Eftertänksam eller dumdristig?

Vilken fantastisk dag!

Tänk att det idag är en månad kvar till julafton, och jag kunde cykla till Gideå och handla, i vanliga fall brukar det inte vara cykelföre här denna tid på året. Jag var lite fundersam angående mitt äventyr på morgonen eftersom det var så otroligt isigt på grusvägen. Jag visste att det skulle blåsa, och att cykla den betydligt längre asfaltsvägen i motvind är fäldigt påfrestande. Men jag brukar försöka genomföra det jag förutsatt mig, och jag brukar alltid ha tur. Till och med när jag har otur brukar jag ha tur.

Och jäsiken vad det gick längst "storvägen" till Gideå. Med en frisk västanvind i ryggen var det som att tolka efter en bil (ja, en mopedbil då), och i ett huj var jag framme! Men jag funderade på hur jag skulle ta mig hem och kom fram till att jag måste chansa och ta den kortare, mer kuperade vägen hem, för jag skulle nog mentalt brytas ned av att stå och cykla i de långa utförsluten, som samma väg hem skulle innebära. Jag gissade att de få plusgraderna hade luckrat upp isen så den fått en yta som skulle innebära fäste.

Härom dagen, när jag skrev om denna lilla resa, fick jag en kommentar; "Eftersom du verkar så smart och eftertänksam tar jag för givet att du har dubbdäck på cykeln och använder hjälm". Om man med "dubbdäck" menar de feta sulor som original sitter på en tung, oväxlad Nirve cruisingcykel, och med"hjälm" menar en röd, varm Neff-mössa, så ja, då var jag smart och eftertänksam. Jag tycker snarare rätt ord är dumdristig, men jag tog mig hem nästan lika smidigt som när jag åkte iväg. Triumf!

11355På väg hem fick jag ett erbjudande om att följa med in till sta'n i morgon, så det avgjorde att jag adventspyntat redan nu (tänkte egentligen tjuvstarta först i morgon). Gardiner är bytta, adventsstakar och stjärnor uppe samt lite andra dekorationer och ljuslyktor. Resten får komma upp lite eftersom. I vanlig ordning öppnades den första julölen efter utfört pyntande, men någon vörtmacka orkar jag inte, för jag vräkte i mig en jätteportion med pasta och lax efter cykelturen. Men den första julölen smakar fantastiskt gott! Som den brukar första (nåja) advent!

Nu tänker jag slappa lite med Izor i soffan, läsa Land och kanske börja skriva julkort. En synnerligen trevlig torsdagskväll tillönskas alla och envar.


"Vädret tar död på hästarna"

flocken

Min underbara flock

"Vädret tar död på hästarna" Jag hörde det på P1 och fann en länk till Norrbottenskurirens artikel i ämnet. Den varma hösten gör alltså att fodret blir dåligt och hästarna får kolik, och i värsta fall tarmvred.

Läs hela artikeln här.

Förra vintern, som kom tidigt och var mycket bister, köpte vi enbart stora, inplastade rundbalar. I höst köpte vi hälften småbalar (tio kg/styck) och resten rundbalar. Jag har inte haft några som helst planer att öppna de stora förrän det blir vinter på riktigt. Visst, småbalar kostar mer, och vi köpte dem helt ovetandes om att vintern skulle dröja. Dels fick vi inte i tid tag på de rundbalar vi egentligen ville ha, dels så gick kärran jag drar ut det höet på sönder (småbalarna bär man ju i snören, plättlätt). De småbalar vi fick tag på var dessutom jättefina, så hästarna äter upp allt, det blir mindre spill.

Just nu är jag så tacksam över att vi köpte smäbalar. Mycket slit, särskilt med de som ska upp på ladugårdsvinden, men allt hö är torrt och fint och jag slipper oroa mig över att en öppnad rundbal ska hinna bli dålig. De stora, vita bollarna står i två prydliga rader på gården i väntan på att vintern kommer. För den kommer, det är jag säker på.

OBS

Detta inlägg är absolut ingen kritik mot de som drabbats av en sjuk häst. Vi älskar våra djur och vill dem det bästa, och vi ser till att de får det bästa möjliga varje dag. De som drabbas får enorma skuldkänslor, och de behöver inte spädas på. Jag vill bara uttrycka min tacksamhet över hur omständigheter och utmaningar för oss blev till någonting bra.

Mina tankar går till de som förlorat sin häst

Besökare idag: 0
Denna månad: 450
Totalt: 269479
tisdag
26
september
Enar, Einar

2023
Vecka 39
«november 2011»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Reflextider
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
Arbetsam semestervecka
Regntunga skyar
Första fölet efter två egna uppfödningar
Vaccinationer och bildbombning
Dela stoflocken

Senast kommenterade
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap
Javelin

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj