
Zenit. Sveriges exteriört högst bedömda basjkirhingst
Hingstar är härliga. och basjkirhingstar är dessutom speciella då de har så mycket urhäst i sig. Vissa situationer finner man sig i så självklart så matte och husse baxnar, medan andra saker verkligen inte går för sig. Saker som kanske inte är så framträdande hos raser som efter hundratals år av domesticering bleknat i nyanserna. Missförstå mig inte, det är verkligen en ynnest att få ha urhästhingst och min stora önskan är att fler ville ha avelsgupper hemma på gården.
Vi tar beslutet tidigt, om hingsten ska få bli just det eller valack. Hittills har det skett så tidigt att fölet inte hunnit komma ur mammans mage då vi vill att hingsten ska tillföra något till de linjer som redan finns i Sverige. Vi valde att behålla Minotschkas pojkar som hon fick tillsammans med Gastroler av den anledningen, att linjerna inte är överrepresenterade. Det beslutet föll väl ut vid första försöket. Gasper visades som treåring på Wången och erhöll inte bara fina 40 poäng utan även ett mycket fint omdöme av domare Morgan Johnsson. Som uppfödare var det verkligen en fjäder i hatten, att se det som fötts bli något så fint.

Gasper och jag på hingstvisning
Det är fler beslut vi tar över det ofödda hingstfölets huvud, och det är hur länge han kommer få vara i sitt ämbete. Givetvis under förutsättning att han blir godkänd enligt reglerna. Gasper har till vår stora glädje och därtill vår största förtvivlan begåvats med en helbror, som även han ska få chansen att visas. Det var ju därför vi började med avel, för att berika hela rasens fortlevnad här i Sverige.
Det går inte att samla på hingstar för någon som håller på med avel, och ju mindre ras desto svårare är det. För att det ska bli föl krävs det förstås ston också, och plats. Basjkirer avlas genom fribetäcking, vilket innebär att hingsten går med sina ston i en egen flock. Fölen ska växa upp, separeras från sina föräldrar, säljas till fina, nya ägare som vill allt gott för all framtid. Så måste förstås uppfödaren vara beredd på att alla eller ingen avkomma säljs, och i det senare fallet ha en bra plan för det.

Ruslan ska visas som treåring 2017
Hingstar ÄR härliga! Lyhörda, humoristiska, modiga, observanta, toleranta, uthålliga, har en enorm urskiljningsförmåga, inte minst att de skiljer sak från person. Tänk om fler människor hade de egenskaperna. Hästminne har de också, men är mer förlåtande än ston. De tar gärna hand om sin människa men kräver i gengäld stöd när det gäller, svik aldrig din hingst.

I dag verkade husse hovarna på Gasper. Vår lille Tsar som föddes i en talldunge en morgon i oktober, och när jag kliade hans huvud så blev han i mina armar plötsligt "liten" igen. Han blev godkänd i april för två år framåt, sedan ska han visas igen och avlägga bruksprov för vidare tjänst. Vi har inte hur många ston som helst, vi har inte arealen, vi har inte resurserna. Vi vill och ska visa Ruslan och det sker på bekostnad av fina Gasper som får kastreras efter betäckningarna nästa år. Det tar slut där, för vi kan inte fortsätta med honom ifall lillebror ska få chansen.
Vi kommer alltid ha våra godkända hingstar till salu, och även grupper. Det är inte för att vi vill sluta med avel utan för att vi vill att fler ska vilja ha en egen grupp med egen hingst. Zenit är till salu, han är väldigt trevlig och har många fina år kvar. Har fått större självförtroende under tiden han varit med oss och utvecklas hela tiden till mer och mer trygg och bekväm. Vi tycker mycket om honom och ser gärna att han fortsätter i tjänst. Gasper är ung men så trygg och fin med säker och trogen förare som är konsekvent och inte glömmer att berömma. Vi önskar vi kunde behålla honom som hingst men då det inte finns ston eller hagar för betäckningsflockar kommer vi tvingas göra honom till valack nästa år ifall ingen avelsintresserad ser värdet i honom.
Nej, det har inte med lättja att göra om nu någon skulle tro det. Det är givande att hålla på med avel, men en omöjlighet att spara hingstar bara för sakens skull. Vi har förstås framtidstro också. Skulle Tova få ett hingstföl med Zenit som pappa skulle han också kunna bidra till basjkiraveln i framtiden, och då måste vi se till att ha plats för även det framtidshoppet, och lämpliga ston. Nackdelen är att någon annan hingst får avsluta sin tjänst i samma veva och istället bli valack. Det finns förstås värre öden i livet, men nog känns det onödigt ibland.
2015-09-05 18:59 | 2 kommentarer