” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”

 


4C6F4B36-EA72-420D-9A46-EEE99D4AE25B

 

Citatet är Winston Churchills, och jag håller med, men jag tror även att det finns hästar vars insida är bra för en särskild människas insida. Hinica var sådan. Redan när jag träffade henne första gången kände jag att hon var speciell, och blev rätt förvånad att så få höll med mig. Vad såg och upplevde jag som gick de andra förbi? Hon fanns på en större basjkirverksamhet (Gideå BasjkirHästar) men var inte uppfödd där utan inköpt från en annan verksamhet som heter Basta. 

När vi flyttade från Dalarna till Västergissjö för att på sikt starta upp vår egen avelsverksamhet var Hinica ett av fyra ston vi köpte, och först kunde jag knappt tro att hon var min. Som häst
kanske hon lämnade en del att önska vad gäller uppförande och personlighet, men hon var min och vi verkade ha ett speciellt band. Om jag var låg till sinnet och gick ut i hagen letade hon upp mig, och behövde jag gråta ut lämnade hon inte min sida förrän jag var klar. Den snöiga och kalla januarikvällen när första fölet föddes stod hon bredvid mig och läade bort snö och vind, medan jag var ute väldigt länge för att oroligt titta till Tova (Dictorsha) och lilla Adilliya. 

 Hinica var generös mot mig, så givmild att jag fick ett föl i 40-årspresent! Odessa må kunna kandidera till titeln Sveriges snällaste basjkir, men vi har inte det där speciella bandet. Det har däremot storebror Mistjev och jag, och efter att Hinica så tragiskt lämnade oss i augusti 2017 har han självvalt tagit över som min personliga tankstation. Han ger energi och styrka utan att kräva det minsta tillbaka, han kommer bara fram och "är". 

 
IMG_1179

Första sommaren på stora sommarbetet.

 

 Så har det inte alltid varit, som föl var Mistjev osocial och ifrågasättande, och som unghingst var han sur och krånglig. Bråkade något fruktansvärt vid verkning, och man fick lura på honom dubbla grimmor för att ens kunna hantera honom. Andra sommaren rann allting plötsligt av, han fogade sig och vad gäller hovvård blev han den mest okomplicerade och snällaste hästen av våra att verka! Men han gillade inte folk och ville vara ifred (lite som jag, haha), men stod ut med oss, främst mig.

Han blev tillitsfull också, som när vi flyttade till Alsen hösten 2014, och han utan krångel följde mig upp i stora lastbilen, och det gick bra att lasta när vi flyttade tillbaka till kusten ett år senare. Mistjev har inget emot att ta vaccinationssprutor av okänd veterinär bara han får en morot i betalning för omaket, men är som sagt generellt skeptisk mot främlingar men trevlig med mig. Han kommer således aldrig bli stulen, och det är ju skönt. I grabbflocken är han mycket viktig eftersom han är så duktig som moderator. Han gillar lugn och ro, så när det tillkommer nya ungdomar så ser han till att de sköter sig, på förnuftigt sätt. Mistjev behöver inte ta till stora bokstäver för att de andra ska lyssna. 

 

 

IMG_1175

 

Det är bra att Mistjev inte är lika rädd för att blöta ned hovarna som mamma Hinica var.

 

 

IMG_1174

 

Mistjev längst ute i sjön, de andra är Gagarin, Ruslan och Leonid, sommaren -16.

 

 

Inlägget blir en hyllning till de där personligt unika hästarna, för mig Mistjev alltså, med några bilder jag gillar. Jag tycker det är förunderligt att det finns en särskilt häst som jag får ha den speciella kontakten med. Precis som med Hinica verkar han ana när läget inte är helt på topp, och kommer fram för att bara vara nära och ge den energin man behöver. En mycket bra häst för min insida, jag känner mig utvald. Vilken gåva! 

 

Bete6


Tjusig fyraåring, första försommaren här i Tröning.

 

 

IMG_1173

 

Ibland har man tur med ljuset och vinden när man tar kort. 

 

 

9DC3488B-E830-4C69-9F87-E59E88B16606


Fin bild tagen av Heiko Holst oktober -21.

 

 

IMG_1176

 

November 2023.

 

 

IMG_1177

 

Givetvis togs en bild i vänsterprofil också! 

 

 

 

 


Vårvinterlängtan

 

 

IMG_1152

 

Vi fick så härligt väder den här helgen, så nu börjar man verkligen längta efter Norrlands helt egna årstid i mars; Vårvintern. Än är det för tidigt, men det saknas inte vårvintetecken. Solen står så högt på himlen nu så den faktiskt värmer, till och med när jag eftermiddagsutfodrar värmer solen ännu och taken får tänder av gnistrande istappar. Solen är uppe hela nio timmar idag, det är mer än dubbelt så länge än på midvintern och det märks. 

