Det är omslaget som är roligast

Hödunk1

Mistjev undersöker "hösläden"

Vackra dagar och kalla nätter, det är vädret som erbjuds i dagarna. Hästarnas matvanor är ett kvitto på att torr kyla inte bekommer dem, för så lite som de äter nu har de inte gjort på hela vintern. Inte fryser det i vattentunnorna så farligt heller, då är det mycket värre med blåst för då är höåtgången enorm och vattentunnorna bottenfryser, även vid någorlunda milda temperaturer. Den enda av de elva hästarna som hade bråttom till frukostbuffén i morse var Gastroler, säkerligen för att han stått och samtalat med Firma på andra sidan vägen under natten, istället för att sova och äta hö uppe i skogen.

Hödunk2

"Den här brukar leva om, hur gör man för att den ska leva om?"

Många barn tycker papper och snören kan vara nog så roligt som presenten som var inslagen, och småhästar är likadana. Medan pappa tar för sig av höet passar Mistjev och Pavel på att undersöka dunken som maten fraktas ut i.

Hödunk3

"Där sitter kanske startknappen..?"

Att jag använder mig av en stor plastdunk är förstås för att den glider lätt på snön. Väldigt lätt, speciellt när den är tom. Jag tycker det är bra att de får leka lite med grejerna och skramla runt, det är inte fel att de vänjer sig vid vid allt möjligt. Som exempel blev Tangaur mäkta förvånad när jag försökte luta dynggrepen mot henne då hon ändå stod lite i vägen när jag skulle in i hagen en dag, men efter en stund var hon helt OK med att vara grepstöd, och även att bli kliad under magen och på rumpan med grepen. Men åter till hösläden:

Hödunk4

De fann snart att startsnöret sitter på utsidan..

Hödunk5

..och lika snart är de tillbaka för att fortsätta sin expedition

Det är så roligt att se hur de beter sig med det som är nytt, särskilt sådant som lever om. Mistjev förstod snart att man lyfter snöret och drar lite, då rör sig dunken, och direkt dunken rörde sig släppte han snöret. Så plockade han upp det igen och drog lite. Det är så vi gör när vi kommunicerar med hästen och vill att den med små tecken ska visa att den förstår signalerna i grimman via ledrepet, att den ska flytta sig lite. När gensvaret kommer släpper man snöret, så det såg ut som att han NH-tränade matburken

Hödunk6

"Kolla nu brorsan"

En halvtimme senare hade alla tre hingstarna gått från den dragiga och skuggiga lägdan upp till Vinterängen där det är solsken och lä. Oavsett vad folk tycker om att vintern hänger sig kvar så verkar det vara perfekt Basjkirväder i alla fall. Och enligt soltabellen så infaller den verkliga vårdagjämningen här på söndag, för då är solen uppe 12 timmar och vi befinner oss på årets ljusa sida.

 Med det tillönskar jag alla en fin fredag

Besökare idag: 18
Denna månad: 881
Totalt: 252310
måndag
25
oktober
Inga, Ingalill

2021
Vecka 43
«mars 2013»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Skötsamma och fina
Tuchkin 3,5
Flytta hästar
Snyggare och snyggare
Sandor har flyttat hem
Höstplanering
Inrapporterad
Veterinärvecka
September levererar
Rodina

Senast kommenterade
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia