Hemresa

 

 

8F86F1AB-EBF9-4E76-A503-568377ADE98D

 


Adilliya brukade föla i smyg, men morgonen den 8 juni 2022 trodde hon sig visst behöva lite assistans, så hon väntade tills hon såg att jag kom med frukosthöet. Då gnäggade hon högt, lade sig ned medan jag utfodrade övriga flocken, och vips låg fölet där med en stjärn som lyste klar i den svarta pannan. Javelin hade anlänt till oss, och allt gick bra. Efterbörden tog tid på sig att släppa, men den kunde jag dra ut i sin helhet på egen hand, det är tur Adilliya är så snäll och tillitsfull.

 

8223CA07-1484-4228-B430-F60843A4188F

 Full fart! 

 

 

IMG_0932

 

 
Här har pappa Zenit precis fått förtroende att vara med dottern. Hingsten leker med fölen och fostrar dem, och han leker helt olika med sto- och hingstföl, och det är så roligt när våra föl får växa upp med pappa i flocken. Efter avvänjning (som mamma skötte helt själv) har Javelin gått i stoflocken.

 

 

A8F3283D-4C95-4D18-BD8F-B205F8A5EB71

 

Tillsammans med bästa kompisen Allin (e Gasper, u Francesca) förra vintern.

 

 

IMG_9995

 

Några dagar innan ettårsdagen föddes en helsyster, Chervona. Javelin var stolt när hon fick vara barnflicka (ungstona turas om att föräras den uppgiften).


I juli bokades Javelin för försäljning, men vi var överens om att hon dels var för ung för en långresa till Småland, och att vi ville förbereda henne så bra vi bara kunde. Jag tänkte att hon kunde resa på senhösten, men även om hon var väl förberedd gjorde olika saker att vi ändå sköt upp det. Ingen brådska, och vi fick mer tid med Javelin. Men i mellandagarna var det dags, det gick lätt att hämta henne från flocken och lasta, så strax var de på väg.


 

IMG_0927 

 

 Vätskepaus i Gävle.

 

 

IMG_0928

 

Framme på nya gården fick hon vila upp sig i box ihop med sin blivande flock.

 

 

IMG_0929

 

När det ljusnat släpptes Javelin ut med nya kompisen Olympia, och efter Javelin letts runt och sett hela stängslet blev det ett helt odramatiskt ihopsläpp.

 

 

IMG_0930

 

Olympia verkar rättvis och snäll, och Javelin är uppmärksam och lydig.

 

 

IMG_0931

 

Kanske funderar hon över var all snö tagit vägen? Den finns kvar här, Javelin. Den finns kvar länge till. 

 

Vi är tacksamma över att bokstavligt talat varit med Javelin från hennes första andetag, och fått följa en alert, kaxig, modig och snäll ung basjkirfröken, och fått överlämna henne i goda händer. Lycka till i livet önskar vi både Javelin och hennes nya familj. 

 

 


Yrväder

 

IMG_0870

 

 

Väderomslag från rätt så kallt till nollgradigt innebär nästan alltid blåst, och blåst ger nästan alltid spektakulära gryningar eller skymningar. Såhär dramatiskt aviserade solen sin korta stund på midvinterhimlen på lördag förmiddag, precis som det vänt och blev varmare. Rätt så häftigt att se, ibland är man riktigt tacksam över att jobba utomhus här i stillsamma Tröning, bara 20 minuter från stan.

Det blev allt mildare, men medan det ännu var tio minusgrader började det regna. Inte några stora mängder som tur är, temperaturen fortsatte stiga och blåsten ökade i samma takt. Så många plusgrader som man varnat för blev det aldrig, och vinden har köldeffekt, men någon plusgrad blev det på söndagen ändå.

 

IMG_0871

 

 

Det blåste fortfarande rätt friskt på söndag förmiddag, och blåsväder gör basjkirston till yrväder. Vi skulle flytta Odessa och Qarenina till Undantagshagen, för att kunna ta in resten av flocken. Chervona ska chipmärkas kommande vecka, och även om hon är mycket snäll och trevlig att hålla på med är hon så modig och kaxig så hon stannar kvar i hagen om man inte tömmer den helt, och i stallet finns endast fyra boxar (Adilliya och Chervona delar förstås box). 

Ungstona var stökiga redan från början, flera av dem ville följa med de två vuxna stona fast jag lagt ut hö. Till slut var det full fart genom hela Vinterhagen, och även i Undantagshagen dit jag ändå fått med mig Odessa och Qarenina. Det var bara Adilliya som stod snällt på baksidan stallet och mumsade hö, det var smart av mig att ta på allihop grimmor innan vi började flytta om.

Det gäller att lugna ner energierna när ungdomarna rusar runt sådär i blåsvädret, men efter bara lite stök så stod alla snart i sina boxar. Det var bara då jag kunde fota lilla Chervona, men alla var helcoola och det var lugnt och tyst i stallet under de timmar de var inne. Chervona kan vi inte förbereda så mycket, hon är lugn och social, och vill gärna ha grimma på. Jag övade henne att bli tvättad på halsen bara, för det gör ju chipmärkaren också.

 

IMG_0872

 

 

Medan stona var i stallet så lugnade sig vinden och mojnade efterhand, och det blev lugnt även i Undantagshagen. Nåja, Qarenina stod och skrek som om någon skurit ut hennes hjärta (givetvis enbart när jag var ute på gården), men Odessa tröttnade och tog för sig av höet istället, det gick ju att gnägga lite från mathögarna ibland också tänkte hon nog. Men det syntes på himlen att det fortfarande var yrväder högre upp, för vi har fått njuta av olika iögonfallande moln idag. Förutom de på bilden har vi haft pärlemormoln på himlen hela söndagen, men de är häftigast i gryning och skymning för då lyser det verkligen om dem! Det för att de befinner sig så högt upp och reflekterar solen fast den är under horisonten.

 

 

IMG_0874

 

Med min trasiga mobilkamera (skuggorna på alla bilder är permanenta skador på linsen) fick jag ändå en bild av ett vackert pärlemormoln. Bilden är tagen 14:58, exakt en timme efter solen gått ned här i Trehörningen.

 

 

 


Återseenden

 

IMG_0839

 

Zayats tillbaka i sin box.

 

 Innan det var riktigt ljust åkte Stefan mot Brännan i Ragunda för att hämta hem Zayats, och i skymningen var de hemma. Zayats har varit borta länge, och det är nog ångestfyllt att släppa ihop hästar som det är när det är väldigt mycket vinter, och sånt gör vi helt enkelt inte i mörkret utan Zayats togs in i stallet, och strax efter ledde jag in hennes kompis Cizmet till boxen bredvid. Zayats gnäggade igenkännande och välkomnande, och när vi utfodrade sista gången innan natten hade bägge två spån på sig.

Zayats bör inte gå i större flock, och det bör inte heller hennes storasyster Zeniya. Sedan en tid går Zeniya och Joline i Ljunghagen mittemot Zenit, och nu var planen att låta Zayats och Cizmet gå med dem. Stoflocken är för stor och då blir det lätt sura miner och grinigt så det känns bra att dela upp dem även om det innebär mer jobb. Tanken var ju att Javelin skulle resa hem till sin nya flock på fredagen, men hälta pga en hovböld gjorde att vi skjuter fram resan. Man släpper helst inte in en halt ettåring i ny hage med nya bekantskaper, oavsett årstid men särskilt inte nu. 

 

IMG_0840

 

 

Det var några månader sedan Cizmet och Zayats sågs, och jag ville helst inte ta dem direkt till Ljunghagen, så de fick gå i sjukhagen på förmiddagen för att återknyta kontakten. Det var som att de aldrig varit från varandra, de hälsade, åt ihop direkt och kliade strax varandra också.

 

 

IMG_0841

 

Zayats har i vanlig ordning doppat ner hela huvudet i snön.

 

 

IMG_0842

 

..och titta, där kommer Gasper!

 

 Vi lunchutfodrade en timme tidigare, och tog ned Zayats och Cizmet till Ljunghagen, där det givetvis blev ordentligt tjafsigt på en gång. Helsystrarna har oftast alltid gått bra ihop, men nu var det som sagt ett bra tag sedan de sågs, mer än ett år faktiskt. Däremot har Cizmet tills i höstas gått ihop med Joline och Zeniya, så vi hade förstått att det skulle bli en del bråk inledningsvis. Zeniya verkade först vilja jaga ut bägge två, sen ändrade hon sig snabbt till att Cizmet borde tillhöra hennes gäng, tills hon stunden efter verkade begripa att en flock om fyra ston är bättre än bara två. Så plötsligt var det mest bara lugnt (peppar, peppar) så vi började kunna slappna av.

Vi har inte så mycket dagsljus nu, särskilt inte när det är mulet jämt. Antingen är det gryning eller skymning, så jag fick inga bilder av stona ihop med min dåliga och trasiga mobilkamera, men jag lyckades fånga grabbarna som kom och spanade på vad som var på gång i Ljunghagen. 

 

IMG_0843

 

 

IMG_0844

 

Pavel-Polis har förstås även koll på att Gasper håller koll från Hemmahagen, det är viktigt att hålla koll från alla håll.

 

 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
2023
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011