Småfåglarna kvittrar, nötskrikor och skator skränar och hackspettarna tävlar i vem som hackar högst, längst och vackrast. I morse när jag jobbade fick jag sällskap av en sparvuggla, den syntes förstås inte men hördes. Inga pärlugglor ännu, och vi har inte haft några här på ett par år, men deras sång tycker jag annars är vårvinterns helt egna signaturmelodi! Det påminner mig om när jag ännu bodde i föräldrahemmet och hade åkt slalom på kvällen, och åkte hem i snön över berget medan pärlugglorna sjöng.

 

IMG_1153

 

De yngsta basjkirerna har inte börjat fälla vinterpäls ännu, det brukar dröja för dem. Istället plaskar de i vattentunnorna och snöbadar för att svalka sig, som Tjasmin på bilden nyss har gjort. Även hon är till salu, men hon får ett eget inlägg något längre fram i tiden, kanske när vi börjat med lastträningar i mars (om vädret tillåter). Hon har haft lite otur med spekulanter, det har funnits ett par stycken men efter visat intresse verkar det ha runnit ut i sanden, och Tjasmin är så älskvärd så hon borde verkligen få hitta hem, gärna i vår. 

Än är det mycket vinter kvar här i Tröning, men helgens solsken, allt ljus och alla fina vårvintertecken ger hopp, energi och glädje. Ljusterapi deLuxe -och lux betyder ju faktiskt ljus  på latin, när det är såhär vackert väder får man sannerligen dubbelt upp av härligt vinterljus.

 


Mammas dotter söker också hem

 

IMG_1120

 


Det har varit bitigt i luften i helgen med väldigt många minusgrader och massor av iskristaller i luften. De är i och för sig vackra, och varje kristall sprider ljus, så humöret har ju ändå varit på topp även om det är för mycket vinter nu för att kunna göra vettiga saker med småhästarna. De har således vintervila, och det innebär att de vi har till salu nu behöver tid på sig att förberedas för flytt. Men medan vi drömmer om mildare årstider så kan det ändå vara läge att kolla in vad som erbjuds och boka i god tid. Förra helgen presenterades Tengri, nu är det dags för halvsyster Rodina, hon borde också få flytta hem i år.

 

 

IMG_1127

 

Vintervila.

 

 

IMG_1128

 

Snön är mjuk och fluffig, och den täta vinterpälsen avsedd för sibiriska förhållanden isolerar mycket bra.

 

 

Rodina fyller tre år i slutet på augusti. Hon är av en fin, feminin modell och har mycket energi, som är vanligt hos Zenits avkommor. Vi vill helst sälja henne till någon som tänker visa henne på sommarpremiering i år, bägge föräldrarna är fina så det vore önskvärt att hon visas för enda chansen i livet att erhålla avelsdiplom. 

 

A216E838-0D37-45CB-98F9-59D609ECCEA0

 


På bilden är hon ett år, och har redan en härlig utstrålning. Verkligen mammas dotter, kolla in och jämför näsborrarna bara! Färgen är olika men annars är de väldigt lika. Eller var lika, Rodinas mamma blev tyvärr svårt sjuk förra hösten och finns inte längre med oss. Personligheterna överensstämmer också, Fiona var ett mycket klokt sto, snäll i all hantering med med något eldigt humör ibland och det tog lång tid för henne att landa och bli helt hemma hos oss. Ett ungsto med extra krydda, brukar jag säga för att beskriva Rodina.

 

 

9A06E2F3-7476-4193-8A54-627E5B0C7E72

 

Min favoritbild av mor och dotter, bilden är tagen av Heiko Holst senhösten 2021.

 

 

D5CF3E6E-4D1A-432E-81B9-5479CE076713

 

 

Första vintern, halvbror Tengri var en fin lekkompis som nästan alltid lät henne vinna när de lekte tafatt. Hon växte upp i flock med brorsan, mamma Fiona, halvmoster Adilliya och pappa Zenit. Fiona och Adilliya är bägge efter Gastroler, men Fiona var inte en av våra uppfödningar.

 

 

IMG_1126

 

Samma hage ganska precis två år senare.

 


Rodina har förstås en egen sida. Hon är ett härligt och framåt ungsto som är intelligent och funderar en hel del, och jag tror säkert att hon kan erbjuda en och annan utmaning men växer med alla uppgifter hon klarar av. Mycket uttrycksfull och vill gärna bestämma när de yngsta går ihop. Mycket nyfiken på människan, snäll i all hantering men kittlig under magen, precis som mamma. Vi hoppas rätt person hittar henne, och ger henne den tid hon behöver för att landa och finna sig till rätta. Kanske helst hemma på egen gård, att flytta runt på olika inackorderingar kommer hon nog inte ha problem med när hon är äldre, men som ung borde hon få bo "hemma".

