Alla hästar hemma

 

IMG_0564

 

Hemma i Hemmahagen.

 

 

Det har hänt att vi haft hästar på sommarbetet ända tills snön börjar falla, och är vädret överlag ok, och vi kan stödutfodra bra -exempelvis när vi kört ner våra fina små höhäckar, Hägraboxarna - så går det ingen nöd på dem. Men med hösten kommer hemlängtan, och då vädret lämnat en hel del att önska, så var det skönt att leda hem grabbarna på lördagseftermiddagen. 


Hela natten hade det regnat, och hela lördagen var våt och kall, så det var blöta killar som sprang oss till mötes, och nästintill tog på sig grimmorna själva. De följde oss i prydlig parad; först jag med Mistjev och Gagarin, och Stefan med Tengri och Pavel. På ett ställe behövde vi passera Zenits grind på mycket nära håll, men han verkade förstå vad vi gjorde och valde att just då titta åt andra hållet för att efter vi gått förbi komma fram till grinden och tala om vem han är. Cizmet och några till följde en bit längst stängslet, men killarna brydde sig inte ett dugg utan hade fullt fokus på stallet.

Det började regna ihållande igen på aftonen, så det kändes himla bra att de skulle stå installade över natten. Grabbarna verkade dela vår uppfattning. När de stod i sina boxar med hovarna i rent spån, mumsandes hö, så fick Zenit byta hage, till den stora vinterhagen han gick i ifjol. Tyvärr är han kräsen vad gäller sällskap, Odessa och Qarenina dög inte, utan han verkar vänta tålmodigt på Adilliya, som han förhoppningsvis får träffa i början på juni. 

Natten i stallet var mycket lugn, vi var ut vid tiotiden och gav natthö med morötter, och fyllde upp vattenhinkarna, strax efter fem fick de lite frukosthö och jag kunde konstatera att de trivdes. Förmiddagen började med att jag rev en avstängsling i Ljunghagen där Zenit gått, och sen fick Joline och Zeniya flytta från Hemmahagen till Ljunghagen där de och ett eller två ston till ska gå över vintern. Vilka är inte riktigt klart än. Min mobilkamera är så uselt dålig numer (första bilden), så det är tur Stefan kunde ta några fina bilder i det vackra men blåsiga höstvädret.

 

 

IMG_0567


Zeniya och Joline trivs i sin nya hage.

 

IMG_0568

 

Killarna ska nu gå i Hemmahagen tills vidare, tills det är dags för stona att flytta till vinterhagen. De hade gärna fått flytta dit redan, så vi kunde bygga om deras sommarhage till vinterhage åt grabbarna, precis som de hade det ifjol, men Vinterhagen på baksidan är katastrofalt dålig efter allt regn. När Stefan är hemma tar vi över Gasper, Francesca och Tsubotai till Undantagshagen över dagarna så det nöts så lite som möjligt på Vinterhagen, men vi kan bara invänta att det blir kallare så vattnet går ner i marken. Tur ändå att vi har de möjligheterna! Tacksamt med generös granne som delar med sig av marken, som eljest hade vuxit igen (stora sommarbetet, stonas bete och delar av skogsbetet).

Grabbarna var helt klart glada över att fått komma hem efter långt sommarlov på stora betet, och det är så skönt att vi nu passerat ännu en markering på årets hjul. Visst, det är mer jobb med ännu en flock som ska utfodras flera gånger per dag, men blir det inte vinter så blir det ju inte vår och sommar igen. Allt har sin tid, och det känns bra att kunna blicka framåt mot kommande årstider, med alla hästar där de hör hemma.

 

 

IMG_0572

 

Gagarin hittade en finfin fläck i Hemmahagen som han lade sig ner och rullade nogsamt i.

 

 

IMG_0573

 

Rulladerulladerullade...

 

 

IMG_0574

 

..rulla.

 

 

IMG_0582

 

Strax efter går storebror Pavel och nosar in samma fläck.

 

 

IMG_0583

 

"Nämen här slår jag mig ner."

 

 

IMG_0584

 

"Mmmmmm.."

 

 

IMG_0585

 

 

IMG_0586

 

Rulladerulladerullade..

 

 

IMG_0587

 

..rulla.

 

Nu har de gjort sig hemmastadda på riktigt.

 

❤️

 

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011