Intensiv arbetshelg

 

Här har vi nästan alltid mer och mindre intensiva arbetshelger, men nu var det extra intensivt. Vi fick alla hästjobb gjorda, och jag ska nu försöka samla tankarna och räkna upp sådant vi gjort, men trots allt är jag besviken över sådant vi inte hann. Jag redogör för de sysslorna senare i inlägget. Men precis innan helgen startade (vilket den  vanligtvis gör på torsdag afton här) fick jag extrajobb i högsommarvärmen när jag upptäckte att stona haft besök någon gång under morgonen.

 

5859B611-2137-4DE0-89C4-1255A9D08BFA

 

Min tanke var att runda av vardagsveckan med att dra ny tråd på ett ställe i sommarbeteshagen, dit stona ska flytta på fredag. Stona går i precis angränsande hage, och något väldigt praktiskt med vita plaststängsel är att man lätt ser på håll om det ”saknas” en bit, och det gjorde det i hörnet. Säkert älg, tänkte jag, och älgen liksom bara viker ned stängslet så det går att ställa upp det igen, men väl framme såg jag att gästen var av en helt annan sort.

Nu är det tur att de flesta av våra basjkirer har stor respekt för stängslet, även liggande tråd bara strömmen är på, och jag förstår ju att de struntat i att vistas just där i hagen under dagen, för den som varit in på hastig basjkirsafari var inte en älg, utan en björn! Det kan man nämligen se på stängslet; ligger det ner är det älg, är det pulver av resterna är det björn. Nu har jag aldrig sett en björn konfrontera ett stängsel, men jag får för mig att den går in i det, trasslar in sig och blir förbannad, utför kung fu på stängslet och går sedan därifrån från samma håll den kom ifrån.

Det var onödigt spännande (hahaha) att försöka få upp några trådar med strömmen på, men jag hade bra handskar så jag kunde fixa ihop ett par trådar provisoriskt så jag kunde gå och stänga strömmen för att reparera kaoset. När jag kunde slå på strömmen igen var jag rätt så less på hela arbetsveckan, maken kom hem så småningom och vi gjorde helg.

 

84268D09-3FA3-4084-B8B9-21075BD5C8CF

 

Fredag förmiddag fick ettåriga Rolly och tant Cetzima gå den längre, vackrare vägen från stohagen och upp till svala stallet. Rolly får besök nästa helg och skulle få fina och snabba framhovar tänkte vi. Hon är supersnäll att fixa med bakhovarna på, men fram är det ännu lite trixigt, och hon är lite speciell för det går nästan alltid hundra gånger bättre om man är ensam med henne i boxen än att man är två och en håller i. Stefan verkade henne ensam i boxen, Rolly var helt lös under tiden. Bara man hittar en metod som funkar tycker jag man kör på den, hon är väldigt ung ännu, och med tanke på att hon sköter sig när förutsättningarna är goda så kommer hon mogna med uppgifterna när hon blir äldre. Alla hästar är personligheter, respekterar man det blir hanteringen enklare.

 

74DB4E6D-759C-4A95-AACA-E71E2878D51C

 

Förutom alla rutiner och vanliga jobb orkade vi inte så mycket mer den fredagen, för vi behöver vara lite lediga på riktigt också, efter vardagsveckan på varsina håll, och innan alla jobb under helgen, för schemat var fullspäckat och vädret alltför varmt.

Lördagen inleddes med att Zenit, Fiona och Adilliya togs in för frukost redan halv sex på morgonen, och de var glada att slippa alla miljarder svidknott som invaderat deras hage i värmen. Efter det vanliga morgonpasset ute tog vi förstås frukost själva, och Adilliya fick fina bakhovar innan vi tog ut dem till Undantagshagen där de skulle spendera dagen medan vi koncentrerade oss bland annat på grabbarna. 

 

248721F1-F7A6-4B8B-9B14-B554EF925598

Sandor i boxen.

 

Det hade varit trevligt att kunna ta in hela grabbflocken, men de är fem till antalet och vi har bara fyra boxar. Dessutom är det bra att kunna dela upp flocken, det kan bli enklare med träning etc. Mistjev och Tuchkin fick gå i sjukhagen och beta ned den, medan Pavel, Ilieff och Sandor togs in i stallet. Vi gjorde så första gången förra helgen, och det blev lite halvstökigt, men den här gången skedde allt under ordnade former. Stefan ledde Pavel, Ilieff gick lös, och jag ledde Sandor. Småkillarna fick lyfta hovarna bland annat.

Det blev en hel del småpyssel med andra basjkirer under dagen också, och Fautrasen fick en ordentlig genomgång då den skulle användas för lastträning under söndagen, och nästa helg ska den till Västmanland för att hänta hem en sommargäst som ska gå med Gasper. Högsommarvärme och en faslig massa stora broms underlättade inte direkt under alla göromål.

 

E71C01B9-475D-4A09-998F-428FD915EAF1

 

Söndag morgon ringde väckaren 04:50 som vanligt. Efter morgonpass och frukost fick Zayats och Qarenina gå upp till stallet, innan vi återigen delade upp grabbarnas flock, så Mistjev och Tuchkin gick i sjukhagen. Sedan tog vi in Gaspers lilla familj i de två boxarna i Ljunghagens vindskydd, för Francesca skulle verkas bak, och det var dags för Allin både att byta upp sig från föl- till shetlandsgrimma och få lyfta fint på alla fyra fötter och känna lite på hovtången.

 

C7C9FD6B-2119-495B-9C2F-FE19426D370B

 

När de var färdiga och utsläppta igen var det äntligen läge för Ilieff och Sandor kolla in Fautrasen för första gången, så Stefan körde in den till dem i Hemmahagen. Pavel är väldigt lättlastad, så han skulle vara gott föredöme för de två, ystra killarna och allt gick väl lite som vi trodde.

De två som snart fyller ett visste inte riktigt var de skulle ta vägen, eller vad som hände, och kutade runt mer och mindre okontrollerat, medan Pavel tålmodigt klev halvvägs upp i transporten (vi kunde inte ta in honom helt direkt, för då skulle de två yngsta inte fatta var han tog vägen och tro de var lämnade helt själva). Ysterheten avtog snart och ersattes av nyfikenhet, särskilt när de förstod att det fanns en hink med både god müsli och härliga morötter att vinna om man skötte sig.

 

FD878772-7ABF-428C-A94C-B9DE5CC4D301

 

Att Sandor är nästintill fanatisk på godbitar var till hans fördel idag. Egentligen är Ilieff den modigare av de två, men Sandors känsla för belöning gjorde att han raskt överkom de flesta misstankar och gick all in på morötterna istället.

 

3D68876C-1F12-452A-A1E3-CE605E010FBC

 

Stefan håller fast Pavel, den enda som har grimma och ledrep på för dagen. Introduktionen var menad som en lek, att väcka nyfikenheten hos de små. Ilieff i bakgrunden undrar om han kan försnilla sig någon belöning från husse, medan Sandor insett att godbitarna finns där inne med matte.

 

3C0830AD-7749-40BE-9437-053D106BD450

 

Snart började Sandor ”känna” på golvet med bägge framhovarna i tur och ordning. Han hade sett att Pavel gjorde likadant nyss. Ilieff är fortfaroande mer koncentrerad på Stefan och Pavel.

 

E8723962-C93C-41DE-8555-7F847EEF8686

 

Vips var Sandor uppe med bägge framhovar och blev belönad. Ilieff valde i det läget att gå därifrån, för min och Sandors del var det lika bra.

 

Eftersom målet inte var att få på de yngsta, utan bara att göra en positiv övning som väcker nyfikenheten för framtiden så ville jag inte ha in hela Sandor, för urlastningen kan vara knepig nog ändå, och då ska det ske under kontrollerade former med grimma på. Sandor var upp flera gånger med frambenen, och även för Ilieff tog nyfikenheten över så han kom fram för att leta morötter hos mig. Där avslutade vi. Nu vet vi att de tyckte transporten var en intressant grej, så nästa gång går vi vidare från det.

