Slut på sommarbetet

 

För ovanlighetens skull tömmer vi stora sommarbetet redan 1 augusti, medan en tredjedel av sommaren återstår. Tidigare år har vi haft hästar ”strandade” på betet långt in på hösten, med stödutfodring som följd, och även att delar av marken blivit hårt betat. Det på grund av att vi inte har jättemycket mark, och att det varit två hobbyhästar på bete i direkt anslutning vilket gjort att vi inte kunnat göra iordning vinterhagarna förrän sommarhästarna åkt hem (det är meckigt med två hingstar, samt sto- och grabbflock). Men nu är det augusti, och några sommarhästar syns inte till. Därför kontaktade jag markägaren och bad om lov att stängsla in den hälft av sommarhästarnas bete som brukar sparas till senare delen av sommaren och hösten. 

Det är till viss del en bit jag lånade över vintern till stona, och där mockade vi och putsade när vintern var över och vi släppte ned ston på sommarbetet. Övriga delen av den lägdan har inte nyttjas på tre år (för sommarhästarna har anlänt allt senare för varje år), så sly, klängväxter, rallarros och johannesört breder ut sig allt mer. Johannesört är giftig för hästar, men så länge det finns annat att äta, så låter våra basjkirer bli dem. Det har varit frustrerande att stödutfodra på betet medan hästmaten vuxit outnyttjat på andra sidan stängslet, så nu känns det som win-win för alla att våra ston kan gå där och beta ned tills i höst. 

 

CA5AA6C0-69C1-4D3D-AE2A-F2BF3E709BE5

 

Det är grön, fin men mager återväxt där stona gick i vintras, så givetvis är den biten mycket mer intressant nu i början. Tänk vad fint det blir där man kan ta hand om marken, och vad tacksamma vi är att vi får använda en bit till våra ston nu. Det finns nog någon flock som behövt det bättre, men vi kan som sagt inte ha våra flockar hur som helst för att det ska vara harmoniskt överallt så att stona går där är ändå en bra lösning. 

 

391F3444-5D3D-42F3-8CD7-9F0EC212C672

 

Det är öppet in till den hage de ska använda i vinter, så de har mycket mark nu. Det är bra så det inte blir sönderbetat i onödan. Två vindskydd har de tillgång till. Det är ju också så att det finns örter som behöver betande mular, och betas det inte på några år tar annat över, som jag skrev tidigare. Men det tydligaste är all sly som tar över, och det går fort.

 

B5395064-7C24-4458-8789-8BF3FFA4C587

 

Zayats går i ett grönt hav av låg återväxt i det som var deras vinterhage, som vi putsade och städade i början på juni. Bakom henne är det ungefär två gånger till av samma lägda, men som sagt obetad och helt onyttjad på tre år. Skillnaden är slående. Det krävs inte mycket för att hålla landskap öppna, men att det lilla inte finns där gör stor inverkan på kort tid. Tänk på det; Öppna landskap kan man inte importera, det sker på högst lokal nivå, med stora och små medel. Våra medel är små men gör ändå gott, och det känns förstås gott att slippa stödutfodra och bekymra sig om björninbrott i beteshagen på hösten också.

Innan vi släppte över stona så flyttade vi Gasper, Francesca och Allin till Ljunghagen. Där har Strelka gått sedan hon kom i juni, men i lördags körde Stefan hem henne, och vi håller tummarna för ett föl nästa sommar. Vi tog också in Pavel, Sandor och Ilieff en stund på morgonkvisten medan vi flyttade om i de nedre hagarna, och under tiden gick Mistjev och Tuchkin och utförde lite naturvård i Undantagshagen.

 

981CC962-6D84-4F40-AB82-D1B8BF2CACD0

 

Tuchkin vill ibland hålla sig extremt nära Mistjev. Mistjev har alltid haft stor integritet, men vad gäller Tuchkin gav han upp fort. Det var inte lönt att försöka hålla lillen på avstånd, han fanns liksom alltid där ändå. Rätt intressant, Tuchkin har lite svårt med hästspråket, men urhästen Mistjev ser genom det och låter honom hållas eftersom han inte bråkar eller är ohyfsad. 