 

Det är väl värt att nämna att Zayats inte behöver lika lång tid att förberedas som småttingarna, då hon är både mycket hanterad och resvan, men vi är som sagt ganska insnöade för tillfället, så den som söker en basjkir från oss ska inte ha för bråttom. Det är ju roligt att få längta också tycker jag. 

 


IMG_0801

 

Zayats hos tränaren i Ragunda. 

 


Dags att hitta hem

 

 Igår såg jag att Stuteri Kry passade på att annonsera ut en fin femåring (fjordhäst) i ett blogginlägg, så jag tänkte att jag lägger karbonpapper på konceptet och skriver att det även för treårige Tengri är dags att hitta hem. Han kommer vara klar för leverans i vår eller på försommaren (beroende på vädrets makter etc.) men om rätt person vill erbjuda honom ett hem går det bra att boka redan nu.

 

 

IMG_1094

 


Tengri har ingen ovän i flocken, han tar för sig även om han inte är kaxig, tvärt om faktiskt. Han vill gärna dela någons höhög vid utfodring, helst Mistjevs men han äter med Pavel och Gagarin också. Ingen av de andra tre äter ihop, men Tengri verkar vilja ha sällskap och det får han oftast. Om någon surar mot honom visar han underlägsenhet så han är fullt medveten om rangordningen och vet att han är yngst.

 

 

IMG_1095

 

IMG_1096

 

Han är alltid den som lämnar de andra och kommer fram till en, en social och snäll kille.

 

 

IMG_1097

 

Vill gärna få på grimma, då kan det kanske hända något skoj!

 

 

IMG_1098

 

Det är klart man blir glad av en sådan positiv unghäst.

 

 

Tengri fyller tre den 20 juni, han är snäll att handskas med, men kan bli lite ivrig ibland. Det beror bitvis på att vi inte gör jättemycket med honom nu under mesta vintern, han blir trygg i det man gör när man övar. Till exempel övade vi lastning med gott resultat i somras, när vi lasttränade storebror Ilieff som var bokad för hemresa. Därför vill vi ha lite tid att förbereda honom ordentligt innan han flyttar, men han är som sagt trevlig och snäll. Har inget emot att stå i box, snäll att verka och har inga olater. Hans namn kommer från den mongoliska mytologin Tengrinism där Tengri är namnet på Den evigt blå himlens gud.

 

 

IMG_1099

 

Då ska vi försöka ställa upp för bild, alltid intressant med unga unghästar..

 

 

Tengri är inte visad och bedömd exteriört, men mamma Adilliya är diplomsto med 40p. och Zenit var första basjkirhingst i Sverige att belönas med 42p. exteriört. Han är väl lite vintertussig, fluffig (särskilt huvudet där vinterhåren står rätt ut!) och "ung" till utseendet ännu, men vi slås ofta av att han är mycket lik mammas halvbror Gasper när han växte upp, och han är ju klass-ett hingst, precis som morfar. 

 

IMG_1100

 

Nää.. bredbent och konstigt. Det blev inte bättre än så i söndagens blåsväder.

 

 

Han har aldrig varit skadad eller sjuk, så förutom sedvanlig behandling vid kastrationen i somras (penicillin och Metacam) har han aldrig behandlats. Han läkte för övrigt ihop väldigt bra efter ingreppet, mycket för att storebror hjälpte till att motionera honom i hagen. Vi avser att köra Tengri till hans nya hem (hemtransport ingår i priset), därför vill vi inte att han flyttar längre bort än att det går att resa över dagen, så helst huvudstadsområdet till Norrbotten, och inåt landet däremellan. 


Tengri har förstås en egen sida med fotoalbum, stamtavla, info och kontaktuppgifter.

 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 610
Totalt: 272979
tisdag
27
februari
Lage

2024
Vecka 9
«februari 2024»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829

Senaste inlägg
” Det är något med utsidan på en häst som är bra för insidan av en människa”
Vårvinterlängtan
Mammas dotter söker också hem
Dags att hitta hem
Tycker de ens om hästar?
Pulsa lite
Avmaskning
Effektlöst
Hemresa
Yrväder

Senast kommenterade
Vårvinterlängtan
Tycker de ens om hästar?
Hemresa
Sammanslagningen
Vem var Tsubotai?
Lastträning
Vi hade i alla fall tur med vädret
Nytt liv
#minhästsbästa
Ilieff är bokad

Arkiv
2024
 •    Februari
 •    Januari
 • 2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011