Så i dag, 10 april var det dags för Gasper att göra ett första försök att tilldelas permanent avelsklass. Han blev ju godkänd i fjol, men endast för två år. För att bli permanent godkänd krävs att de genomför ett bruksprov, och ett officiellt sådant kan genomföras tidigast vid fyra års ålder. Nu är ju Gasper bara tre och ett halvt, men i hästvärlden är det praktiskt nog födelseåret som räknas.
Själv kunde jag inte närvara, vi har ju 16 basjkirer till som ska tas omhand, men Stefan åkte upp från Stockholm för att se på plats när tränaren och handlern Pernilla visade upp Gasper och utförde bruksprovet från hans rygg. Så detta inlägg är andrahandsinformation, och kameran får jag hem tidigast på tisdag kväll.
Det var verkligen spänd väntan, och jag kunde inte få något vettigt gjort så jag tog med hunden på en lång promenad i förmiddagssolen medan jag väntade, och stundvis fick kort info från Stefan via pm på telefonen. Jag hade planerat komma hem till halv tolv, för då skulle bruksprovet vara avklarat och jag skulle endast invänta resultatet. Gasper hade tid 10:55, men istället blev det för honom att vänta en hel timme iklädd ridutrustningen!
Orsaken som jag hört det var att en annan hingst kommit lös, men det är som sagt andrahandsinfo. Gasper fick i alla fall vackert vänta på sin tur, men det är ju tur att han är en himla lugn och snäll hingst. På morgonen fick jag berättat för mig att Gasper var så otroligt lugn i sin box där han övernattat, trots att där fanns hingstar som hade större behov av att höras och synas. Så var han i fjol också, lugnet själv nästan hela tiden och så trygg i boxen.
Nu var väl Gasper lite väl cool, för när det äntligen blev hans tur i ridhuset var det rätt jobbigt för honom att hålla ut i galopperna vad jag förstår. Han hade hunnit bli trött men gjorde givetvis sitt bästa. Och det visade sig inte vara illa alls!

40 poäng exteriört, som i fjol, och 35 poäng på bruksprovet. Det resulterade i att Gasper tilldelades avelsklass ett!
Klass ett har vi givetvis önskat oss, men det är absolut inte enkelt att nå dit. Det hänger på marginalerna, och många hingstar är med rätta ofokuserade och övertaggade när de befinner sig på hingstvisning. Det är verkligen en annorlunda miljö för dem och även om de skött sig exemplariskt under träning är det inte ovanligt att tankarna är på annat håll när det gäller.
Vi är otroligt stolta och tacksamma. Tacksamma över att ha haft så fina ryssar som Gaspers föräldrar, stolta över Gasper och det tidiga valet vi gjorde att behålla honom (och hans yngre helbror) som hingst trots att efterfrågan på basjkirhästar stadigt sjönk just då, och tacksamma igen över att ha funnit en riktigt bra basjkirtränare i Bispgården!
Vad gäller besökande ston så har vi inte riktigt bestämt oss än för hur vi ska göra med Gasper i sommar. Han kommer vara kvar i sin hemmavana miljö hos Pernilla ett par veckor till och sedan är han utlånad i maj i sitt ämbete. Troligast kommer han inte ta emot ston här hemma i sommar, men eventuellt nästa år. Jag får återkomma med mer info ifall det finns stoägare som är intresserade.
Svenska Hästavelsförbundet, som är avelsorganisation för basjkirhästar har haft fullt upp hela året i och med de nya passbestämmelserna som orsakat mycket extrajobb, så det kommer nog ta tid innan omdöme och poäng för Gasper läggs ut på Blå Basen, men när de blir officiella kommer jag givetvis att lägga ut hela texten här. Stolt som jag är 
2016-04-10 15:47 | 7 kommentarer