Sandor har flyttat hem

 

Det var regndimmig, grå gryning när Stefan körde in pickup och transport i Hemmahagen tidigt på fredagsmorgonen för att lasta Sandor som skulle åka hem till sin nya matte, och andra basjkirer i Tungelsta utanför Stockholm. Dagen innan hade det vräkt ned regn, och självklart hade alla grabbarna passat på att rulla sig, men det var inte läge att bada ettåringen då. Lite lera i vit päls torkar och går lätt att borsta bort sen. 

 

98253C3B-EF53-400E-BEA7-64845B0F06A2

 

Som vanligt var Sandor kvickt uppe i Fautrasen och ställde sig genast att äta. På väg från hagen till gården där han fick vänta en stund medan husse bytte om, hann han vända sig en gång, men där fanns ingen mat, så han vände igen och stod så hela vägen hem. Han åt lite, tittade ut genom fönstren, åt lite mer och tog det med ro. Även när det pausades för tankning utanför Söderhamn. 

Väl framme fick han gå in i stallet för att övernatta med sina nya hagkompisar i boxarna bredvid. Både Gagarin och Ruslan (även de uppfödda hos oss) är släkt med Sandor då de är halvbröder med Sandors mamma. Sandor var lugn och fin i boxen med, och ville gärna mysa med sin nya matte. Efter övernattning släpptes de ut alla tre, och det gick bra. Jag fick bilder från en grön hage under en blå himmel där de tre gick på lite avstånd och betade. 

Hemma tog resten av flocken det rätt lugnt under fredagen medan regnet återigen tilltog i mängd, onödigt nog. Ilieff undrade emellanåt var hans barndomskamrat tagit vägen, och så även ordningsmannen Pavel, men förutom några frågande gnäggningar i regnet var det lugnt.

 

8A17DF59-3951-4ED4-9AB1-07564CBFCB31

Grabbflocken; nu utan vit häst. De tre svart-/mörkbruna går ihop, Pavel går gärna själv.

 

Lördagen var inte bara solig i Tungelsta, utan även här. Det kan ha gått två och en halv vecka som det varit ihållande mulet, så det var en enorm kontrast att se blå himmel, och att solen lyser upp alla färger. Lägre och från annan vinkel än sist, men så vackert och upplyftande. 

Det var mest underhållsarbeten på lördagen, efter allt regn. Vi tog in Zenits flock från Vinterhagen -som ständigt lever upp till sitt namn, bara riktigt bra under vintern. Leriga hovar fick torka upp, och givetvis passar man på att mysa och socialisera med fölen när de är inne. Tyvärr var linsen smutsig på min telefon, troligen efter att jag tappade den, och den blev liggandes  i hagen ett tag efter vi lastat Sandor.. 

 

0F865A89-8EB2-4102-9012-73E7695F65FD

Tengri, tre månader gammal nu.

 

E16FBEB6-4565-46FA-AA29-D6C7B9EC9521

Rodina, en månad gammal på måndag.

 

Söndagen blev bättre för oss, och som vanligt rätt så häst-effektiv. Bland annat tog vi in hela grabbflocken, vilket vi inte kunde göra tidigare med fem hästar och bara fyra boxar. Det blev helt nya rutiner och förfaranden för Ilieff, men som väntat skötte sig ettåringen sig fint. Dels är det social träning, främst för Tuchkin och Ilieff som bägge är till salu, men de behöver också mycket mer mat än de två äldre valackerna så det är bra att låta dem stå inne ett tag för att tillgodose alla individers olika behov. 

Vi stallade in Gaspers flock också. De två boxar Stefan byggt i deras stora vindskydd är mycket praktiska och bra att ha, och nu var det mest för träning för lilla Allin. Hon fick fölträning med att lyfta fötterna bland annat, och det är bra för allihop att kunna stå i boxar lite ibland. Bara för att stuteriet heter Vildhäst betyder det inte att det är just sådana vi vill föda upp och sälja. 

 

A2CE947E-A931-441E-93AC-B0C6A8DE8124

 

Vi har anmält Zeniya (bild från tidigare tillfälle) till digital visning i höst. Resultatet är inofficiellt, men det är en behörig domare som ser filmerna och bedömer, och för oss som uppfödare, och som vill använda henne i avel är det en viktig visning för att få ett hum om ifall hon är ungefär som vi själva tycker. Mamma Tova (Dictorcha) är A-premierad för fina avkommor, och pappa Zenit var först att få 42 poäng exteriört vad gäller basjkirhingstar.

Det är viktigt för oss att få en fingervisning gällande avkommor av de individer vi valt att avla på (det är därför vi ber de som köper basjkirer av oss att visa, men det är givetvis enbart ett önskemål, inget krav vad gäller ston och valacker) och som jag berättat i tidigare inlägg är Zeniya enbart trygg med oss  ”gårdsfolk”, så en vanlig premiering med allt den innebär är inte aktuell. Då är det en fantastisk möjlighet att få henne bedömd ändå, om än inofficiellt.

Att visa hemma är inte enbart fördel, utan har sina utmaningar. Men  känner man hästen väl, och vet hur de basjkirer man åkt bort och visat på sommarpremiering eller hingstvisning har reagerat och betett sig kan man lösa det bra ändå trots hemmaplan. I bästa fall. 

Hemma är hästen bekväm och trygg. Det är ju bra och synnerligen bekvämt för ägaren, men är hästen så himla sugen på att visa upp vägvinnande skritt och spänstig trav på samma ställe där man övat och förberett nogsamt? En basjkir kan dessutom vara extra bekväm och energisparande, till skillnad från den basjkir man visar på en anläggning med helt andra förutsättningar och intryck som är totalt nya. 

Vi förbereder Zeniya med det i åtanke. Varierad träning och korta intervaller med inte allt för lång paus mellan passen är den metod som verkar passa henne bäst. I solig och lite för varm septemberförmiddag övade jag grunder i hagen, med enbart grimma, och det var förstås på tok för bekvämt. Jag adderade en pådrivare, och vips var förutsättningarna annorlunda. Först dubbla spår i trav, sen en hel del eftertanke och efter det var skritten magisk, och traven kort men rak. Det finns potential för förbättring. Har tidigare övat utanför hagen med huvudlag, bett och tyglar, och hon har varit mycket lydig, men inte riktigt ”där”.

 

F0EA742C-C2EB-4F3E-A287-2BC447666E05

 

När man ställer upp Zeniya visar hon sin osäkerhet på vad man vill genom att ta för stora kliv, ställa sig snett, söka tröst eller belöning hos mig. Allt det går lite bättre med huvudlaget på, då man kan reglera rörelserna via bettet kombinerat med små tryck både på huvudet och på bogen. Vi övade på att ställa upp från bägge håll också, och ett stort plus är att hon står kvar där man ställer henne när man är nöjd. Det beror på hennes konflikträdsla, men det är en annan sak. Trots enbart grimma ställde hon upp rätt fint på slutet åt bägge håll direkt från trav, och där fick hon jättemycket beröm, och sen blev hon fri.

Det första hon gjorde var att gå iväg en bit därifrån och verkade öva att ställa upp sig på egen hand (bilden ovan). Nu gäller det bara att fortsätta öva på olika sätt, och fundra på vilken helt ny och inte så bekväm yta vi ska genomföra själva visningen på. 

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 
Besökare idag: 2
Denna månad: 366
Totalt: 258071
tisdag
17
maj
Rebecka, Ruben

2022
Vecka 20
«maj 2022»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Morbror upp i dagen
Duktiga ungar
Sista chansen på ett tag
Flipperkulan och dansören
Det blev bra
Duktiga småttingar
Digital inofficiell utställning
Vårvindar, sommartid och vinterväder
Tjällossning
Ny säljsajt; Svehästar

Senast kommenterade
Dags för tillvänjning
Efter snö kommer sol
Julaftonsritt
Höstplanering
Till salu
Midsommar
Lättare att lasta än att fota
Allin-bilder, utlottning!
Det är roligt när de är duktiga
Lösa hästar

Arkiv
2022
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011