 

877B2D11-0BD1-4AF8-B769-9CA27ED7DF7B

Står med framdelen uppe på Fautrasen och ser sig omkring lite.

 

Transporten ställdes upp utanför stallet efteråt för att lasta de två i stallet senare. Vi provade att lyfta bakhovarna på Zayats, som har problem med det. Det går bättre och bättre, och precis som när hon började gå med på att lyfta framhovarna lyfter hon helst själv först, så vi är på rätt väg. Rätt frustrerande bara med en så tuff häst med massor av potential som får för sig sådana struntsaker som att kämpa emot med benen. Andra saker som kan vara rejäla utmaningar för andra unghästar fixar hon hur galant och modigt som helst, men sen får hon för sig något och blir blockerad, och då får man öva ofta och smått tills hon vågar själv. Hon får inte åka på utbildning innan hon lyfter alla fyra utan krångel, men efter den här helgen känner vi att blockeringen är på väg att lösas upp. Lastträningen gick rätt bra också, så med Zayats är jag grymt nöjd för den här helgen.

Vad var det då som jag fick för mig att vi skulle hinna utöver alla hästjobb? Jo, någonstans hade jag fått för mig att vi skulle hinna byta ut trasigt stängsel ut i sjön på sommarbetet, färdigställa ett totalhavererat hörn på skogsbetet,  få ut våra tre bromsfällor och köra Horse Hoppern i Hemmahagen över en yta jag inte kan mocka för hand innan maskinen gått där och städat upp och jämnat till. Men sommarbetet hinner jag med i veckan, och fortsätter det eftermiddagsskura som det gjort lördag och söndag kommer det också växa gräs så det räcker åt de fem ston som ska gå där under några sommarveckor. 

Sammanfattningsvis var det är bra arbetshelg ändå.

 


Halvbete

 

0A2111B4-3707-45FB-8E7D-5D23750F6866

Ettåriga Rolly i stallet, lördag förmiddag.

 

På lördag förmiddag fick Rolly, med tant Cetzima som sällskap, gå upp till stallet och stå i box några timmar. Vi hade inte tid att göra något särskilt med dem, men bara att lämna flocken och stå inne ett tag är också nyttig träning för en ettåring, och trots att det låg snö sist Rolly gick långa vägen från stoflocken till gården uppförde hon sig exemplariskt och följde med så fint både dit och hem igen, trots att vi gick en ovanlig omväg tillbaka.

 

6CC92A72-DFE2-4ADB-BF5D-FFEC9612FA3E

 

62069CBA-3396-4A4E-9239-E2F2CEC2E032

 

D4826DCB-F1F9-4E6D-88CB-AC7B17CBF90A

 

F35A8393-2201-4915-A107-9E015BADD99C

 

E14F5766-374B-4574-AC46-C49F5E2F99D3

 

Under tiden de två stod inne i svala stallet avslutade vi mitt projekt i veckan, att stängsla ut den del av stonas vinterhage som jag fått låna av min granne (som bor på annan ort). Det är en yta mellan vårt sommarbete nere vid sjön, som vi lånar av samma markägare, och min bofasta grannes beteshage för de två sommarhästar som brukar vara här. Ytan har stått obetad i tre år, så det är mycket fjolårsgräs och sly, men en hel del grönt också, så det blir liksom ett bete innan betet för stona. Även om det ser klent ut så tror jag det räcker bra att enbart stödutfodra stona med middag några dagar, så får jag se om det behövs mer sen. Allt beror på hur fort gräset vill växa.

 

0B6B4775-AE6C-4656-91FB-30BC3063D1EF

Qarenina låter sig väl smaka.

 

C3F63881-5E6D-447F-85DD-A0389F8F18C0

Rolly igen.

 

CC63424E-BC62-4987-A629-BBEBF1AC42D1

Rolly med Zayats i bakgrunden.

 

707E1767-A924-4DFE-890C-838C6BA9AEFE

Bakom Zayats går stängslet mot vårt sommarbete, som är nystädad och grön. Hoppas bara det börjar växa nu!

 

CD13FBB5-8922-4181-AB8A-D11E99D94D7E

Min krigarprinsessa ❤️

 


Lika olika

 

 I höstas gjorde jag ett inlägg om helsystrarna Z, Zeniya och Zayats, och nu kommer ett till.

Zayats och jag har sedan förra veckan tagit oss lite egentid med promenader till stallet där hon stått själv i box ett tag, både helt själv och med pyssel. Har också haft på sadel igen för tillvänjning. Zayats växer enormt med uppgifter hon klarar av, så med repetitioner verkar hon klara av precis vad som helst, hon älskar att ”bli modig” som jag kallar det. 

På fredagen gjorde jag som vi nu gjort flera gånger; i samband med förmiddagsutfodringen har hon och jag lämnat flocken, jag lämnade henne i stallet och hämtade upp en lätt förvånad men nyfiken och för dagen glad Zeniya. Zayats blev glatt överraskad över sällskapet, och sedan fick hon finfina framhovar innan de båda lämnades ifred i svala stallet ett tag. 

När jag mockat hagar och Stefan dragit ut en massa vatten i den soliga försommaren var det dags att gå ned till de tre stona som var kvar i hagen (Cetzima och Qarenina var mycket avundsjuka, vilket de högt uttryckte så fort de såg oss). Zeniya fick ha huvudlag med bett för tredje gången i livet, och anledningen är att jag har en liten förhoppning om att det kommer till en digital visning för basjkirhästar i sommar. Inofficiell, hästen får inte tillgodogöra sig bedömningen, men den utförs ändå inför riktig domare och jag vill i så fall gärna ha Zeniya bedömd då jag tycker hon är så fin.

Visst kan man tycka jag är partisk, men mamma var ett av få A-premierade basjkirston, och pappa var på den tiden den basjkirhingst som fick flest poäng exteriört på hingstpremiering. Det är viktigt att visa upp sådana hästar, även de som är livrädda för främlingar. Och Zeniya är inte min favorithäst. Man får säga så som uppfödare, och hon har vuxit på mig, men länge hade hon och jag svårt för varandra. Det har gått över från bägge håll. 

Givetvis passade jag på att ta bilder när vi ledde hem systrarna. De är inte lika varandra, och även om det ser ut som om fyraåriga Zayats är större så ljuger linsen då hon oftare är närmare kameran. Zeniya är och förblir lite större. Men likheter finns det ändå.

 

CCA70D4F-7C74-41D6-8A63-ECEEC2D87C32

..som att ingen av dem ville vara med på bild.

 

5ECFBEDE-1001-4176-9AEE-AE777EA3A954

Stefan håller, medan jag backar och fotar. Man ser nog inte klok ut ibland.

 

9D122A94-3AA4-4730-AE90-C1581912D15E

Zeniya är ovan vid bettet men krånglar inte. Mest besviken över att hon inte kan äta gräs, ”Men det kan jag!” skryter lillasyster.

 

B49390D7-FB08-49CD-B34D-56CCADBAABA8

När jag såg den här bilden såg jag ändå en likhet:

 

8E8752A4-4274-4581-B9BF-3EF09D278A6E

Zayats för en och en halv vecka sen. Nästan samma plats och samma uppsyn (kollar in grabbflocken långt där borta).

 

75903077-3B18-449C-B4BC-8D9DB5795139

Zeniya försökte ändå få i sig lite grönt på hemvägen, trots metallen i munnen.

 

70728BFA-3093-4316-A101-5EA49725EB5F

”Snälla matte, plocka bort så jag får äta innan vi är tillbaka.”

Men här slog mig en annan likhet, och nog håller ni väl med?

 

Föl5

En av de första bilderna av Zeniya med mamma Tova. Samma grimma, och den var välnött redan då.

💙

 


Pingst

 

 

1B409B3F-B109-45FC-9D75-A688AC1FC401

 

Pingst, hänryckningens tid och sommarens ankomst sägs det. Här har vi haft snöblandat regn både lördag och söndag, svalorna sitter och huttrar på ladugårdsvinden takbjälkar, och för andra fåglar har jag sett till att fröautomaten aldrig är tom. Inte har vi gjort något hästjobb utöver det vanliga heller, för det mesta av tiden har gått åt att fixa krångel med först traktorn och sen mockningsmaskinen, men på söndagen kunde Stefan börja städa upp på betet inför kommande säsong.

 

0D6C439A-52C4-47F9-819A-70CF3D723614

 

Ska det fortsätta vara mulet och kallt är det ingen akut brådska med att städa färdigt, för givetvis växer det skitdåligt just nu, och inte torkar det upp heller, men det vore skönt att få det gjort så vi kan ägna oss åt att fixa till allt stängsel som förstörts i vinter. Det positiva är att det förstörts så mycket att det inte går att laga, utan vi byter helt enkelt ut mot nytt och fräscht. Det var ändå dags för det, stängsel är i viss mån färskvara.

Nä då var det behagligare i veckan som gick, med sol, vind, fågelkvitter och humlornas surr. Zayats och jag hade lite ensamtid både på onsdag och torsdag, när hon själv fick lämna flocken och gå upp till stallet ett tag. Vi önskar oss fler sådana dagar innan den riktiga sommarens ankomst.

 

A36D4444-4558-42DC-A763-BF11A8EDBFC0

 

 


Grabbflock

 

Tidigt på fredag förmiddag satte vi ihop grabbflocken. Pavel har gått med småttingarna Ilieff och Sandor, som bägge fyller ett år i sommar, i Hemmahagen sedan i söndags, medan Tuchkin gått med Mistjev i Vinterhagen på andra sidan vägen. De två sistnämnda togs in tidigt i morse och fick frukost i box, och sedan släppte vi in dem i Hemmahagen efter förmiddagshöet var utlagt.

Alla utom de två yngsta visste vad som var på gång, och det gick väldigt bra. Det vi visste var att Pavel skulle ta hand om småttingarna och att Tuchkin och Mistjev skulle hänga ihop, och så blev det förstås. Den som fick fullt upp var Pavel, för Ilieff och Sandor var kvicka och höll sig inte riktigt där han ville ha dem, men som tur var så tog inte Tuchkin för sig så mycket som jag trott, utan höll sig klokt nog bakom Mistjev, så egentligen sprang de två grupperna runt, runt var för sig samtidigt innan allt snart lugnade ner sig. Alla hälsade förstås, men sen var det ”vi och dem”. Något de två äldsta valackerna var noga med att upprätthålla, vilket de gjorde med bravur. Vilken dag som helst kommer det vara en sammansatt flock med fem medlemmar, och Tuchkin får leka med de yngsta, men tills dess är det två grupper som gäller. 

 

B40C7E57-6490-4CDA-9A7E-DB6CBA1EB7BB

Mistjev med Tuchkin bakom sig, och trojkan långt därborta.

 

F7187548-08C6-4B04-B894-25438AC0FD71

 

 

28811673-CA1E-4F4E-B467-20E67846B969

Tuchkin vill vara nära som vanligt.

 

F20D6E0C-9452-4093-AA8D-79BA58FAEFD6

Ilieff blev nyfiken så jag gick och mötte upp dem för att inte orsaka onödiga konflikter.

 

6AA5F2D4-0F57-4B60-95EE-93FD140AC07C

Busfrön..

 

8382AAAE-F880-48EC-8DF5-7C17F801DAE2

De två äldsta får sätta ihop flocken i sin egen takt så jag försöker att inte lägga mig i, men småkillarna är ju så mysiga och vill förstås få lite kärlek från matte även idag.

 

7F6979D7-7A77-4416-AEF2-BBB0DCD2CE71

Syns kanske att det var en väldigt blåsig fredag här i Tröning.