 

6E25F488-5A41-4673-AB0B-CD5C80B08D67

 

 

 

 


Lastning

 

Igår berättade jag om duktiga Zayats, och hon fick vara duktig på söndagsmorgonen med. Kvart över åtta körde vi in Fautrasen på betet, och idag behövdes inte ens Qarenina för att påminna henne om hur det funkar, utan Zayats klev på rätt omgående och åt sin godishink i lugn och ro därinne innan hon backades ut igen. Guldstjärna!🌟

Fautrasen backades in i Vinterhagen, för vi ville se om Sandor och Ilieff kom ihåg den. De har inte varit nära transporten sedan de gick i Hemmahagen, så det var före midsommar, och de gångerna var det Pavel som visade hur det skulle gå till. Den här gången var hela flocken samlad och Tuchkin, som numer är luttrad och van att gå upp i vagnen, visade villigt att man går upp i transporten och där blir rikligt belönad. Guldstjärna!🌟 Sandor som visat mest nyfikenhet tidigare var rätt snabb att lasta sig efter jag backat ur Tuchkin till åskådarläktaren bredvid. 

 

72E2FC48-2781-4674-8092-8AB18833EE99

 

DFF00670-8D06-4770-931A-1D5F1B20E7DF

 

Sandor vände jag för urlastning efter han stått därinne en stund. Det gick jättebra, han hoppade ut så fint och ville genast in igen och nu fotade jag hela skeendet eftersom han verkade så cool med hela konceptet. Sist var han rätt fundersam, och halvbrorsan Ilieff var enormt skeptisk, så han valde till slut att inte ens delta i övningen då, i juni. Den här gången var det annorlunda.

 

3FAA7057-1290-4822-AEDA-D373F592AE64

Hej och hå, upp och på.

 

065E923D-F0A7-40E5-B8A9-7913C3D6D361

No problems.

 

855C8DBE-1CCE-4C78-BFA1-FD78BC6EA7A3

Det var inte enbart hink och morötter som var intressant därinne, Sandor passar på att se sig omkring.

 

AF4BBBA5-8658-4FCC-B0C0-37D5EEEA7401

Där bakom står Ilieff och funderar. Han är ju faktiskt fyra veckor äldre, och har alltid varit förebild (storebror) åt Sandor.

 

32632817-8164-439D-920E-2452DADF77EE

Här har han bestämt sig, han vill också veta, också ha müsli och morötter.

 

AEF053E6-5882-4175-BD89-7CC512C56771

..och Sandor bryr sig föga om att det blir lite buller.

 

Här slutade jag fota, för med två färskingar inne för första gången är det minst lika viktigt att urlastningen blir en god upplevelse, annars blir det svårt nästa gång. Men jag hade turligt nog en fotograf på åskådarläktaren:

 

E909D25E-7433-45C3-8503-BFA8F057E9CD

Bildbevis! Om än lite suddigt.

 

Urlastningen av de bägge gick kanon, Ilieff backades ur och Sandor vändes igen.

🌟Guldstjärnor🌟

 

 


Duktiga Zayats

 

7ADC6BB4-0C42-4116-ABCD-E3F1424496D7

 

Sadel på..

 

D3C2FCE0-5628-42CF-ADCA-D4639F46B124

 

..och gå med matte från betet upp till stallet.

 

På lördagsmorgonen tog jag upp Zayats till stallet. Vägen dit är på några hundra meter och rätt snårig, och att hon har sadel på är för att vänja sig. Hon verkar generellt gilla att lära sig nya saker, och när hon lärt sig kan man lita på att hon är bussig och gör som hon ska. Även om en del saker tar tid att lära sig, som att lyfta fötterna ordentligt. 

