Strelka

 

I mars fick vi en förfrågan om Gasper kunde ta emot ett sto i vår. Då stoet bor i Västmanland fick jag börja med att berätta att det man tänker sig ”vår” där snarare är försommar här, och den infaller i början på juni, och frågade ifall det ändå var intressant, och det var det. Jag berättade att vi behövde att all snö att försvinner, marken torkar upp så den håller för den påfrestning det innebär med att släppa ihop sto och hingst, och helst att vi kunnat få iväg stona till sommarbeteshagen. När det sker är alltid ett lotteri, och med tanke på den stora snömängd vi hade kvar och en vår som helt stannade upp trodde jag det kunde bli sent. Men det har visat sig att oavsett hur årstiderna ser ut sker betessläppet nästan samtidigt varje år ändå, och i år skedde det på fredag 11 juni, dagen innan Strelka skulle komma hit.

 

E36E6D60-DD11-42CF-BCE7-3CDA41C9234D

Stona vilar i sin hage medan Gasper håller koll från sin hage bredvid.

 

Vi hade kommit överens om att Stefan skulle hämta stoet, så han lämnade gården 04:45 på lördagsmorgonen, och vid sjutiden på kvällen kunde vi lasta ut en trött, söt liten basjkir som efter lite småstökig lastning i åskväder ändå reste väldigt lugnt och bra. Hon var inte ens svettig, och inte mer tagen efter resan än att hon genast undersökte sin hage och frågade ifall det fanns andra hästar i närheten. Hennes förvåning över att alla som svarade var basjkirer var rolig att se.

 

215414DC-15E9-4DD4-B3FF-9520A8E2D250

Bakom Strelka går Gasper med familj, och bakom dem står stona nyfiket på rad vid sitt stängsel.

 

Hammarby Strelka är fyra år, och föddes på en stor basjkirverksamhet. Som ettåring såldes hon tillsammans med en annan ettårig basjkir till nuvarande hem, så det var länge sedan hon hörde så mycket ryska gnäggningar. Eftersom våra basjkirer inte gnäggar åt andra hästar än just basjkirer är jag övertygad om att de har ett helt särskilt språk.

 

729BDC6A-7A64-4128-94C6-786C04E57D63

”Var har jag hamnat egentligen..?”

 

Nu ska Strelka gå här tills hon uppvisar brunst, då släpper vi in Gasper till henne. Då är hon väl bekant med sin hage, och det bästa för alla är om hon klarar av att gå själv tills hon är redo att ta emot besök. Släpper vi in ett annat sto kan det bli knepigt med att sedan släppa in hingsten om brunsterna inte synkar, även om Gasper är snäll även med icke brunstande ston är det inte säkert att stoet uppskattar besökaren, så det finns risk för stök och skada -främst på hingsten. Därför är det glädjande att Strelka accepterar att gå ifred, hon pratar mycket med de andra men visar ingen oro alls.

 

58A3D71C-64CB-4B14-B926-E0DE722722C3

Söndag morgon, solen står inte högt ännu utan ger långa och fina skuggor.

 

Enligt stoägaren uppvisar inte Strelka tydliga tecken på brunst, men med en duktig hingst behöver vi inte leta så hårt efter tecken hos ett sto vi inte känner ännu. Hingsten vet och visar. När vi släppte Strelka i Ljunghagen höll hon sig först vid stängslet mot Gasper och kollade in vilka som gick där. Gasper var väldigt tydlig; han gick fram och vädrade mycket noga i vinden, som turligt nog låg på från rätt håll också. Sedan vände han på klacken och gick därifrån, uppenbart ointresserad av nykomlingen. Om inte annat kommer han säga till när det är på gång, han är duktig på det. Strelka visade inte alls de tydligaste tecknen, ibland kan ston låtsas brunsta när de kommer på ny plats, men inte ens det. Hon såg sig omkring och gick till maten sen.

 

4CCBADAD-FB33-43D6-9C9C-87ABF99D87BA

Söndag vid lunch.

 

Basjkirer behöver generellt lång tid på sig att landa på ett nytt ställe, så jag tycker det är bra att Strelka inte brunstar ännu. Istället kan vi bekanta oss i lugn och ro och bygga upp förtroende först. Hon är snäll, nyfiken och kommer gärna fram, men är ännu lätt skeptisk och frågande, egenskaper som gjort att basjkirer överlevt så det är helt ok. Vi är bekanta nu, och blir vänner snart, precis som det ska vara.

 

C0DF36BF-B639-4391-A4A4-FF3B2148528D

 

Det är glädjande att man väljer Gasper till sitt sto, även om utbudet av basjkirhingstar är minst sagt smalt så blir vi stolta. Nu hoppas vi att allt går som tänkt, och att Strelka reser hem senare i sommar med ett nytt litet liv i sig. 

 

8B11AD91-3B80-4286-8B75-56867C0489AA

 

Och med tanke på Strelkas vackra, bruna färg kan det mycket väl bli det första fölet efter Gasper som inte har någon slags variant av musblack, även om det förstås är jättefint. Det är det som finns innanför pälsen som är viktigast ändå. Välkommen Strelka.

 


Rolly är bokad

 

84268D09-3FA3-4084-B8B9-21075BD5C8CF

 

En händelserik lördag fick vi hästfarmare i lilla Tröning. 04:45 lämnade Stefan gården med pick up och Fautras, samtidigt som jag gick upp. Regn ute hela förmiddagen och även mitt på dagen var välbehövligt, men lite trist kanske för de gäster som dök upp precis som jag höll på att lunchutfodra grabbarna. Det var Rolly som skulle få besök av mor, dotter och en kusin till den senare, men trots lite väta och friska vindar var det ett givande och väldigt trevligt besök. Jag jobbar som bekant oftast själv, så när jag äntligen får tillfälle att prata om mina fina basjkirer finns det liksom ingen hejd. Som vanligt lär jag ha träningsvärk i stämbanden imorgon, och besökarna ha skavsår på stigbygel, hammare och städ (hörselorganen med andra ord).

Eftersom närmaste vägen till betet går genom hagen där Gasper går blev det först ett besök hos Rollys familj; mamma, pappa och en väldigt yster lillasyster. Rolly var exakt likadan som Allin är nu för ett år sedan, så det var bra att ha som jämförelse för det händer förstås en hel del på ett år för en liten basjkir. 

Besökarna har sedan några år en basjkir, en helsyster till Qarenina, så givetvis jätteroligt för dem att få träffa henne också, och tydligen fanns det uppenbara släktdrag. Rolly tyckte det var skoj med besök, extra uppmärksamhet är förstås roligt för en social ettåring, och tycke uppstod så nu är lilla fröken bokad för hemresa så snart vi lasttränat och det stämmer i tid. Det är inte mer än 35 mil, så då levereras Rolly till dörren, det är en lösning som känns trygg och bra för en så ung häst som har hela livet framför sig. Och jag är övertygad om att hon kommer få en jättebra uppväxt som borgar för en trygg och nyttig vuxenhäst så småningom.

 

44B67AF4-C092-483C-B2A8-0CF6B7CA7CAF

Med mamma Francesca förra vintern

 

879344F2-F48C-44B9-A360-05EAF1664A93

Ungefär ett år sedan. Grimman har numer ärvts av lillasyster Allin.

 

6C682434-21AB-4A00-B634-651C8D3C1AB6

Nyligen chipmärkt, tidig höst 2020.

 

729DF86A-05F8-4374-9F75-EAEAFAD7A9C2

Favritbild från vårvintern, ett inlägg där jag och Rolly demonstrerar hur vi tar på grimmorna här. Snabbspännen används aldrig.

 

446D6A58-6EB4-44B0-A924-2C5FE535DA5F

Snön drog in en vårkväll vid utfodring, här syns Rollys fina, röda toppar i manen.

 

62069CBA-3396-4A4E-9239-E2F2CEC2E032

På väg hem till flocken från stallet, utan vinterpäls ser man plötsligt vuxen ut.

 

Nu ser jag fram emot att vinka av Rolly och önska lycka till i livet. Francescas första föl har skänkt oss mycket glädje, och vilken förstagångare Francesca varit förresten. En riktig supermorsa med stort tillit till oss, att vi tar hand om både henne och det nya livet, och bägge systrarna har visat stort självförtroende och lekfullhet. Att pappa både fostrar och vakar gör nog sitt till tror jag. 

Medan jag skriver inlägget tuffar Stefan på hemåt med värdefull last i Fautrasen; ett sött litet sto (Stefans ord) som ska hälsa på Gasper under sommaren. Mer om det i kommande inlägg.

 


Intensiv arbetshelg

 

Här har vi nästan alltid mer och mindre intensiva arbetshelger, men nu var det extra intensivt. Vi fick alla hästjobb gjorda, och jag ska nu försöka samla tankarna och räkna upp sådant vi gjort, men trots allt är jag besviken över sådant vi inte hann. Jag redogör för de sysslorna senare i inlägget. Men precis innan helgen startade (vilket den  vanligtvis gör på torsdag afton här) fick jag extrajobb i högsommarvärmen när jag upptäckte att stona haft besök någon gång under morgonen.

 

5859B611-2137-4DE0-89C4-1255A9D08BFA

 

Min tanke var att runda av vardagsveckan med att dra ny tråd på ett ställe i sommarbeteshagen, dit stona ska flytta på fredag. Stona går i precis angränsande hage, och något väldigt praktiskt med vita plaststängsel är att man lätt ser på håll om det ”saknas” en bit, och det gjorde det i hörnet. Säkert älg, tänkte jag, och älgen liksom bara viker ned stängslet så det går att ställa upp det igen, men väl framme såg jag att gästen var av en helt annan sort.

Nu är det tur att de flesta av våra basjkirer har stor respekt för stängslet, även liggande tråd bara strömmen är på, och jag förstår ju att de struntat i att vistas just där i hagen under dagen, för den som varit in på hastig basjkirsafari var inte en älg, utan en björn! Det kan man nämligen se på stängslet; ligger det ner är det älg, är det pulver av resterna är det björn. Nu har jag aldrig sett en björn konfrontera ett stängsel, men jag får för mig att den går in i det, trasslar in sig och blir förbannad, utför kung fu på stängslet och går sedan därifrån från samma håll den kom ifrån.

Det var onödigt spännande (hahaha) att försöka få upp några trådar med strömmen på, men jag hade bra handskar så jag kunde fixa ihop ett par trådar provisoriskt så jag kunde gå och stänga strömmen för att reparera kaoset. När jag kunde slå på strömmen igen var jag rätt så less på hela arbetsveckan, maken kom hem så småningom och vi gjorde helg.

 

84268D09-3FA3-4084-B8B9-21075BD5C8CF

 

Fredag förmiddag fick ettåriga Rolly och tant Cetzima gå den längre, vackrare vägen från stohagen och upp till svala stallet. Rolly får besök nästa helg och skulle få fina och snabba framhovar tänkte vi. Hon är supersnäll att fixa med bakhovarna på, men fram är det ännu lite trixigt, och hon är lite speciell för det går nästan alltid hundra gånger bättre om man är ensam med henne i boxen än att man är två och en håller i. Stefan verkade henne ensam i boxen, Rolly var helt lös under tiden. Bara man hittar en metod som funkar tycker jag man kör på den, hon är väldigt ung ännu, och med tanke på att hon sköter sig när förutsättningarna är goda så kommer hon mogna med uppgifterna när hon blir äldre. Alla hästar är personligheter, respekterar man det blir hanteringen enklare.

 

74DB4E6D-759C-4A95-AACA-E71E2878D51C

 

Förutom alla rutiner och vanliga jobb orkade vi inte så mycket mer den fredagen, för vi behöver vara lite lediga på riktigt också, efter vardagsveckan på varsina håll, och innan alla jobb under helgen, för schemat var fullspäckat och vädret alltför varmt.

Lördagen inleddes med att Zenit, Fiona och Adilliya togs in för frukost redan halv sex på morgonen, och de var glada att slippa alla miljarder svidknott som invaderat deras hage i värmen. Efter det vanliga morgonpasset ute tog vi förstås frukost själva, och Adilliya fick fina bakhovar innan vi tog ut dem till Undantagshagen där de skulle spendera dagen medan vi koncentrerade oss bland annat på grabbarna. 

 

248721F1-F7A6-4B8B-9B14-B554EF925598

Sandor i boxen.

 

Det hade varit trevligt att kunna ta in hela grabbflocken, men de är fem till antalet och vi har bara fyra boxar. Dessutom är det bra att kunna dela upp flocken, det kan bli enklare med träning etc. Mistjev och Tuchkin fick gå i sjukhagen och beta ned den, medan Pavel, Ilieff och Sandor togs in i stallet. Vi gjorde så första gången förra helgen, och det blev lite halvstökigt, men den här gången skedde allt under ordnade former. Stefan ledde Pavel, Ilieff gick lös, och jag ledde Sandor. Småkillarna fick lyfta hovarna bland annat.

Det blev en hel del småpyssel med andra basjkirer under dagen också, och Fautrasen fick en ordentlig genomgång då den skulle användas för lastträning under söndagen, och nästa helg ska den till Västmanland för att hänta hem en sommargäst som ska gå med Gasper. Högsommarvärme och en faslig massa stora broms underlättade inte direkt under alla göromål.

 

E71C01B9-475D-4A09-998F-428FD915EAF1

 

Söndag morgon ringde väckaren 04:50 som vanligt. Efter morgonpass och frukost fick Zayats och Qarenina gå upp till stallet, innan vi återigen delade upp grabbarnas flock, så Mistjev och Tuchkin gick i sjukhagen. Sedan tog vi in Gaspers lilla familj i de två boxarna i Ljunghagens vindskydd, för Francesca skulle verkas bak, och det var dags för Allin både att byta upp sig från föl- till shetlandsgrimma och få lyfta fint på alla fyra fötter och känna lite på hovtången.

 

C7C9FD6B-2119-495B-9C2F-FE19426D370B

 

När de var färdiga och utsläppta igen var det äntligen läge för Ilieff och Sandor kolla in Fautrasen för första gången, så Stefan körde in den till dem i Hemmahagen. Pavel är väldigt lättlastad, så han skulle vara gott föredöme för de två, ystra killarna och allt gick väl lite som vi trodde.

De två som snart fyller ett visste inte riktigt var de skulle ta vägen, eller vad som hände, och kutade runt mer och mindre okontrollerat, medan Pavel tålmodigt klev halvvägs upp i transporten (vi kunde inte ta in honom helt direkt, för då skulle de två yngsta inte fatta var han tog vägen och tro de var lämnade helt själva). Ysterheten avtog snart och ersattes av nyfikenhet, särskilt när de förstod att det fanns en hink med både god müsli och härliga morötter att vinna om man skötte sig.

 

FD878772-7ABF-428C-A94C-B9DE5CC4D301

 

Att Sandor är nästintill fanatisk på godbitar var till hans fördel idag. Egentligen är Ilieff den modigare av de två, men Sandors känsla för belöning gjorde att han raskt överkom de flesta misstankar och gick all in på morötterna istället.

 

3D68876C-1F12-452A-A1E3-CE605E010FBC

 

Stefan håller fast Pavel, den enda som har grimma och ledrep på för dagen. Introduktionen var menad som en lek, att väcka nyfikenheten hos de små. Ilieff i bakgrunden undrar om han kan försnilla sig någon belöning från husse, medan Sandor insett att godbitarna finns där inne med matte.

 

3C0830AD-7749-40BE-9437-053D106BD450

 

Snart började Sandor ”känna” på golvet med bägge framhovarna i tur och ordning. Han hade sett att Pavel gjorde likadant nyss. Ilieff är fortfaroande mer koncentrerad på Stefan och Pavel.

 

E8723962-C93C-41DE-8555-7F847EEF8686

 

Vips var Sandor uppe med bägge framhovar och blev belönad. Ilieff valde i det läget att gå därifrån, för min och Sandors del var det lika bra.

 

Eftersom målet inte var att få på de yngsta, utan bara att göra en positiv övning som väcker nyfikenheten för framtiden så ville jag inte ha in hela Sandor, för urlastningen kan vara knepig nog ändå, och då ska det ske under kontrollerade former med grimma på. Sandor var upp flera gånger med frambenen, och även för Ilieff tog nyfikenheten över så han kom fram för att leta morötter hos mig. Där avslutade vi. Nu vet vi att de tyckte transporten var en intressant grej, så nästa gång går vi vidare från det.

 

877B2D11-0BD1-4AF8-B769-9CA27ED7DF7B

Står med framdelen uppe på Fautrasen och ser sig omkring lite.

 

Transporten ställdes upp utanför stallet efteråt för att lasta de två i stallet senare. Vi provade att lyfta bakhovarna på Zayats, som har problem med det. Det går bättre och bättre, och precis som när hon började gå med på att lyfta framhovarna lyfter hon helst själv först, så vi är på rätt väg. Rätt frustrerande bara med en så tuff häst med massor av potential som får för sig sådana struntsaker som att kämpa emot med benen. Andra saker som kan vara rejäla utmaningar för andra unghästar fixar hon hur galant och modigt som helst, men sen får hon för sig något och blir blockerad, och då får man öva ofta och smått tills hon vågar själv. Hon får inte åka på utbildning innan hon lyfter alla fyra utan krångel, men efter den här helgen känner vi att blockeringen är på väg att lösas upp. Lastträningen gick rätt bra också, så med Zayats är jag grymt nöjd för den här helgen.

Vad var det då som jag fick för mig att vi skulle hinna utöver alla hästjobb? Jo, någonstans hade jag fått för mig att vi skulle hinna byta ut trasigt stängsel ut i sjön på sommarbetet, färdigställa ett totalhavererat hörn på skogsbetet,  få ut våra tre bromsfällor och köra Horse Hoppern i Hemmahagen över en yta jag inte kan mocka för hand innan maskinen gått där och städat upp och jämnat till. Men sommarbetet hinner jag med i veckan, och fortsätter det eftermiddagsskura som det gjort lördag och söndag kommer det också växa gräs så det räcker åt de fem ston som ska gå där under några sommarveckor. 

Sammanfattningsvis var det är bra arbetshelg ändå.

 

Besökare idag: 761
Denna månad: 10163
Totalt: 169061
tisdag
15
juni
Margit, Margot

2021
Vecka 24
«juni 2021»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Strelka
Rolly är bokad
Intensiv arbetshelg
Halvbete
Lika olika
Pingst
Grabbflock
Avvänjning
Äntligen vårmockning!
Släktdrag

Senast kommenterade
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar
Isigt, halkigt, knöligt och lerigt.
ZZ-Zizterz
Söt och snäll
Storasyster som förebild
Förberedelser, förberedelser, förberedelser..
Karenina, fast med Q
Roadtrip och överraskning

Arkiv
2021
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011

  Lista över andra trevliga bloggar

   

  Stuteri Kry 

  Jemthagen

  Nillas Häst& Ridutbildning

  Yvonne Larsson

  Johanna Lassnack (inaktiv)

  Bondfia