 

Två grupper ja, men ofta ser man Tuchkin närmare Ilieff och Sandor än Mistjev. De två äldsta håller stenkoll på varandra och sina skyddslingar och styr med små gester. Medan jag skriver det här inlägget har jag underhållning utanför köksfönstret då Ilieff blev nyfiken på Tuchkin och Mistjev (han tycker väl de är fina i sina mörka pälsar, precis som han själv och mamma, som är halvsyster till dem bägge två). De hälsar, springer lite och delar upp sig igen. Det kommer bli en bra grabbflock, vi har sett fram mot det. 

 

 


Avvänjning

 

342AC8A3-CE8A-4F99-B509-EB2143C3667E

 

Äntligen dags för att vänja av småkillarna, de ska bli en del av grabbflocken snart, men vi tar ett steg i taget. Jag tog in Zenit och Adilliya i stallet, medan Stefan höll kvar Sandor, Ilieff och Fiona i vindskyddet. Efter att ha utfodrat grabbarna i Hemmahagen tog vi så över Pavel till trion i Vinterhagen, som förstås också fått hö. Pavel och Fiona känner varandra sedan tidigare eftersom de gick ihop över vintern 2019 med Tuchkin och Elisjka. Men Sandor var över hövan nyfiken på valacken, bröstade upp sig och kutade fram i fjädrande trav som för att utmana, vilket gjorde att Fiona inte kunde göra annat än att följa sina instinkter och skydda sin son. Pavel fattade givetvis vinken och drog sig bort. Sandor trodde att det var han som lyckats jaga bort Pavel, så han gick till attack flera gånger (och Fiona gick emellan) vilket ledde till hybris för den lilla hingsten! 

Det gick dock fort över när Stefan tog ut Fiona ur hagen och in i stallet när småkillarna för en stund tittade åt ett annat håll. Pavel röt till åt lillen att han inte var mer än en liten lus för honom, och Sandor fick med en spark i sidan återkomma till den bistra verkligheten. Nu var det inte lika kul längre, killarna gnäggade högt efter sina mammor, men de stod så nöjda i stallet och mumsade hö, och svarade inte. Pavel gjorde det tydligt att det var han och dom, men han bestämmer. Håll er på er kant så går det bra! sa han, och Ilieff och Sandor lyssnade.

 

032D2A80-932B-48BA-B75B-4A159E1DB868

Sandor i bakgrunden fick först ha sin vanliga, fluffiga grimma med lösare passform, men efter att med enkelhet tagit av sig den två gånger tog jag på en nättare och tajtare modell. Efter utfodringen på eftermiddagen slapp alla tre sina grimmor.

 

4C125B58-AC1E-4519-96CC-0221603F81A5

Pavel trivs med sådana här uppgifter. Han får mycket mat, han är högst i rang, och med en pondus som sätter respekt i de yngre får han vara ifred. Lite som semester hälsar han.

 

Allt detta skedde på fredag morgon, vi började med förmiddagsutfodringen halv nio och sen rullade det bara på och redan kvart över nio var även Fiona inne i sin box. Vi höll de tre föräldrarna inne fram tills lunchutfodringen, och även om de två yngsta gnäggade väldigt mycket så var det mest lugnt. Sandor ville leka med Ilieff, men han var lite loj och sa ifrån åt lillebror. Jag fick en bra bildserie efter lunchutfodringen på hur Pavel delar upp i ”jag” och ”ni två”, och att småhingstarna respekterar gränserna:

 

5C42656B-0E6C-4799-A064-B1656C0B820C

Sandor tar chansen att komma närmare nu när jag är med. Kanske matte skyddar mig nu?

 

57B92B57-7FE0-48F8-B770-960616D17609

Nä, sjas på dig! Håll er därborta!

 

D475A6E4-81D4-47FC-A189-AAE767F3F95A

Eftergiften från Pavel är ögonblicklig när han är nöjd med avståndet, och Ilieff har passat på att närma sig lite eftersom han fick.

 

CEA965CA-3B2E-4252-B461-BB73BB6A0758

Pavel minskar avståndet under dagen så länge de sköter sig, och hästar är ju flockdjur. Även om småkillarna har varandra behöver de någon som vakar, skyddar och inom några dagar även fostrar.

 

Nu ska de gå såhär tills nästa helg. Vi har inte riktigt bestämt än om de ska fortsätta gå i Vinterhagen hela tiden, men om det är läge flyttar vi dem hellre till Hemmahagen där de ska gå i framtiden, och istället låta Mistjev och Tuchkin gå i Vinterhagen under tiden. Hur som helst tänker vi släppa ihop alla fem i Hemmahagen nästa helg, och då ska Pavel vara den trygga punkten som skyddar småkillarna eller tröstar ifall det skulle behövas. 

 

47F7FDBC-3994-45C9-AE7F-6B342BD09A69

 

När vi lunchutfodrat vid ett tog vi ut Fiona, Adilliya och Zenit till Undantagshagen, som tyvärr är vårblöt som vanligt, men det växer lite gräs där så de står så gärna ut med att bli lite blöta om hovarna på nedre hälften av hagen. De två första nätterna kommer de stå inne, mest för att spara på hagen, men även för att det är bra att ha några av de separerade installade ifall längtan blir alltför stor. Det är första avvänjningen för Adilliya och Fiona  (moderlösa Tuchkin räknas inte, att Fiona tog hand om honom innebär inte att hon var mamma med allt det innebär), men alla vuxna hästar inblandade tar det mest med ro. Det har hittills varit en enkel avvänjning, vi är ödmjukt tacksamma över det.

 

 

 


Äntligen vårmockning!

 

Det har varit en osedvanligt segdragen vår i år, men i veckan hade det töat och torkat såpass att jag kunde påbörja årets stora vårstädning flera veckor senare än vanligt. I onsdags, på min fyrtioåttonde födelsedag kunde jag mjukstarta med att börja städa i Hemmahagen, och på söndagen även i Ljunghagen där Gaspers familj går. I år får jag mocka efter en massa älgar också, tyvärr är mina grepar aningens för glesa för deras lämningar.

Den mesta städningen görs med traktorn och Horse Hoppern på försommaren, men än är det länge tills marken håller för så tunga maskiner. Det är trivsamt att kunna börja städa för hand, så jag även kommer igång med vardagsmockningen. Resultatet ser trevligt ut, det blir enklare och mer hygieniskt att utfodra, man får frisk luft, styrketräning och motion, man ser våren gå över i försommar live (det händer faktiskt himla mycket under en enda dag, man hör till och med löven spricka ut i och med att vinden ändrar karaktär) och emellanåt har man också trevligt sällskap och underhållning.

 

2148F7C6-5D4C-4318-8BE1-C54462DAC23B

Allin bekantar sig med skottkärran för första gången, och blir lång i kroppen (beredd på flykt, det KAN ju vara farligt).

 

A8EAAF10-4234-4941-A24E-3951972C9860

Mer morsk efter en liten stund.

 

B1590250-64CF-4D78-97FB-2FC8C09DC97F

Annorlunda familjefoto; Allin i förgrunden, sen pappa och mamma bakom.

 

520770CB-263F-419A-B758-E429B0BFC309

Tänk att Tuchkin varit så liten. Juli -18 var han så liten, känns avlägset.

 

8120DDC5-B6B2-453E-9C07-FBC1705BCEC8

Kliar hakan mot kärran..

 

E6230D4E-BBF2-4A5F-9AEC-750A5D27ABF0

.. givetvis måste han prova att bära grepen. Vet inte om Tuchkin mer liknar en varmblodstravare eller en lekfull Grand Danois.

 

 

 

 RSS
Besökare idag: 18
Denna månad: 738
Totalt: 251274
söndag
26
september
Enar, Einar

2021
Vecka 38
«augusti 2021»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Höstplanering
Inrapporterad
Veterinärvecka
September levererar
Rodina
Fullspäckad fredag
Brunstkoll
Repetition
Äntligen fredag!
Räkmacka

Senast kommenterade
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll

Arkiv
2021
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia