i Hemmahagen. 

Nu verkar det som om vintern beslutat sig för att komma hit och stanna. Det kom som sagt lite snö på fredagen, ynkligt lite snö, men det märktes på basjkirerna att de få centimetrarna gjorde stor skillnad på underlaget. I veckan kommer det mer snö, och nästa helg blir det vinterkallt med dubbelsiffriga minusgrader. Det ska bli skönt med bra underlag och glittrande vinterljus från snön. När snövädret lämnat oss på fredagen steg en maffig fullmåne upp på himlen, så efter kvällsutfodringen stannade jag en stund i Ljunghagen och fick en riktigt fin bild av Gasper och samma måne som finns i stuterinamnet: 

 

FCC923BE-A869-4A40-AB7E-BF957B124C39

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 6
Denna månad: 716
Totalt: 255165
måndag
24
januari
Erika

2022
Vecka 4
«juni 2021»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Söndag
Vårvindar
Grimmor
🎉Gott Nytt År✨
Chippad och luggad
Julaftonsritt
Midvintertid
Födelsedagspresenten som blev en julklapp
Bästa brorsan
Advent och trettonårsjubileum

Senast kommenterade
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz

Arkiv
2022
2021
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia