Tycker de ens om hästar?

 

 

IMG_1063

 

Röde Gagarin, med en bläs som liknar en raketuppskjutning.

 

 

Vi försöker ge våra basjkirer namn man kan använda, men den som äger hästen sen får givetvis göra precis som de vill, det lägger vi oss inte i eller tycker saker om. När Ilieff flyttade hem i somras blev han Grimm, och Allin kallas numer Lilla My, som exempel. Vår Gagarin har fått sitt namn efter den ryske nationalhjälten Jurij Gagarin, första människan i rymden.

 

 

IMG_1064

 

Ibland kallar jag honom för Lilla Rymdgubben, men det är ju bara gulligt.

 

 

Men när en del mer eller mindre offentligt kallar hästar för elaka saker, då funderar jag på om de personerna ens tycker om sina djur. Nyligen läste jag om någon som skulle göra sig av med alla fölston då de är efterblivna. Det är ett klokt beslut, för tycker man de är efterblivna kan de nog få det bättre någon annanstans. Jag har hört och läst om CP- häst och mongoponny, en grupp basjkirer kallades för ryska jävlar och fläskpaddor. På en stalldörr såg jag en gång en lista med instruktioner till eventuell stallvakt, och ingen av hästarna benämndes med namn, utan med mindre eller ännu sämre smickrande epitet, varav "fotbollen" var det mildaste. Tycker man om sina djur då?

 

 

IMG_1065

 

- Vem kallar du giraff..?

 

 

Själv är jag inte fläckfri, visst händer det att jag vräker ut mig något dumt om jag exempelvis blir trängd, om något sto beter sig lömskt mot mig eller ger sig på småhästarna, men jag skulle aldrig skriva ut det offentligt! Det hinner ju passera en del tid efter en händelse och att man knappar in det i något inlägg, så nog borde man väl kunna besinna sig? Då jag är medveten om- och stör mig på det så skäms jag nästan varje gång en groda hoppar ur truten på mig i stridens hetta, sen försöker jag kompensera med att kalla hästarna för snälla, smickrande eller gulliga saker istället.

 

 

 

IMG_1066

 


Giraffen är varken gulligt eller snällt, men Mistjev kan göra sig väldigt, väldigt "halslång" när jag tar på grimma, så då kallas han för Giraffen eller till och med Pälsgiraff av någon anledning. Han är ju fluffig och fin, och det ligger väl bra i munnen helt enkelt. Annars är det Snygging eller Prinsen, eftersom han är drottning Hinicas förstfödde. Trind och lättfödd, men absolut ingen fläskpadda. När man har så mycket basjkir att krama kan jag ju inte samtidigt mobba honom. Fast oftast kallar jag honom Mistjev helt enkelt, det klär honom.

 

 


Pulsa lite

 

 

IMG_1035

 

"Pratar du med mig?" verkar Gasper tänka.

 

 

Det ramlade ner snö mer och mindre på tvären i veckan, och i betydligt större mängd än utlovat. Som vanligt kan tilläggas, det verkar allt svårare att förutspå väder ju mer teknik som finns att tillgå. Men det var kylslaget, så snön som föll var ändå lätt och fluffig, förutom där det drevat förstås. Det kommer lika mycket snö efter 25 januari som före, så för mig är det viktigt att få basjkirerna att röra sig runt i hagarna så gott det går, så då får jag pulsa när jag delar ut hö. Jag väljer förstås själv, men det är som sagt viktigt för mig så då står jag ut.

 

 

IMG_1036

 

Vackert är det i alla fall, och solen tar långsamt allt mer plats på himlen.

 

 

Det gjorde i och för sig att förmiddagsutfodringen på torsdagen tog en hel timme istället för 20 minuter, men har man väl fått ut hästarna på ytorna brukar de flesta sköta om att trampa upp själva, särskilt stona i Ljunghagen, grabbarna, och stoflocken i Vinterhagen. Det var sån tur att Stefan var hemma just den här veckan, så han fick mestadels snöröja medan jag skötte det vanliga med hästarna -även om jag givetvis behövde skotta en del jag med, för att kunna ta mig fram för att  jobba. Bara runt höbalarna hade det drevat något enormt! 

 

IMG_1037

 

Chervona susar gärna runt i snön som ett litet busväder.

 

 

IMG_1038

 

Och hon är så social och mysig, så även om jag står ute i djupsnön för att ta kort så kommer hon självklart fram till mig.

 

 

Det var ju bra att vi fick undan och hann trampa ner en hel del snö under helgen. Bilderna är från lördagen då vi hade strålande fint väder, det känns enklare då. Men redan imorgon måndag, kommer nästa snöväder med helt nya, friska vindar. Flera decimeter igen, men det blåser från ett annat håll den här gången, så det blir ju inte precis som sist. Och den här gången har jag ingen snöröjare som hjälper mig, men jag har klarat av snöväder förr om åren. Och pulsa, det kan jag nu.

 

 

IMG_1039

 

Rodina får vara med på slutet (hon fyller tre år i augusti, och är till salu). Ett par granar bildar ett skyddande tak uppe på skogsdelen av den stora Vinterhagen. Stona är gärna där uppe, och det där taket är en riktig favoritplats. Turligt nog är den nästan högst upp på skogsdelen, vilket gjorde det betydligt enklare för mig att pulsa runt och lägga ut lunchhö. Men det återstår att se om de vill dit igen om det kommer fasligt mycket snö nu, i fjol kom det mycket mer snö än nu, och då ville ingen gå dit.

 

 

IMG_1040

 

25 januari kallas halvsnödagen, det kommer lika mycket snö efter som före. Det stämde väldigt bra 2018, inte riktigt lika bra ifjol, bara nästan.. 

 

 


Avmaskning

 

IMG_0993

 

Tvivelsutan den mysigaste ungen vi har just nu.

 

 

I januari och i juli är det dags för föl, ett- och tvååringar att få en dos Axilur mot spolmask. Redan när de är ett halvår börjar de sakta utveckla immunitet, men det tar oftast tills de är tre år gamla innan den är utvecklad. Spolmask kan orsaka kolikanfall, glanslös och otillräcklig päls och snuva bland annat, och vid snuva kan spolmaskar komma ur näsborrarna men vanligast är att man hittar dem när man mockar. Men det är enkelt, snabbt gjort och tydligen gott att få en dos Axilur, för ofta frågar de efter mer när de svalt det.

Det står att pastan ska smaka äpple och kanel, vilket jag betvivlar, men det verkar smakligt i alla fall. Första dosen får fölet vid åtta veckors ålder, och ytterligare en dos åtta veckor efter det, sedan får de som sagt två gånger om året tills de är tre. Fölen är nyfikna och tar gärna sprutan i munnen helt själva så oftast är det mycket fort och enkelt gjort. Även den här gången.

 

 

IMG_0992

 

Tvivelsutan den busigaste ungen vi har just nu.

 


Tsubotai mumsade glatt i sig sin dos Axilur inne i boxen på lördagen. Vi kom på att den snart fem månader gamle hingstungen aldrig haft grimma på sig, men den tog han på sig rätt så odramatiskt och helt utan muta. Och det var efter han fått sitt avmaskningsmedel. I hagen på söndagen kom han glatt travandes fram till mig, så upplevelsen var visst rätt trevlig. Nog för att han är full av bus nu, men han verkar synnerligen positiv och livsglad, och dessutom intelligent då han ständigt ifrågasätter sådant vi gör med honom. När han förstår varför vill han gärna vara duktig. 

På söndagen tog vi in Adilliya och de tre yngsta. På papperet är Rodina tre år gammal nu, men eftersom hon inte fyller år förrän i slutet på augusti fick även hon en sista dos Axilur. Alla var duktiga och tog sina sprutor utan att krångla, Chervona som är yngst var förstås ivrigast. Mumsmums så smaskade hon i sig och ville ha mer. 

 

IMG_0994

 

Tjasmin har pyntat sig med lite hö i luggen.

 

 

IMG_0995

 

Chervona verkar ha velat kamuoflera sig (hon vet kanske inte hur ljus hon är på vintern), men det var roligt att fånga de tre yngsta på samma bild för en gångs skull, så att hon är lite lortig bjuder vi på idag.

 

 

IMG_0996

 

Ska alltid fram och mysa, men Rodina verkar inte tycka det är en bra idé -men hon är nog bara missunnsam, Rodina vill så gärna vara närmast en när man är i hagen.

 

 


Effektlöst

 

IMG_0960

 

Stängsel som ser ut såhär har inte mycket effekt i trådarna.

 

 Det här kan vara det dummaste inlägg  jag hittills gjort, för så fort jag på något vis nämner dåliga eller trasiga stängsel så är det precis vad som händer. Det hände senast igår, lördag; vi pratade om trasiga stängsel till frukost, och innan lunch blev det till att reparera en trasig grind. Just den gången var det en olyckshändelse, högst troligt en trång situation, för ingen ville gå i närheten, så det hade nog varit lite läskigt när det hände. Är det medvetet sabotage vill den skyldige gärna vara nära och undersöka medan man lagar. 

 

 

IMG_0961

 

Två av de medskyldiga iakttar reparationen på behörigt avstånd.

 

 Vintertid spelar det ingen roll hur mycket ström man har på trådarna, snömängderna isolerar bort jorden och då blir det ingen effekt, och det är alltid ungstona som märker det. De upptäcker att impulserna är mycket svaga, eller helt obefintliga, och börjar använda stängseltrådarna som tandtråd. Flera gånger nu har jag fått knyta ihop avbitna trådar i Vinterhagen där den stora stoflocken går, och man behöver inte stänga aggregatet under tiden för det är helt effektlöst. Som tur är (pepparpeppar) har ingen av dem varit på utflykt än, det är visst bara godare sly utanför trådarna än innanför.. Rent ofog alltså! 

 

 

IMG_0962

 

Tengri, som nu är tre fast han inte fyller år förrän 20:e juni.

 

 De yngre grabbarna hittar nästan aldrig på sådant ofog. Det har hänt att någon försökt gräva sig under tråden, men det finns liksom inget intressant där när det är mycket snö. Blir de rastlösa busar de med varandra, och ryker något stängsel är det nästan alltid bus som är orsaken, och inte medveten påverkan av trådar och stolp. Bara för det har jag väl stängselreparationer att vänta hos killarna imorgon.. 

 

 

IMG_0963

 

Tengri får jättemycket burrig päls i hela ansiktet på vintern, han behöver nästan en storlek större grimma! 

 Nu är det påtagligt att dagarna blir allt ljusare, solen är redan uppe över en halvtimme längre än på midvintern, och vi har härligt ljus under gryning och skymning. Det är alltid skönt när ljuset återvänder, och alldeles snart är det dags för hingstarna att börja fälla vinterpäls. Det är mängden dagsljus som bestämmer när de börjar fälla, alltid i januari. Sen är det de dräktiga stona som börjar fälla, sedan är det mer individuellt men de yngsta behåller pälsen längst. Inte ovanligt att småttingarna har vinterpäls kvar ända in i maj här.

 

 

IMG_0964

 

Pappa Zenit inväntar pälsfällning. 

 

På midvintern hann solen gå ned bakom berget, men nu kan alla basjkirer njuta av solsken när vi lunchutfodrar vid ett-tiden. Ljusare tider väntar, och även mer effekt vad det lider. Men ännu är det långt till vår, när snön slutligen är borta från jordspett och annat. Innan dess ska vi njuta av vinterljus, och sen vårvinter. Och borsta päls förstås. 

 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«januari 2024»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
 •    Februari
 •    Januari
 • 2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011