Tyvärr är det inte mycket annat än vädret och dess följder att skriva om. Det går inte göra mycket med hästarna förutom att borsta och klia dem, särskilt som mattes kropp och hjärna inte kan fungera i denna hemska och blöta värme. Det är bara att kämpa på medan luftfuktigheten pendlar mellan 100 och 70%.
Som jag skrev i tidigare inlägg påverkar värmen även hästarnas grovfoder. För närvarande matar jag åtta hästar i två hagar, så en bal räcker länge. Om den är bra och får vara frisk alltså. Öppnade en förvånansvärt fin norrbottensbal på tisdag morgon, förutom en tråkig ros på ena sidan doftade resten örter och kvalitén var finare än i de andra. Då var det förstås mycket tråkigt att jag kände värme långt in på den sämre sidan på onsdagsmorgonen.
Efter morgonens jobb med utfodring, vatten och packande bestämde jag mig för att rensa ut hela balen efter frukost och slänga allt som var minsta fel på, varmt och/eller dåligt på annat sätt. Rädda det som räddas kan! Packa och slänga det dåliga och försöka sprida ut det bra så länge.

Innan utrensning.
Jag knöt om balen innan jag gick in för frukost, så den inte skulle falla isär. Knepigt det där hur balar vill falla isär när de blir dåliga. Hösläden gjord av en avkapad kubiksdunk får fungera som jämförelse av storlek.
Efter att ha avlägsnat det dåliga, burit bort det och försiktigt lagt ut det bra fodret, varv för varv visade det sig att längre in var det endast upptill den var varm. När allt dåligt var borta hade jag mycket mer foder kvar än jag trodde skulle gå att rädda, allt väldoftande och svalt. Eftersom jag går igenom all hästmat när jag packar den, och även känner och luktar i säckarna jag packat i förväg innan jag utfodrar (även de kan ta värme om de lämnas ute i solen och det finns grogrund, därför förvarar jag allt jag packat i svala och mörka stallet) är jag inte orolig. Blir det trots min insats fel på resten av balen kasseras den.

Efter utrensning.
På bilderna verkar det som om det är mer hästmat kvar efter jag burit bort än före. Då förstår man att det packas hårt och tätt vid balning, en rundbal väger ju flera hundra kilo. Nu på eftermiddagen ser och luktar allt ännu bra så jag får hoppas en tidig insats räddade det mesta.
Så kan man ju fråga sig varför jag anstränger mig så, för en bal det är fel på slänger man väl? Jag tänker verkligen inte ge några foderråd, själv jag har genom åren lärt mig lita på mina sinnen när jag packar grovfoder för oj vad det skiljer sig! Det finns de som kasserar hela balar för minsta fel och är man osäker (eller säker på sin sak) säger jag inte att det är fel att göra så.
Som de flesta är medvetna om råder det foderbrist, och vi drabbades redan i våras efter en extrem vinter och total avsaknad av halm. Det var enbart därför jag beställde lasset från Norrbotten. Jag väljer att ta skitjobbet med att försöka sortera och rensa ut, för det är också så att även allt kasserat hö måste tas omhand på något sätt.

Det här är en del av allt vi tvingats kassera sen i april. Det här har visat sig för dåligt att duga som foder, och det är knappast hälsosamt att handskas med heller. Själva fodret var det säkert inget fel på från början, när det låg på lägdorna utanför Råneå, men det största misstaget man gjort är att snåla på plast.

Tills jag fått hem årets skörd fortsätter jag rensa ur. Med tanke på nuvarande priser, som stiger varje dag, är det inte mycket att välja på. Men svalare väder vore väldigt tacksamt, för mig, för hästarna och för deras mat.
2018-08-01 15:45 | 0 kommentarer