Särskilt bak har det tagit väldigt lång tid att lära sig, och jag har förstått att det handlar om att hon inte vill tappa balansen, för hon vill vara i kontroll. Zayats har bra balans, hon har verkligen en hov i varje hörn och god kroppskontroll. Jag kan jämföra med hennes gänglige lillebror Tuchkin som kan lyfta både höger bak och fram, samtidigt som han står dubbelvikt, och inte är det minsta orolig över att förlora fotfästet, men hans tillit är enorm och har alltid varit det, medan Zayats alltid varit ”jag-klarar-mig-själv-typen”. Medan lillebror verkar trotsa naturlagarna behöver Zayats väldigt lite för att rubba hennes inre så att säga.

Med framhovarna så lärde Zayats oss att hon helst lyfter själv, och sen kunde vi ta och hålla i benet, och efterhand gick det bra att lyfta som vanligt. Värre var det bak, tills hon kom på samma manöver; att lyfta själv, sen fick vi ta benet. En häst som kvick lyfter bakhoven man vill lyfta, kan man lätt tro att den kickar och försvarar sig, men det var hennes grej bara. Idag stod hon själv i stallet och blev verkad bak hur fint som helst, som ett riktigt proffs. Till och med raspen som hon tycker är läskig gick bra idag. Då blir jag så himla stolt. Bråkar i flera år, sen går det bara över och allt går finemang!

När det var dags att gå hem till de andra stona på betet tog jag på henne huvudlaget. Vi har börjat öva tygeltag, och sist krånglade hon en hel del, och blev till och med arg (då stampar hon med höger fram, inte för att sparka utan för att understryka sin protest). Det verkar vara en del av inlärningsprocessen för Zayats, att hon bråkar som mest innan poletten trillar ned. Eller så har hon redan förstått, men provar om hon kan komma undan.

 

Något hon passade på att träna in på hemvägen var att kunna äta trots bett i munnen.

 

30FCDB87-7456-4ED3-A41D-98CD70B3A39E

 

Hon var väldigt koncentrerad och ville helst stå still och öva ifred.

 

5460E2CC-D51F-495F-8D62-0136D6D24F06

 

Zayats klarade det riktigt bra idag, se vad glad hon ser ut när hon lyckas!

 

 


Korta helger

 

AB7F4953-D033-4FBA-8410-D5E099CA7B1D

Mistjev och jag ledde upp grabbflocken på skogsbetet söndag eftermiddag.

 

Vi har sedan en tid korta helger här. I normala fall har vi helg fredag-söndag och hinner allt vi ska med hästarna; de jobb som bäst sköts när vi är bägge två, men under den här sommaren är helgen bara lördag och söndag, men lika mycket jobb med hästarna. Det gör att jag inte riktigt har tid eller lust för bloggen, utan det blir hellre snabba uppdateringar på företagets Facebook eller på instagram, för de sker oftast ögonblickligen på plats. Fram emot hösten kommer ordningen återställas. Kanske bara ett blogginlägg varje söndag, men jag kommer åtminstone (förhoppningsvis) ha avsatt tid och lust att göra inlägg.

I veckan som gick hann jag med lite småsaker i hettan, bland alla broms och flugor, som att börja introducera tygeltag med Zayats, och lastning av Tuchkin (som blev skrämd av hård blåst först och både sprang omkull och släpade med mig, men han lastades bra ändå och stod fint i transporten, vilket var huvudsyftet). I helgen hann vi det vi skulle, bland annat träna de yngsta lite, klippa Allins framhovar och ta upp alla fyra stona från betet, tre av dem fick hovvård. Zayats som fått mest uppmärksamhet sedan tidigare fick guldstjärna i uppförande alla kategorier, medan de tre andra lämnade en del att önska i.. det blev lite stökigt i blåsten, särskilt som alla utom Zayats verkar brunsta (kanske hon också, men i så fall berättade hon inte det). 

Vi avslutade den här korta helgen med att släppa upp killarna på skogsbetet. De har gått hemma i Vinterhagen och ätit hö i 1,5 vecka och under tiden verkar det ha vuxit upp en hel del grönt på betet. Bättre väder nu också, med rätt svalt och mycket blåst, så de slipper ätas av flygfän. På torsdag tar jag hem dem igen, det blir bland annat lastträning för de yngsta nästa helg.

 

E7464871-1668-46A0-A5B7-537FF7AEE9CB

 

De hade ingen större lust att ställa upp på bilder.

 

7504E865-42CB-4CB8-9BF5-1CBC48704A8B

 

..i bakgrunden är Tuchkin redan på väg bort mot bäcken och skogslägdan.

 

Som jag skrev blir det hellre snabba uppdateringar på sociala medier nu under sommaren, medan vi har korta helger. Här är en fin bild av Gasper med dottern Allin från veckan som gick: 

 

D8A47BEB-7E2F-4DB1-A8BA-FBC790AF6DAD

 

 


Till salu

 

 

690CBB0F-D242-4929-8281-C1E09AD86247

 

Det har blivit tillökning på vår till-salusida på senare tid. Allin har jag markerat som till salu, men eftersom hennes fina mamma Francesca definitivt inte är till salu så behöver lillan förstås vänjas av, och hon ska givetvis få sitt pass också, och vaccineras mot stelkramp. I oktober kan Allin vänjas av, men för den som erbjuder rätt hem går det bra att boka henne innan dess. Mer om Allin, foton från dag ett, samt allt man behöver för att kontakta oss med en presentation finns på Allins egen sida (länk)

 

84FF13D3-B672-4290-B225-25BFA9C78354

 

En till som är till salu till rätt hem är Tuchkin, vilket jag nämnt tidigare. De flesta som följer oss känner till att hans mamma dog när han endast var ett par timmar gammal, att han är uppvuxen utan riktig mamma, och på stomjölksersättning, vilket gett honom andra förutsättningar än om hans kloka och mycket erfarna mor tagit hand om honom. Hur han varit då kan vi inte veta, inte ens gissa, utan nu är Tuchkin som han är, och han är rätt speciell. 

Han kunde i alla fall växa upp med andra basjkirer, och han hade Fiona som guvernant, som skyddade och tog hand om Tuchkin, men någon mamma var hon inte, och vi var de som levererade maten. I början många gånger dygnet runt, men sedan allt mer sällan. Man råds till att sluta med mjölkersättningen när fölet är fyra månader, och på slutet ger man endast två ggr/dygn. I naturen diar fölet normalt tills de är upp till tio månader, mer som tröstslurk emellanåt, stomjölken är vid det laget blaskig, och ett dräktigt sto vill helst sinläggas inför sitt nya föl, men att man slutar redan vid fyra månader beror nog inte enbart på att fölet klarar sig och överlever på grovfoder, utan att det inte ska präglas onödigt mycket på människan. 

Det är svårt att berätta vad jag söker hos Tuchkins ägare, det är inte bra att vara för detaljerad, för då riskerar man att få förfrågningar från de som vill så väl men tillrättalägger sin berättelse av fel orsaker. Det viktigaste är egentligen vad Tuchkin söker i sin ägare, för han gör tydlig skillnad på person och person, därför är det av vikt att han själv får välja.

 

CAE0B765-D6BE-458B-9F26-9C4DA46B575D

 

Det finns redan information att läsa på Tuchkins egen sida, och jag kommer givetvis berätta mer och ställa relevanta frågor till den som är intresserad, för vi vill inte att någon gör resan hit i onödan. De personer han spontant gått fram och sökt kontakt med har i de flesta fall, med få undantag varit män, man ska kunna ha Tuchkin hemma på gården, inte inhyst. Man ska ha bra ytor, gärna kuperat där han kan röra sig fritt tillsammans med lekfulla kamrater, för att bygga upp kroppen bra. För Tuchkin behöver, precis som alla unghästar perioder där han bara är häst. Ett par veckor utan grimma gör honom inte till vildhäst, utan är av stor nytta för honom att vara ifred ibland. Man kommer märka varför. Det vore roligt om han väljer en ägare som kanske siktar på att köra in honom och använda som körhäst under tiden han rids in.

