Sammanslagningen

 

IMG_0530

 

Det är oktober, vintern närmar sig och på TV har ännu en säsong av Robinson börjat men här hade vi sammanslagning redan den här veckan och helgen. 

Det är stoflocken som ska sättas ihop inför vintern. De ska gå i Vinterhagen, men den lämpar sig inte för ihopsläpp med allt vad det kan medföra, särskilt inte med flera ungdomar och tre- fyra starka viljor. Vinterhagen är blöt och lerig efter sommarens och höstens regn, så vi ville ha ihop stona i Adilliyas jättestora hage först, så de hinner bli en riktig flock där alla vet sin plats. Vi började i måndags med att Cizmet fick flytta in till Adilliyas flock.

Adilliya är klok och besitter stort tålamod, så hon förstod snart att ett ungsto är en tillgång för henne. Ungstoet är naturligt under henne i rang, men hon kan hjälpa till med att ta hand om ungarna, och vakta hela flocken. Tyvärr är Adilliya lite av en mespropp som inte tar till hårdhandskarna utan hellre går undan än att ta fysiska strider, men hon skulle aldrig släppa ifrån sig sina små till en fyraåring. En fyraåring som dessutom var rätt besviken och ville tillbaka till sin förra (mycket sämre) hage än att njuta av stora ytor, fri tillgång på mat, och skojiga lekkompisar. Adilliya lät henne springa runt och skrika, hon fick väl hålla på så länge hon inte var dum mot någon.

Cizmet tog sitt förnuft tillfånga efter ett par dagar, och gjorde sig dessutom kompis med sin halvsyster Tjasmin. Eller, det var snarare så att Tjasmin trängde sig på och inte gav sig trots sura miner. De vet förstås inte om att de är systrar, men det märks att de två fått liknande uppfostran av både mamma och pappa när de växte upp. Chervona fick också bli kompis med Cizmet, fölet visade med tydliga smackningar att hon är liten, och eftersom Cizmet förstod det lät Adilliya de två gå ihop när de så önskade.

Så då kände vi att det var ok att släppa in Odessa och Qarenina till flocken i fredags, trots att det var oväder på gång, trots att vi misstänkte att det kunde bli väl tjafsigt mellan nyaste flockmedlemmen och de två nya, särskilt som Cizmet börjat brunsta och det rejält. Vi hade rätt, men hade givetvis en plan för det.

 

 

IMG_0529

 

Qarenina och Cizmet hälsar, Odessa och Tjasmin i bakgrunden.

 

Vi hade reflexgrimmor på de fyra vuxna stona, ifall det skulle bli så att de gick ihop över natten, så vi lätt skulle kunna se dem i mörkret, men det var väl stora känslor så vi valde att ta tillbaka O och Q till sin gamla hage på eftermiddagen, alldeles innan ovädret bröt ut. Det var för att både vi och hästarna skulle få lugn och ro, och det kändes helt rätt. Zenit som varit orolig under dagen höll med, han ville gärna ha de två stona i hagen mittemot sin.

Lördagen var mycket blåsig efter att regnovädret dragit undan, och jag tänkte att det nog kunde bli ganska yrsligt när vi släppte ihop igen, men alla ston verkade ha funderat över natten (Zenit också), så det gick över förväntan. Vi kunde snart släppa det där att kolla dem hela tiden, de fixade sina små konflikter själva, känslorna var inte alls lika stora och alla höll sig på sina platser. Oftast var Odessa och Qarenina på sin kant, med Cizmet och Tjasmin nära intill. Adilliya höll sig helst på andra sidan flocken med Rodina och Chervona, och Javelin gick ofta själv någonstans mellan grupperna. Hon vill vara med alla, men är klok nog att invänta rätt tillfälle. 

 

IMG_0531

 

Lyckades fota precis hela flocken, även grabbarna nere på betet kom med i bild.

 

Tidigt på söndagsmorgonen när jag var på väg till Zenit med hans frukost såg jag tre reflexgrimmor glimra till vid stängslet. Eftersom Adilliya slapp grimma vid andra hopsläppet visste jag att det var Odessa, Qarenina och Cizmet som stod där uppe vid vattentunnan. Allt var lugnt, och när solen kommit upp kunde jag konstatera att hela flocken gärna höll ihop, fast i grupper och en del utrymme emellan. Bra början, det kommer gå bra i vinter! 

 

IMG_0532

 

Förmiddagsvila.

 

IMG_0533

 

När jag drog ut vatten på söndagseftermiddagen gick Qarenina, Tjasmin och Cizmet ihop långt från resten av nya, stora, stoflocken.

 

Som jag nämnde är Vinterhagen blöt, lerig och tråkig. Det torkar liksom aldrig upp, och värst är det faktiskt när det är milt väder, för solen når inte högt nog för att torka upp. Men nu har det varit kallt, och blåsten har hjälpt till. Blir det kallt drar sig vätan ner i backen, enda sättet det kan torka upp där nu. Tunga hästar som klafsar omkring gör inte saken bättre, trots att det endast är två och en halv häst som går där nu, så under helgen har Gasper, Francesca och Tsubotai fått gå i Undantagshagen från förmiddag till afton. Ingen lämplig hage att övernatta i just nu, men riktigt bra att vara i dagtid.

 

 

IMG_0534

 

Tsubotai var glad över att ha så mycket fast mark under hovarna, och sprang glatt runt i full fart medan mamma och pappa njöt av sensommargräset.

 

 

IMG_0535Som tur är stod han still rätt ofta också, så jag fick ta fina fölbilder utan tråkig bakgrund. Han släpper fölpälsen nu, och växer för varje dag. Väldigt roligt att se skillnaden på ett hingstföl efter Gasper som växer upp här, efter att ha sett flera stycken efter Zenit. De senare växer ju mest på höjden först, Tsubotai är istället stor och rätt krallig, jämförelsevis. Till våren blir det dags för en annan sammanslagning för hans del, när han ska bli ny medlem i grabbflocken. 

 

 


1 kommentarer

Namn: Jeanette Jonssson
Tidpunkt: 2023-10-09 11:31
Härliga bilder o fina hästar.

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011