Effektlöst

 

IMG_0960

 

Stängsel som ser ut såhär har inte mycket effekt i trådarna.

 

 Det här kan vara det dummaste inlägg  jag hittills gjort, för så fort jag på något vis nämner dåliga eller trasiga stängsel så är det precis vad som händer. Det hände senast igår, lördag; vi pratade om trasiga stängsel till frukost, och innan lunch blev det till att reparera en trasig grind. Just den gången var det en olyckshändelse, högst troligt en trång situation, för ingen ville gå i närheten, så det hade nog varit lite läskigt när det hände. Är det medvetet sabotage vill den skyldige gärna vara nära och undersöka medan man lagar. 

 

 

IMG_0961

 

Två av de medskyldiga iakttar reparationen på behörigt avstånd.

 

 Vintertid spelar det ingen roll hur mycket ström man har på trådarna, snömängderna isolerar bort jorden och då blir det ingen effekt, och det är alltid ungstona som märker det. De upptäcker att impulserna är mycket svaga, eller helt obefintliga, och börjar använda stängseltrådarna som tandtråd. Flera gånger nu har jag fått knyta ihop avbitna trådar i Vinterhagen där den stora stoflocken går, och man behöver inte stänga aggregatet under tiden för det är helt effektlöst. Som tur är (pepparpeppar) har ingen av dem varit på utflykt än, det är visst bara godare sly utanför trådarna än innanför.. Rent ofog alltså! 

 

 

IMG_0962

 

Tengri, som nu är tre fast han inte fyller år förrän 20:e juni.

 

 De yngre grabbarna hittar nästan aldrig på sådant ofog. Det har hänt att någon försökt gräva sig under tråden, men det finns liksom inget intressant där när det är mycket snö. Blir de rastlösa busar de med varandra, och ryker något stängsel är det nästan alltid bus som är orsaken, och inte medveten påverkan av trådar och stolp. Bara för det har jag väl stängselreparationer att vänta hos killarna imorgon.. 

 

 

IMG_0963

 

Tengri får jättemycket burrig päls i hela ansiktet på vintern, han behöver nästan en storlek större grimma! 

 Nu är det påtagligt att dagarna blir allt ljusare, solen är redan uppe över en halvtimme längre än på midvintern, och vi har härligt ljus under gryning och skymning. Det är alltid skönt när ljuset återvänder, och alldeles snart är det dags för hingstarna att börja fälla vinterpäls. Det är mängden dagsljus som bestämmer när de börjar fälla, alltid i januari. Sen är det de dräktiga stona som börjar fälla, sedan är det mer individuellt men de yngsta behåller pälsen längst. Inte ovanligt att småttingarna har vinterpäls kvar ända in i maj här.

 

 

IMG_0964

 

Pappa Zenit inväntar pälsfällning. 

 

På midvintern hann solen gå ned bakom berget, men nu kan alla basjkirer njuta av solsken när vi lunchutfodrar vid ett-tiden. Ljusare tider väntar, och även mer effekt vad det lider. Men ännu är det långt till vår, när snön slutligen är borta från jordspett och annat. Innan dess ska vi njuta av vinterljus, och sen vårvinter. Och borsta päls förstås. 

 

 


Hemresa

 

 

8F86F1AB-EBF9-4E76-A503-568377ADE98D

 


Adilliya brukade föla i smyg, men morgonen den 8 juni 2022 trodde hon sig visst behöva lite assistans, så hon väntade tills hon såg att jag kom med frukosthöet. Då gnäggade hon högt, lade sig ned medan jag utfodrade övriga flocken, och vips låg fölet där med en stjärn som lyste klar i den svarta pannan. Javelin hade anlänt till oss, och allt gick bra. Efterbörden tog tid på sig att släppa, men den kunde jag dra ut i sin helhet på egen hand, det är tur Adilliya är så snäll och tillitsfull.

 

8223CA07-1484-4228-B430-F60843A4188F

 Full fart! 

 

 

IMG_0932

 

 
Här har pappa Zenit precis fått förtroende att vara med dottern. Hingsten leker med fölen och fostrar dem, och han leker helt olika med sto- och hingstföl, och det är så roligt när våra föl får växa upp med pappa i flocken. Efter avvänjning (som mamma skötte helt själv) har Javelin gått i stoflocken.

 

 

A8F3283D-4C95-4D18-BD8F-B205F8A5EB71

 

Tillsammans med bästa kompisen Allin (e Gasper, u Francesca) förra vintern.

 

 

IMG_9995

 

Några dagar innan ettårsdagen föddes en helsyster, Chervona. Javelin var stolt när hon fick vara barnflicka (ungstona turas om att föräras den uppgiften).


I juli bokades Javelin för försäljning, men vi var överens om att hon dels var för ung för en långresa till Småland, och att vi ville förbereda henne så bra vi bara kunde. Jag tänkte att hon kunde resa på senhösten, men även om hon var väl förberedd gjorde olika saker att vi ändå sköt upp det. Ingen brådska, och vi fick mer tid med Javelin. Men i mellandagarna var det dags, det gick lätt att hämta henne från flocken och lasta, så strax var de på väg.


 

IMG_0927 

 

 Vätskepaus i Gävle.

 

 

IMG_0928

 

Framme på nya gården fick hon vila upp sig i box ihop med sin blivande flock.

 

 

IMG_0929

 

När det ljusnat släpptes Javelin ut med nya kompisen Olympia, och efter Javelin letts runt och sett hela stängslet blev det ett helt odramatiskt ihopsläpp.

 

 

IMG_0930

 

Olympia verkar rättvis och snäll, och Javelin är uppmärksam och lydig.

 

 

IMG_0931

 

Kanske funderar hon över var all snö tagit vägen? Den finns kvar här, Javelin. Den finns kvar länge till. 

 

Vi är tacksamma över att bokstavligt talat varit med Javelin från hennes första andetag, och fått följa en alert, kaxig, modig och snäll ung basjkirfröken, och fått överlämna henne i goda händer. Lycka till i livet önskar vi både Javelin och hennes nya familj. 

 

 


Yrväder

 

IMG_0870

 

 

Väderomslag från rätt så kallt till nollgradigt innebär nästan alltid blåst, och blåst ger nästan alltid spektakulära gryningar eller skymningar. Såhär dramatiskt aviserade solen sin korta stund på midvinterhimlen på lördag förmiddag, precis som det vänt och blev varmare. Rätt så häftigt att se, ibland är man riktigt tacksam över att jobba utomhus här i stillsamma Tröning, bara 20 minuter från stan.

Det blev allt mildare, men medan det ännu var tio minusgrader började det regna. Inte några stora mängder som tur är, temperaturen fortsatte stiga och blåsten ökade i samma takt. Så många plusgrader som man varnat för blev det aldrig, och vinden har köldeffekt, men någon plusgrad blev det på söndagen ändå.

 

IMG_0871

 

 

Det blåste fortfarande rätt friskt på söndag förmiddag, och blåsväder gör basjkirston till yrväder. Vi skulle flytta Odessa och Qarenina till Undantagshagen, för att kunna ta in resten av flocken. Chervona ska chipmärkas kommande vecka, och även om hon är mycket snäll och trevlig att hålla på med är hon så modig och kaxig så hon stannar kvar i hagen om man inte tömmer den helt, och i stallet finns endast fyra boxar (Adilliya och Chervona delar förstås box). 

Ungstona var stökiga redan från början, flera av dem ville följa med de två vuxna stona fast jag lagt ut hö. Till slut var det full fart genom hela Vinterhagen, och även i Undantagshagen dit jag ändå fått med mig Odessa och Qarenina. Det var bara Adilliya som stod snällt på baksidan stallet och mumsade hö, det var smart av mig att ta på allihop grimmor innan vi började flytta om.

Det gäller att lugna ner energierna när ungdomarna rusar runt sådär i blåsvädret, men efter bara lite stök så stod alla snart i sina boxar. Det var bara då jag kunde fota lilla Chervona, men alla var helcoola och det var lugnt och tyst i stallet under de timmar de var inne. Chervona kan vi inte förbereda så mycket, hon är lugn och social, och vill gärna ha grimma på. Jag övade henne att bli tvättad på halsen bara, för det gör ju chipmärkaren också.

 

IMG_0872

 

 

Medan stona var i stallet så lugnade sig vinden och mojnade efterhand, och det blev lugnt även i Undantagshagen. Nåja, Qarenina stod och skrek som om någon skurit ut hennes hjärta (givetvis enbart när jag var ute på gården), men Odessa tröttnade och tog för sig av höet istället, det gick ju att gnägga lite från mathögarna ibland också tänkte hon nog. Men det syntes på himlen att det fortfarande var yrväder högre upp, för vi har fått njuta av olika iögonfallande moln idag. Förutom de på bilden har vi haft pärlemormoln på himlen hela söndagen, men de är häftigast i gryning och skymning för då lyser det verkligen om dem! Det för att de befinner sig så högt upp och reflekterar solen fast den är under horisonten.

 

 

IMG_0874

 

Med min trasiga mobilkamera (skuggorna på alla bilder är permanenta skador på linsen) fick jag ändå en bild av ett vackert pärlemormoln. Bilden är tagen 14:58, exakt en timme efter solen gått ned här i Trehörningen.

 

 

 


Återseenden

 

IMG_0839

 

Zayats tillbaka i sin box.

 

 Innan det var riktigt ljust åkte Stefan mot Brännan i Ragunda för att hämta hem Zayats, och i skymningen var de hemma. Zayats har varit borta länge, och det är nog ångestfyllt att släppa ihop hästar som det är när det är väldigt mycket vinter, och sånt gör vi helt enkelt inte i mörkret utan Zayats togs in i stallet, och strax efter ledde jag in hennes kompis Cizmet till boxen bredvid. Zayats gnäggade igenkännande och välkomnande, och när vi utfodrade sista gången innan natten hade bägge två spån på sig.

Zayats bör inte gå i större flock, och det bör inte heller hennes storasyster Zeniya. Sedan en tid går Zeniya och Joline i Ljunghagen mittemot Zenit, och nu var planen att låta Zayats och Cizmet gå med dem. Stoflocken är för stor och då blir det lätt sura miner och grinigt så det känns bra att dela upp dem även om det innebär mer jobb. Tanken var ju att Javelin skulle resa hem till sin nya flock på fredagen, men hälta pga en hovböld gjorde att vi skjuter fram resan. Man släpper helst inte in en halt ettåring i ny hage med nya bekantskaper, oavsett årstid men särskilt inte nu. 

 

IMG_0840

 

 

Det var några månader sedan Cizmet och Zayats sågs, och jag ville helst inte ta dem direkt till Ljunghagen, så de fick gå i sjukhagen på förmiddagen för att återknyta kontakten. Det var som att de aldrig varit från varandra, de hälsade, åt ihop direkt och kliade strax varandra också.

 

 

IMG_0841

 

Zayats har i vanlig ordning doppat ner hela huvudet i snön.

 

 

IMG_0842

 

..och titta, där kommer Gasper!

 

 Vi lunchutfodrade en timme tidigare, och tog ned Zayats och Cizmet till Ljunghagen, där det givetvis blev ordentligt tjafsigt på en gång. Helsystrarna har oftast alltid gått bra ihop, men nu var det som sagt ett bra tag sedan de sågs, mer än ett år faktiskt. Däremot har Cizmet tills i höstas gått ihop med Joline och Zeniya, så vi hade förstått att det skulle bli en del bråk inledningsvis. Zeniya verkade först vilja jaga ut bägge två, sen ändrade hon sig snabbt till att Cizmet borde tillhöra hennes gäng, tills hon stunden efter verkade begripa att en flock om fyra ston är bättre än bara två. Så plötsligt var det mest bara lugnt (peppar, peppar) så vi började kunna slappna av.

Vi har inte så mycket dagsljus nu, särskilt inte när det är mulet jämt. Antingen är det gryning eller skymning, så jag fick inga bilder av stona ihop med min dåliga och trasiga mobilkamera, men jag lyckades fånga grabbarna som kom och spanade på vad som var på gång i Ljunghagen. 

 

IMG_0843

 

 

IMG_0844

 

Pavel-Polis har förstås även koll på att Gasper håller koll från Hemmahagen, det är viktigt att hålla koll från alla håll.

 

 

 


Dags att bestämma sig

 

 

ECE537D5-9D2A-4394-B7C8-ACDCAA900EDC

 


Nu är det bestämt leveransdatum för Javelin, hon flyttar till sitt nya hem den 8 december och känns väl förberedd. Det har varit mysigt att få ha kvar henne lite längre än vi tänkte från början. På hemvägen svänger Stefan förbi Ragunda och hämtar hem Zayats för den här gången, nu väntar vintervila, och eftersom vi inte kan erbjuda provridning här så är det sista chansen på ett tag för den som är intresserad. Hon kräver besök eftersom hon är lite speciell och kan reagera olika på olika människor (med oss är det förstås inga problem, då är hon sig själv fullt ut), men än finns det tillfälle att åka och träffa henne hos tränaren.

 

 

DB295AA6-C7FA-4A61-B20D-1265CE1F7B2E

 

 

Vi förmedlar kontakten i så fall, och tränaren vet förstås mer än vad vi gör hur mycket Zayats kan, hur hon är att rida etc. Ett litet tag till är hon till salu, och till rätt person kan vi även tänka oss ett längre foderavtal. Mer om Zayats på hennes egen sida, där finns också en massa bilder och kontaktuppgifter. Är man intresserad ska man inte låta sig avskräckas över att hon beskrivs som lite av familje- eller enmanshäst, vi är övertygad om att rätt person/familj finns för henne, och vore det något fel på Zayats skulle vi förstås inte ha henne till försäljning. IMG_0766

 

Nyrullad Tjasmin med bus (och snö) i blicken.

 

 

En annan som förtjänar att hitta hem är ettåriga Tjasmin. Vi förbereder även henne för att få flytta hem, och det är roligt att hålla på med henne. Tjasmin är okomplicerad, trygg, snäll och modig. En gång stod vi med tre ungston ute på gården i vindtunnel, som det blir när vinden kommer från nordväst, och det fladdrade presenningar och annat, men Tjasmin som var yngst av dem var den som steg för steg verkligen ville och vågade sig framåt medan de andra frös fast och ville gå hem. Lite taskig planering av oss den dagen, men det slutade ändå med att alla gick in. Tjasmin först, och väntade tålmodigt på de andra. 

I lördags tog vi in henne tillsammans med Javelin och Adilliya (Chervona ville inte gå in den här gången heller), för det var dags för hovvård. Hon har varit lite avvaktande med sådant, mest för att hon inte riktigt förstått vad vi vill med att vi lyfter fötterna på henne. Det hör till saken att hon hela livet haft superfina hovar som vi bara behövt raspa lite ibland, så det var orutin bara. Nu blev hon verkad fram, och skötte sig klanderfritt! Hon är enkel att lyfta både fram och bak nu, så nästa gång får hon bli verkad bak.

På söndag förmiddag hade vi planerat för att enbart ta in ettåringarna Javelin och Tjasmin. Vi fick en bra årgång på föl ifjol, de är bägge trygga, snälla, modiga och tillitsfulla. De gjorde inget särskilt, de fick stå inne knappt 4 timmar, äta och vila, kolla på oss när vi jobbade, och de fick lyfta på alla åtta ben. Ute i hagen sprang Qarenina runt och gnäggade, med Odessa i släptåg, och undrade vad vi gjort av "hennes" ettåring Tjasmin, men inne i stallet var det så otroligt tyst och lugnt hela tiden. 

 

IMG_0765

 

Utfodring vid "halvtid", innan vi gick in för lunch.

 

 

Tjasmin är så tacksam att hålla på med, för hon älskar mys, pyssel och uppmärksamhet, mycket mer än vi erbjuder, så för hennes skull vore det skoj om hon fick en helt egen människa. Vi justerar alltid priserna första januari, samma dag som hästarna på papper blir ett år äldre, men kommer vi överens angående Tjasmin och vi känner att hemmet blir rätt så går det att boka henne innan nyår för leverans när det passar, ibland är det ju svårt att ta emot en ny häst, särskilt en liten som flyttar för första gången, mitt i vintern. På så vis slipper man betala värdehöjningen. Tjasmin har förstås också en egen sida. 

 


Tuff och självständig

 

 

IMG_0737

 

Javelin förbereds för flytt, och fredag, lördag och söndag var det lastträning för hennes del. Det var första gången på länge som hon fått gå själv från stallet och ut på gården till Fautrasen, och på fredagen blåste det. Hon hamnade i någon slags mental låsning och kom inte ens upp med framhovarna så vi fick ge upp för den gången. Man märker om det är dumheter eller om hästen för dagen inte alls är med en, och Javelin är definitivt inte sorten som är dum, och tacksamt nog är hon otroligt uttrycksfull, hon såg allt mer ledsen ut och fick gå in igen.

 

 

IMG_0738

 

Lördag och söndag gjorde vi stora framsteg. Särskilt Javelin, som efter övertalning valde att hoppa både in och ut ur transporten! Nya matten får visst hem en hopphäst, så det blir till att bygga hinder i framtiden. Som för många unghästar är det knepigare att lasta ur sig på bra sätt än att lasta på, men hon valde som sagt att hoppa storstilat både över frontrampen, och även ut via bakdörrarna, när hon fick vända sig för att gå ut. Hon kommer nog på hur man tar sig ut på bra sätt, huvudsaken är ju att hon är ok med att vara själv med oss, står lugnt i transporten och äter ut sin alldeles egna hink med müsli och morötter. 

 

IMG_0739


Kameran är dålig, men hästen är söt.

 

 

IMG_0740

 

Rubriken syftade dock inte på Javelin, utan hennes lillasyster Chervona, fem och en halv månad gammal. Javelin behövde inte lämna flocken själv, utan mamma Adilliya fick följa med, för hon behöver ändå lite extra och god näring medan hon ger di. Efter en del övertalning (jag fick sjasa henne lite från de andra) följde Chervona med på fredagen, men på lördag var hon bestämd med att hon inte skulle med! Hon skulle vara kvar med de andra, minsann.

Eftersom träningen gick bra, och Adilliya var lugn och fin inne i stallet medan Javelin var ute på gården, så var vi inte borta mer än kanske 40 minuter från flocken. Inte heller på söndag ville Chervona följa med, utan ställde sig demonstrativt och åt med Rodina medan vi tog in Adilliya och Javelin i stallet. Träningen på söndag gick ännu fortare, men efteråt fick de två stå inne i stallet och äta. Efter någon timme utan mamma blev Chervona lite orolig och gick runt och gnäggade, men då hon inte fick svar gick hon till de andra igen.

 

 

IMG_0741


Hon är inte smutsig framtill vid benen, hon är rödbrun/grårandig.

 

 

IMG_0742


Öronen åt olika håll, som vanligt..

 

IMG_0743

 


Lite Mistjev, avslutningsvis. Inte så tuff kanske, men självständig och respektingivande (verkar övriga flockmedlemmar tycka åtminstone). Kyla och luftfuktighet hade strött massvis av gnistrande iskristaller i hans långa man, tyvärr ett fenomen min usla kamera inte lyckades fånga, men det var himla tjusigt.

 

 

IMG_0745

 

Givetvis öronen åt olika håll.

 

 

 


Duktiga ettåringar

 


Eftersom Javelin blev bokad har hon fått extra uppmärksamhet. Plan A var att hon skulle resa i oktober, men vi har fått lite förhinder vad gäller en sådan långkörning (hon flyttar ända till Småland!). Det gör inte så mycket, Javelin är ung så att hon är kvar en stund till är nog bara bra för henne, och köparen stressar oss inte. Det har ändå gjort att Tjasmin fått lite mindre uppmärksamhet och lite mindre träning, men nu när de bytt hage blir det enklare att ta några få ston från flocken och direkt in i stallet så vi avser ge Tjasmin mer av den uppmärksamhet hon så gärna vill ha. 

För ett par dagar sedan tog vi in Javelin, ihop med mamma Adilliya och lillasyster Chervona. Rodina som blivit väldigt fäst vid Adilliya sedan mamma Fiona gick bort ifjol blev lite ledsen, och något annat sto var väl missunnsam, men i övrigt var det lugnt i flocken och ännu lugnare i stallet. Javelin fick lyfta alla fötter, och blev verkad bak, och hon beter sig nästan som en vuxen, väldigt snäll häst. Hon har alltid varit enkel att lyfta benen på, och snäll att verka också.

Tjasmin har varit lite mer tveksam, men mest för att vi gjort mindre med henne, och hon inte ännu förstått riktigt vad som förväntas av henne. När det blir dags för henne att flytta måste det vara enkelt att lyfta, och att utföra hovvård, så nu tänker vi träna på med det, samt lastning. Hon har varit upp i Fautrasen, och visar en mycket positiv inställning till det mesta, även sådant som är nytt, ovant och konstigt, så det kommer nog gå bra.

 

 

IMG_0711

 

Cizmet i fräsig grimma.

 

 

På söndagen tog vi Tjasmin från stoflocken, ihop med halvsyster Cizmet, då de verkar trivas ihop. Qarenina betedde sig som om vi rövat bort hennes barn eller så, och förde ett himla liv ute i hagen, lätt påhejad av kompisen Odessa, men i stallet var det lugnt och mysigt, och lugnast av dem var Tjasmin som uppskattade egen kupé med god mat och gott om strö.

Det visade sig också att ettåringen nu verkar ha förstått att vi vill att hon ska stå snällt på tre ben ibland, att inget läskigt händer under tiden och att vi inte låter henne tappa balansen. Hon lyfte på hovarna som ett riktigt proffs idag! Hon har så fina hovar, och de växer nästan inget under vintern, så ingen hovvård behövdes idag, men nu har vi en bra grund i alla fall. Det är så roligt när poletten plötsligt en dag ramlar ner, och småttingarna får imponera på en!

 

 

IMG_0712

 

Lite lastträning på det, så är Tjasmin redo för nya äventyr i livet. Men först mat!

 

 RSS
Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011