Rekordtidigt betessläpp

Betessläpp

Gastroler, Firma och Minna i stora beteshagen

Hittills har 2013 varit ett rekordår över hela landet vad jag förstått, med rekordkyla, rekordsnö, rekordlång vinter och rekordsen vår. Här i Västergissjö har den korta våren (inte rekordkort, den är alltid kort i den här delen av landet) nu övergått i grönskande försommar, och i går fick tre av våra hästar gå ned till stora beteshagen. Så tidigt har vi inte släppt dem förr.

Betessläpp2

Tjohooo!

Minna gnäggade och skuttade glatt hela vägen till betet medan Firma som inte varit i den hagen förr var mer skeptisk, särskilt som Gastroler stod kvar i sin hage och skrek efter henne. När vi släppt damerna gick jag hem för att hämta hingsten och han hade bråttom minsann. Det är tur han är väldigt snäll i alla fall, även när han ska iväg och jobba. Hästarna som blev kvar hemma får äta hö och det skogen erbjuder ett tag till. När Vinterhagen grönskat byter vi ut beteshästarna så alla utom smågrabbarna får gå i stora beteshagen.

Riktigt sommarväder har vi i alla fall och för varje minut blir det grönare och grönare. Solen strålar från en sommarblå himmel och ännu är vi förskonade från de värsta flygfäna. Det är en härlig tid, hoppas även ni som kikar in här får njuta av den första sommaren.


Nedbäddad

Nedbäddad

Mamma stoppar om

Som kontrast till tidigare inlägg måste jag ju dela med mig av hur mamma Hinica bäddat ned lilla "Champis" i höet häromkvällen. Jag hade kvällsutfodrat och höll på att mocka bort det sista efter vintern i den hagen, och Hinica buffade förstås i höet som vanligt, utan att bry sig om att lillan sussade sött där i aftonsolens värmande strålar.


Jag kliar dig om du kliar mig

Hinica o champis1

Men det är ju inte så lätt att nå upp när man är liten

Eftersom hon är champagnefärgad (och här lätt fläckig) kallas lillan Champis i väntan på något bättre. Att klia varandra är en viktig social bit i flocklivet, och det ska läras ut i tid. Dock är det ju inte så himla lätt att komma åt överallt på stora mamma Hinica.

Hinica o Champis2

"Lite högre upp tack"

De stryker med mulen över den andra hästens kropp och gör en cirkelrörelse med överläppen, och när den ena hästen "hittar rätt" så börjar den andra klia som en signal att de är på rätt ställe. Så står de och kliar varandra en stund. Oftast är det manke, kors och bringa som ska avhandlas. Champis tyckte dock att mamma kliade väl hårt ibland..


Föl i hö

Jo, jag vet att jag upprepar mig, men jag kan inte se mig mätt på föl i hö. Bitvis är det nog en önskan att själv få lägga mig i en fluffig bädd (av mat?) och tryggt somna till doften och ljudet av sommarhö som tuggas. Så jag delar med mig av morgonens hö-föl:

Tova o Maronya

Maronya med mamma Tova under talldungens skyddande grenar

Stolpar och kablar är svåra att unvika, de finns på de flesta bilder. Kors och tvärs går linorna här, och medan man på de flesta håll redan grävt ned alla kablar byter man här ut stolparna istället. De mest ruttna i alla fall. Så mina fotograferade hästar får fortsätta se ut som att de rymt från en karusell.

Ha en härlig fredag ni som kikar in


Första kontakten

Skruttan1

Lilla "Skruttan" bredvid mamma

En tidig majmorgon som mer påminner om försommar än vår och jag har precis utfodrat. Hon är så ljus och fin, Hinicas dotter och mamman är ständigt vid hennes sida för att vakta mot faror. Som två ängsdiser står de där medan solens strålar letar sig mellan träden.

Skruttan2

"Dig har jag sett några dagar nu"

Så frigör sig den lilla ljusa från sin moders sida och kommer nyfiket fram. Hinica släpper för första gången iväg sin dotter men visar tydligt att hon har koll. En hov i tagen kommer hon närmare..

Skruttan3

..och ställer upp sig för kameran

Hon nosade lite på min framsträckta hand och gick sedan tillbaka till mamma med lika försiktiga steg. Första närkontakten när hon är fyra dagar gammal. Hinica var mycket mer försiktig och övervakande med förra (första) fölet, det vore trevligt om det kunde fortsätta i samma, nya stil.


Dagens sötaste

Maronya, Adilliya, Gasper

Maronya och Adilliya, Gasper i bakgrunden

I dag borstade jag Adilliya så ren jag bara kunde (försök få en svart häst verkligen svart när man borstar bort vårdamm, föl- och vinterpäls och vinterskräp) för att fota för nya annonser. Som vanligt inte det lättaste när hon krävde att få vara i extrem närbild på alla bilder, men några fick jag. Så gick jag för att mocka i en annan hage men vände åter innan lunch för att kolla vattnet.

Maronya har fattat tycke för sin storasyster, och mamma Tova tillåter nu Adilliya att vara barnflicka. Bredvid dungen låg lilla Maronya i solen och tuggade på lite hö medan Adilliya vakade över både syster och halvbror.

Och som om det inte var sött nog. När jag skulle dagligstäda i deras hage följde Maronya och Adilliya mig steg för steg och krävde mulpussar och kel. Inte lätt att få något vettigt gjort kan jag lova, men så himla rart.


Nu kommer värmen

Blekfisen

Lillskruttan står och vilar med mamma

Nu har vårvärmen kommit!

Minna

Minotschka vilar och äter

Bara en tidsfråga innan grönskan exploderar.


Hinica har fölat

22

Uppe och ser sig omkring

Vilken lycka!

Vi hade finbesök i dag. Syrran med dotter och en av bröderna hade precis kommit hit och jag höll på att duka fram fika när Hinica bestämde sig för att föla. Visst anade vi att det var nära, men nära trodde vi inte. Det var häftigt att stå med mina gäster i vardagsrummet och titta ut på miraklet. Lilla fölet är alldeles ljus, precis som morfar Boris och jag har ännu inte tagit reda på om det är hingst eller sto. Vilket ynnest att bjuda mina gäster på en sådan upplevelse.

  Grattis Hinica


Vila på maten

Vila på maten1

Mistjev och Pavel

Få saker ser så mysigt ut än hästar som ligger på doftande höbädd och gonar sig i den värmande solen. Man får lust att krypa ned själv och sussa en stund. Efter en stund sträckte Pavel ut sig och somnade:

Vila på maten2

Tugg..snark..tugg..snark..

Men trots att han ligger ned så fortsätter han försöka mata in hö i munnen.


Vårväder

Hingstarna

Gastroler, Pavel och Mistjev njuter av vårsolen

Bättre inledning på maj kan man inte tänka sig, med sol och friska vårvindar som torkar upp. Andra maj erbjuder fler sorters vårväder med både sol, skurar och någon liten snöflinga, men det hör ju till. Gasper har det fint i sin hage, skärper sig lite extra när det inte går att gömma sig bakom mamma, och Minna ropar allt oftare på Gastroler än efter sin son.

Vårstädning fortskrider på gården, finns ej tid till mycket annat.


Sköna maj, välkommen

Gasper

Gasper står och vilar efter verkning

April avslutades väldigt blött, sista dygnet vräkte det ned ordentligt, men maj inleds med strålande solsken från en klarblå himmel och friska nordvästvindar. Hoppas det håller i sig så det torkar upp ordentligt nu.

Jag var ute och jobbade till strax efter halv elva i går kväll, och det var ovanligt lugnt. Vi hörde några raketer men såg inte en enda. Däremot såg vi en helikopter som flaxade över hagarna och det tyckte både jag och hästarna var väldigt onödigt. Men i övrigt lugnt som sagt.

Lille Gasper är numera moderlös. Minna är på semester och går med Hinica och Bizra, äter gott och flirtar med Gastroler som stilar och tränar upp flåset inför kommande säsong i hagen på andra sidan vägen. Gasper blev inte glad över att mamma försvann men sorgen var inte långvarig. De gnäggar åt varandra emellanåt, men den som är mest otålig är faktiskt Gastroler. Bara vädret är med oss får han flytta ihop med några damer inom överskådlig framtid för nu har beteshagen också tinat fram.

Ha en riktigt skön första maj

Besökare idag: 10
Denna månad: 116
Totalt: 270958
onsdag
6
december
Nikolaus, Niklas

2023
Vecka 49
«april 2013»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Dags att bestämma sig
Tuff och självständig
Duktiga ettåringar
Vinterhagen
Lika fast olika
Årets sista (planerade) stängsling
Alla hästar hemma
Sammanslagningen
Blivande hopphäst?
Reflextider

Senast kommenterade
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad
Fiona
Höstregn och hästflytt
Öppna landskap

Arkiv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012
  2011