För det är en välhanterad och mycket intelligent unghäst. Totalt okomplicerad att utföra hovvård på, mycket läraktig (på gott och ont, han lär sig ofog exakt lika bra som nyttigheter vilket man bör ha i åtanke), mycket tydligt kroppsspråk, för han gillar att kommunicera, och mycket tillitsfull. Enkel att ta från flocken, litar helt på den ledare han är trygg med. I fredags lastade jag upp honom i transporten på gården, och han stod hur fint som helst och åt ur sin hink med kraftfoder och tillskott och sedan backade jag ur honom lugnt och fint. Det var andra gången i livet han var uppe i Fautrasen, och när jag backade ur honom lyssnade han på varje tryck jag gjorde på bogen och lydde steg för steg spikrakt bakåt (Fautrasen är en step up, den har ingen pålastningsramp).  Det trots att hans kompisar i hagen inte betedde sig lika väluppfostrat, Tuchkin kopplar från annat och är med en, en mycket god egenskap. 

 

D91E8637-CA75-4307-89C7-29C9C0C4F8D1

 

På söndag morgon tog jag först in Tuchkin i stallet, sedan Mistjev. Tuchkin verkades fram och sedan tog vi ut de två till Undantagshagen, och tog in Pavel och ettåringarna Ilieff och Sandor. Pavel verkades runt om, och ettåringarna fick friserade framhovar innan de lämnades ifred några timmar. Ettåringarna har liksom Tuschkin annat (större) energibehov än de två andra, så det är bra att kunna ge de som behöver extra i boxen, medan de äldre får betydligt mindre. Mitt på dagen, när vi skulle släppa ihop alla fem i Vinterhagen igen hade Ilieff inte bråttom alls:

 

42E4D329-54E0-4C34-8DE6-FDA52983E530

Måste jag gå ut..?

 

F56C8D14-4E8A-4E72-A707-A37DB4D4B3BB

Jag vill helst sova en stund till, tack.

 

Ilieff är också till salu, antingen som hingstämne till rätt person som avser använda honom i avel, med allt vad det innebär med premieringar etc, men givetvis också som valack, då med leverans efter kastration tidigast i höst. Då är kraven och priset annorlunda, huvudsaken är att han får det bra. Ilieff är en trevlig, lugn och intelligent unghäst med fin exteriör för åldern. Ilieff har förstås också en egen sida

 

 


Hejdå Rolly!

 

Halv åtta på lördagsmorgonen rullade vi ned till betet med Navara och Fautras för att lasta Rolly som skulle resa hem. Det var redan väldigt varmt och när jag öppnade grinden till hagen slog det mig att jag nog glömt ta med Rollys grimma, och visst var det så. Där låg tre grimskaft, grimmor till Zayats och Qarenina så de inte skulle råka följa med Rolly till Hälsingland, en hink med müsli och morötter, men ingen grimma till ettåringen, så jag sprang hem och hämtade den, plus en till för säkerhets skull.

Sen sprang jag förstås tillbaka till betet också, vilket jag kom på efteråt var rätt dumt i hettan, för det gick liksom inte att sluta svettas efter det. Nåja, det tog längre tid för mig att hämta grimman än vad det tog att lasta Rolly. Vips var hon uppe i transporten. Jag klättrade upp på fotstegen utanpå för att ta kort, men det var rätt svårt eftersom jag hade två ston med mig som också verkade vilja säga hejdå ordentligt. 

 

D3F4C63E-B64B-4DBB-A2CF-CFE6A5E00D96

 

97BEC722-49BE-486E-A836-C735C0E648AB

 

Så jag sa hejdå och släppte ut ekipaget ur hagen. Stefan körde iväg med Rolly som passagerare, och jag gick för att ta itu med dagens arbeten. Men först drack jag ett glas Resorb för säkerhets skull. Rolly reste jättefint, och i transporten är det svalt så länge den är i rörelse så hon hade inte svettats mycket alls när hon var framme, och gick ut via frontrampen lika fint som vi övat på innan. Jag hade bett Stefan ta någon bild av Rolly innan han vände hemåt.

 

205D6CD7-95FF-4E2B-8A1B-724FD257F5DA

 

Basjkiren i bakgrunden är en helsyster till vår Qarenina, som heter Kira. De är faktiskt lite släkt, eftersom Rollys farmor och Kiras farmor är halvsystrar efter samma ryska hingst. Kira har nog saknat att ha en basjkir att vara med, och jag hoppas de snart blir goda vänner. Det är bra att låta nykomlingen vara själv först och bekanta sig lite med nya miljön i lugn och ro, en så ung häst är ju lite tagen efter resan och nya intryck. Rolly är mycket efterlängtad, och kommer få det jättebra, och då känns det bara bra att lämna över dem.

 

45040F18-64A8-4660-BB24-9B666C312396

 

Tack för den här tiden Rolly, och lycka till i livet! 

 


Midsommar

 

Vi har i stort sett haft en bra midsommarhelg, med några få undantag. Bra väder, duktiga hästar, god mat och dryck men även ett akut veterinärbesök. Här är vår midsommar i sammandrag:

 

71898012-2502-4489-A981-38CEE5CD4870

 

På midsommaraftonens morgon tog vi in Zenits flock från Vinterhagen, det var första gången Tengri var in till stallet och det var inga problem alls. Han följde med så fint efter mamma. När de stod inne ledde vi över hela grabbgänget från Hemmahagen, via Vinterhagen till skogsbetet. Där ska de få gå några dagar åt gången, och däremellan i Vinterhagen då det inte växer nog mycket på skogen för de tre yngsta. Hemmahagen städades med traktor och Horse Hopper, och efter vi avnjutit sillunch fick de fyra gå ut till sin nya hage.

 

9E885483-2F73-42DA-93E5-A208BD972B8C

 

Det var så vackert väder här på midsommaraftonen, vi firade som vi brukar med jordgubbar, cava och god mat och allt var frid och fröjd fram till kvällsutfodringen. Adilliya var loj, och hon verkade gå igenom ett mildare kolikanfall, men efter jag promenerat henne och lille Tengri i skogen 40 minuter blev hon hastigt sämre så jag ringde efter distriktveterinär som var snabbt på plats.

Adilliya var så snäll och duktig, ställde upp på undersökningar och behandlingar utan att klaga, och fem dagar gamla Tengri var så trött när han återigen kom in i boxen, så han somnade vid husses fötter. Klockan tio kom vi in efter att Adilliya svarat bra på behandlingen, och på veterinärens inrådan var tillbaka i flocken (som varit orolig under tiden). Vi kollade på en film, åt ostbollar och drack örtté, vi var både utmattade och uppe i varv, så det blev ganska sent ändå innan vi somnade. Snopet avslut på firandet, men skönt att det gick så bra.

 

1B3CD404-A99A-4D50-B139-09BF1A2AC795

 

Midsommardagen började med att Rolly fick gå upp till stallet en sista gång innan flytten hem nästa helg. Jag kollade över alla fyra hovarna, bara en behövde filas lite. Så fick hon sin sommardos Axilur, som man ger föl, ett- och tvååringar mot spolmask. Rolly kan vara lite rädd om munnen, så då behöver hennes matte inte tänka på att hålla på med sådant redan i början, men Rolly var så duktig och tog sprutan utan att krångla ett dugg. Medan Rolly och Cetzima stod inne en stund gick vi och kollade till grabbarna och stängslet på skogsbetet, och jag passade förstås på att ta några bilder:

 

576D7B07-A9CE-4816-A5C3-AD9B78F67BD9

 

Tuchkin följer med som en hund, som med ett osynligt rep.

 

C4FD6679-C9D5-4E94-A1FA-0D43ABBB5C48

 

..även fast de andra slutade följa oss för länge sen följer han utan att tveka med oss, så efter ett tag började förstås de andra fundera över vad vi tog med Tuchkin på för roligheter.

 

47F1526B-B68E-427C-BC93-0BCAA713C619

 

Så vips kom de andra dundrades genom skogen.

 

A518C7E8-8E7A-4F5C-9E27-91D28CDBF7C1

 

Mistjev och Sandor först.

 

8236BAE0-E934-463E-8458-3F8E268D59F8

 

Den här bäcken rinner igenom hela hagen, det finns massor av plats längst bäcken för alla att dricka, men just idag skulle alla dricka på exakt samma ställe så det blev köbildning i midsommarrusningen.

 

BD70A506-37C3-402E-B2B3-CE7B89B58D91

 

Tuchkin har aldrig bråttom när han dricker, han brukar se till att tanka ordentligt när han väl dricker.

 

F328FB44-9D2A-40B5-A297-26AA412ABFF9

 

Till slut kom Pavel, Sandor och Ilieff på att det faktiskt gick stå och dricka på rad. 

 

På söndagen skulle vi lastträna Rolly för andra gången, förhoppningarna var goda då det gick så bra sist, men när vi lasttränar i hagen delar vi gärna upp flocken så det inte blir stökigt. Cetzima skulle aldrig få för sig att gå i närheten av transporten så hon fick vara kvar, och även Qarenina som är den som visar de andra hur kul det är att gå in i Fautrasen. Därför fick Zeniya och Zayats gå upp till stallet så länge. Zayats fick ha sadel på (för tillvänjning) när vi gick upp till gården.

 

E1EE6967-F8F0-4644-9974-F474B590FE50

 

Zayats skulle verkas bak också. Som jag tidigare berättat har hon helt nyligt sluta bråka när man lyfter bakhovarna, och hon skötte sig riktigt bra! Stefan verkade henne grundligt på höger bak, och enda gången hon protesterade var när han raspade för det är konstigt enligt henne. Vibrerar, lever om och kittlas, men när hon förstod slappnade hon av allt mer. Imponerande med tanke på hur vansinnigt hon krånglat med hovarna. Men när hon överkommer sina fobier och känner sig duktig, då blir hon modig och gör det gärna istället. Det är så hon funkar, exempelvis är hon den enklaste vi har att ge vaccinationer. Sprutor är ju inte ett dugg farligt, också får man en morot! 

Efter höger hov var klar drog vi ned Fautrasen till betet, och idag behövde Qarenina -till sin enorma besvikelse- inte hjälpa till, för Rolly klev upp själv. Den här gången var frontrampen uppe också, sist var det öppet rakt igenom. Medan Rolly mumsade ur sin hink fällde jag ned frontrampen inifrån transporten där jag stod med henne, och hon brydde sig inte ett dugg över det. Sedan ledde jag ut henne via rampen, men sen blev Rolly besviken. Hon tyckte det var himla trevligt därinne, så efter vi packat ihop efter oss och delade ut resterna ur hinken till de två andra stod hon ensam kvar vid frontrampen och tittade längtansfullt.

 

48B8E4F2-CCC7-4780-9412-D30E22501E83

”Kan jag få gå in igen, snälla?”

 

Det känns som om det kommer att gå bra att lasta på lördagmorgon, när hon ska resa hem. Men man vet aldrig, ibland verkar de förstå att det är sista gången vi ses och då kan det ta tid, men det brukar lösa sig ändå till slut.

Zayats hade hunnit fundera lite i sin box, så vänster bakhov gick ännu bättre att verka, även om raspen fortfarande är en lite obehaglig upplevelse. När vi ledde hem systrarna fick de ha huvudlag med bett bägge två, för att vänja sig. Lillasyster Zayats som är mer van har nästan lärt sig äta med bettet i munnen, så det verkar kunna bli ridhäst av den lilla vilden också. Det är ju en väldigt bra egenskap att vilja vara duktig, bara man törs prova nya grejer. 

 RSS
Besökare idag: 36
Denna månad: 885
Totalt: 253471
lördag
27
november
Astrid, Asta

2021
Vecka 47
«juni 2021»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Avvand och bokad
Avvänjning på gång
Vi har ett resultat
Dumma Döden!
Digital visning
Tuchkin är hemma
Skötsamma och fina
Tuchkin 3,5
Flytta hästar
Snyggare och snyggare

Senast kommenterade
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll

Arkiv
2021
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia