Söndagen på nära håll

Söndagen var mycket vacker, och med den isande vinden, mycket kall.

Jag tränade först Hinica på ridplan, och blev mycket överraskad över hur otroligt duktig hon var. Min filosofi bygger på att man lämnar allt när det går som bäst, då hästen minns där man avslutade, så lite snopet men med mycket glädje i mig ledde jag tillbaka det stora ledarstoet tillbaka till hennes väntande flock.

Med tanke på vinden tänkte jag egentligen inte träna Bizra, hon är av den typen att vinden blåser rätt genom huvudet på henne. Dessutom är hon en "varannangångs-häst", vanligt på unghästar, så eftersom förra gången gick bra var jag tveksam (med tanke på skicket på min kropp också). Men det blev klart så fort med den stora, grå, så jag tog med mig Bizra upp ändå. Fullt medveten om att det kunde ta tid.

Vi hann inte ens in på ridplan innan hon skapade sig en situation. Hon är så'n, hittar på saker om de inte dyker upp. Bäst är att rycka på axlarna, för farlig är hon inte, bara väldigt yvig i rörelserna. Vi höll på länge i den vinande, kalla vinden. Två lekfulla katter och förbipasserande pedestrianer gjorde inte saken bättre, men hon hade hittat på någonting ändå. Länge, länge höll vi på och till slut lyssnade hon och vi kunde avsluta bra.

När jag återbördat henne till de andra och gett alla var sin hink med havre, renfor och B-vitamin lade jag upp hö på Vinterängen, och passade på att fotografera i det vackra vädret:

Nära1

Jag älskar att fotografera höstlöv. Man ser varje nerv i dem, och jag tycker det är härligt att se hur mycket de kan skifta i färg och karaktär.

Nära2

En droppe is hänger från en aspkvist på vinterängen.

Nära3

Några få hagtornsbär hänger kvar, men sidensvansarna ser till att de inte går till spillo.

Nära4

Frostiga löv.

Nära5

Kallt och varmt i samma bild. Det är höst för mig, kallt och varmt samtidigt.

Efter en sen lunch återstod mockning och insamlande av ved. Det håller på att ta slut ved i källaren. Vi ska beställa nu till veckan och jag trodde mig kunna köra elementen varannan dag, men när det blåser kallt är det viktigt att källaren inte blir kall och kyler ned hela huset. Att tända en eld och fylla pannan en gång med ved räcker för att huset inte ska bli utkylt, men det är en stor panna och den brinner mest effektivt om den är proppfylld så den brinner hett och långsamt.

Jag har ätit en underbar middag bestående av pasta och skaldjur och nu återstår bara att diska innan jag tar ledigt. Tänder ett ljus vid pappas foto, men det gör jag nästan varje kväll, inte bara på farsdag.


Jag ger otacksamheten ett ansikte

Frostmåne4

Månen lyser genom eken på morgonen

Upp med tuppen som vanligt. Drygt en minusgrad när jag klev upp, men så svepte den iskalla nordvästvinden bort molntäcket och vips blev det     -4°. Vinden bet verkligen i kinderna när vi gick hem i motvind, men nu var det "vanlig" kyla, så jag slapp isgatan och höll mig således på benen. Hade tänkt ta två av stona på ridplan för träning på förmiddagen, men jag får se hur jag gör med tanke på vinden. Kanske blir det bara Hinica.

Igår kväll fick jag ett infall att glutta i postlådan när jag och Izor passerade den på kvällsrastningen, och visst, där låg den; Pravda. Eller Örnsköldsviks Allehanda som den egentligen heter. Att jag kallar den Pravda beror på att den är ensam lokaltidning (jo, det finns Tidningen Ångermanland, men den skriver mest om Kramfors och Sollefteå), plus ett klantigt uttalande under ett besök när jag gick Starta-eget-kursen, att "rabatter till nystartade småföretagare inte var något de sysslade med".

Ibland delar Pravda ut ett gratisexemplar till oss ickeprenumeranter, och det exemplaret delas alltid ut på lördagar. En dag jag inte brukar få någon post, så när jag på måndagsaftonen (lantbrevbäraren kommer runt 15:30) väl kollar i lådan och finner tidningen blir jag mest irriterad. En tjock tidning med gamla nyheter som går direkt till pappersinsamlingen. Vi har en lapp på brevlådan som säger att vi inte vill ha reklam. OK, en lokaltidning går under samhällsinformation, och "ingen reklam tack" innefattar visst inte samhällsinformation, men hur ska jag veta att jag har denna tidning att vänta?

Jag kan inte påstå att den kommer med jämna intervaller heller, så att jag VET att det finns en Pravda i lådan andra helgen i månaden. Lokaltidningen har reklam på någo radiokanal, och kanske de meddelar om gratisexemplaret där, men jag lyssnar ju inte på reklamradio. Skulle det vara så svårt att lägga en lapp i brevlådan redan på fredag om vad som väntar? Eller dela ut den en annan veckodag? Det måste ju vara lika enkelt att meddela annonsörer om att tidningen delas ut över hela området på en onsdag? Jag har förelagit detta för Jimmie Näslund som är chefredaktör och ansvarig utgivare, men fick inget gensvar.

Men är det jobbigt att kolla brevlådan på lördagar? säger någon kanske. Nej, jobbigt är det absolut inte, jag kan nog göra mig ett ärende förbi brevlådan varje lördag "bara för att". Men grejen är att jag faktiskt inte vill ha den där skittidningen, gratis eller ej, och det upp till mig att ombesörja att den olästa skräpblaskan hamnar i återvinningen. För den som inte upptäckd det än kan jag också meddela att tidningar numer går att läsa på internet, och där föredrar jag Västerbottens Kuriren.

Jag vill välja själv, helt enkelt.

Besökare idag: 0
Denna månad: 450
Totalt: 269479
tisdag
26
september
Enar, Einar

2023
Vecka 39
«december 2011»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj