
Ängssyra, Rumex acetosa
Chansen är stor att det växer ängssyra hos dig, för den finns över hela landet. Ängssyra innehåller oxalsyra, precis som rabarber, så i stora mängder är den inte bra, men ingenting i för stora mängder är å andra sidan bra.

Man känner säkrast igen den på de rödrosa blommorna och den syrliga smaken. Bladen kan man plocka, skölja och använda istället för äckliga, klortvättade ruccolablad man köper i påse i affären. Använd i couscoussallad tillsammans med röd lök, kikärtor och små tomater till grillkvällens buffé.

Jag ska försöka frysa ängssyrablad, så kan jag kanske använda det i vinter. När växten blommat ut blir bladen träaktiga och tappar smaken, men då blommar ängsmyntan, så då kan man använda den istället.
Man ska ta vara på naturen, genom att plocka det som redan finns riskerar jag inte bidra till övergödning.

2012-06-01 09:24